Idem sa sem poradiť, nakoľko dcéra bude asi od polovice mája po dokončení VŠ na úrade práce a zároveň má možnosť brigádovať na dohodu v práci kde aj v súčasnosti brigáduje ako študent, avšak vedúca v tej práci to zisťovala koľko by mohla odrobiť a hovorila, že je to nejako obmedzené iba na 40h za mesiac a do určitej sumy, avšak keď som nad tým uvažovala a trochu pozerala zákon tak ono je obmedzené hlavne preto, že je tam aj príjem z úradu práce, avšak dcéra v tomto prípade nebude mať žiaden príjem z úradu práce, tak sa zamýšľam nad tým či toto obmedzenie by platilo aj pre ňu alebo jej by sa to netýkalo, keďže aj v tej práci spoločne sa o tom rozprávali a dcéra by tam rada zostala kým si nájde stálu prácu a niečo si privyrobila avšak ak to má byť obmedzené tak to sa neoplatí nejako keďže to vychádza, že by mohla v tomto prípade odrobiť iba nejakých 6 dní čo je nič
Áno, je to obmedzené.. ja som v tejto situácii, keď som menila VŠ zostala radšej ako dobrovoľne nezamestnaná.. mohla som odpracovať na dohodu koľko som chcela a aj po zaplatení zdravotky som mala lepší príjem ako maximum, ktoré by som mohla zarobiť, keby som bola evidovaná 😊
@janka_lolo a nieje to 40hodin rocne a nejak maximalne 200 eura mesacne?
@mogaa význam ma z dôvodu, že budú za ňu odvody zaplatené, keďže v súčasnosti viem v akej výške sa pohybujú odvody a ako je to dosť vysoké sumy čo by ani nezarobila
@lindous jej sa to neoplatí keďže zdravotka šla dosť hore, keďže manžel je živnostník tak viem aké sú odvody a dcéra by všetko minula na zdravotku keby to mala sama platiť
@slavomira236 za mesiac je to obmedzené na hodiny tých 40h. a áno aj ten príjem nemôže presiahnuť nejako 200€
Nech si vyberie čo sa jej viac oplatí. Alebo môže ísť na up a počkať kým ju sami vyradia. Jeden mesiac bude mať vybavený. A potom čo viac vyhovuje.
@januska12323 no len tam ide o to, že ona ak bude chcieť ísť brigádovať tam kde aj teraz tak nemôže dlho čakať aby ju zobrali, keďže ak nepôjde ona tak si nájdu niekoho iného a už ju potom nezoberú a zároveň nemôže byť dobrovoľne nezamestnaná skrz prácu kam by od januára chcela ísť keďže takýchto uchádzačov nechcú brať keďže sú názoru, že sú nespoľahlivý, stalo sa to najstaršiemu synovi, keď tam mal nastúpiť na inú pozíciu a jeden čas bol dobrovoľne nezamestnaný po SŠ keďže šiel do zahraničia si privyrobiť a to bol hlavný dôvod, prečo ho neprijali aj keď to bolo pred 10 rokmi ale nikoho to nezaujímalo jednoducho bol dobrovoľne nezamestnaný a hotovo
čo sa týka toho aby počkala kým ju vyradia tak nebude zbytočne riskovať, žeby nebolo dostatok roboty tam kde je v súčasnosti a ukončili by jej zmluvu a ona by sa nemohla hneď hlásiť aj tak na UPSVaR ale musela by čakať aby uplynuli od dátumu vyradenia 3 mesiace
ak bude evidovaná na úrade práce môže na dohodu odpracovať 40 dní za rok a zarobiť okolo 200 Eur mesačne, osobne si však myslím, že keď už nebude mať štatút študenta rýchlo sa jej zbavia, nakoľko za ňu budú musieť platiť plné odvody
otázka je, či si VŠ absolventka nedokáže nájsť prácu a musí ísť na úrad práce?
@janka_lolo A čo chceš počuť? Buď je nezamestnaná, evidovaná na UP a nepracuje, prípadne má dohodu a akceptuje podmienky UP, alebo bude pracovať koľko bude chcieť (aj keď na dohodu) a zamestnávateľ jej z príjmu odvedie odvody do zdravotnej i sociálnej poisťovne.
Viac možností nie je.
pracovať na dohodu môže, ako hovoríte 40 dní za rok a max 234,42€ na výplate, platiť za ňu budú len ZP a odvody do soc poisťovne nie (to si môže ona dobrovoľne platiť), zároveň musí doložiť že si hľadá prácu a to tak ako každý nezamestnaný...
prikladám link UPSVaR: https://www.upsvr.gov.sk/obcan-hladajuci-zamest...
@janka_lolo takze je to 40dni na rok
@lucka_ke čo sa týka práce je to u nás dosť zložité, syn minulý rok bol 6 mesiacov na úrade práce čo nemohol zohnať prácu tiež bol absolvent VŠ a ona práve preto má možnosť robiť na dohodu, keďže ako zamestnanca ju nezoberú skrz odvody a plný stav, ona má jednu možnosť práce avšak až od januára a do tej doby musí odvody nejako vyriešiť keďže nechcem aby mala dlhy na zdravotnom poistení, ktoré je dosť vysoké aktuálne a keďže platím odvody manželovi ako SZČO tak niečo viem ale myslela som si, že jej sa to nebude týkať tie údaje ako v zákone sú keďže ona nebude poberať žiaden príjem odtiaľ ale tak vyzerá, že som sa mýlila
@zuzu586 už sa nedokladajú papiere ohľadom hľadania práce po novom, syn bol pol roka minulý rok takto na úrade práce po skončení VŠ a nemusel nič dokladať iba sa v januári prišiel odhlásiť keď nastupoval do práce len tam bol rozdiel, že on ako chalan robil iba na ruku
@abby11 mýliš sa ak človek robí na dohodu o vykonávaní pracovnej činnosti tak zamestnávateľ za teba odvody nebude platiť, vo firme máme takto zamestnaných niektorých ľudí a odvody im neuhrádzame, ale nejedná sa o ľudí, ktorý sú na úrade práce
a ako v minulosti boli pre absolventov výnimky ale to som riešila naposledy pred 15 rokmi keď najstarší syn skončil SŠ a nemal prácu keď sa vrátil zo zahraničia tak robil na dohodu ale v tej dobe to nebolo obmedzené keďže nepoberal žiaden príjem
@janka_lolo Úľavy na odvodoch pri dohodároch nie sú žiadne. Úľavy má jediné držiteľ ZŤP a študenti. Výška odvodov do zdravotnej poisťovne je aktuálne 84,77 € mesačne.
@janka_lolo tak veď keď to je taky problém tak mesiac dva 3 ju podržte ako rodičia a zaplatte jej tie odvody veď to nieje až tak existencne dôležité je mať uhradenu zdravotku ;) ..ja toto nikdy nepochopím veď som matka tak pomôžem svojej dcére/synovi mne mamka platila do zdravotky aj do sociálnej keď sa dávala na mňa firma ..
@janka_lolo nikto nikoho nelimituje, že bude dobrovoľne nezamestnaný ako pises o synovi...to nie je chyba, že chce byť dobrovoľne nezamestnaný.
Tvojej dcere sa neoplatí byť na úrad práce a robiť na dohodu, ale radšej zaplatiť tých 80 eur a robiť koľko chce...
@janka_lolo nech sa neeviduje na úrade práce a normálne brigáduje, odvody bude za ňu odvádzať zamestnávateľ (sociálne aj zdravotné), ak bude mať nižší príjem ako cca 235 € tak jej zamestnávateľ zrazí odvod do minima z rozdielu 235€ a skutočného príjmu, ak bude mať vyšší príjem tak má normálne odvody.
@janka_lolo pocas evidencie moze mat dohodu v TRVANI 40 kal.dni za kal.rok v evidenci, prijem v hrubom mesacne do sumy ZM tj.234,43€ , dojodu dolozit naurad den vopred...takze s dohodou v evidencii max 1,5 mes. Musi si plnit vsetky povinnosti ako kazdy uchadzac.aj dokladovat hladanie zmestatnia, syn nedokladal asi kvoli korone a nudzovemu stavu, kedze ten uz nie je ide sa.v klasickom rezime. Evidencia nie je povinna, tak nech sa rozhodne ako uzna za vhodne.
Myslim, ze by ste sa mali informovat na urade, pretoze ona davky poberat nebude z UPSVaru.
A inak o limite 200EUR na dohodu viem iba v suvislosti so studentskou brigadou a odvodmi, cize ona moze na dohodu zarobit a pracovat viac (dokonca, na studentsku zmluvu aj dlhsie ako do maja, https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/d...), a nad tu sumu sa uz platia odvody zo mzdy. Ziadne extra platenie odvodov popri vykonavani prace na dohodu nie je, preotze z dohod sa odvody platia. Dokonca nemusi byt zaroven ani na upsvar vedena, podla mna. Lebo je zamestnana na dohodu.
ale po statniciach ona uz nema statut studenta takze nemoze
robit na dohodu ako student a je uz na nej ci vezme UP a obmedzenu dohodu alebo si bude hladat normalnu pracu v odbore
co vystudovala co by malo byt pre nu prioritne
A hlavne mas VS vzdelanu dceru, nechaj ju nech si to zisti a zariadi. Zvladne to ;)
@9lf9 už nebol núdzový stav keď syn bol minulý rok evidovaný, jednoducho mu povedala pani, že už mu odpadá byrokracia s obiehaním firiem a zháňaním pečiatok do knižky ako to bolo v minulosti, keďže ešte po bakálarovi medziobdobie kým opäť nadobudli štatút študenta aj syn aj dcéra tak museli dokladať potvrdenia z profesie, že si hľadajú prácu keďže bola korona a núdzové stavy tak nemali osobne obiehať firmy ale dokladovať museli hentak, ale teraz už syn nedokladoval nič, že už sa to zrušilo hovoril lebo nič nenosil tam iba sa tam chodil porozprávať s tou pani a ani z ich strany nebol nejaký záujem aby mu ponúkali nejakú prácu
@janka_lolo je to stale povinnost, ci uz na tlacive, mailom, postou, z portalu sluzby zamestnanosti, je to ucel kontaktu, aby preukazal, ze si sam hlada aktivne zamestnanie. Ono je z miesto co moze ponukat upsvr pre cloveka s VS je vyber velmi obmedzeny pokial nie je dotycny uz dlhodobo evidovany.
@janka_lolo ide o 40dní za rok, nie za mesiac....
@barbora19911 nehnevaj sa na mňa ale od malička vediem deti k samostatnosti aj s manželom, naše príjmy nie sú vysoké, manžel ledvom vychádza z predaja tak aby som mu dokázala uhradiť odvody, lízingy a čo treba, vyzerá, že aj on skončí na úrade práce a ja rovnako nezarábam milióny aby som mala na rozhadzovanie a v práci to mám tiež neisté keďže každú chvíľu má môžu prepustiť keď sa majiteľ rozhodne, že skončí a zatvára firmu tak som skončila a po 50 si ťažko nájdem prácu, keď som sa snažila si niečo iné nájsť tak všade uprednostnili mladších aj keď mám dlhodobé skúsenosti v oblasti čo robím, čiže náš rodinný rozpočet je obmedzený a snažíme sa každú korunu odkladať
@mogaa áno toto som nevedela presne, len dcéra mi hovorila, že jej to v práci vedúca zisťovala tak si to riadne nezapamätala ale už som to tiež pozerala
@9lf9 to neviem len viem, že v minulý rok syn nič nedokladoval lebo sa tešil, že ma o starosť menej, tak dcéra aj syn majú spoločnú kamarátku, ktorá má skončenú VŠ a je už takmer 2 roky na úrade práce, lebo v jej odbore má problém nájsť prácu a aj keď chodí na pohovory tak všade ju berú ako absolventa aj keď popri škole robila aj v oblasti, ktorú študovala a mala prax ale pre danú firmu už bez štátu študenta nebola výhodná a inde má problém niečo nájsť a z úradu práce jej ponuky žiadne neponúkajú čo hovorila
@janka_lolo nejde len o vyplatenie dávky v nezamestnanosti, ale o evidenciu na UP...počas evidencie za ňu štát platí ZP, takže ak bude pracovať na dohodu a nepoberať dávku v nezamesntanosti, tak evidencia na UP pre ňu nemá žiadny význam....