Beriete si v práci darčeky od klientov?

7. jan 2023

Ake darceky v praci od klientov vas potesia? Mozete si ich zobrat bez toho, aby to bolo povazovane za uplatok? Ak darceky dostavate a preberate, o aku pracu sa jedna?

melanta
7. jan 2023

Kým som bola zamestnaná, prijímala som pozvanie na obed/večeru, prijala som darčeky typu čokoláda, fľaša alkoholu, kvety, kvalitné pero. Takéto darčeky som klientom či obchodným partnerom dávala aj ja. Robila som v korporáte. Dnes je to hlavne obed/večera a kvety.

anjelicek26
7. jan 2023

Limit je tam stanoveny jasne - nic nad 50e - to je brane ako uplatok a musi byt vratene... takze kalendare, pera, balik vianocnych sladkosti ci flasu vina v pohode, ved aj nasa firma nosime dalej darcekove tasky, ale proste vzdy je to nieco na tento styl a takmer nikdy nepresiahne hranicu 10e... aj ked firma stanovila 50e hranicu, drzia sa vsetci tej nizsej aby boli "safe".. nastastie mimo vianoc nikto nic nenosi... pri brani uplatku sa berie aj "pravidelnost", takze ak by plient chodil kazdy mesiac s flaskou na "dobre vztahy", tiez by som ho otocila, ze toto nie...

daniela2202
7. jan 2023

Beriem si hlavne drinky nad 40%, prácu neprezradím 😁😁😁

lyci
7. jan 2023

nie, neberiem, lebo nie som ucitelka
(pokus o trapny vtip kvoli vedlajsej diskusii, kde chce ucitelka darceky ako uplatky za staranie sa o deti v skolke)

amelie2017
7. jan 2023

Tak ja robím čašníčku 😀 a podostavala som veľa darčekov. Keďže mnohí vedia, že sprepitne sa delí medzi všetkých. Dostala som pár parfémov, kabelky, náramky, fľaše vína, ..no a tam asi úplatok ťažko. Jedine, že by som vypýtala z kuchyne väčšiu porciu 😀

slovakboy
7. jan 2023

My máme prísne stanovené kritériá a nesmieme brať darčeky v hodnote vyššej ako 30 alebo 50 € už neviem. Všetci naši dodávatelia dostali od šéfa nákupu list ktorom poprosil aby nám neposielali kalendáre a ani perá. Napriek tomu občas hlavne pri návštevách nejaké to pero dostaneme alebo kľúčenku. To sa berie ako Ok.

loginexistuje
7. jan 2023

dostavame darceky (na konci kalendarneho roka najma) hodnota je jasna do 50 Eur nad to uz nemozeme prijat a tak to plati vo verejnej sprave tj aj lekari ucitelia atd

hela_tn
7. jan 2023

@loginexistuje kto stanovil tu hodnotu 50€ vo verejnej správe?to by ma zaujímalo,dakujem

petronellla87
7. jan 2023

Ano dostavala som ked som robila na nakupe, limit bol myslim 30e, teraz na konstrukcii nedostavame nic😂

slovakboy
7. jan 2023

@hela_tn My máme prísny zákaz dávať úplatky úradníkom akejkoľvek sume. Ani darček ani pero. Myslím že ich môžeme pozvať na pracovný obed ale len v štandardnej cene a len v čase keď sú u nás na väčšej kontrole. Nesmie to byť luxusný obed ani večera.
A politikov nesmieme pozývať ani na obed. Aani miestnych komunálnych .

loginexistuje
7. jan 2023

@hela_tn je to vykonavaci predpis k etickemu kodexu implementacia normy 37001 protikorupcna (implementovala sa aj kvoli eu ) kumulativne nemozu presoahnut 150 eur rocne a nad 50 eur musis hlasit a nesmies si nechat
kludne hod do google maju to vsetky ministerstva prijate

marca12
7. jan 2023

Obcas dostaneme vsimne cokoladu,dezert,vino,tvrdy alkohol,domace vyrobky ako vajcia,tvaroh,syr. Noe je to casto,ale obcas dostaneme a vzdy to potesi. Clovek si za pracu zaplati a este ti z vdaky da aj nieco navyse,to sa uz stane malokedy a vzdy to milo prekvapi.

tahomi
7. jan 2023

Nedostavam a ani by som nezobrala. U nas je uplatok aj cokolada

autor
7. jan 2023

@tahomi @marca13 Ake mate povolanie?

kubkovamama
7. jan 2023

U nás nosia sladkosti,domáce koláče,aj alkohol,koľkokrát ani nevieme kedy a od koho,lebo sme stále v obehu,nechajú na stolíku.Sef je s tým o.k,často sám niečo donesie.A nosíme si aj sami sebe pre krajší deň.A zdravotnictvo

buberova
7. jan 2023

Poteší ma aj klasika víno a niečo sladké, raz som dostala také darčekové balenie med a medovina to bolo fajn.. a asi najpraktickejší bol balíček vitamínov - C,D,B zinok + asi 4 šumivé.. to bolo ozaj praktické

tykat
7. jan 2023

@daniela2202 tipnem si... doktorka? 😁

tykat
7. jan 2023

Vobec sa k takemu niecomu nedostanem 😊 cize lahka volba.

titla
7. jan 2023

Mame explicitne stanovene v pracovnom poriadku, ze nesmieme prijimat dary. Za dar sa napr. nepovazuje reklamny predmet, ktory dostaneme ak sa zucastnime na konferencii, prednaske, skoleni a pod.
Niektore oddelenia spolupracuju napr. so strednymi odbornymi skolami a minule doniesla riaditelka takejto skoly tortu, ako sucat prezentacie. Tak sa to potom nechalo v kuchynke a mali sme ku kave. To sa berie o.k., ale ak by to doniesla len jednemu zamestnancovi, ze dakujem za spolupracu, nesmie prijat.

loginexistuje
7. jan 2023

ja som bola predtym na strane ze sme davali teraz som na opacnej

naposledy v darcekovom baleni nejake zahranicne proseco rucne robene bonbony flaska slaneho karamelu flaska malinove dzemu orechy

v druhom balicku od inej firmy rucne robene bonbony a drobna elektronika (repracik powerbanka) a tak ja nepijem (striktne sladke nemozem a na techniku mam svoje veci a som v tom konzervativna)
takze rozdavam
za mna by lepsie bolo keby sa nedavalo ale chapem aj druhu stranu

a este take vina z nejakeho vianrstva mrva to aj ostalo v robote nech si vezme kto chce

rurutiax
7. jan 2023

Ako sestra som si nikdy nevzala nič od pacientov. Ani sladkosti, koláče, alkohol a podobne. Áno, takáto pozornosť poteší, ale nie. Poďakovanie stačí. Ja to beriem ako úplatky. Toto nám vštepovali už od školy.

loginexistuje
7. jan 2023

@rurutiax ja by som tiez od ludi nevzala nam davaju firmy co s nimi spolupracujeme 😉

katkakuch1
7. jan 2023

Ako učiteľka v MŠ dostávam "úplatky" maľované obrázky od detí 😁 alebo niečo, čo vytvoria v škôlke alebo doma. Dostávam tiež na konci školského roka kvety, tie prijmem a skrášľujeme triedu, dokým máme otvorené v lete, alkohol nedostávam (chvalabohu) a ak dostanem čokoládu, ponúknem ju rovno v triede tam ju deti spapajú (najskôr čítam čo je to za čokoládu, aby som neublížila nikomu v triede) 😊 inak nič iné by som ani neprijala.. ak majú deti narodeniny/meniny a donesú aj nám, využívam to ako "odmenu" pri nejakých súťažiach, ktoré máme v MŠ.😊😁😁 Ale nikdy som nikoho nenútila niečo dať.. najviac ma aj tak tešia kresbičky a doma vyrobené veci (vystrihnutý obrázok alebo niečo z papiera) 😁😊

daniela2202
7. jan 2023

@tykat 😁😁😁 som pri doktoroch aj ....

nwnw
7. jan 2023

Ano aj nie. Od niekoho aj pozvanie na obed mi prislo divne a u ineho sme to brali ako fajn moznost pokecat si 😉. Malokedy chodim niekam sama (vacsinou s kolegom niektorym).

tykat
7. jan 2023

@rurutiax ja ked to davam napr.po hospitalizacii tak to odnesiem do izby sestier a dam "hromadne" ze dakujem za starostlivost a nech si daju sladke ku kave. Cize nikto nemusi brat uplatok ako osoba. Este sa nestalo ze by odmietli 😊

tahomi
7. jan 2023

Som lekar.

andrbeata
8. jan 2023

U nás sme tiež vzali, mnohokrát keď sme nevzali, tak si k nám našli iný cestu a aj tak dali čo chceli.
Ja som na MD, ale dezerty, alkohol asi tak skoro kupovať nebudem.