Brigáda a zdravotné poistenie

20. jan 2023

Dobry den.
Prosim, chcela by som sa spytat, ak som na urade prace a najdem si brigadu, viem, ze ked mi to prekroci zivotne minimum tak ma vyradia, co mi neprekaza, ale ako je to so zdravotnym poistenim?
Bude ho za mna platit zamestnavatel ? A iba v dni ktore odrobim ? A ostatne si doplatim sama ? Obchod funguje 7 dni v tyzdni, ja budem robit iba niektore dni.
Ďakujem vam. 🙂

lucka_ke
20. jan 2023

podľa toho akú zmluvu s tebou uzavrú, niektorí platia za celý mesiac, niektorí za dni...

alenah31
20. jan 2023

ale pozor. Počas evidencie na ÚP síce brigádovať môžeš, mesačne nesmieš prekročiť nimi stanovenú sumu zárobku. No zároveň pracovať môžeš popri evidencii brigádne max. 40 dní za rok. Čiže napr. ak máš dohodu uzatvorenú od 1.1.2023 do 28.2.2023 je to spolu 31+28=59 dní a ÚP to bude brať ako 59 dní hoci by si reálne odpracovala napr. len 3 dni a z evidencie ťa vyradia. Pretože ide o dobu trvania dohody a nie reálne odpracované dni na dohodu. Takže pozor aj na to. A záleží aká dohoda to bude - zdravotné poistenie sa platí z každej dohody - len odvody do SP sú odlišné - to závisí od toho o akú dohodu ide.

autor
20. jan 2023

@lucka_ke a prosim ta, aka je zmluva ak platia za cely mesiac a aka ak len niektore dni ?

autor
20. jan 2023

@alenah31 to viem, ze aj vtedy ma mozu vyradit, to mi az tak nevadi, ale ak budes zamestnavatel platit za mna zdravotne len za dni ktore odrobim, to sa mi asi moc neoplati. Aka je to prosim ta zmluva ak platia za mna len dni ktore odrobim ?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
20. jan 2023

Pri dohode bude za teba zamestnávateľ platiť ZP len tie dni, ktoré reálne odpracuješ. Dni kedy nepracuješ - a teda ťa neprihlási na zdr. poistenie - tak si platíš sama (kým si na ÚP tak si v tie dni poistenec štátu). Ak máš dohodu kedy pracuješ každý deň pondelok-piatok - prihlási ťa na celý mesiac - stačí ak ten deň odpracuješ aj jednu hodinu.,

autor
20. jan 2023

@alenah31 no ja budem pracovat len niektore dni, napr. 3 dni v tyzdni, inokedy 4, a tak, podla potreby. Takze to je asi ten prvy pripad, ze zvysne dni ktore nebudem robit si budem platit ja sama, resp. Urad, ked budem evidovana. ?

alenah31
20. jan 2023

úrad ich bude platiť len tých 40 dní trvania dohody - potom ťa automaticky vyradia a bude ši tie dni, ktoré ťa zamestnávateľ na ZP neprihlási platiť sama.

autor
20. jan 2023

@alenah31 a prosim ta, pri takomto vyradeni ak by som skoncila na tej brigade, za ako dlho sa mozem dat opat zaevidovat ?

alenah31
20. jan 2023

6 mesiacov