Častá OČR a práca

1. mar 2024

Ahojte,ako to beriete ked musite zostavat doma s detmi na ocr? Nemate z toho “bolesti brucha”, ze zas musite zostat doma a ako sa na vas budu v praci pozerat kolegyne?

Ja to momentalne takto mam,maly je prvy rok v skolke,kazdy druhy mesiac som na ocr (tyzden) a ked pridem spat do prace,tak vidim na kolegyniach,ze su zo zaciatku take odmerane,asi urazene,ze musia tahat za mna

13uzivatelka11
1. mar 2024

No, to máš ešte dobre ze si doma každý druhý mesiac. Môj malý bol tento mesiac až 3 dní v škôlke. 🤷‍♀️ pokiaľ je tvoj zamestnávateľ s tým OK, kolegyne nerieš. Alebo si to s nimi vysvetli, neviem prečo by mali zazerat po tebe, chorobu si človek nevyberie a ty by si tiež bola určite radšej v práci za plný plat, ako mať choré dieťa.

pralinka25
1. mar 2024

no to si na tom este super ze kazde dva mesiace. a ano mna teda tiez z toho boli brucho. ale tiez to neviem nijako inak poriesit. nema byt to dieta s kym.

denden77
1. mar 2024

kazdy druhy mesiac je tip top vysledok 👌😁 dcera ma spoluziakov, ktori tahaju doma od novembra 🙊🙉🙈

katica06
1. mar 2024

Veď to máš ešte dobré, ja som sa na ocr s mužom striedala aj tak to šéf vnímal že je toho moc. Keď som po roku musela vynechať školenia kvôli hospitalizácii a následnej operácii dieťaťa rozlúčili sa so mnou

dzulli1980
1. mar 2024

Slobodné kolegyne to nepochopia, tie, ktoré majú babky, tetky, sesternice, ktoré postrážia tiež nie a tie, ktoré majú deti už odchované, už zrejme zabudli, že boli v rovnakých "sračkách" ako Ty ... ja som bola s dcérou na OČR každý druhý týždeň, keď nastúpila do škôlky ... teraz mám kolegyňu, ktorej dieťa nastúpilo do škôlky a tá je furt doma, ja furt ťahám za ňu ... a vôbec to neriešim ... jednoducho tak to je ... väčšina mám to takto má, keď dieťa nastúpi do škôlky ... našťastie robím v štátnej správe, môj vedúci je veľmi tolerantný, hovorí, že prvoradé je zdravie dieťaťa ... no som si istá, že keby som robila u súkromníka, prepustil by ma ... ja som bola fakt furt doma, nerada spomínam na to obdobie ... našťastie sme na oddelení ženy, ktoré si pomáhajú, zastúpia sa, bez nejakých sprostých poznámok a zazeračiek ...

nikdenikto
1. mar 2024

Ja som pracovala u súkromníka a OČR bral veľmi zle, ale zase, kolegyne za mňa fakt malo robili, väčšinou som popri OČR robila z domu a zadarmo, len aby som mala kľud. Bola to mala firma, na mojej pozícii som bola sama. Vlastne aj tak by ma robota počkala.

13uzivatelka11
1. mar 2024

@nikdenikto tak prečo si si brala ocr ak si to vedela odpracovať z domu?

hradnapani
1. mar 2024

tak ako asi vacsina matiek - ked som pocula kychnutie, odkaslanie alebo cokolvek, co len uz vzdialene pripominalo chorobu, chcelo sa mi "plakat" od bezmocnosti, ze budem musiet zostat doma a co na to povedia v praci.
ale bilanciu mas inak velmi dobru, to je uplna pohoda :D co by povedali, na ocr v zmysle dva tyzdne doma, ledva tyzden v skolke :D (odhlahcujem, ale pre mnohe je toto realita)

katkaseiner
1. mar 2024

ja chapem tvoje kolegyne ale aj oni pochopia ked budu v tvojej situacii (alebo v nej uz boli a pamäť im nesluzi). Ja by som im po očr zobrala nejaky jednoducgy kolacik ze ta to mrzi ze za teba ťahali ale zial len takto si vycvici imunitu. Zena ktora v tom uz bola to pochopi..

mamatroch
1. mar 2024

Po materskej s dcerami som bola prve dva roky na OCR kazdy mesiac... Kolegyne vsetko bezdetne a sef detto, ambiciozny bezdetny "usiak", mladsi odo mna... Nastastie v korporate ma za to nevyhodili, ale prijemne mi to nebolo. Tak ale inu moznost som nemala, dcery byvali chore tak ze 40-ky, zapal priedusiek / pluc, dusenie, premodravanie... Sprej na uvolnenie priedusiek sem, kortikoidy a antibiotika tam... Hlavne prvy rok bol kriticky... "Topka" bola, ked som raz bola na OCR s jednou, hned na to druha ochorela a dva dni pred koncom OCR si mensia zlomila nohu 🤦
Ako ked som bola v praci, snazila som sa makat o to viac, moje statistiky (pocet vybavenych klientov a pod.) patrili k najlepsim, ale radi ma tam nemali. A co, aj tak sa tim casom uplne rozpadol, sef odisiel tiez inde. Bola to LEN praca. Pochybujem, ze si este niekto odtial na mna spomina. Zato moje dcéry si pamataju, ze ked im bolo zle, bola tu mama pre ne a starala som sa o ne. A to je a vzdy bolo pre mna viac ako to, co si pomyslia ludia, s ktorymi mam iba docasne zdielany pracovny casopriestor.
Medzitym som na inej pozicii (v tej istej firme) po materskej so synom druhy rok. Tiez chory kazdy mesiac. Rozdiel je, ze mam moznost Home office, takze OCR vyuzijem tak 2-3x do roka, inak robim popri nom. Zaciatkom roka som s nim bola na OCR, vratane 2 vikendov bol doma 12 dni, potom siel do skolky a na druhy den vecer uz 40-ky - schytal zapal priedusiek a bol doma dalsie tri tyzdne (ktore som uz normalne pracovala popri nom)...
Asi som Ti tym nepomohla, no aspon na vyjadrenie spolupatricnosti, aby si vedela, ze nie si sama v takej situacii... Je nas vela.
A take rady, ze dat chore dieta starym rodicom - keby na doliecenie po chorobe, kym naberie silu naspat, ok, ale poslat dieta s vysokymi horuckami a brutalnym kaslom k starsiemu cloveku...?!
...a potom su tu este skolske prazdniny, takmer 13 tyzdnov volna za rok... To ani dvaja rodicia nevykryju...

nikitka444
1. mar 2024

Ja som mala také problémy, že dokonca keď som bola s dieťaťom v nemocnici a vrátila sa do roboty sa so mnou nebavili a dostala som od vedúcej 2x viac roboty ako ostat. Lebo som bola doma a oddychla si.
Dala som výpoveď a nasla robotu kde toto nikto nerieši

leadan
1. mar 2024

Áno, aj ja som mala už vopred stresy, keď som musela ísť na očr s deťmi. Nechodila som až tak často, ( no podľa mojich kolegýň by aj 1x za rok bolo často) možno každé 3-4 mesiace som išla na očr (s mužom sme sa striedali) Vždy keď som prišla po očr do práce so stiahnutým žalúdkom, tak nie len že kolegyne zazerali po mne, ale sa mnou prestali aj rozprávať a jedna kolegyňa (pracujúca dôchodkyňa) to ešte vždy “doťukla” hlasným vystúpom, že zas museli za mňa ťahať, ako také p..e a že prečo ju neviem nechať doma samú, keď má už sedem rokov, veď v mikrovlnke si hádam vie ohriať obed ( to že dieťaťu treba podávať aj lieky jej asi nedocvaklo, lebo ja si asi vymýšľam že mám choré dieťa a doma som preto, lebo sa mi nechce chodiť do roboty ) alebo prečo si k nej nezavolám toho a toho… mala som smolu, že som bola v práci jediná s malými deťmi. Všetky kolegyne mali dospelé deri a vnúčatá vo veku mojich deti, aj staršie. Asi zabudli že aj oni mali deti kedysi..

dzejny656
2. mar 2024

Ja osobne sa to snažím zariadiť tak aby som na OČR nebola a fakt som nebola ešte ani raz. Naša malá je chorá podľa mňa dosť často, priemerne polovicu mesiaca je doma a polovicu v škôlke. Neviem si predstaviť, že by som mala toľko vynechávať z práce, to by som tam ozaj ani vôbec nemusela byť potom. My sme v tíme štyria, kolegyňa má tiež škôlkara, keby sme obe takto chýbali tak zvyšní dvaja sa môžu zblázniť keby na nich mesiac čo mesiac ostávala naša robota. Nepríde mi to fér. Nejde ani o to ako by na mna pozerali, ale mne samej by to bolo ľúto ze kvôli mne musia robiť nadčasy a majú viac stresu. U nás riešime choroby detí home officom (chápem že nie každý má takú možnosť, ale cielene som si takú prácu vybrala).
Mne príde aj každý druhý mesiac na týždeň dosť veľa, nedá sa ti prestriedať s mužom?

zuzana212722
2. mar 2024

Ja robím v štátnej firme a šéf mi sám povedal ze sa nemám kvôli tomu trápiť lebo aj on sám tam nastúpil len kvôli tomu ze mal vtedy malé deti a časté OCR..
Ze kolegyňe si nemám všímať ak by niečo čo ja ich teda neriešim ani keď som tam lebo to čím staršie tým viac ohovára ostatné..takže dôležité je to aby s tým bol šéf ok..
A u mňa nehrozí home office lebo robím v zdravotníctve.
Ale keby aj bol problém tak v prvom rade pozerám na svoje dieťa a nie na kolegyňe..

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nika11103
2. mar 2024

Vôbec sa tým netráp . Vsade niečo je vsade v každom kolektíve. Ja som to mala zas opačne - ja som bola jediná bezdetna, takze všetky smeny cez veľkú noc vianočné atd atd som všetko schytavala ja. Veď predda nemám deti a staršie kolegyne čo mali podotýkam už veľké “kozy” 15-16-17-18 ročne deti tak hádam nebudú 23. December v práci. Alebo veľkonočnú sobotu (piatok , nedeľa pondelok je na veľkú noc zatvorené) a ja som chcela po rokoch tu sobotu voľnú ne h mám aj ja štyri dni voľna, no hold smola. Takze sa teším na návrat do práce, dúfam samozrejme, že dcéra chorá príliš nebude, ale to si sama nevyberiem ani neurcim. A keď bude no hold kolegynky, smolka.

leadan
2. mar 2024

V predošlom zamestnaní, keď som mala zmluvu na dobu určitú a bola som 2 x za rok na očr mi po roku zmluvu nepredĺžili, práve kvôli tomu. Samozrejme mi nepovedali, že to je dôvod, ale kolegovia, ktorí tam robili už dlhé roky mi vysvetlili, že v tej firme takéto veci nie sú tolerované a nechajú si tam iba zamestnancov, ktorý makajú bez pn, ocr a paragrafov. Toto sa ale nahlas nepovie.

pietra
2. mar 2024

Deti som mavala chore casto, na OCR som nikdy nebola. Zobrala som si v praci NV/dovolenku na 2-3 dni, potom som sa priestriedala s muzom a na doliecenie sa prestriedali babky nastastie. Ale chapem, ze nie kazdy ma takuto moznost. Ak u nas v praci ludia chybaju kvoli OCR a viem, ze to inak nejde, tak ma to nehneva, je mi jasne, ze nemozu dieta nechat doma samo. Ale niekedy mam pocit, ze vacsina ludi su len spekulanti. Mala som kolegyne, ktore boli na OCR kazdy druhy tyzden a doma muz na HO, ale vraj mu nemoze dieta nechat, lebo jeho to rusi a s malou sa treba aj hrat. Druha mala v ten cas muza na podpore, ale starostlivost o deti je predsa na matke. A tretia tvrdila, ze skoda kazit aj muzov prijem. Tak ano, to sme boli nahnevani viaceri, lebo nemame typ prace, ze si tu dotycnu pocka. Takze za mna - ak clovek urobi vsetko preto, aby chybal co najmenej a napriek tomu musi na OCR ostat, tak nema mat preco vycitky svedomia a citit sa zle. Ak sa ale ani nesnazi najst nejake ine riesenie a len je viac doma ako v praci, tak sa nemoze cudovat, ze sa to kolegom nepaci.

scila
2. mar 2024

@autor aj ja som mala také kolegyne, čo ma poza chrbát ohovárali. Boli to tie, čo už mali deti veľké a slabú pamäť, bezdetné, alebo tie čo dali ráno dieťaťu lieky proti teplote a strčili ho chúďa do škôlky.
Mala som ich úplne v paži, so šéfovcami to bolo horšie. Tí boli z tých, ktorí deti choré nemali mi tvrdili (hlavne že som za šéfovú ťahávala počas jej OČR ale to už zrazu nebola pravda).
Keď sa nedá, tak sa nedá, musíš sa naučiť sa nad to povzniesť. A ako písali vyššie - ak naozaj robia za teba tvoju robotu (čo za mňa kolegyne nerobili) tak im kúp kávu alebo koláč a poďakuj a povedz, že keď budu oni potrebovať a ty budeš mať väčšie deti, tak im to vrátiš...

13uzivatelka11
2. mar 2024

@pietra aj môj muž pracuje na HO ale pri malom fakt programovať nevie. Má robotu kde sa musí sústrediť a dlho pri tom rozmýšľať a aj hodiny hľadať jeden problém, naozaj si neviem predstaviť ako by pracoval a zároveň sa staral o trojročné dieťa.. Niektorá práca sa určite da výkonavat aj popri deťoch na HO ale niektorá nie..ak sa teda nebavíme o tom, že bude potom robiť do noci, keď sa stará o dieťa druhy rodič.

pietra
2. mar 2024

@13uzivatelka11 no môj muž často robil do noci, aby dobehol zameškané. Napriek tomu nám to prišlo férovejšie takto. Ono v každom prípade zohrávajú úlohu mnohé faktory. Mám kamošku, ktorej zastupovať u nich v práci nevadí. Lebo každú hodinu navyše za chýbajúcich kolegov má zaplatenú. Ja ak zastupujem za niekoho, kto chýba, mám max. náhradné voľno a aj to nie vždy. Takže je jasné, že nikto u nás neskáče od radosti, že niektorí ľudia sú dva týždne doma, týždeň v práci a zas dva týždne doma.

pietra
2. mar 2024

@13uzivatelka11 a teda tiež je rozdiel, či ide o 3 - 4 ročné dieťa alebo predškoláka či prvostupniara. Neverím, že niekto pri taktom prvákovi alebo druhákovi sa nemôže venovať svojej práci na HO. Ak samozrejme nie je dieťa vo vysokánskych horúčkach

autor
2. mar 2024

Dakujem baby za vase nazory. Ja pracujem ako ucitelka v MŠ,cize HO nehrozi🙂 a manzel ma novu pracu,kde bol doteraz v skusobnej dobe,preto on s malym (3r) zostal nemohol..babky bohuzial nemozu casto pomahat,jedna pracuje a druha je na dochodku a ked je maly chory,ze ma aj teploty tak to ho s nou nechcem nechavat,jednak preto ze mu treba podavat lieky a svokra ma sama zdrav.problemy a nechcem aby sa nakazila aj ona..ale ked treba maleho doliecit,tak pride k nemu..s manzelom sme dohodnuti,ze bude s malym zostavat aj on,no doteraz sa to nedalo..a kolegyne su zatial bezdetne,takze takto🙂

13uzivatelka11
2. mar 2024

Aj svokra je učiteľka v MS a tiež majú kadejaké obdobia keď veľa učiteliek chyba kvôli chorobam, ale nikdy sa nesťažovala, že musí ťahať za iné kolegyne a nezazerala po nich.