Dobrý deň, bol som SZČO alebo nebol SZČO, ak som bol registrovaný v NBS ako viazaný finančný agent pre poistenie od 12.4.2017 do 18.4.2017 a zmluvu som podpísal s Union poisťovňou a. s. podľa § 652 ObZ. Nevykonával som žiadnu činnosť ako poisťovateľ,nemal som žiaden príjem,nemal som pridelené IČO. Zmluvu som uzavrel 4.4.2017 a zrušil 18.4.2017. S pozdravom Pepsi 115.
nebol
Napríklad z pohľadu zákona o službách zamestnanosti si bol v postavení szco, a evidencie na upsvar, DIČ si pridelené mal.
@zuzka1. Zákon o službách zamestnanosti hovorí o osobe oprávnenej na SZČO. Samotná registrácia v NBS je nepostačujúca,lebo bola vykonaná bez dokladu o mojej odbornej spôsobilosti na výkon viazaného poisťovacieho agenta pre Union poisťovňu a.s. Môžem byť osoba oprávnená na SZČO bez odbornej spôsobilosti?
zo zapisu z registra sa neda vycitat ci si mal pridelene dic, ci si mal v poriadku zmluvy, tak netreba plackat ale dokladovat, v pouceni rozhodnutia o vyradeni mas jasne napisane moznosti aj lehotu. A ak si bol v evidencii od roku 2017, povinnost nahlasit zmeny mas ty. Nahlasil si v roku 2017 , ze si v registri? a okolnosti?
@zuzka1. DIČ som pridelene nemal, lebo som nepodal žiadosť na DU o DIČ .Vyradený som bol v zmysle § 36 ods.1 písm. b) zák o službách zamest..ktorý hovorí,že dňom vzniku oprávnenia na SZČ ma UPSVaR vyradí z evidencie UoZ. Oprávnenie som nemal,pretože ma Union poisťovňa zaregistrovala bez oprávnenia -bez školenia a skúšok , nebol som odborne spôsobilí vykonávať činnosť poisťovacieho agenta.Samotná registrácia v NBS sa má urobiť aj s dokladmi o odbornej spôsobilosti.Ja som bol zaregistrovaný bez odb. spôsobilosti.Nemal som oprávnenie na SZČ a vyradený som bol z evidencie UoZ protiprávne.
@pepsi115 nebol si zivnostnik, ale szco ano..kedze si sa registroval v nbs.. aj ked len par dni.. ale to si musis doriesit ty.. v NBS preda musia vediet, na zakalde coho mozu osobu zaregistrovat ako szco.. aj x szco/živnostníkov nevykonava tu cinnost, ale.kedze si to nezrusili/nepozastavili, tak su stale tak vedení.. ich chyba..
@siska53 Všetci si myslíte,že registráciou v NBS som automaticky SZČO. Nie je to pravda.V roku 2017 platný zákon dovoľoval registráciu bez odbornej spôsobilosti(OS),bez osobitného finančného vzdelávania(OFV).OS stačilo dokladovať v NBS do 3 mesiacov od registrácie v NBS.Ja som OFV nepredložil, lebo som ho nestihol absolvovať. Zákon platný od 23.2.2018 už registráciu bez OFV nedovoľuje,takže si registráciou automaticky SZČO. Môžem byť byť bez OS oprávnený na SZČ ? Nemôžem.
@zuzka1. Nemáš žiadny argument.Pochop,že som bol v roku 2017 v NBS zaregistrovaný bez odbornej spôsobilosti,lebo sa to podľa vtedy platného zákona dalo.Dnes sa to nedá,lebo k registrácií treba aj doklad o odbornej spôsobilosti a zápis do registra osôb podľa § 22 ods. 7 prvej vety o absolvovaní osobitného finančného vzdelávania.Podľa
Zákona č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 186/2009 Z. z.")
@siska53 NBS postupovala podľa vtedy platného Zákona č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 186/2009 Z. z.") .Len ma zaregistrovala bez odbornej spôsobilosti.Bez nej sa nemôže vykonávať činnosť poisťovacieho agenta.
SZČO je osoba, ktorá má živnostenský list...ak si ho nemal tak si SZČO nebol