Čerpanie dovolenky po materskej dovolenke alebo po rodičovskej dovolenke?

ttheusko
18. aug 2018

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Momentálne som na materskej dovolenke a od polovice septembra by som mala nastúpiť na rodičovskú dovolenku, Mám však veľa dovolenky a zvažujem, či ju vyčerpať hneď po skončení materskej, alebo až po skončení rodičovskej dovolenky. V práci mám nárok na 30 dní dovolenky ročne. V roku 2017 som od júla bola na rizikovej PN, dovolenku som nečerpala dovtedy žiadnu, takže mi za rok 2017 zostalo celých 30 dní. Počas PN od začiatku roka 2018 a následne nástupu na materskú mi vznikol nárok na ďalšie dni dovolenky,. Podľa mzdovej účtovníčky by to malo byť ďalších 30 dní (mám to aj na výplatnej páske), teda celkovo mám zostatok 60 pracovných dní (30 dní za rok 2017 a 30 dní za rok 2018). Je výpočet zostatku dní dovolenky správny? Počas rodičovskej dovolenky predsa nárok na dovolenku nevzniká.. Alebo sa mýlim?
Otázka teda znie, či je lepšie vyčerpať si dovolenku pred nástupom na rodičovskú dovolenku alebo až po skončení rodičovskej dovolenky? Čo v prípade reťazového pôrodu? Ak zistím, že som znovu tehotná, je lepšie ukončiť rodičovský, nastúpiť do práce, čerpať dovolenku, prípadne ísť na rizikovú PN a potom na materskú dovolenku? Ďakujem

liz_lemon
18. aug 2018

vzdy je lepsie mat dovolenku po skonceni RD, moze sa ti zist v pripade chorob deti a pod., dovolenka ti neprepadne, vsetka ti ostane az do nastupu do prace

evittam
18. aug 2018

@ttheusko Tak ako pise
@liz_lemon a este dodam,ze v pripade ak nebudeš chciet nastúpiť po RD mozes si zariadiť max.vysku podpory ak budeš mat dovolenku.

iowa2
18. aug 2018

@evittam ahoj to ako sa dá prosím? Som na materskej, ale ani po rodičaku sa už do práce nevrátim kvôli nevyhovujucim smenam

liz_lemon
18. aug 2018

@iowa2 ukoncis RD, vycerpas 1-2 dni dovolenky, a skoncis PP dohodou

vams
18. aug 2018

@ttheusko ja som si dovolenku nevyčerpala a po dvoch reťazových pôrodoch som mala nárok na 72 dní (ostala mi ešte nejaká predtým). Dovolenka Ti neprepadne. Keďže mne mal malý 3 roky v júni, do práce som nastúpila až v septembri, takže sa mi to hodilo, pretože som bola ešte doma s deťmi cez prázdniny. Takže za mňa určite čerpaj vo skončení RD.

miriam439
18. aug 2018

@ttheusko Ja by som povedala, že za 2017 by si nemala mať nárok na komplet celú dovolenku, lebo si bola cca pol roka na PN. Ak PN presiahne 100 dní, dovolenka by sa mala krátiť. Prever si to ešte pre istotu niekde

katrinka34
18. aug 2018

Dovolenka ti plynie len z materskej dovolenky, nie rodičovskej !!! Takze plných 30 dni by to určite nemalo prináležať ... Ja mám 3 reťazove pôrody a dovolenku mám 65 dni ... Normálne mám nárok na 30 dni ročne ... ale ja by som čerpala (teda aj čerpám 🙂))) až po skončení poslednej rodičovskej ;)

sasesoe
18. aug 2018

@ttheusko riziko cerpania dovolenky po md pred rd je ze pocas nej mozes dostat vypoved a to by mohol byt problem ak by si chcela ist na dalsiu retazovu md, ze by ti nevznikol narok
Niektore este spekuluju tak, ze po md idu na pn a az tak na rd.

renatik91
18. aug 2018

A presne kvôli takýmto úvahám zamestnávatelia nezamestnajú mladé ženy, ktoré pravdepodobne otehotnejú...

evittam
19. aug 2018

@sasesoe Na PN mozes ist do 7dni po skončení MD a zároveň poberat RP.😉

evittam
19. aug 2018

@iowa2 Ako pise
@liz_lemon . Ale nesmies mat za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu iny zdanitelny príjem.

malyslonik
21. júl 2019

@katrinka34 dovolenka ti plynie aj z RD...

https://www.ip.gov.sk/narok-na-dovolenku-v-suvi...
"Z uvedeného vyplýva, že za obdobie trvania materskej (rodičovskej) dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce, ktoré sa posudzuje ako výkon práce, vzniká zamestnankyni (zamestnancovi) nárok na riadnu dovolenku za kalendárny rok, a to v prípade, ak do príslušného kalendárneho roka spadá taká časť tejto materskej (rodičovskej) dovolenky, ktorá zodpovedá obdobiu vykonávania práce v rozsahu 60 dní."

@miriam439
A kratit ju zamestnavatel (v pripade zameskanych 100 dni) MOZE, nie, ze sa automaticky bude... "Túto riadnu dovolenku za kalendárny rok môže zamestnávateľ v zmysle ustanovení § 109 Zákonníka práce krátiť, ak z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce v rovnakom kalendárnom roku, v ktorom nárok na riadnu dovolenku vznikol, zameškala zamestnankyňa (zamestnanec) viac ako 100 pracovných dní."

evittam
22. júl 2019

@malyslonik Nie z RD. Len z obdobia kedy si na MD. Zakony treba aj vediet citat a hlavne a porozumením.😉

malyslonik
22. júl 2019

@evittam ja sa priznam, ze casto x nerozumiem, co sa tam pise.
Mi to pride tak idiotsky napisane, ze to nie je lopatisticke... ale v tomto odstavci:

Podľa § 144a Zákonníka práce ako výkon práce sa posudzuje aj doba dovolenky, okrem rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce. Obdobie trvania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka sa posudzuje ako výkon práce.

Mam pocit, ze pisu, ze aj MD aj RD je brane ako vykon prace... ci?

Vyzera, ze tomu rozumies viac, ako ja... ak som na MD od 09.2017, na RD od 04.2018 a teraz by som chcela nastupit do prace (povedzme september 2019), kolko mam teda dovolenky? Ak som si alikvotnu cast dovolenky za rok 2017 vycerpala pred nastupom na MD?

Dakujem krasne 🙂

malyslonik
22. júl 2019

@evittam len dodam, ze ak tomu chapem spravne, MD sa berie ako vykon prace a teda som za januar, februar a marec 2018 bola na MD, “odrobila” som si tych spominanych 60 dni? Pred nastupom na RD?

Vopred vdaka!!

evittam
22. júl 2019

@malyslonik Narok mas len pocas trvania MD. Ako som uz napisala. Mas teda narok za r.2018 na dovolenku kratenu o cca 5/12.

malyslonik
22. júl 2019

@evittam dakujem 😳 to je uplne ine, ako som si myslela :(
Z prace potom o tomto vie najlepsie mzdvova uctovnicka, ci Hr oddelenie?

Dakujem krasne 👍🏼👍🏼👍🏼

evittam
22. júl 2019

@malyslonik Mzdova

miriam439
22. júl 2019

@malyslonik
Preto to ľudí asi pletie, že RD je spomínaná v dvoch odstavcoch § 166.
Ale v § 166 ods. 1 sa spomína RD v takom z mysle, že na materskú dovolenku má nárok matka a keď išiel otec dieťaťa na takú istú dovolenku, tak on bol na rodičovskej dovolenke. Pravidlá platili pre oboch rovnaké, ale asi by to bolo zrozumiteľnejšie pre ľudí - laikov, keby zákon túto časť dovolenky nazval ako materská / otcovská dovolenka.
To je vlastne tá dovolenka, ktorá trvá spravidla 34 týždňov. A počas nej dotyčný rodič dostáva od Sociálnej poisťovne dávku nazvanú MATERSKÉ.

Potom je v § 166 ods. 2 riešená opäť RD a to je už klasická RD, ktorá trvá potom do troch rokov dieťa.
A počas nej dotyčný rodič dostáva z UPSVAR dávku RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK.

Píšem ti to na vysvetlenie pojmov laickou rečou, nevysvetlujem celú problematiku, takže nie že ma bude niekto chytať za slovíčka, samozrejme všetko má svoje pravidlá a podmienky nároku, či už na daný druh dovolenky alebo na daný druh príslušnej dávky od "štátu".

maminecka2
24. sep 2019

Ahojte, potrebujem radu. Mam taku situaciu- 20. aprila som ukoncila RD, zacala cerpat dovolenku (po troch materskych), realne som do prace nastupila 13. augusta a vcera mi mzdarka povedala ze mam iba 9 dni dovolenky, sa mi to nezda. Mne to vychadza okolo 16 dni. Ona mi zrejme pocita dovolenku od toho augusta, je to tak spravne?
Mam narok na 25 dni rocne (a po vycerpani celej dovolenky do konca roka mame este 5 doplnkovych dni).
Dakujem pekne.

zuji
Autor odpoveď zmazal
Zobraz