Brigáda a úrad práce

tinka19
17. okt 2013

Ahojky, potrebujem radu. Som evidovaná na ÚP V septembri som bola na jednodňovej brigáde. Neodniesla som tam kópiu dohody o vykonaní práce, nakoľko som nevedela, že je to potrebné. Myslela som, že im stačí potvrdenie o príjme./ to som ešte neodniesla, nakoľko stačí do konca októbra a brig.centrum mi ho ešte ani neposlalo/. Teraz sa bojím, že ak im tú dohodu odnesiem oneskorene, tak ma vyradia z ÚP. Moja otázka je: vyradia ma?...resp.prídu na to keby som túto maličkosť zatajila? Dík za každú radu 🙂

seemani
17. okt 2013

@tinka19 určite nato prídu, pretože priebežne kontrolujú sociálku a ak ťa tvoj jednodňový zamestnávateľ nahlásil, čo si myslím, že áno, keď ti dal zmluvu, tak nato príde aj ÚP. Mňa presne pre takúto blbosť vyradili, u mňa šlo o trojdňovú, ale ja som to netajila, ja som proste nevedela, že to mám odovdzať. Takže utekaj stým rýchlo na úrad, ak prídeš skôr ako nato prídu, tak ťa nevyradia. Bola si už na podpise odvtedy čo máš zmluvu? ak ešte nie, tak ju stačí zobrať keď sa pôjdeš podpísať.

kristiii
17. okt 2013

@tinka19 tak tajiť by som ti to určite neoporúčala, ak si mala zmluvu tak ťa zamestnávateľ určite nahlásil na sociálku a tá je s ÚP prepojená. To či ťa vyradia bude veľmi závisieť od pani ku ktorej patríš a od toho akú bude mať práve náladu 😝 Ja som brigádu nahlasovala v deň keď som nastúpila a pani mi povedala že nie je problém, zmluvu stačí doniesť v priebehu týždňa, no kamarátku vyradili preto že brigádu nahlásila AŽ druhý deň ako na ňu nastúpila. Tej pani už totiž v prvý deň čo robila sociálka oznámila že brigáduje, snažila sa jej dovolať ale keďže bola v robote tak jej kamoška nemohla dvihnúť a dovolala sa jej až ten druhý deň a že ju dodžubala jak malé decko a následne vyradila. Ono totiž pri evidencii na ÚP podpisuješ že každú brigádu nahlásiš deň vopred čo je ale v praxi niekedy nemožné. Utekaj na pracák a nahlás to aby si si nemusela zbytočne doplácať ZP.

tinka19
autor
17. okt 2013

@seemani Na podpise som nebola od augusta, mám ísť až v novembri. Prísť by na to zatiaľ ešte nemali, nakoľko peniaze za tú brigádu ešte len dostanem na druhý týždeň. Tak hádam sa na mńa zajtra usmeje šťastie, keď tam pôjdem.

seemani
17. okt 2013

A ak ťa vyradia, tak 3 mesiace si platíš sama, to je nejakých 150e, ja som mala šťastie, že som si hneď našla prácu a zaplatila som si len nejakých 15 dní.

@kristiii tvoja kamarátka sa na toto mohla kľudne odvolať, vôbec nemala právo ju vyradiť, má na to 7 dní, nemusí nič dopredu nahlasovať. Keď sme robili v ČR, priateľa tiež vyradili: piatok sme sa dozvedeli, že v pondelok začíname, bol to obrovský zhon, a nebola šanca ísť na úrady ani nikam. V nedelu sme odišli a hneď ako sme dostali zmluvy, priateľ poslal kópiu domov mame, aby ju odniesla na ÚP. Zobrala ju tam 3.10. / bola platná od 1.10. / a on mal ísť na podpis až 8.10., čiže všetko bolo po právnej stránke v poriadku.. Panika však nevedela, čo má robiť, tak zmluvu neprebrala, vraj ho proste vyradia, lebo je zamestnaný. 7.12. mu prišla domov pošta, že je vyradený s úradu pre nespoluprácu, lebo nechodil na podpisi !!!!! A vyradili ho až k tomu dňu, my sme v ČR skončili 20.12, čiže by si 3 mesiace musel platiť, ak by nenašiel prácu. Prišli sme hneď po príchode na úrad, spravili sme tam OBROVSKÝ BORDEL, a podali sťažnosť na paniku, ktorá nevedela čo robiť. Všetko prešlo v pohode, a zaradili ho späť na ÚP. treba si otvoriť, ústa, tie ženské veľa vecí nevedia a veľa vecí robia neprávom.AJ to vyraďovanie nemôže byť hala bala.. Len ľudia sú sprostý a nikto sa radšej neozve !!

eeffka
17. okt 2013

@tinka19 no takze takto, na urade prace by mali vidiet ze mas brigadu, teda ak ta Zamestnavatel korektne nahlasil na socialku a rovno by ta mali vyzvat aby si dolozila prijem ( kazdy urad ma svoje tlacivo)

nam toto brigadnici nosia stale na potvrdenie, ze nepovedali na urade a napriek tomu o tom vedeli ( my hlasime kazdeho na socialku)

kristiii
17. okt 2013

@seemani tak neviem ako u vás, ale ja som pri evidencii na úp podpisovala papier, v ktorom mi ešte pani zakrúžkovala jeden bol a podčiarkla v ňom vetu, v ktorej bolo písané že zárobkovú činnosť som povinná oznámiť najneskôr deň vopred a potom neskôr zdokladovať príjem, ešte mi tam dopísala sumu, vtedy to bolo max. 143 eur. Neviem či to takto bolo aj minulý rok, vtedy som evidovaná nebola. A ako som vravela, moja pani z toho žiadnu vedu nerobila, ja som tiež podpisovala zmluvu v sobotu a v pondelok som nastupovala takže by to bolo aj tak bez šance.

seemani
17. okt 2013

@kristiii nevim priznám sa že sa nepamätám.. Ale viem, že zo zákona máš na to 7 dní. Nie každý zamestnávateľ dá zmluvu dopredu či v ten deň. Ďalšia vec je otváracia doba ÚP, nie vždy sa to dá v ten deň stihnúť, preto je tam tých 7 dní... Takže nemala právo ju vyradiť, zprdnúť možno áno, že to aspoň telefonicky neoznámila, ale na to vyradenie by som sa určite odvolala.
Si predstavte, že mne zamestnávateľ dal zmluvu až po troch mesiacoch a to som sa celý ten čas na ÚP chodila podpisovať, v sociálke som bola od neho zahlásená, takže to vyzeralo tak, že zmluvu zadržiavam.. Stále som musela vysvetlovať, že mi ju proste nedal a ženská nie a nie to pochopiť.. Nakoniec mi ju dal v máji so spätným dátumom spred 2 mesiacov.. Ćo mne to dalo námahy ženskej vysvetliť, že ako to je.. Chcela ma vtedy tiež vyradiť, ale som jej pohrozila, že to nie je moja vina, že nech to rieši s mojím zamestnávateľom alebo to ja budem riešiť sťažnosťou na oboch. Tak to neriešila...

tinka19
autor
18. okt 2013

tak bola som dnes na úrade a dala som pani tú dohodu...nevyzerala nejak nadšene, že meškám aj nezabudla podotknúť, že ma má správne vyradiť, ale zľutovala sa nado mnou. 😉