Dobrý deň, chcel by som sa poradiť s niekým skúsenejším v tomto obore 🙂. Mal by som záujem pracovať, ako čašník v Bratislave. Problém je ten, že nemám žiadne skúsenosti s touto profesiou. Lákalo ma to už na strednej škole vyskúšať si takúto prácu, lenže som sa k tomu vôbec nedostal. Po škole som sa zamestnal, ako predavač v obchode. Moja otázka na vás znie, že či aj takýmto ľuďom dávajú možnosť zamestnavatelia poprípade ako dlho mi bude trvať kým sa zaučím, je lepšie posielať životopisy alebo na drzovku chodiť do podnikov či nehľadajú čašníkov. V momentálnej práci by som chcel dať výpoveď a neviem či by som sa zhruba do mesiaca zamestnal. Chcel by som nabrať skúsenosti v tomto obore: gastronómia a posúvať sa ďalej. Myslíťe, že sa dá začať aj bez praxe a školy ? Vopred ďakujem za každú dobrú radu.
Kúp si knihu-ucebnicu. Pre teoretické znalosti. A potom už len prax. Ešte je rozdiel, kde budeš robiť čašníka. Niekde len roznášajú. V menších podnikoch robia komplet-za barom+pokladňa. Takže tam musíš vedieť obsluhovať napr.aj stroj na kávu. Prípadne miešať rôzne drinky.
@rado62 určite sa dá začať aj bez praxe.... Kedysi som tak začínala v Taliansku... Bez praxe a s s udržaní jedného taniera v ruke a zo servítka som vedela spraviť akurát tak vejar... Keď ale človek chce naučí sa všetko... Aj nosiť taniere, aj skladať servítky aj rozlišovať aký vinovy pohár je na aké víno a aké víno sa hodín k akému jedlu... 😉 Toto sa vieš naučiť v dnešnej dobe už aj doma stačí Youtube, príp nejaká literatúra... A musíš mat veľa trpezlivosti a byť milý aj za cenu že ti niekto totálne lezie na nervy a správa sa nqdradene
Hlavné je aby si mal nejakú predstavu najskôr o teórii a potom až prax, výpoveď nedávaj, najskôr si pozisťuj nejaké tie teoretické veci, ako čo má byť a následne až by som šla do životopisov 😉
Určite ťa zoberú. No nie hneď na špičkové miesto. Najprv získaj skúsenosť v "menších" a "menej populárnych" podnikoch kde im nevadí, že nemáš skúsenosti. Tam si ich získaš a potom sa môžeš posúvať ďalej 😊
@rado62 ja osobne by som do gastronómie v súčasnej situácii nešla ani náhodou. V gastre som robila niekoľko rokov dozadu pár rokov som robila v tomto smere, chvíľu som robila aj prevadzkarku, no čo sa týka toho robiť čašníka nie je to robota na cely život. Myslím čisto iba čašník. Dobre by som si to premyslela. Čašníka sa oplatí robiť čo hovorím z vlastnej skúsenosti (ak si z BA) tak iba v centre, myslím staré mesto a okolie centra. Teda predtým sa oplatilo - finančne. Pred koronou. Samozrejme angličtina je potrebná. Mám kamarátku čo robila čašníčku pod barakom na sídlisku v malej kaviarni a na papieri mala minimálku (ako v 99% v gastre), z tringeltov nevedela vyžiť keďže tam chodili stále ti istí ľudia poväčšine ľudia zo sídliska a študenti (blízko boli internáty), ktorí si nechávali vydať do centu. A veru potom išla robiť vedúcu do potravín a doteraz tam je spokojná. Čiže ja byt tebou by som ostala zatiaľ tam kde si, skús si keď tak iba brigádne popri tejto práci nájsť niečo v gastre ako čašník, ale určite nie full tíme a súčasnú prácu keďže ani nevieš ako to budeš zvládať a nevieš čo tá práca obnáša. Čiže to je môj nazor, hlavne si treba dávať pozor na to keď už náhodou potom pôjdeš full tíme aby sa dalo ísť ako tpp pretože poväčšine dávajú dohody kvôli odvodom..
Najprv si nájdi prácu, pozisťuj si čo a ako. V dnešnej situácii je to naozaj ťažké a až potom dávaj výpoveď. Myslím si, že zoberú ako čašníka hocikoho, som o tom dokonca presvedčená. Pretože niekedy,ked idem na kávu alebo na obed, čašník ani nevie z ktorej strany ma má na obslúžiť a ako patrí príbor a nemá základné vedomosti o tom, čo robí. Takže myslím si, že áno, kľudne ťa zoberú ako čašníka. Len sa potom nechaj zaučiť od starších kolegov. Je to tazka praca cely den na nohach.