Zdravim, mám dilemu.. som v skúšobnej dobe a blíži sa celozávodna dovolenka no a ja nemám nárok ešte na dovolenku.. Takže to musím mať ako neplatenu dovolenku ? Dva týždne mi zamestnávateľ nezaplatí ? Alebo zaplatí ? Alebo sa môžem dať na maródku ? A ešte bude problém keď som dlžník v zdravotnej poisťovni ? Poradíte mi čo mám robiť prosím ? Alebo čo by bolo najvhodnejšie aby som dostala aspoň nejaké peniaze za tie 2 týždne ?
Treba sa opytat v praci.
Ja nevidim dovod preco by si nemala ist na dovolenku tiez. Dovolenka sa moze cerpat aj pocas skusobnej doby.
V prvom rade platí zásada, že ak zamestnanec podmienky na dovolenku nespĺňa alebo ju má vyčerpanú, nemožno ho na obdobie celozávodnej dovolenky nútiť vziať si pracovné voľno bez náhrady mzdy a zamestnávateľ je povinný aj takémuto zamestnancovi prideľovať prácu. V prípade, ak by nebolo možné tomuto zamestnancovi prideliť prácu podľa pracovnej zmluvy alebo by nenastala medzi zamestnávateľom a zamestnancom dohoda na inej práci, bolo by takúto situáciu možné považovať za prekážku v práci na strane zamestnávateľa. Vtedy patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
@viki181818 co ja viem v našej firme také baby museli prísť aj počas celozavodnej, šéf im nachystal prácu napríklad skartovanie papierov, triedenie papierov a také tie veci co sa cez rok nestíhajú 🙂
vsetko zalezi od zamestnavatela. ja som napr uz na pohovor do firmy kde som potom pracovala isla s tym, ze ked ma vezmu, tak o par dni mam zaplatenu dovolenku, nemali s tym problem a vydrzala som tam 16 rokov. ak Ti ju normalne zaplatia, tak v pripade ze odides skor ze tam nevydrzis do konca roku tak Ti v poslednej vyplate odpocitaju preplatenu dovolenku navyse. ale ako pisem, vsetko zalezi od zamestnavatela, tak sa spytaj priamo tam a budes vediet na com si a nie len dohady na konovi.
určite sa pýtaj ich na personálnom oddelení, musia to oni riešiť s vedením.
@viki181818 S tým dlhom problém bude, skôr či neskôr, to ti je snáď jasné, sám sa neuhradí.
@viki181818 vacsinou zavolaju do prace na nejake upratovanie a podobne veci, na co nie je pocas normalneho chodu cas. Niekedy daju cast dovolenky taktiez, s tym, ze si ju vycerpas vopred podla alikvotnej casti do konca roka a ak by si skoncila skor, tak ti tu dovolenku odrataju z vyplaty z odpracovanych dni. No najlepsie je opytat sa nadriadeneho, ony vedia prrsne, co budete robit.
Veď a vedúcich máš na čo? Čo takto sa spýtať ich? 🤷🏼♀️