BBA/MBA titul - uplatnenie v praxi

vikinka128
6. sep 2021

Máte niekto jeden z tychto titulov ? Pomohol Vám uplatnit sa v praxi? 😊

kittykat22
6. sep 2021

@vikinka128 tak BBA a MBA je velky rozdiel. Ako v titule tak v cene za studium. BBA je Bachelor of Business Administration a MBA je master. Chces to studovat? Ak ano, tak kde? Zalezi aj od skoly. Ja som studovala na medzinarodnej univerzite - takze skusenost mam ako svoju tak od spoluziakov. Co ta konkretne zaujima?

vikinka128
autor
6. sep 2021

@kittykat22 mám ukončené gymnázium, nechcela som roky študovať na VŠ a teraz ľutujem. Rada by som si spravila BBA. Poradili mi známi, že to je tiež pekný “titul” ktorý veľa pomôže. Školy som úprimne pozrela rozne avšak neviem kade sa vybrať. Preto by mi pomohli skúsenosti niekoho

kittykat22
6. sep 2021

@vikinka128 ja mam par rokov po studiu a co ti mozem povedat tak BBA pomohol tomu, kto mal rozum. Ludia co uz robili na dobrych poziciach sa hrabali vyssie. Ale podla mna by to dali aj bez titulu. Ti co prisli na skolu a o nieco sa snazili ze si zlepsia zivot - tak ti vobec. BBA ako titul sam o sebe nic neznamena pretoze nema zameranie. Je to take vseobecne vzdelanie. Je dobre potom ist na Mastra, ked uz vies, co chces robit. Ak chces studovat BBA tak na skole ktora ma akreditaciu ako u nas tak v USA - pretoze to je americky titul. Vsetko budes studovat v anglictine a mala by si mat uroven C1. Ja som mala nieco cez B2 a velmi som sa na skole trapila. Studovala som dialkovo a teda bolo to extremne narocne. Kazdy druhy vikend sme mali skolu piatok 17-21, sobota od 9-18 a nedela 9-18. A bezne sme pisali eseje z marketingu, prava, makro/mikro ekonomie. Napisat 10 papierov A4 z roznych predmetov za 10 dni nie je sranda. Este ked k tomu musis nastudovat desiatky stran materialov. Nebola to brnkacka. Dobra bola zmes ludi ktori tam studovali. Je dobre to robit dialkovo - na dennom su teraz rusaci ktorych tu posielaju rodicia do skol, lebo nakradli cash a nemozu ostat v rusku. Zvysok triedy su zbohatlici. Studovat BBA je vlemi velmi drahe na dobrej skole. Skolne stoji okolo 6000eur za jeden rok na BBA a master stoji 20 000 eur. System vzdelavania je iny - mas len jeden termin skusky a testu a ked ho neprejdes, tak si zopakujes predmet a za to sa plati. Podla mna je to dobra skola - mne sa tam pacilo lebo sme mali dobre vedenie. Ale musis - fakt musis - vediet po anglicky velmi dobre, aby si z toho nieco mala.

vikinka128
autor
6. sep 2021

@kittykat22 áno tie ceny su vysoké, som si vedomá.. ale ak to za to stojí ?
Len teda podľa všetkého moc neriešia zamestnavatelia tento titul :/

kittykat22
6. sep 2021

@vikinka128 pozri, kazde studium sa hodi, kazdy papier ti bude k dobru. Ale business administration je to vseobecne vzdelanie bez urcenia smeru. Ved si pozri predmety. Ja by som povedala, ze je to dobra skola pre nerozhodnych. Potom ist studovat ale dalej uz nejaky smer. Tak to robili vsetci u nas. Si si ista, ze chces studovat BBA? Nechces ist na klasicke dialkove studium so zameranim? Podla mna studium na klasickej skole (nie s pochybnym menom) ktore ma zameranie je viac ako BBA.

lucik194
6. sep 2021

ja osobne by som si vybrala normalne nejaku VS urobila Bc (s tym , ze pozrela by som si studijny odbor v Anj, pocas studia isla na erazmus niekam v EU na univerzitu, zlepsila jazyk - teda neviem aku mas uroven) a az ked dokoncis Bc isla by som na MBA studovat.

vikinka128
autor
6. sep 2021

@lucik194 som vydatá a mame dom v rozostavbe. Odchod preč neprichádza do úvahy..
VŠ 3 až 5 rokov sa mi nechce ťahať, preto mi napadlo BBA z ktorého následne pustia na MBA, ak som správne pochopila. Uplatnit sa chcem v praxi na nejakých manažérskych pozíciách vo firmách ..

janula12345
6. sep 2021

@vikinka128 ja som si robila oboje, BBA a nasledne MBA v AJ. A nemyslim si, ze je to skola pre nerozhodne. Je to uz sice par rokov dozadu, ale som rada a spokojna. Uplatnenie som si nasla celkom lahko, ale samozrejme ze nie hned senior manazersku poziciu.. nakolko som pred tym pracovala iba brigadne. Ale po par rokoch som bola na vyssej manazerskej pozicii. Myslim ale ze to bolo mojou pracou a nie titulom. Aj ked titul mi isto pomohol pri prijimani do prace.

vikinka128
autor
6. sep 2021

@janula12345 ďakujem 🙏🏻😊

kittykat22
6. sep 2021

@vikinka128 ved ale VS 3-5 rokov sa ti nechce tahat? Ale BBA trva 3 roky a MBA dalsie 2 roky. Takze to je 5 rokov. Kolko si si myslela, ze trva dostat tieto tituly?

lienka.7
6. sep 2021

@vikinka128 titul MBA mozes robit aj bez BBA. a urobis ho aj skor, aj za rok.
Pre mna osobne by bol cennejsi nas obycajny bc.ako vymyslat s nejakym BBA. Treba si vybrst kvalitnu slovensku, mozno cesku uni. Ale je to asi vec nazoru.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucik194
7. sep 2021

@vikinka128 takze realne nemas VS ziadnu, z domu do skoly sa ti chodit nechce, takze to musi byt skola co vies urobit externe..... fuha tak to sa ti dost znizi mnozstvo skol co mozes studovat
aj normal vysku externe aj bba/mba tym padom musis hladat externe bez prezenčnej formy. ale aj tak to mas 4-5 rokov.... ono to nie je ze za jeden rok bba a druhy rok mba.... no vela stastia, ak najdes nieco kratsie ako 4 roky daj vediet, v UK vies ziskat titul bba za 3 roky a potom master jeden rok (tak mali moji kolegovia pred x rokmi), ze cele VS studium im trvalo 4 roky, ale neviem ci to este tak je.

desore
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
7. sep 2021

@lienka.7 robit MBA a BBA naraz, nie je mozne. Na MBA je podmienka BBA - pokial nerobis nejaku skolu bez akreditacie. BBA je bakalarsky titul a potom titul je MBA - master. Podmienkou prijatiu k studiu na Master degree je mat ukoncene bakalarske vzdelanie. Pokial by studovala na akreditovanej americkej skole tak na sucasne BBA a MBA neexistuje. A nejake šméčkové tituly by jej boli k nicomu, pokial to robi aby mala dobru pracu.

O com ti pises su nejake kupene tituly ktore nikoho nezaujimaju. Ja a baba co sme pisali vyssie, ktore sme na tych skolach studovali, co su akreditovane skoly ako u nas tak v USA, tak nejake BBA nemusis mat, MBA za rok - tak to by ta tam vysmiali vo dverach. To co pises je kupovanie titulov a nie studium univerzity.

lienka.7
7. sep 2021

@kittykat22 pokial slecna neplanute byt generalnou riaditelkou GM alebo inej US firmy, na SK je jej taketo vzdelanie uplne zbytocne.
Navyse, BBA a MBA, ako aj LL.M. su profesijne tituly, v zmysle nasich zakonov, nie akademicke.
Cize BBA # Bc. a MBA # Mgr. Seriozna VS ti to ani neuzna.
Ja som nepisala o vselijakych online programoch, MBA napr. robia aj UK ci EUBA, v cechach KU, to chces povedat ze aj to je pofiderne? To je asi take tvrdenie ako by si tvrdila, ze aby si ziskala dobru pracu, musis mat jedine Harvard 🤣🤣🤣 ze nase skoly su o nicom.
Ano, treba si preverit, ake je pozadie tychto programov, pripadne partnerska univerzita. Ale zase je treba povedat, ze tie programy su preto tak drahe, lebo si tam uctuju rozne poplatky, nezmyselne poplatky... kvalitny MBA program si schopna odstudovat aj na SK, a do 2 rokov max.
Nechcem autorku podcenovat, ale pre nase podmienky jej uplne staci aj "nase" MBA, nie od nejakej pofidernej online agentury alebo institutu samozrejme.

kittykat22
7. sep 2021

@lienka.7 BBA som studovala na University of New York in Prague a je to univerzita a nie pofiderna skola a jej titul je uznavany ako v Cechach tak v USA, a po ukonceni studia student ziska ako cesky tak medzinarodny titul. A uricte nie je na skodu chodit do skoly. Pretoze si do americkej skoly nikdy nechodila tak nevies ako to tam chodi. Je to skola na inom principe, inych zasadach, ucia sa tam ine predmety ako na beznej skole. Keby si mala skusenost zo studia na medzinarodnej skole, tak nepoviem ani ň. Ale ty pises len nieco, co si niekde citala. To nie je ani tak o titule, ako o tom, ze sa tam riesia prakticke priklady tvz. study cases a nie len teoreticke veci. Uci sa tam critical thinking, co na nasich skolach vobec nie je. BBA a MBA su vyborne, ked vies kde to studovat a ma to zmysel. Nie kazdy musi ist tradicnou cestou. A to, ze je autorka na Slovensku, tym lepsie. Pretoze tie poznatky a skusenosti co tam nastuduje moze vyborne zuzitkovat. To su veci ktore jej na ziadnej skole na Slovensku nenaucia. A nevidim dovod, preco aj keby bola z maleho mesta alebo dediny nemohla mat svetovy rozhlad, byt dobra v anglictine a ziskat vzdelanie.

lienka.7
7. sep 2021

@kittykat22 a mozem vediet kde konkretne ty zuzitkovavas vsetky tieto poznatky, ktore ti da jedine US skola?

darkswan
8. sep 2021

@lucik194 a este ocakava ze bude manazerom automaticky🙂

alexk12
8. sep 2021

@vikinka128 no takže známi ti poradili zle, bba je nič, konkrétne na sk ti to je nanič, to už si rovno správ Mgr na svetej alzbete

vikinka128
autor
8. sep 2021

@darkswan kto to očakáva ? Poznáš ma ? Moju kariéru, čo som robila doteraz ? Mám prax na manažérskej pozícii a nie krátku ty múdra pani, ale rada by som sa posunula a keď mi toto môže pomôcť a za tie prachy to stojí tak idem do toho. Neviem načo sa vôbec vyjadruješ keď nenapíšeš nič užitočné

soraya25
16. apr 2023

@vikinka128
Dobrý den môžem sa opýtať či ste nakoniec išla do toho ?