Ahojte mám taký problém že pred 2 mesiacmi som skončila dohodu zo zamestnávateľom kvôli zdravotným problémam. Minulý mesiac sme sa odsťahovali do zahraničia a mala som operáciu, volala som zamestnávateľovi či mi nevie poslať výplatu na účet lebo neviem sa tam zastaviť pre to, on mi na to odpovedal že ešte sa mi ozve ohľadom toho. Už od konca mesiaca mu volám píšem a žiadny odpoveď, ako to mám ďalej riešiť ?
@knihomol34 Ty berieš výplatu na ruku?
@knihomol34 napísala by som mu mail, že v prípade ak Ti do 31.10. nepríde výplata na účet, budeš kontaktovať Inšpektorát prace
Doteraz ti neposielal výplatu na účet? Alebo ako?
Dúfam, že zmluvu či dohodu máš podpísanú
Dohoda na smiesnu sumu a peniaze na ruku? Tak to bolo? Potom len snivat...
no ak islo o neoficialny prijem na ucet ti nic neposle. Mozno tak vklad v hotovosti. Ak o oficialny, tak treba sa obratit na inspektorat.
Ak si pracovala načierno, je mozne, ze aj ine kolegyne robia načierno, tak sa mu povyhrazaj, ze to nahlásis, mozno sa zľakne a posle ti.. ak nepošle, naozaj nahlas
ako ste dohodnutý so zasielaním mzdy ak išlo o oficiálny PP? Poriadne si pozri Zákonník práce konkrétne § 130 a body od č. 4 a nižšie. Pokiaľ ti posielal € na účet - musí aj poslednú mzdu. Pokiaľ na ruku - nie je povinný na účet ak ste sa tak nedohodli písomne - vtedy má tú povinnosť tak urobiť. A v takom prípade splnomocni inú osobu na prevzatie poslednej mzdy - a on mu ju musí vydať. Ak nie - tak potom sa obráť na IP a pokiaľ ide o sumu nad 266€ aj TO na políciu - je to neoprávnené obohatenie - (čiže skutok a suma vyššia ako pre priestupok). @ruxandra zároveň bude IP pokutovaná aj ona nakoľko s prácou na čierno súhlasila. Pokuta pre zamestnávateľa je pri čiernej práci od 2.000,- do 200.000,- € - pre zamestnanca pracujúceho na čierno od 331,- € a vyššie. Zároveň jej žiadna mzda cez IP vymáhaná nebude - pri práci na čierno logicky neexistuje oficálna odmena za prácu.
Výplatu nám dával vždy na ruku,nepracovala som na čierno. Výplatu nám dával vždy podľa odpracovaných hodín + tringelty. Niekoľko krát som mu už volala písala a žiadny odpoveď....Ako priateľ išiel na SK minulý mesiac písala som mu že on prevezme výplatu ak nechce to poslať na účet odpoveď bol že on nemôže dať cudziemu moju výplatu. Odvtedy sa mi už neozval
@knihomol34 ja by som si overila, či ťa vôbec nahlásil a platil odvody🙈
@knihomol34 zamestnávateľ môže vydať tvoju mzdu inej osobe len s tvojím splnomocnením, na ktorom bude tvoj overený podpis. Pokiaľ si toto vybavíš - je povinný mu tvoju mzdu vydať.
A máš papier že TI dával na ruku aspoň medzi vami dohoda ak nie a nevyplatí TI nemáš sa ako brániť. A tak isto by som si skontrolovala na tvojom mieste či platil za teba odvody tie ťa neskôr môžu riadne dobehnúť.
@alickapusinka a ako ju to môže dobehnúť?
@alenah31 no ak jej platil peniaze na ruku tak by som si to overila či platil odvody ZP aby nemala dlhy a bude potrebovať ošetrenie tak bude mať starosti a do SP či tiež platil dôchodkove a nemocenské. Neskôr by ju to mohlo dobehnúť
@alickapusinka pracovala tam dlhšie - mala platnú PZ, pokiaľ jej vyplácal mzdu - hoci na ruku čo zákon umožňuje (pretože zamestnanec nie je povinný mať účet) ona nebude mať dlh - aj keby zamestnávateľ za ňu odvody nezaplatil - zo mzdy jej ich stŕhal. Jej sa obdobie zamestnania započítava ako poistencovi voči SP a dlh nemá ani v ZP - voči štátu je ona osobou, ktorá si povinnosť splnila - problém bude mať zamestnávateľ, ktorý jej strhnuté odvody do SP a ZP reálne neodviedol (nezaplatil). Aj ja vyplácam necelej stovke zamestnancov mzdu v hotovosti - riadne s odovzdanou výpl. páskou a na podpis. Na jej mieste by som si akurát overila ako ju zamestnávateľ odhlásil - ak odišla neštandardne (skôr ako uplynula výpovedná doba) - či tam nemá fugu medzi týmto zamestnaním a tým kde pracuje teraz - tam eventuálne mohol vzniknúť nedoplatok voči ZP, SP povinná nie je.
Jasne to určite verila by som za predpokladu že môjmu bratovi sa stalo že zamestnavateľ im dával na ruku ale neplatil odvody musel všetko vyplatiť ináč by mal exekutora.
@alickapusinka tak si pozri zákon o soc. a zdravotnom poistení. Pokiaľ zamestnávateľ tvojho brata riadne prihlásil - a len výplatu mu dával na ruku - tvoj brat exekúciu mať nemohol. V prípade, že zamestnanec dostane oznámenie, že má dlh voči Sociálnej poisťovni či zdravotnej poisťovni, nemôže tento dlh pochádzať z obdobia, keď bol zamestnaný ako zamestnanec. Dlh mohol vzniknúť vtedy, keď bol samostatne zárobkovo činnou osobou alebo bol dobrovoľne poistený - týka sa len ZP, odovdy do SP povinné nie sú. Tvoj brat sa mal informovať v SP či ZP v akom období mu ten dlh vznikol - ak vznikol v období kedy mal byť zamestnancom - mal to SP oznámiť, podložiť platnou PZ a výpoveďou resp. zápočtovým listom ktorý dokazuje trvanie zamestnania. Mimochodom - dlh voči SP mať nemohol - SP povinná nie je, povinná je ZP - a vymáhaniu od exekútora predchádza informácia o dlžnom poistnom priamo od poisťovne po vykonaní RZZP prísl. kal. roku a následne od ich oddelenia nespl. pohľadávok - až následne poisťovňa využije služby exekútora.
@alenah31 takže stačí ak pôjdem za notárom a vybavím splnomocnenie 🙂 ďakujem 🙂
Nedávno som mala operáciu takže odvody určite platil
@denisah6 bola rovnaká lebo dostávala som aj výplatnú pásku a tam sedí všetko
@alickapusinka tvoj brat nebol teda prihlaseni ako zamestnanec, ale pracoval na cierno. A to je rozdiel. Keby mal pracovnu zmluvu, riadnu mzdu, tak nic neplati. Exekutor by isiel zamestnavatelovi.
@knihomol34 prihlás sa do svojho účtu na webe zdravotnej poisťovne a pozri či boli platené odvody.
Prístup do sociálnej poisťovne vieš vyžiadať na stránke https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter... a potom si pozrieť či si bola prihlásená na https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
@maranco staci si vyhladat zamestnavatela v zozname neplaticov. AK by nemala platene poistne, napr. ZP, tak ju ani len neosetria u lekara. Automaticky si to lekar kontroluje. A ona bola na operacii, ktora sa este aj vopred zvykne nahlasovat na poistovnu (ak nejde o urgent).
@knihomol34 kedy bola tvoja výplata splatná? Pretože dátum v zmluve je jedna vec, ale určitá voľnosť, ktorú mu dáva zákonník práce je druhá.
@tiezjedna aku volnost mu dava ZP? Jasne je dane, do kedy ma byt mzda vyplatena. Datum v pracovnej zmluve, ak nie je zvedene, tak najneskor posledny den nasledujuceho mesiaca.
@simca06022011 pri takom zamestnávateľovi je to lepšie si všetko overiť, aby sa náhodou ZP neozvala po pár rokoch, že im chýba platba za niekoľko dní.
@knihomol34 ano staci, vzor splnomocnenia na vydanie mzdy inej osobe najdes na nete.
ja by som mu povedala že to budem riešiť s vyššími orgánmi predsa len peniaze patria právom tebe.