Čerpanie dovolenky po materskej

lenka009
7. jún 2012

Ahojte kocky, ako je to s cerpanim dovolenky,ak si ju nevycerpam pred nastupom na MD?ked mi skonci MD automaticky prechadzam na rodicovsku, mozem sucasne byt na rodicovskej a zaroven docerpat dovolenku?

vulka
7. jún 2012

Ano, ja som to prave tak urobila. Mozes sucasne dostavat peniaze za dovolenku aj rodičovský príspevok.

mirka285
7. jún 2012

a mna by zase zaujimalo co s dovolenkou ked som si ju nevycerpala ani pred nastupom na matersku ani rodicovsku dovolenku????poradite?

xlucia
7. jún 2012

@mirka285 vycerpas po nastupe, alebo ti ju preplatia, ak ta caka vyhadzov

lenka009
autor
7. jún 2012

super, tak to som sa potesila, cize to musim potom po ukonceni MD nahlasit zamestnavatelovi?

cicimon
7. jún 2012

@lenka009 treba to nahlasit pred ukoncenim MD, nech vedia ci ti maju platit a pod

lenka009
autor
7. jún 2012

aha, cize kym mi skonci materska to nahlasim do zamestnania.a ked prechadzam na rodicovku, musim ist osobne na UPSVR?

cicimon
7. jún 2012

@lenka009 no ty musis zamestnavatela poziadat o dovolenku a on ti ju musi schvalit, takze preto dopredu, potom budes riesit SP, UP a pod... a UP - rodicak ti moze vybavit aj muz

gapa
7. jún 2012

@lenka009

POdla Zákonníka práce musíš zamestnávatelovi PíSMONE oznámiť nástup na md, rd, jej ukončenie aspon mesiac popredu vid § 166 ZP. Požiadaš ho o čerpanie RD a uvedieš rozsah. Čerpanie RD neschvaluje zamestnávatel.

Ty sa musíš rozhodnúť, či budeš po ukončeni čerpania md čerpať riadnu dovolenku alebo hned rodičovskú dovolenku. Oboje naraz nejde (poberanie rodič.príspevku je niečo iné). O čerpanie riadnej dovoleky musíš požiadať a zamestnávatel ti to musí schváliť. Čerpanie MD by malo byť zhodné s obdobím poberania materského, tj. dokedy máš nárok čerpať md zistíš s potvrdenia od SP, čo potrebuješ k žiadosti o RP.

Bez ohladu na to, či po ukočnení čerpania md /poberania materského) budeš čerpať dovolenku alebo rodič.dovolenku, tak požiadať na UPSVaR o rodič.príspevok môžeš odo dna po ukončení poberania materského (zistíš na SP dokedy a budeš potrebovať aj doklad zo SP o tom k žiadosti o RP, neviem či bude stačiť aj predbežné potvrdenie, ktoré dávajú ešte počas poberania RP). Teda RP môžeš poberať aj ked ešte v práci nebudeeš čerpať RD.

Na soc.poistovnu treba zájsť najneskôr prvý den čerpnia rodičovskej dovolenky v zamestnaní a podať si prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aby si bola dôchodkovo poistená štátom. POZOR, toto sa nedá vybaviť SPäTNE!!!!!! najskôr odo dna podania prihlášky, preto ak začína RD cez víkend, tak v SP treba dať prihlášku už v piatok, ak chcete mať nepretržité dôch.poistenie. Zamestnávatel nahlasuje dnom nástupu na Rd prerušenie=ukončenie poistenia v soc.poistovni. Odporúčam si urobiť kopiu, dať si na nu potvrdiť prevzatie soc.poistonou a odložiť k zápočtovým listom do dôchodku. A nezabudnúť na ODHLášKU!!!!!!

Tiež sa treba so mzdárkou dohodnúť, či jej oznámiš písomne poberanie RP a ona to nahlási na zdravotnú poistovnu alebo si to sama vybavíš (nie je to jej povinnost). Ak sama, tak potrebuješ doklad z upsvar odkedy si začala poberať RP. toto sa dá vvybaviť aj spätne, no tiež treba nahlásiť aj ukončenie poberania (tiež s dokladom odkedy dokedy sa RP poberal).

lili_mia
7. jún 2012

@vulka ona sa pýta na rodičovskú dovolenku, či ju môže čerpať popri zostatkovej dovolenke zo zamestania .. to čo máš ty je zamestnanecká dovolenka a rodičovský príspevok .. pozor na to

lenka009
autor
7. jún 2012

no teraz v tom mam akosi chaos ja baby 😒

xlucia
7. jún 2012

@lenka009 neviem comu nerozumies. 6tt pred porodom nastupujes na matersku. ta trva myslim 28 tyzdnov alebo neviem presne teraz kolko je to. z prace to nahlasia socialke. ked ti bude koncit materska, pojdes na urad prace a soc. veci nahlasit ze ides na rodicovsku. sucacne to nahlasis aj zamestnavatelovi.
socialka ti vyplaca matersku
urad prace a soc. veci ti vyplaca rodic. prispevek az do 3 rokov veku dietata
ok?

cicimon
7. jún 2012

@lenka009 tak ako pise @xlucia a ak chces cerpat medzi MD a RD normalnu dovolenku, musis mesiac dopredu pisomne poziadat zamestnavatela o tu dovolenku a ked ti skonci tak ho zas poziadat o RD
a medzi Rd a MD/ dovolenkou a ist prehlasit do SP

vulka
7. jún 2012

@lili_mia Och, zle som sa vyjadrila. Samozrejme som chcela povedať, že súčastne som na dovolenke( zo zamestnania) a aj na rodičovskej dovolenke( po skončení materskej dovolenky).

biancarv
13. feb 2013

Ahojte baby. Vie mi niekto poradiť. 5.6.13 mi bude končiť materská, v robote mi povedali aby som vtedy prišla že mi dajú dovolenku ktorá mi vznikla počas poberania materskej a až potom aby som išla na úrad práce si požiadať o rodičovský príspevok. Bude mi niečo ešte treba? Myslím ohľadom sociálnej poisťovne. Musím tam ísť a zahlásovať niečo? Ďakujem

betka22betka
8. júl 2013

@biancarv tak toto aj mňa zaujíma, vete poradiť? nerobí nahlasovanie zamestnávateľ ?

moon1979
8. júl 2013

@biancarv
@betka22betka
určite by som medzi MD a RD dovolenku nečerpala ale plynulo by som prešla na RD ... každý deň dovolenky sa ti ešte hodí ak sa vrátiť po rodičovskej do práce, prípadne ak ti miesto zanikne, dovolenkou si môžeš pomôcť k lepšej podpore ... počas RD a MD si ešte ako tak chránená zákonom pred výpovedou, počas dovolenky nie ... takže pozor 🙂

zuzanita7
15. júl 2013

Ahojte, ja som na tom podobne s cerpanim dovolenky medzi MD a RD,v praci mi "odporucaju" vycerpat staru dovolenku (mam 26 dni) a potom znovu poziadat o RD. Chcem sa opytat ci mi vie niekto poradit,ci pocas cerpania tejto dovolenky z prace mozem ist na OCR s dcerou,mzdarka mi povedala, ze sa to vraj da prerusit iba v pripade PN. 😨Dakujem

karmelka77
14. aug 2013

Skusim trochu obnovit temu snad mi niekto poradi🙂) dnes sa mi ozval zamestnavatel ze mi 13.9. konci MD a ze mi navrhuje si po nej vybrat dovolenku ktoru mi vyratali na 30,5 dna a potom az nastupit na RD...akoze super, ale mam pocit ze ju chcu vyuzit nato aby ma vyhodili, co robit? Hlavne potrebujem vediet ako to je v pripade ze by som teraz pocas dovolenky dostala vypoved mala by som narok po skonceni RD na podporu z Uradu prace? Alebo v pripade ze ju teraz cerpat nebudem a oni mi daju vypoved po skonceni RD mam narok na podporu z Uradu prace? dakujem velmi pekne za odpoved ak sa sem niekto dostane🙂)

matka613
16. sep 2013

Počas dovolenky ta zamestnávateľ nemôže vyhodiť...

zuzik311
22. máj 2014

@karmelka77 leni ako si to nakoniec doriešila?

karmelka77
22. máj 2014

@zuzik311 nezobrala som dovolenku, presla som plynulo na RD, ale na tvojom mieste by som si to zobrala kedze...🙂 ja som po filipkovi cerpala lebo som vedela ze chcem druhe v case RD ale teraz mi bude lepsia ked mi skonci RD s malou, bud ju budem cerpat ked nastupim a ona pojde do skolky alebo mi ju preplatia ked ma nebudu chciet a potom Urad prace s podporou🙂

zuzik311
22. máj 2014

@karmelka77 pisem ip

strhakova
4. nov 2014

Ahojte. Chcem sa opýtať. Momentálne poberam podporu zo sociálnej poisťovne na ktorú mám nárok 6mesiacov. Začala som to poberat od Septembra 2014 a v decembri by som mala mat nástup na MD. Chcem sa opýtať či môžem poberat obidva príspevky naraz...