Brigáda pre študentov

11. sep 2024

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či máte skúsenosti s OOP alebo NČZD. Plánujem mať tri brigády a netuším na ktorú si uplatniť čo, teda na prvú s najnižším príjmom sa ma v dotazníku pýtajú, čo si chcem vybrať. Neviem že či na OOP mám vôbec nárok (som študent 19r.)
A netuším ako mám riešiť tretiu brigádu (či si neuplatňovať nič)
Je tu niekto kto by mi s tým vedel poradiť a povedal mi čo je pre mňa najvýhodnejšie?

lilianka28
11. sep 2024

Obidve úľavy, teda OOP a NCZD si môžeš uplatniť len u jedného zamestnávateľa, teda na jednu brigádu. Najlepšie ti to vyjde, keď si to uplatnis pri brigáde s najväčšou mzdou. OOP je oslobodený odvod príjmu do 200€. Zo mzdy nad 200 € idú už odvody.
NCZD je vo výške cca 470€, teda táto suma sa nezdaňuje.
Nie je podmienka, že obidve úľavy musia byť uplatnené na tú istú brigádu.

Teda ja by som si OOP uplatnila na brigádu, kde by bol môj mesačný zárobok minimálne 200 €.
Pri NCZD je to aj jedno, lebo keď si vo februári 2025 požiadas o RZ dane, alebo si podas DP, tak dane ti vrátia - ak by NCZD bola mesačne uplatňovana z nižšej mzdy.

autor
11. sep 2024

@lilianka28 ďakujem pekne za odpoveď.
Chcela by som sa spýtať ako by som teda mala riešiť tú tretiu brigádu, či vôbec. A či na to OOP mám vôbec nárok.
A teda dalo by sa dať na najvyšší príjem obidve úľavy a na ostatné dve žiadnu? Či to sú zbytočné straty?
Ospravedlňujem sa ja tomuto absolútne nerozumiem a účtovníci ktorých som kontaktovala s brigádami nerobia.

lilianka28
11. sep 2024

Brigád môžeš mať toľko, koľko zvládneš.
A áno, obidve úľavy si daj na brigádu, z ktorej budeš mať najväčší príjem. Na ostatné už nemôžeš potom nič uplatňovať. Na to si daj pozor.
Na OOP máš nárok, pokiaľ si študent - riadne denné štúdium. Musíš doložiť potvrdenie o návšteve školy. A musíš vypísať tlačivo oznámenie a čestné vyhlásenie na OOP.
Na NCZD zase vypísať vyhlásenie.