Žienky, neviete poradiť, či mám ako rodič maloletého dieťaťa nejaký právny nárok čerpať dovolenku počas jarných prázdnin? Jedná sa mi iba o 1 deň, v ostatné dni jarných prázdnin sa mi starostlivosť o moju malú školáčku podarilo zabezpečiť. Moja šéfka - nová, dravá, veľmi ambiciózna, ktorá za pol roka svôjho pôsobenia už stihla riadne rozvíriť vťahy na našom kľudnom pracovisku - mi povedala, že mi dovolenku na ten jediný deň dá iba v prípade, že si prácu NAHRADÍM počas víkendu. Musím byť prítomná na pracovisku, informovať ju listom, od kedy do kedy a v aký deň budem nahrádzať svoju dovolenku. Priznám sa, ostala som v šoku. V práci sme nikdy nikto nezneužívali ľudskosť predchádzajúcej šéfky a snáď aj preto ani len netuším, či je toto bežný a normálny postup. Nahrádzať vlastnú dovolenku??? Podotýkam, jedná sa o prácu za počítačom, nie je to nijaká smena v obchode, a kľudne by sa dala urobiť aj z domu. Moju prácu za mňa nikto neurobí, musím ju urobiť sama a vždy som to tak robila. Neexistuje nejaký zákon, ktorý usmerňuje, ako má zamestnávateľ postupovať, ak zamestnanec nie je schopný zabezpečiť starostlivosť o maloleté dieťa? Nemám náhodou nárok nejaké voľno čerpať? Do práce dcéru vziať nemôžem - zakázala to.
@liz_lemon dik za odpoved, nevies ma nahodou odkazat na nejaky zakon, aby som jej to ukazala cierne na bielom?
@simsalabim zavol si rovno na niektory Inspektorat prace, a informuj sa, ako mas postupovat, ak ta zamestnavatel nuti nahradzat si dovolenku cez dni pracovneho pokoja
@simsalabim nahradzanie dovolenky pocas vikendu? Mate to snad spisane v nejakej kolektivnej, resp. pracovnej zmluve? vtedy by mohol zamestnavatel nariadit pracu pocas vikendu, ale musel by mat na to padny dovod, napriklad narazovu pracu, ktora sa neda odlozit na iny den a podobne. A aj to by sa nejednalo o nahradu dovolenky, ale o vikendovu vynimocnu pracu.
@hradnapani
@liz_lemon
tak som bola za nou, ze to, co navrhuje, je proti pravne. Takze vysledok - dovolenku mi neda a ked sa v ten den dam na PN alebo OCR, tak to "bude riesit". Mna asi slahne....nabuduce jej tusim nepoviem nic o prazdninach a jednoducho donesiem nejaky papier od lekarky. To je preto, ze na nieco take sme neboli zvyknuti...byvalu sefku ani len nenapadlo s ludmi takto cvicit a nikto to nezneuzival. Ale co mam teraz robit, ked nemam ako zabezpecit starostlivost o dceru?
Ak by si si dovolenku nahradzala tak by to uz nebola dovolenka. Na to pravo nema. Ked ti ju raz schvali,tak si ju nahradzat nemusis-je to predsa dovolenka z tvojho naroku ktory mas.
Ale myslim,ze to nie je nijako osetrene,ze ti ju musi schvalit.
@simsalabim ak má šéfa nad ňou, asi by som ho kontaktovala s problémom.......
@simsalabim skus sa obratit na jej srfa ako s vami zobchadza,ze potrebujes dovolenku
@simsalabim neskutocna :( tak ked bude riesit ona, budes riesit aj ty - s inspektoratom prace. Ak sa nebude dat inak, isla by som do prace s dcerou, aj napriek jej zakazu. Moze si vybrat, bud robotu urobis v pokoji a dcera sa samostatne zabavi pod tvojim dozorom, alebo to nebude mat urobene. Lebo tie jej vyhrazky nemaju opodstatnenie. No drzim ti palce, zrejme to tam nebudete mat ruzove do buducna (myslim ako kolektiv celkovo).
a spytala by som sa jej teda, na zaklade akeho zakona ti chce nariadit tu nahradu. normalne by ma to zaujimalo, co povie. A treba jej aj jasne a asertivne povedat, nech sa ti nevyhraza. Ze ty mas zaujem situaciu vyriesit, ale nie na svoj ukor.
alebo potom je tu este moznost dohodnut sa na neplatenom volne... ale to zase prides o peniaze
@aduskatt
@nigguska bohuzial, vrchny sef ju tam dosadil a normalne mam strach za nim ist. Este rozmyslam, ze sa skusim obratit na odbory, mozno tam by nieco mohli vediet. Ale nejde mi do hlavy, to naozaj nie je nikde napisane, co ma zamestnanec robit, ak nastane vynimocna situacia, ze sa nema kto postarat o malolete dieta? Ved same byt nemoze, toto zakon neriesi? Ked sa v rodine kolegu stala tragicka udalost (zomrela mu manzelka+a ostal s 2 detmi, z toho jedno prave narodene), stara seflka mu dala pol roka plateneho volna, aby si dal vsetko do poriadku. Tato nova by ho rovno prepustila. Nechapem, o co jej ide.
@martinhorvath prepáč, nejak nevidím súvislosť s témou 🙂
@martinhorvath lebo keby malo jarne prazdniny cele slovensko naraz, tak skolabuje doprava a mozno aj lyziarske strediska ;) ale inak tvoj prispevok je uplne off topic
@simsalabim toto je bohuzial to, na co zakon nemysli a rodiny s malymi detmi maju proste smolu, zamestnavatel dovolenku neda, PN alebo OCR ked si das, tak ti narobi peklo v praci, deje sa to skoro vsade a ludia sa boja prehovorit aby neprisli o pracu. Keby si videla, co stvarala nasa majitelka, ked sme chceli dovolenku mimo leta alebo ked bral niekto PN a neumieral, b si bola sokovana
@martinhorvath ty o com tocis????
@simsalabim tak to ta chapem....skus teda najskor tie odbory....
@simsalabim Neviem, ako je to počas školských prázdnin, ale počas napr. chrípkových prázdnin, havarijných situácii v škole a pod. ti môže ošetrujúci lekár dieťaťa vypísať OČR.
Na vyhrážanie nereaguj, požiadaj o dovolenku (zelený papierik), ak ju zamietne, oznám, že si teda nútená brať OČR. Prípadne to rieš s jej nadriadeným.
@simsalabim prave som sa bavila s nasou odborarkou a zakon nikde neprikazuje ze ti musi dat dovoelnku,praveze je to tam tak napisane,ze ti moze disponovat s celou dovolenkou...cize nic v tvoj prospech.cize skus sa dohodnut tak,ze si nezoberes dovolenku,ale prides napr v sobotu do prace..ine vychodisko nie je...alebo potom ocr ale ked sa ti vyhraza,aby si potom nemala v praci este horsie :(
@najjanka bezne prazdniny nie su dovodom na cerpanie očr :(
http://poradna.sme.sk/c/7105273/prazdniny-nie-s...
@simsalabim prečo si nešla rovno k doktorke s malou, na ten jeden deň ťa vypíše každa a nemusíš sa s ňou doťahovať...
@nigguska dakujem, no tusim mam smolu. Neviem, co budem robit.
@misi83 ja som netusila, ze bude robit taky cirkus. Kebyze to viem, tak idem na OCR a nic jej dopredu nepoviem. Cely cas, co tuto novu sefku mame (cca6mesiacov), som bola v praci, nechybala som ani 1 den. Vsetky prazdniny som zmenezovala az na tento 1 den. Myslela som, ze mi vyjde v ustrety, ved neorganizujem zasadanie OSN. Byvala sefka pracu vyzadovala, ale osobny zivot zamestnancov vzdy brala v uvahu.
Inak neviete, ako to je s neplatenym volnom? To sa tiez nejako schvaluje?
@simsalabim myslim,ze ano :(
@simsalabim o neplatene volno ziadas zamestnavatela pisomne, uvedies dovod aj pravdepodobnu dobu, na ktoru np ziadas. Ak ti ho odsuhlasi prerusi na teba na soc. poistovni aj v zdravotnej platenie odvodov a tu dobu si potom poistenie doplatis sama bud hned niekde na pobocke alebo ti to zuctuju v rocnom zuctovani zp.
@simsalabim toto je strašné. Mrzí ma že máš takú "fajn" šéfku... pre jeden deň??? to je sila...
odkiaľ si, ktorý to je deň? ak si niekde blízko tak ja si zoberiem ten jeden deň a postrážim ti malú...
@simsalabim skus sa poradti s nejakym pravnikom z oblasti pracovneho prava... pripadne si poziadaj na ten den o neplatene volno... nie je to sice vyhra, ale lepsie ako nic.
dalsia moznost - nemas nejaku susedku alebo mamicku, ktorej dcera/syn chodi s dcerou do skoly, ze by mohla ist tam?
@simsalabim zober si na nu - dceru Očr to ti nemôže nič povedať chce to riešiť čítala som vyššie to píšeš. čo takto zoztať dlhšie v dni ked máš o dceru postarané alebo v sobotu prideš ale žiadaj nadčas a hlavne nech ti to šefka napíše. nech máš sa čoho chytiť a dá sa vyriešiť priepustka k lekárovi alebo pohotovosťou
@simsalabim a tá 16 ročná dcera sa ti o tu mladšiu nemôže postarať ?
@simsalabim odkial si? Pruser je,ze ak ty vykopes vojnovu sekeru, ona vykope dve a vzdy budes tahat za kratky koniec :/ ak ti tu dovolenku nepodpise,nesla by som na OCR :/ ona by uz vedela,ze je to podvod :/ a mohlaby ti urobit este vacsi problem :/
@elise starsia s nou bude do stredy, potom ide na sportove sustredenie. Vies, starsim surodencom sa to neda vzdy riesit, ma svoj program aj zaujmy, rodicom som ja.
@sue
@martuska som z BA. Pokusim sa opytat susedy, rozhodit este viac siete medzi znamymi a niekoho najst, ale je to o nervy. Asi ju fakt vezmem so sebou do prace, ved snad ma nebude riesit za porusenie prac discipliny.
Poprosila som aj kolegynu, co je jej prava ruka, ci by jej neskusila dohovorit. Uz sa par krat stalo, ze vypenila, par dni bolo halo a potom ustupila, ale toto by sa dalo na prstoch jednej ruky spocitat, vacsiou trva na tom, co povie. OCR si teraz netrufnem - snad naozaj dcera neochorie, ale v buducnosti sa veru uchylim k podfukom.
@simsalabim cerpanie dovolenky musi schvalit zamestnavatel, takze ziadny pravny narok nie je
ale nahradzat dovolenku v iny den, je protipravne, povedz jej, ze budes informovat Inspektorat prace
na tvojom mieste idem v ten den k lekarovi a vypytam si priepustku na cely den