Brigáda počas rodičovskej

suikatka1
29. sep 2020

Ahojte baby.
Otázočka koľko brigadnickych hodín do mesiaca môžem odrobit počas RD.
Drahý sa ide opýtať v práci či by ma zobrali na brigádu a chcela by som odrobit 100 hodín do mesiaca.
Závisí to od zamestnanca či by mi dali tých 100 hodín alebo je na to nejaký zákon?
Ďakujem😘

nelca0510
29. sep 2020

Keď si na RD, môžeš robiť neobmedzene a príspevok budeš poberať. Ak sa mýlim, prosím, opravte ma.

draik
29. sep 2020

Obmedzenie nie je. Ak ale pôjde o klasickú dohodu na pravidelný príjem, tak Vám pokazí dávku v nezamestnanosti, ak by ste po skončení RD chceli ukončiť PP a dohoda by trvala menej ako dva roky pred skončením PP.

suikatka1
autor
29. sep 2020

@draik po RD dovolenke by som mala stálu robotu ale keď sa mi u drahého v firme "zapáči" tak po RD by som u môjho zamestnávateľa dala výpoveď a prestúpila by som do firmy kde drahý robí na trvalý pracovný pomer keďže tam by som mala väčšiu výplatu.Ak šéfka u drahého dovolí tak ten 1,5 ak budeme aj doma zvládať by som chcela brigádovať tak dúfam ze sa to podarí, len nevieme ci tých 100 hodín co pozeráme jeho rozpis služieb či by to akceptovali.

lucinka1988
29. sep 2020

@suikatka1 no sú dva typy dohod- Dohoda o pracovnej činnosti, kde je obmedzenie 10hodín/týždeň a Dohoda o vykonaní práce, na ktorú môžeš odrobiť max 350 hodín za rok. Potom ešte Dohoda o brigádnickej práci študenta, čo asi nie je Tvoj prípad. Ja napr. takto fungujem od nástupu na MD a veľkom pekne mi tie dohody navýšia druhú MD- retazovy pôrod, ale môj pôvodný PP stále trvá. Čiže ak Ti stačí odrobiť počet hodín, ktoré píšem vyššie, dohoda je fajn. Ak nie, potom sa dá polovičný/čiastočný úväzok, ale ten môže dosť pokaziť prípadnú ďalšiu materskú v istých prípadoch.

suikatka1
autor
29. sep 2020

@lucinka1988 tak ak dobre som pochopila tak ak neho šéfka dovolí mám si vypýtať len dohodu na brigádu a tým pádom by mohli akceptovať 100 hodín na mesiac? Trosku som s toho zmätená prepáč😊

lucinka1988
29. sep 2020

@suikatka1 No závisí od tvojej situácie, či napríklad plánuješ ďalšiu MD, či Tvoj PP stále trvá atď. Ak potrebuješ odrobiť 100 hodín za mesiac, taká dohoda nie je. Nejde o to, čo dovolí mzdárka, ale aké sú zákony. 100 hodín za mesiac by pokryl polovičný/čiastočný úväzok, len tam sa ti môže stať, že prípadná ďalšia MD bude počítaná z toho polovičného úväzku, čo nie je nič moc. Ešte mi napadlo, že sa to dá obísť teoreticky tak, že reálne odrobíš 100 hodín za mesiac, ale na Dohode budeš mať len tých 10hod/ týždeň, teda 40hod/mesiac a vykompenzujú Ti to vyššou hodinovou sadzbou, aby si mala zaplatených tých 100 hodín. Otázka, na koľko bude ochotná mzdárka alebo nadriadený urobiť takýto kompromis.

suikatka1
autor
29. sep 2020

@lucinka1988 Zatiaľ neplánujeme ďalšie bábätko, a môj PP trvá s tým že ak som dobre pochopila ak by som chcela 100 hodín to už mi musia dať polovičný úväzok? Drahý robí v Metre ale brigády a brigadnikov majú od firmy Student Agent. Síce aj on takto si vybavil brigádu ale 40 hodín na mesiac ale s keďže nechcem ho v tom nechať samého a preto to skúsim ja, ale aby sme mohli "vydýchnuť" a nie z výplaty to výplaty tak by som tých 100 hodín musela odrobit ale s tým ze on už nebude chodiť na brigády ale budeme sa striedať pri malej. Ak jeho šéfka by akceptovala tak by sme chceli že dva dni 5 hodín brigadnickych by som odrobila a dva dni doma a takto celý mesiac.

suikatka1
autor
29. sep 2020

@lucinka1988 a ak by drahý mal voľno môžem si šupnuť 8 hodín brigád ale to ako som písala všetko bude závisieť aj od toho ako to bude malá znášať a ako aj my, aby sme kvôli tomu vzťah nenicili len chcem aby si aj on konečne oddýchol síce pri malej sa tak nedá ale aspoň nebude toľko v práci.

lucinka1988
29. sep 2020

@suikatka1 chapem, no na 100 hodín mesačne nie je žiadny typ Dohody, ktorý by sa dal uzavrieť. Čiže potom jedine inú formu pracovného úväzku, čiastočný alebo polovičných, ale mzdárka Ti určite poradí. Tak držím palce!

suikatka1
autor
29. sep 2020

@lucinka1988 ďakujem ti za radu, drahý ma v piatok ranku tak pôjde za mzdarkou že ako by sa to dalo vyriešiť, od polovice októbra by sme to chceli začať tým pádom len pár dní do konca mesiaca a keby mi to išlo tak za mzdarkou pôjdem aby som mohla celý november naplánovať s drahým a jeho šéfkou, a ďakujem ze mi držíš palce, dúfam ze to vyjde keďže hľadala som aj iné práce a nič a plán B bude toto tak dúfam ze to vyjde.

lucinka1988
30. sep 2020

@suikatka1 nie je dôvod, aby nevyšlo, pokiaľ Ťa chcú a potrebuju, forma úväzku sa dá vždy doriešiť a pokiaľ ide o kombináciu s rodičovským prispevkom, tam nie je žiadne obmedzenie, ako písali vyššie. Kľudne sa môžeš zamestnať aj na plny úväzok.✊