Čerpanie dovolenky po materskej dovolenke - výplata

dominikag1507
8. okt 2024

Dobrý deň,
Chcem sa spýtať či ste mali niekto podobnú skúsenosť. Pred materskou som pracovala vo firme ako vedúca a mala som 40h úväzok. Počas materskej mi nabiehala dovolenka. V septembri mi md skončila ale dohodla som sa so zamestnávateľom že najprv vyčerpám tú dovolenku čo vychádza asi dva mesiace. Po skončení dovolenky nastúpim ale už iba na 20h uvazok a inú pozíciu z mojich osobných dôvodov. Prišla mi výplata za ten prvý mesiac dovolenky ale suma už za ten 20h uvazok. Nemám mat ale narok na tu sumu este ktoru som zarabala pred md? Kedze ta dovolenka je este za cas kedy som bola veduca a hlavne ziadnu novú zmluvu ani dodatok som este nepodpisovala. Dakujem

michaela329
8. okt 2024

@dominikag1507 tiež si myslím, že priemer na dovolenku sa mal počítať zo starého úväzku a nie z nového - ešte nepodpisaneho, z neho vlastne žiadnu dovolenku ešte nečerpáš.

lilianka28
8. okt 2024

@dominikag1507 Podstatné je, od akého dátumu si podpísala dodatok k pracovnej zmluve na nižší úväzok.
Ak si nič nepodpisovala, tak dovolenka mala byť vyplatená z vyššieho úväzku.

alenah31
8. okt 2024

@michaela329 @lilianka28 prečo by to mala maž zle? @dominikag1507 kukni par. 134 ZP - Ak si dovolenku čerpala hneď po skončení RD, alebo si v rozhodujúcom období neodpracovala aspoň 21 dní alebo 168 hodín, použije sa namiesto priemerného zárobku pravdepodobný zárobok.

Pravdepodobný zárobok sa zistí zo mzdy, ktorú by si dosiahla od začiatku rozhodujúceho obdobia, alebo zo mzdy, ktorú by si zrejme dosiahla - ale to už je na ten skrátený úväzok.

wagea
8. okt 2024

Úväzok sa menil k akému dátumu? K dátumu nástupu do práce po RD alebo sa zmení až po čerpaní dovolenky? Určite si nič nepodpisovala? Pretože ak sa úväzok zmenil už po nástue z RD, tam môže byť tento rozdiel. Dovolenka sa ti už nebude počítať zo 40 hodín/týždeň, ale z 20 (tak laicky napísané). Znížením úväzku sa ti pravdepodobne zníži aj mzda + je rozdiel čerpať dovolenku 8 hodín denne 5 dní v týždni a dajme tomu 4 hodiny denne 5 dní v týždni (alebo inak tých 20 hodín rozdelených na týždeň).

dominikag1507
autor
8. okt 2024

@wagea nepodpisovala som vôbec nič, už som volala personalistke a povedala mi to iste ak som nepodpísala nič tak by som to mala mať vyplatené zo starého úväzku, ale že to ide teda ešte riešiť tak som zvedavá ako to dopadne...

dominikag1507
autor
8. okt 2024

@alenah31 hej lenže žiadnu novú zmluvu ani dodatok som nepodpisovala bola to len ústna dohoda s nadriadenou že po vyčerpaní dovolenky nastúpim na skrátený úväzok... a keďže takáto zmluva s mojim podpisom neexistuje mala by byť v platnosti stále moja pôvodná zmluva ktorá je na dobu neurčitú a s pôvodným úväzkom ..

alenah31
8. okt 2024

@dominikag1507 to ale nikde v uvode nepises. Pokial na mzdovom dostali informaciu o skratenom uvazku a v systeme ho aj nahodili, program vypocital standardne nahradu prijmu pri cerani RD spravne. Toto - ze este nemas zmluvu a islo to len ustne - si uz musis vykomunikovat s vedenim. O opravu vyplatenej mzdy ale ziadaj pisomne. Nic neries ustne.

lucinddas
8. okt 2024

@dominikag1507 Dovolenka sa ti mala prepočítať. Teda napr. 20 dní pri 40 hod. úväzku je 40 dní pri 20 hod. Takže ak.ti vyplatili len 4 hod. dovolenky denne, budeš jej mať viac. Dovolenka nie je na dní, ale hodiny. Určite zamestnávateľa upozorni.

alenah31
8. okt 2024

@lucinddas Standardne pri 5 dnovom prac. tyzdni mas 20 dni resp. 25 dni (ak mas 33r a viac alebo sa staras o dieta) a je jedno ci ide o plny alebo skrateny uvazok. Ak pracujem na plny mam zaplatenych 8 hodin denne, ak pracujem na polovicny mam platene 4 hodiny denne nahradu prijmu pri cerpani dovolenky - ale vzdy len 20 resp. 25 dni. Rovnako je to pri nahrade pri peckach.

lucinddas
8. okt 2024

@alenah31 áno máš pravdu za predpokladu, že ten nárok vznikol pri 20 hod. úväzku, ale vznikol pri 40 hod. Napr. zamestnanec, ktorý pracuje na 12 hod. zmenách tiež nemá dovolenku 20 resp. 25 dní 12 hod. ale len 20×8/12, t. j. 13,5 dňa

alenah31
8. okt 2024

@lucinddas ja viem, pracujem ako senior HR už viac ako 20 rokov🙂 v tomto prípade ale autorka mala hneď napísať, že ona dodatok ani zmluvu na skrátený úväzok vlastne nemá - tým pádom je zbytočné sa o skrátenom úväzku v jej prípade vôbec baviť keďže sa u nej vlastne nič nezmenilo.

lucinddas
8. okt 2024

@alenah31 tak to sme na tom rovnako. Len som chcela naznačiť, že firmy sú rôzne. Možno si to prepočítali, ako som uviedla vyššie. Je potrebné sa informovať u zamestnávateľa, prečo to takto spravili.

dominikag1507
autor
8. okt 2024

@alenah31 ale pisem treba si to precitat este raz