Bočná jednorázová práca a odchod na materskú

strelkyna_koza
3. nov 2015

Neviem, ako to pomenovať, ale verím, že mi pomôžete! Baby, pracujem ako učiteľka v umeleckej škole. Učím 3 dni v týždni. V júni by som mala priviesť na svet svoje prvé bábätko. ALE dostala som ponuku, ktorá sa neodmieta - a teda veľmi dobre zaplatenú prácu (umelecké dielo), ktoré sa však realizuje 4 mesiace mimo našej krajiny. Aké mám možnosti?? Keď podám výpoveď, po materskej sa nebudem mať kam vrátiť (a to som plánovala nastúpiť do práce po roku md). Ale toto je skrátka životná príležitosť.. Dá sa to nejako skĺbiť?

bajana
3. nov 2015

Neplatené voľno v práci? Nič iné mi nenapadá...

strelkyna_koza
autor
3. nov 2015

a to sa dá na tak dlho?

alenah31
3. nov 2015

@strelkyna_koza pokiaľ chceš neplatené voľno potrebuješ súhlas zamestnávateľa - pokiaľ nebude súhlasiť táto možnosť padá. V žiadosti o neplatené voľno by si mala mať napísané od kedy dokedy ho žiadaš a dôvod prečo. Zamestnávateľ nemá povinnosť ťa uvoľniť pokiaľ mu v tom bude brániť chod spoločnosti, nemá ťa kým nahradiť a pod. Pokiaľ ti NV odsúhlasí na soc. a zdravot. poisťovni sa stávaš samoplatcom - zamestnávateľ ho za teba počas NV neplatí. Tá doba sa ti nepočíta do odprac. doby pre dôchodok, nie si nemoc. poistená - neprídeš o materskú?? Máš dosť odprac. dní? Treba si to spočítať. Ale stále si zamestnancom firmy. Pokiaľ súhlasiť nebude a ty aj tak odídeš - po troch dňoch kvázi neospravedlnenej absencie by ťa mal zamestnávateľ písomne vyzvať na návrat na svoje prac. miesto, pokiaľ tak neurobíš je oprávnený k výpovedi za hrubé porušenie prac. disciplíny.