Čerpanie dovolenky po skončení materskej

29simona29
25. aug 2018

Ahojte, chcela by som poprosiť o radu. Aktualne som na materskej dovolenke, ktorá mi skončí na konci oktobra. Potom by som prešla na rodičovskú dovolenku. Zároveň mám v práci nárok na 23dni dovolenky, ktorú by som si chcela vyčerpať po skončení materskej. V mojom prípade by som dovolenku čerpala cely november (tých 23dni) a moja otázka znie, ako formou je dovolenka platená?prislucha mi za to náhrada mzdy vo výške platu,aký som mala pred nástupom na MD? Vopred dakujem za odpovede.

natalienka12
25. aug 2018

@29simona29 ano ved normalne nastupis do prace len budes cerpat dovolenku. Mzdarka ta musi prihlasit ako zamestnnca, potom odhlasit. Mozes si ju vycerpat po skonceni rodicovskej dovolenky, to mas jednoduchsie.

evittam
25. aug 2018

@29simona29 Tak ako pise
@natalienka12
Ale na tvojom mieste by som to nerobila. Nechaj si dovolenku po RD. Môže sa ti zist, ak nebudes chciet nastúpiť tak zariadiť si napr.max.podporu,....

ibrunova
25. aug 2018

Mňa doslova požiadali, aby som si ju nečerpala, lebo by museli prepustiť na tie dni babu, ktorá ma počas md zastupovala a potom ju zase prijať.

kika6956
25. aug 2018

Ahoj. Mne konci teraz tiez. Mzdarka mi tiez dala tuto moznost. Ano mas narok zo mzdy ako ked si pracovala,ale napr. ja som to neprijala. Necham si ju,ked budem chciet nastupit do prace a mala pojde do jasli. Bude to lepsie,ked nahodou ochorie alebo nieco sa vyskytne.

evittam
25. aug 2018

@ibrunova A je co za sprostost? Preco by ju museli prepustat?

evittam
25. aug 2018

@kika6956 No len pozor starú dovolenku musis potom vycerpat do konca roka, v ktorom nastupis inak prepadne.😉

29simona29
autor
25. aug 2018

@evittam keby som ale dovolenku vyčerpala teraz po materskej a nastúpila by som do tej istej prace po skončení RD-napr by mi to vyšlo niekedy v polke roka-jún,júl,nemám narok na ďalšiu dovolenku?resp.odkedy budem mat výmer novej dovolenky? Môže sa stat aj situácia,že sa do tej istej prace nebudem chciet vrátiť a môj zamestnávateľ dovolenku neprepláca, tak by ma iba zdrzovalo jej čerpanie pred nástupom do inej prace, čo myslis?

evittam
25. aug 2018

@29simona29 Jasne,ze mas narok na alikvotnu cast dovolenky. Ked si to zariadis ako treba tak musí preplatit ak mu nic ine nezostane. Nie,ze "nepreplaca".😁 Btw.aky ma dovod? Su to tie iste peniaze....

29simona29
autor
25. aug 2018

@evittam hmm ťažko povedat, u nás je to tak,aspoň to mzdárka vždy hovorila,keby som sa možno do toho obula, tak by preplatili,ale v zaujme udržania dobrých vzťahov som do toho nikdy nevrtala- podľa mna im to je takto jednoduchšie iba,iný dôvod asi nemajú...

ibrunova
25. aug 2018

@evittam vraj preto, lebo bola na mojom tabuľkovom mieste

evittam
25. aug 2018

@29simona29 Mzdarka ti moze "vyliezť" vieš kam....Musi dodrzat ZP a nie podavat sprostosti ako zarucene informacie. Ty sa nemusíš do nicoho obúvať. Ak skonci PP formou kde ti zostane dovolenka a ty ju nemáš ako vyčerpať tak ju musia preplatit ak tak nespravia porusuju ZP . To by pani mzdarka mala vediet ked je taka mudra a nepreplaca dovolenku.😉

evittam
25. aug 2018

@ibrunova Hm, a kebyze mas napr 50dni dovolenky tak kto by im tu robotu akoze za tie cca 3mesiace robil?

29simona29
autor
25. aug 2018

@evittam a ešte by m zaujimalo, že ak by som v blízkej dobe plánovala odísť na ďalšiu matersku dovolenku, či ten nástup so prace po skončení terajšej materskej a čerpaní dovolenky pred nástupom na RD mohol nejako ovplyvniť výšku mojej ďalšej materskej?

ibrunova
25. aug 2018

@evittam No však jasné.. No comment..

evittam
25. aug 2018

@29simona29 Tazko teraz radiť kym nie si tehotna a nevies nástup na dalsiu MD.

ludkaj100
25. aug 2018

Ja by som si tu dovolenku nechala a nech si mzdárka hovorí čo chce.. oni ta totiž môžu počas čerpania dovolenky aj prepustiť .. čiže by som do toho nešla určite

mimi7011
25. aug 2018

@29simona29 ak by si chcela ist na matersku tak sa ti oplati po MD vziat iba 1-2 dni dovolenky aby ti vychadzal lepsi vymeriavaci zaklad.ale to by si musela na dalsiu matersku nastupit v r. 2019,aby sa ti materska ratala z vymeriav.zakladu z tej dovolenky.a.treba si zistit aky by si mala pravdepodobny vymer.zaklad na dalsiu matersku a ktore sa oplati viac.

gabriela75
9. nov 2019

Ohľadom tejto témy to platí aj u mužov? Lebo ja som materskú ukončila a teraz je manžel(ale pracuje na dohodu) ...takže aj on má nárok na preplatenie dovolenky keď ukončí materskú?ďakujem krásne za odpoveď...

evittam
9. nov 2019

@gabriela75 Samozrejme ak skonci PP a zostane mu nevyčerpana dovolenka.

gabriela75
10. nov 2019

Ďakujem krásne za odpoveď

alena789
8. júl 2020

@natalienka12 dostanem zaplatenu dovolenku a sucasne aj rodicovsky prispevok ? dik za info