Brigáda popri hlavnom pracovnom pomere

najk
30. júl 2018

Ahojte, skusila som najst k tejto teme nejake diskusie, ale vsetky su starsie a zakony sa rychlo menia, preto budem rada ak mi niekto da aktualnu radu.
Manzel pracuje na hlavny pracovny pomer ako zamestnanec a naskytla sa mu prilezitost ist na 4dnovu brigadu do inej firmy (nie je vylucene, ze tam bude moct ist viackrat). Mal by tam niekoho skolit.

Chcem sa opytat ake su moznosti ako spravit zmluvu a aku zmluvu. Co je pre takuto brigadu najvyhodnejsie? (zmluva o dielo, alebo nejaka dohoda? Ake odvody bude musiet platit, ked odhadom za tie 4 dni zarobi mozno 640 eur-nie su este pevne dohodnuti na odmene) Zivnost prednedavnom zrusil, cize potrebuje spravit zmluvu, ktora nevyzaduje zivnost.

Za rady moc dakujem

lucy123lucy
30. júl 2018

@najk Zdravim, prve co by som sa spytala je kedy bude vykonavat tu pracu pre inu firmu - ked je na dovolenke v povodnej praci ? alebo si berie neplatene volno ? alebo je to cez vikend ?

treba dat pozor aby neslo o porusenie prac.zmluvy, ktoru ma z hlavneho pomeru - hlavne dolozka o nevykonavani rovnakej prace u konkurencie; dovolenka je na oddych a zotavenie a nie na pracu; atd.

tieto su dobre clanky o tom ako to funguje a na co si davat pozor :
https://www.podnikajte.sk/pravo-a-legislativa/c...

https://www.ekariera.sk/magazin/praca-na-dohodu...

a co sa tyka zdanovania - tak tento zarobok si bude musiet dat do vlastneho rocneho zuctovania a urobit si danove priznanie sam (zamestnavatel nemusi robit rocne zuctovanie ak ma zamestnanec aj ine prijmy, zalezi ako to maju zariadene).

najk
autor
30. júl 2018

@lucy123lucy berie si dovolenku. S povodnym zamestnavatelom to prekonzultuje, ale firmy si vzajomne nekonkuruju, preto neocakava, ze by s tym mali mat problem.
Ja by som potrebovala, aby mi niekto vysvetlil rozdiel medzi dohodou a zmluvou o dielo a co je vyhodnejsie z hladiska odvodov. Ale dakujem

lucy123lucy
30. júl 2018
lucy123lucy
30. júl 2018

Zmluva o dielo podľa Občianskeho zákonníka
zhotoviteľ je občan – tj nepodnikateľ. Môže ním byť aj podnikateľ, ale musí ísť o činnosť, ktorú nemá uvedenú ako predmet svojho podnikania.
ak ide o samostatný výkon, resp. zhotovenie diela, ktoré nie je možné klasifikovať ako tzv. “závislú prácu” (tj zamestnanie), objednávateľ si vyplatenú odmenu dá do daňových nákladov a odvody ako zamestnávateľ z nej neplatí
občan-zhotoviteľ si odmenu zdaní sám – ako tzv. ostatný príjem (§ 8 zákona o dani z príjmov). V prípade, že ide o jednorazový alebo príležitostnú činnosť, 500 EUR z tohto príjmu je od dane z príjmov oslobodených. Pozor, doplnenie: od r. 2018 príjem na základe zmluvy a v prípade, ak si druhá strana (objednávateľ) uplatňuje vyplatenú sumu v daňových nákladoch, od dane oslobodený nie je. Viac a podrobnejšie: Príležitostné príjmy občanov na základe zmluvy vraj nie sú od dane oslobodené. Podľa Finančnej správy. Naozaj? a Daň z príjmov 2018: končia príležitostné príjmy aj daňová optimalizácia ako taká?
nemôže si však uplatniť nezdaniteľné časti základu dane – na seba či na manželku. Ide totiž o pasívny príjem.
občan-zhotoviteľ je z odmeny (resp. jej od dane neoslobodenej časti) povinný platiť odvody sám
ostatný príjem nepodlieha sociálnym odvodom
zhotoviteľ platí len zdravotné odvody – a to 14% (resp. 7% v prípade poistenca so zdravotným postihnutím) z výšky odmeny. Jedenkrát ročne v rámci ročného zúčtovania zdravotného poistenia.
v konečnom dôsledku zaplatí zhotoviteľ 19%-nú daň a 14%-né zdravotné odvody. Čo je v prípade príležitostných privýrobkov dosť veľa, chápem, ale je to tak
či sa to dá znížiť? Áno, dane a odvody sa neplatia zo sumy príjmu, ale z rozdielu príjmov a nákladov. Paušálne náklady si občan-nepodnikateľ uplatniť nemôže. Reálne áno, no na rozdiel od podnikateľov iba náklady na dosiahnutie príjmu (nie na “zabezpečenie či udržanie”) (Viac o daňových nákladoch).

lucy123lucy
30. júl 2018

@najk pozrite ten link ...ludskourecou....tam je to dobre vysvetlene. treba si to prepocitat, co by zarobil a zohladnit tie danove veci ako su tam popisane. 🙂

najk
autor
30. júl 2018

@lucy123lucy no ved prave, ze uz som precitala snad 30 clankov o tom ako to funguje a niektore si odporuju, lebo su neaktualne. Aj ten, co si poslala vyssie :
V prípade, že ide o jednorazový alebo príležitostnú činnosť, 500 EUR z tohto príjmu je od dane z príjmov oslobodených. Pozor, doplnenie: od r. 2018 príjem na základe zmluvy a v prípade, ak si druhá strana (objednávateľ) uplatňuje vyplatenú sumu v daňových nákladoch, od dane oslobodený nie je.

No proste vsade je to napisane inak, ale ak to chapem spravne plati, ze pri zmluve o dielo uz nie je tych 500 eur oslobodenych od dane. A plati sa 19%-ná daň a 14%-né zdravotné odvody a neplati socialne poistenie.
Len tie odvody z dohody popri zamestnani neviem ci chapem spravne. 10% percent zdravotne plus 22,8 socialne poistenie kedze je to nepravidelny prijem (ziadnu dalsiu dan uz snad nie). Cize sucet odvodov je vlastne uplne rovnaky. V konecnom dosledku je teda asi jedno aku zmluvu uzatvori ak to chapem spravne

lucy123lucy
30. júl 2018

@najk k tym 500 eur - pochopili ste to spravne- nie je to oslobodene ak si zadavatel da tu sumu do svojich nakladov - takze urcite to bude plne zdanene u manzela.

tych 22 % a 10% neplati vas manzel, ale ten zadavat (zamestanavatel) u ktoreho je na dohodu.

lucy123lucy
30. júl 2018
lucy123lucy
30. júl 2018

Prehľad poistných odvodov z dohôd od 1.7.2018 - KROS as
https://www.kros.sk/67551

najk
autor
30. júl 2018

@lucy123lucy no ved to mi prave vobec neslo do hlavy a nikde som sa nevedela dopatrat, kolko plati manzel. Ale nasla som danovu kalkulacku a vyslo mi ak je naozaj aktualna, co tvrdi, ze je, ze by mu strhli cca 28% z hrubej mzdy. Co vychadza lepsie ako zmluva o dielo, kde je to 33%

http://www.danovakalkulacka.sk/sk/Dohody-pre-ro...

najk
autor
30. júl 2018

@lucy123lucy lenze to je nevyhodne pre zamestnavatela, lebo ho to bude stat viac a bude musiet platit odvody, co bude pre neho nevyhodne a nemusi suhlasit, nehovoriac o tom, ze by s tym mal hromadu byrokracie kvoli 4 dnom. Takze tak ako tak bude musiet manzel asi uzatvorit zmluvu o dielo.. Aspon uz vieme na com sme. Diky za rady 🙂

lucy123lucy
30. júl 2018

@najk Ano, mozno by bolo dobre zvazit ci si neotvorit opat zivnost. To by mohlo vyjst ako najvyhodnejsie riesenie. Volne zivnosti sa otvoria online a zadarmo. mate to do par dni. prijmy do 5700 eur rocne - neplatitie ziadne odvody. mozete si dat pausalne naklady 60%...zbytok zdanit.

najk
autor
30. júl 2018

@lucy123lucy ked on zivnost prave pred par dnami zrusil 🙂 A skolit do tej druhej firmy by mal ist hned buduci tyzden, cize taka rychlovka. Asi by zivnost zvazoval az v pripade, ak by sa taketo prace opakovali. Ale to by bola otazka celkovo co dalej, lebo par dni sa z dovolenky zobrat da, hlavne ked ma z tohtorocnej vycerpane iba dva dni. Ale samozrejme nechcem, aby si celu dovolenku cerpal na to, aby makal v druhej praci. Teraz je to kvoli tomu, ze by skolil nasho pribuzneho a mysli si, ze ho to nauci lepsie ako clovek z inej firmy a kedze je to chalan, ktory prave skoncil strednu, manzelovi zalezi na tom, aby sa uchytil a aby mu to proste islo dobre. Takze je otazne, ci by mu stalo za to cerpat dovolenku aj kvoli niekomu cudziemu.. Ale dakujem za rady..

lucy123lucy
30. júl 2018

@najk inac zivnost sa vybavuje na pockanie - ja som to tak robila pred mesiacom, ked osobne dojdete na urad, tak to mate hned. ICO vam dojde do par dni postou z danoveho uradu. 🙂 a stoji to iba 5 eur/volnu zivnost.
nemate s tym ziadne ine starosti. 🙂

slniecko154
Odpoveď bola odstránená
Zobraz