Brali by ste to ako "pracovný" podraz?

18. feb 2022

Ahojte kočky, chcela by som počuť váš názor na túto situáciu. Od januára som začala popri materskej robiť u manžela vo firme (povodne som nechcela ale nakoniec ma presvedčil, že tam potrebuje pomoc). Hneď na úvod mi dal na starosti prerobenie starého webu (návrh štruktúry a dizajnu a napísanie nových textov. Prešiel mesiac, robila som na tom skoro každý večer do noci keď som uspala deti. Vo februári som tomu veľa nedala, časovo som to tak nestíhala ale som typ, ktorý keď niečo začne tak to aj dokončí. Manželovi som predstavila moje nápady a zmenu štruktúry. Páčilo sa mu to. Začali sme riešiť programátora, ktorý to už len dá dokopy. Všetko bolo fajn až doposiaľ.
Dnes mal manžel videochat s jedným novým kolegom - na moje prekvapenie hodinu riešili nový web. Celú štruktúru manžel prezentoval ako jeho dielo - za to dostal aj od kolegu pochvalu. Mňa sa to neskutočne dotklo.
1) prečo rieši s ním nový web keď to mám na starosti ja a išlo mi to super, prečo to chce prenechať jemu a ja o ničom neviem
2) prečo ma na ten call neprizval keďže sa ma to týka
3) prečo všetky myšlienky a nápady prezentoval ako svoje???? Toto ma najviac uráža
Brali by ste to ako podraz? Ako sa mám k tomu postaviť?
Ďakujem

21oktober
18. feb 2022

ja osobne by som to brala ako podraz . Mala si tam vojsť a normálne povedať , toto je moje dielo .

zuzana9393
18. feb 2022

To su skor otazky na neho 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
18. feb 2022

práca u manžela vo firme... to je manželova firma? alebo firma v ktorej pracuje manžel ako zamestnanec? a ako máš postavenú zmluvu?
Toto by boli prvé veci, ktoré by som si ja ošetrila. A keď ťa jeho prístup sklamal, tak by som sa pýtala jeho, prečo sa takto zachoval. Ak je on len zamestnanec a ty si vlastne spravila prácu zaňho a o tvojej existencii nemá nikto ani poňatia, tak sa mu nečudujem, že to nepriznal.

autor
18. feb 2022

@zuzana9393 určite sa ho na to budem pýtať, len ma zaujímal váš názor, či to len ja beriem príliš osobne alebo to je v poriadku

autor
18. feb 2022

@sissy27 je to jeho firma

0silvia0
18. feb 2022

Ty si rozhovor pocula? Ja na tvojom mieste si sadnem k nemu pocas rozhovoru a pozeram sa mu rovno do oci... pochopil by.

autor
18. feb 2022

@0silvia0 áno, bola som v obývačke s ním. Ešte ma okríkol nech sa s dcérkou zavriem inde, lebo nepočuje keď malá plače

ivkazba
18. feb 2022

Že nechcel, aby dieťa bolo v miestnosti, keď má call alebo videohovor je normálne preboha. To, že robí z domu neznamená, že sa bude správať neprofesionálne a bude s dieťaťom v miestnosti. Takže nabudúce, ak bude mať muž call alebo videohovor, nechaj mu priestor. Je to slušnosť a určitá úroveň.

Čo sa týka toho, že tvoje nápady prezentoval ako svoje... áno, ja ako manažér toto vnímam veľmi negatívne. Manžel je možno v podnikaní úspešný (neviem), ale zručnosti vedúceho pracovníka moc nepobral. Inak by kolegovia vedeli, že jeho žena pre neho pracuje a tvoje nápady by prezentoval ako tvoje a nie svoje. Treba mu to normálne povedať, v kľude, bez emócii. Treba sa s ním dohodnúť, že ak chce, aby si pre neho robila, čakáš, že sa bude správať profesionálne.

marryen
18. feb 2022

Asi by sa mi to nepáčilo......a o to viac keďže ide o manžela.

sissy27
18. feb 2022

no dobre a ako ste sa dohodli - aká bude tvoja prac. doba alebo úloha, akú odmenu za to dostaneš? či len tak ako keď navaríš, operieš, veď si manželka a je to normálne pomáhať?
Úprimne - ak by sa mi za moju prácu nedostávalo žiadnej odmeny, uznania atď., tak by som si našla inú. A je jedno, či pracujem pre manžela, kamošku alebo cudzieho.

0silvia0
18. feb 2022

Tak jasne ze pri dietati sa pracovne veci riesit nedaju, to je ok. A ked dotelefonoval ako si reagovala? Ja osobne by som po tomto odmietla robit v jeho firme s odovodnenim, ze nie si ani ocenena ani brana vazne a tvoju pracu si prisvojuje niekto iny.

autor
18. feb 2022

@sissy27 kaźdý mesiac firme faktúrujem za počet odpracovaných hodín.

luccija
18. feb 2022

A nemôže to byť tak, že Ti to dlho trvalo a rozhodol sa dať to spraviť niekomu inému?alebo chcel vytiahnuť rozumy aj od zamestnanca?
Najlepšie je s mužom a rodinou nerobiť

autor
18. feb 2022

@0silvia0 on mal call, ja som išla uspávať dcéru a keď som ju uspala utekala som hneď k zubárovi. Strážil môj brat kým manžel neskončí hovor.

autor
18. feb 2022

@luccija tomu by som rozumela ale tu ma kanvica hnevá to, že niečo čo som vymyslela ja prezentuje ako svoje.

autor
18. feb 2022

@ivkazba boli sme zavreté v izbičke po drvivú väčšinu času, len na začiatku som bola v obývačke a s údivom som počúvala. potom som ju potrebovala ísť obliecť a dať mliečko pred spinkaním. On sa medzičasom zavrel do izby.

sense
18. feb 2022

Ano hnevalo by ma to a urcite by som ho tym konfrontovala...

solange7
18. feb 2022

Izbička, mliečko, spinkanie. Strašné výrazivo.
A mimochodom, prečo si ho hneď nekonfrontovala ale píšeš si sem po radu?

ivkazba
18. feb 2022

No pozri, je to samozrejme v prvom rade jeho záležitosť... ak ide mať call či videocall, má dať vedieť a zavrieť sa. A to treba rešpektovať. A k tomu, že vydával tvoje návrhy za svoje, som napísala. Trvala by som na tom, aby o tom ľudia vo firme o tom vedeli a aby moja práca bola prezentovaná tak, že je moja. A trvala by som na vopred nastavenom príjme. A to myslím úplne vážne. Ak by prijal niekoho, tak by mu dal normálne mzdu. Máš ju mať aj ty. Na druhej strane, treba sa zamyslieť, či činnosti, ktoré od teba chce, sú tvoja parketa. Robiť mesiac každý večer návrhy nového webu... za tú dobu si to mala mať už aj spracované a nahodené a nový web už mal fungovať. Návrhy na úpravy webu ja osobne očakávam za pár hodín.

sparrows
18. feb 2022

Neznášam ľudí, ktorí niekomu ukradnú nápady a prezentujú ich za svoje. Pekne mu to vytmav

thoughtfulweirdo
18. feb 2022

Áno, bola by som nahnevaná a trvala na tom, že ak mám niečo robiť, bude to prezentované ako MOJA práca.

marcellka32
18. feb 2022

Veď mu to povedz tak priamo ako to píšeš sem nám.. alebo sa to bojíš povedať?

autor
18. feb 2022

@solange7 lebo mal ten call, nechcela som to riešiť pred kolegom, bolo mi to trápne a potom som s manželom už nebola. Akurát prišiel domov, idem sa s ním porozprávať

autor
18. feb 2022

No, vysmial ma, že som detinská a malicherná, že to vôbec riešim

solange7
18. feb 2022

Fascinujú ma takéto podivné manželstvá. To je všetko? Bez žiadneho protiagrumentu si prijala jeho odpoveď?

gemerka17
18. feb 2022

Poriadne by som mu vyčistila žalúdok. Striktne, strusne a pokojne povedať, že nech sa správa ako šéf a nie chváliť sa cudzím perím. Kľudne povedz, ze nemáš záujem pracovať pod ním, keďže ako šéf aj manžel ťa sklamal. Kľudne to cele prezentuj, že prekročil v tomto tvoje hranice a ty to nebudeš tolerovať. Treba byť tvrdí a vyticit jasne pravidlá v tomto pracovnom vzťahu. Pokiaľ sa neospravedlni a neojde mu to, tam sa s ním nebav.

makova333
18. feb 2022

Autorka: Ja len, ze toto nebude vas jediny problem vo vztahu... Pan manzel je tak trochen manipulator.

dilino
18. feb 2022

Chod robiť k niekomu inému do inej firmy z mesačnou mzdou.Koľko budeš zarabať u manžela či Vatikánsku menu.Zamestnaj sa inde povedz mu svoje argumenty a budeš mať lepšie.Do rodinnej firmy neviem či by som išla robiť.A k otázke či je to podraz áno u mňa by bol a tým pádom by som odišla pracovať k cudziemu.To že ťa podrazil teraz kde máš zaruku že ťa nepodrazi pri väčšom nejakom projekte za ktorý by si mala mať zaslužene peniaze všetko zasa povie že to ON aj ked to vydel z lietadla.A ešte ťa vysmial nech si uvedomi čo z klamstvo povedal.U mňa by dôveru stratil nielen ako muž ale aj ako človek.Treba ti toto.A tak ideš k cudziemu robiť zaplati ti a ked dostaneš nejaký projekt alebo niečo urobiť nejake návrhy tak sa ten dotyčni nebude vystatovať že to urobil ON ale zamestnankyňa.Prepáč ale toto na mňa by nebolo.Hľadaj si niečo iné.A dostaneš každý mesiac od muža tu výplatu zaplatenú alebo O bodov.A ako čerešnička na torte je to manipulátor, a chce mať iba ON pravdu.Za tvoj projekt ťa ešte sprdne že čo si si dovolila sa ozvať že to bola tvoja práca.V tu chviľu by som si našla druhú robotu.A na otázky prečo si odišla z jeho firmy by som povedala som detinska,a malicherna tak si nájdi nejaku inú silu ktora taka neni.

danieli
18. feb 2022

Robim s manzelom viac ako 10 rokov, ak nechces rozvod, dopredu si ujasnite vsetky detaily, takze doma som manzelka, v praci som podriadena, nijak inak, doma neriesime pracu, v praci manzelstvo…mozno si najdete iny system fungovania, ale je to velmi narocne pretoze sice chces pomoct, ale ako sa hovori cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami, tu to plati o to viac, v tvojom pripade si myslim, ze manzel ti dal zakazku, ty si ju vypracovala a dostala zaplatene tak ta uz nemusi zaujimat ako kedy a kde ju odprezentoval, keby to bol tvoj sef tak by si ani nebola pri tom calle, jedna vec, druhou je to, ze manzel je vdacny za kus roboty, ktoru si odviedla a berie to ako vase dielo, hoci na calle bol sam a tak to prezentoval sam, nemusel si nevyhnutne privlastnit autorstvo iba to tak vyznelo, kedze bol sam, tolko roky mojich skusenosti, nie neurazala by som sa, ale upratala kam patrim, vdacna za zarobene peniazky a nevravim, ze k hrncom, ale treba popustit, nie vsetko je moja starost…