Ahojte, v polovici novembra mi skončí rd, nastupujem do práce - so zamestnávateľom sme sa dohodli na čerpaní dovolenky. Som tehotná a +- v polovici decembra mám nástup na ďalšiu md.
Môj “zostatok” dovolenky je však viac, ako stihnem za ten mesiac aj čosi vyčerpať- mám zostatok až 46 dní dovolenky. Je nutné ju v tomto roku, teda do nástupu na ďalšiu md vyčerpať celú? (Npr “nastúpiť” do práce skôr? ) Alebo sa v tomto prípade môže opäť preniesť?
Ďakujem 🙂
@lilianka28 mozes uviest v ktorom paragrafe ZP ma tvoje tvrdenie oporu?
@lilianka28 isto? Kolegyňa mala reťazovú materskú a neprepadol jej ani deň za tie roky.
Áno, platí odstavec 3 § 113 ZP, ALE zároveň treba dodržať aj odst. 2 tohto §, t. j. že zamestnanec vyčerpá dovolenku tak, aby sa skončila do konca NASLEDUJÚCEHO kalendárneho roka.
Uvedený odst. 3 tento koniec NASLEDUJÚCEHO roka len posunie o dobu MD, RD a teda takúto dovolenku treba dočerpať v tom roku, kedy začalo jej čerpanie po RD.
@nelca84
@tiika
Ja len pripominam, že sa nebude tým pádom jednat o reťazovú matersku, takze dávka môže byt nizsia, keď sa do prvej materskej zarátavali odmeny, 13ty plat, príplatky za prácu nadčas, vikend. Kamarátka sa takto okaslala.
Áno, to že nepôjde o reťazovú materskú viem, to je ok. Len práve kvôli tomu nemám jasno v tom, či sa môže opäť preniesť alebo nie…
@lilianka28 áno, treba dodržať oba paragrafy. Odsek 2 hovorí, ze dovolenka sa ma vyčerpať najneskôr do konca nasledujúceho roka, aby neostala nevyužitá.
Odsek 3 odsúva možnosť jej čerpania o dobu, počas ktorej tuto dovolenku zamestnanec nemohol využiť.
Takúto dovolenku (hocijakú; to či a kedy začala byt čerpaná si si sama vymyslela, v ZP nič take neexistuje) môže čerpať po návrate do prace. Tato dovolenka sa nevyčerpá automaticky, ale je posunutá do obdobia po skončení MD alebo RD. Mala by sa čerpať hneď po návrate či podľa dohody.
Odsek 3 neanuluje pravidlo stanovené v odseku 2, ale posúva možnosť čerpania dovolenky o čas, kedy bola zamestnankyňa na MD/RD.
@petko81 nie je vôbec v poriadku takýto postup; si na MD/RD dlho - takýto dôvod neexistuje, zákon nič take nepozná, btw.čo je dlho? aká je definícia? dlho môže byt pre každého iné.
Prosím ta, informuj sa prip. trvaj na zachovani naroku na dovolenku - pisomne, aspoň emailom. Rovnako pozaduj písomnú odpoved, najlepšie s uvedením paragrafu v súlade, s ktorym na personálnom postupovali.
Nie je ani problém, ak ti dovolenku už stiahli. Skratka musia ti ju dohodiť, jednoducho je to ich problém, starost a zodpovednost ako to urobia. Inak sa obrat na ich šéfa.
Ak to nechceš urobit pre seba, tak to prosím urob v mene iných žien, či tvojich deti. Nemôžeme dovoliť, aby niekto takto porušoval nase práva. Potom sa deje v spoločnosti presne to, čo sa deje. Aj my nesieme spoluzodpovednosť, ak sa nehajime.
@tini27 Odporúčam "nastúpiť" do práce skôr a vyčerpať celý zostatok dovolenky. Pokiaľ v tomto roku začneš čerpať starú dovolenku vzniknutú pred a počas MD, zvyšok dovolenky, čo nevyčerpas do 31.12.2024 sa už neprenesie, ale ti prepadne.