Asistentka učiteľa- skúsenosti s povolaním

lubi051
30. mar 2023

Ahojte dievčatá, máte skúsenosti s profesiou asistent pedagóga/učiteľa? Povodne som chcela robiť v školskom klube vychovavateľku, ale ten asistent sa mi zdá kludnejsia práca, aj pracovný čas by mi viac vyhovoval, keďže to je platené ako 100% úväzok a vychovávateľ len 70-80%. Ak máte skúsenosti aj s vychovávateľstvom, sem s nimi. Idem na 4 mesiace na materskú a potom pôjde na MD manžel a ja chcem ísť do práce od septembra. Ďakujem

saadve
30. mar 2023
uriva
30. mar 2023

Nedávno sme takéto riešili v rodine. Presne úväzok vychovávateľky len na 85%, ale aj tak si daná žena vybrala toto, lebo v zaradení platovej triedy bola o dva stupne nižšie v asistentke ako vychovávateľke a má nakoniec o skoro dvesto eur vyšší plat, aj keď robí na nie celý úväzok. Ja osobne, čo poznám dievčatá asistentky, tak každá od toho po čase rada utiekla, nedá sa to robiť dlho, práca s tými deťmi je náročná a hlavne nikdy nevieš, čo ťa v ten deň čaká a "vysvetľuješ" od matiky cez sjl až po fyziku. Prípadne ich na jednej škole potom "používali" na zastupovanie a učili plnohodnotne, ale za plat asistentky. Ale to býva aj pri vychovávateľke.

lubi051
autor
30. mar 2023

@uriva mne to zas platovo vychádza že ako asistentka by som bola o jednu platovú triedu nižšie, ale mala by som práveže aj tak vyšší plat aj o 100€ ako vychovávateľka. Sama neviem lebo tiež v ŠKD zas máš zodpovednosť

panelacikova
30. mar 2023

@lubi051 mám bohaté skúsenosti z oboch oblastí. absolútne by som nešla do školského klubu. už ani za svet. jednoznačne asistentka.

raszuz
30. mar 2023

@lubi051
@uriva
no robím vychošku, ale aj asistujem, a aj suplujem ... prečo, to je nadlho ...
asistent nemá vysvetľovať učivo, asistent má dieťa naviesť, usmerniť, resp. podať zadanie tak, aby to dieťa pochopilo, určite nie vysvetľovať učivo, na to nemáš kapacitu, lebo by si musela mať znalosti asi zo všetkých predmetov, čo sa učia na ZŠ, čož je nemysliteľné, keď učiteľ ovláda iba svoj predmet. Je to vyčerpávajúce, hlavne udržať pozornosť detí, ktoré si "utekajú" mimo toho, čo sa vysvetľuje alebo toho, čo sa na hodine deje. Taká veselá príhoda: na hodine som asistovala žiačikovi, ktorého zaujíma všetko možné, len nie, čo sa deje na hodine. Na minútu - dve moja pozornosť klesla, lebo som unikla do svojich myšlienok. Za tú chvíľu sa mi pokreslil. Hneď som bola späť 🙂.
Vychovávateľstvo je krásne, ale náročné. Často odchádzam s takou hlavou z práce, že keď sa mi doma začnú hádať deti, tak mám pocit, že explodujem 🙂.
Najviac ma baví učiť, ale tam potrebujem, aby som bola kvalifikovaná urobiť si primárne vzdelávanie, čož momentálne sa mi akosi nechce.
Skončená som socped a vychovávateľstvo, ale v budúcnosti sa chcem uberať socpedagogikou a vychovávateľstvo dať do úzadia. Uvidím, či sa mi to podarí 🙂.

panelacikova
30. mar 2023

@uriva prepáč, ale toto počujem (čítam) prvýkrát, že v ŠKD majú vyšší plat vychovávateľky, než kvalifikovaná asistentka.

panelacikova
30. mar 2023

@lubi051 ten plat závisí aj od vzdelania. mnohokrát do škd vezmú práveže radšej so SŠ - kvôli platom. naopak, za asistentky už mnohé školy uprednostňujú VŠ vzdelanie, ideálne pedagogické, pretože s tými deťmi je potrebné niekedy fakt aj robiť. niekedy musíš "doháňať" na hodine učivo, lebo dieťa je dajme tomu spomalené. no a ak nemáš vedomosti v hlavných predmetoch, tak to môže byť problém, lebo potom ani ty nerozumieš tomu, čo sa preberá a nevieš to dodatočne dieťaťu odprezentovať. teda ja to tak vnímam. možno inej asistentke to je u prdele, neviem 🙂

miiichaelaaa
30. mar 2023

Pracovala som ako asistentka v MŠ. Jeden rok a úplná pohoda. Vlastne robila som skoro všetko ako učiteľka, len som si nepripravovala aktivity. Mala som na starosti jedného chlapca s postihnutím a jemu som celý čas pomáhala alebo mladším slabším deťom, keď im niečo nešlo. Vtedy som aj niektoré aktivity zjednodušovala. Keď deti išli spať pomáhala som učiteľke pripraviť, čo potrebovala na druhý deň, resp. vyrobiť nejakú pomôcku, postrúhať farbičky, urobiť výzdobu.

raszuz
30. mar 2023

@panelacikova záleží od vzdelania a triedy, do ktorej je zaradená. Takže ak je asistetnka so SŠ dajme tomu pedagogickou, má určite nižší plat ako vychoška s VŠ. Mám kolegyňu, ktorá si ešte len dorába prvý stupeň VŠ a poviem ti, že plat nemá bohviečo.

panelacikova
30. mar 2023

@raszuz áno to súhlasí. preto aj školy berú ako vychovávateľky radšej so SŠ, aby ušetrili na plate, plus je to práca, kde nepotrebujú pedagogické vzdelanie, skôr kreatívneho ducha.

lubi051
autor
30. mar 2023

@raszuz
@panelacikova baby ja mám VŠ aj keď nie pedagogického charakteru a plus som si na materskej dorabala SŠ pedagogickú aby som mala kvalifikáciu na vychovavatelstvo a učiteľstvo v MŠ. Teraz som zamestnaná ako vychovávateľka ale hneď od začiatku som na Pn keďže som neplánovane otehotnela a hneď som ostala na rizikovom. Zaradená som do 6.platovej triedy a ako asistentka by som mala byť v 5.platovej, no napriek tomu mi to vychádza platovo oveľa lepšie ako vychoška lebo tam nikdy nebudem mať 100% úväzok.

panelacikova
30. mar 2023

@lubi051 musíš si vybrať, čo vyhovuje tebe. ja by som vychošku nerobila, ani keby to bol dvojnásobný plat 😀 sme rôzni. niekto miluje kreatívnu prácu s malými deťmi a nemá nervy na vzdelávanie. niekto naopak. čiže vyber alebo hľadaj to, čo ti je srdcu milšie. aby ťa robota bavila.

lubi051
autor
30. mar 2023

@panelacikova vieš mi prosím povedať aj prečo by si už nešla do ŠKD? Nemám skúsenosti takom je lepšie keď mi vie niekto poradiť kto má skúsenosti z oboch. A pracovný čas máš od do aký? Lebo kamoska robí asistentku a robí od 7:30 do 14:00 a 2 hodiny jej rátajú ako domácu prípravu “home office”.

raszuz
30. mar 2023

@lubi051 ja mám 100 % a 7. triedu

lubi051
autor
30. mar 2023

@raszuz áno viem aj kolegyne robia niekoré aj vychovávateľky aj asistenciu aby mali lepšie platy. Ja ale budem mať malé bábätko a keď bude mať 4 mesiace tak chcem ísť do prace a muž pôjde na MD (ja som bola doteraz 7 rokov na rodičovskej tak už sa mi žiada ísť do práce), takze z časového hľadiska môžem robiť len jedno. Z tvojho pohľadu ti viac vyhovuje asistencia alebo vychovavatelstvo? V com vidíš väčšie benefity? Ja zvažujem asistenciu práve kvôli tomu, aby som nebola taká ohučaná z tých detí.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tecko28
30. mar 2023

@lubi051 ja chcem len upozoernit na to, ze sa treba riadne pytat na pracovnu dobu/podmienky, lebo su skoly, kde "praca na doma" neexistuje a asistentka je "dievca pre vsetko" a taha casto do 15-15:30. Po asistencii pomaha v druzine. A ak je to asistentka cez tie podarene projekty, tak este doma vypisuje pravidelne spravy co s kym a kedy robila. Ja osobne si asistentky vazim, ale pre mnohe moje (uz byvale kolegyne) bola nasa asistentka v skole z ich pohladu zbytocny element, ktory si nezasluzil vlastny stol a stolicku v zborovni,

luccija
30. mar 2023

@lubi051 asistentku
Ako vychovavatelka budeš skôr začínať a neskôr končiť veď deti sú v družine do 17

1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michaela329
30. mar 2023

@lubi051 ja teda robím vychovavatelku v ŠKD už 10 rokov a mam 100% úväzok a VŠ druhého stupňa. Asistentky sunu nás na "pozliepanych" uvazkoch a po asistencii ešte aj učia. Samozrejme, že vychošky a asistentky sú dievčatá pre všetko. Mňa moja práca veľmi baví.

panelacikova
30. mar 2023

@lubi051 ja osobne nemám vzťah k malým deťom, nemám rada rôzne kreatívne vytváračky, neznášam ten vreskot malých detí 😀 ja pracujem so žiakmi na II.stupni, s pubertiakmi, s ktorými sa už dá normálne rozprávať prakticky o všetkom, robím na hodinách, kde je potrebný kľud, klasické vyučovanie, čo mi vyhovuje. keď som zastupovala alebo robila v škd, šla mi večer čo večer hlava prasknúť. neznesiem ten hluk. plus teda pracovná doba horšia než asistentka. asistentka rieši vyučovanie. skončí vyučovanie, skončíš prakticky aj ty. vychoška je popoludní (aj ráno pred vyučovaním), striedajú si tzv. "ranky" a dlhé smeny. čiže 1-2 možno 3 dni sa ti ujde ranná časť (napríklad od 6:30 do 7:45) a cca 1-2x dlhá, čiže do 16:30-17:00 kde ako ktorá škola má družinu, to je už rôzne, podľa školy. a teda robíš veľakrát tzv. "trhané" zmeny.
@tecko28 bohužiaľ, v tomto máš pravdu, ja som bola zamestnancom školy (roky v minulosti) a áno, kde im bolo treba, tam som šla. aj zastupovať. zodpovednosť učiteľa, plat asistenta... posledný rok som bola na inej škole, kde to malo úroveň, tam čo sa dohodlo (obojstranne), to platilo, čo som si veľmi vážila. potom som prešla na projekt (lebo niet peňazí, bola som v podstate nútená - aj škola bola nútená, niet z čoho vyplácať) a teda teraz mi odpadli už aj dozory či zastupovania. ten plat nemám ako pedagóg, ale momentálne som spokojná, za mňa je perfektný, ale mňa práca baví, viem ju robiť, vyznám sa v predmetoch, ovládam ich (tie základné všetky), a pre mňa je v podstate práca hrou. a to mám deti náročné na správanie. ale dá sa 🙂 mala som v minulosti deti vyslovene s poruchami učenia a bolo to náročnejšie, ale dalo mi to veľa, naučila som sa učivo vysvetliť ďalšími 3-4 spôsobmi (napríklad v matematike). čiže ja to beriem ako obrovské + aj pre seba ako pre pedagóga, aj ako pre matku dieťaťa, ktoré je teraz na II.stupni a niekedy potrebuje vysvetliť učivo. určite pre ženu s malými deťmi je práca v školstve celkovo veľké plus 🙂

@1ryba čože ti uznajú? max. bc.? nesúhlasím. robili sme dve. obe pedagogičky, jedna však mala ukončenú len bc. pedagogiku. ja vš. ukázali sme si výplatné pásky, jednoznačne som mala viac, vyššiu triedu. neviem, prečo tu zavádzaš 🙂

arasidka123
30. mar 2023

@raszuz ja som bola asistentka a aj sme učili, aj sme vychovávateľky robili...

panelacikova
30. mar 2023

@raszuz to isté platí ale aj o vychovávateľke, musím dodať. v podstate asistentka a vychovávateľka sú akoby na jednej lodi. ak je vychoška s VŠ, tak zarobí to, čo asistentka s VŠ.

lubi051
autor
30. mar 2023

@michaela329 prosím a keď máš 100% ako vychovávateľka tak aký máš pracovný čas?

lubi051
autor
30. mar 2023

@panelacikova no poviem ti úprimne, presne ja sa bojím toho zabudnem ohučaná. Doma (čoskoro) 3 malé deti a keď mám v škole zas počúvať krik tajná chytá panika. Len zas kvôli pracovnému času a tým prázdninám mi školstvo najviac vyhovuje.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubi051
autor
30. mar 2023

@1ryba ale kľud, ja viem že asistentka môže byť max v 6.platovej a vychoška aj vo vyšších (závidí odvtdelania a kvalifikácie) ale mne nejde o plat ale o pracovnú náplň, na to som sa tu pýtala. Tak sa tu prosim nezačnite vadiť, na to ozaj nemám nervy.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz