Asistent učiteľa

28. jan 2023

Poprosím reálne skúsenosti s touto pozíciou,na ZŠ, plný úväzok,okrem vyučovania akú ďalšiu prácu vám dali vykonávať a od koľkej do koľkej cca ste boli v prác? Koľko detí ste mali na starosti?
Ďakujem vopred za odpovede.i

katulka1992
28. jan 2023

ja robím asistentku...väčšinou mám len 1 žiaka..ale keď treba tak mám aj 2 žiakov...hlavne takých slabších....môžu Vám pokojne dať aj zastupovať. za nejakého učiteľa...pokojne môžet napísať správu

autor
28. jan 2023

@katulka1992 Ďakujem za odpoveď.Ak sa môžem spýtať,akú máte prac dobu? Rozvrh hodín Vám dali hneď prvý deň nástupu a už ste aj pracovali?Alebo Vás najprv zoznamovali s chodom školy? Komunikovali ste s učiteľkou žiaka,či s psychológom ohľadom diagnózy dieťaťa v deň nástupu?

kacena4
28. jan 2023

ahojko v prvom rade ta oboznamia s deti ktore budes mat na starostli s ich diagnozami ako k nim pristupovat a pod. samozrejme rozvrh cim skor tym lepsie t.j. od prveho dna pracovana doba ako ucitelia, s chodom skoly sa zoznamis postupne a ano komunikujes s ucitelom, aj odbornym tymom ohladom dietata

autor
28. jan 2023

@kacena4 Ďakujem za reakciu. Čo sa týka prac doby je reálne možné končiť okolo 14 hod.ak si na 1.stupni, alebo asistent ostáva dlhšie a pridelia mu nejakú prácu do cca 16?Stravuje sa asistent v skol.jedalni? Má aj voľné hodiny alebo nie?Čo v prípade, ak je žiak chorý?

mariet24
28. jan 2023

Asistent má 23hodin priamej vyučovacej činnosti, prác doba záleží na konkrétnom zamestnávateľovi, napr my sme mali do 14 a potom hodinu a pol práca na doma ešte... Okrem toho dozory na chodbách a zastupovanie, keď dieťa ochorelo tak zastupovanie, proste odrobiť si 23 hodín týždenne. A mať jedno dieťa na starosti pokladám za luxus, my sme mávali aj 2-3 na prvom stupni, na druhom aj4-5 žiakov v jednej triede

autor
28. jan 2023

@mariet24 Tá práca na doma zahŕňa čo napríklad?

elisabethka
28. jan 2023

Pracovna doba zalezi aj od skoly u nas je dovolene byt do 14:00 a potom sa pripravovat doma. Ale vela skol ma ze musis byt celu pracovnu dobu na pracovisku vacsinou do 15:30. Treba sa opytat na pohovore konkretnej skoly. Si na hodinach, dozory cez prestavky a v jedalni , si na stretnutiach s rodicmi, poradach atd. U nas asistenti aj casto supluje v skolskom klube.

elisabethka
28. jan 2023

@elisabethka ak je ziak chory mozu ta dat suplovat za ucitelov co chybaju v tej den.

mariet24
29. jan 2023

Príprava na vyučovanie,

clovekoj
30. jan 2023

A hlavne, aj asistent by sa mal ďalej vzdelávať, mať chuť na seba pracovať. Lebo nie je nič horšie, ako asistent, ktorý nevie ako s dieťaťom pracovať, nemá podrobné informácie a aj teoretické vedomosti o daných diagnózach, či poruchách učenia. Lebo takýto asistent nie že len nepomôžeš, ale môže urobiť aj viac škody ako osohu. Osobná skúsenosť s asistentkou, ktorú to nebavilo v potravinách, ktorá horko ťažko zvládla 2-ročné pomaturitné štúdium a už z nej bola veľká odborníčka a myslela si že je najmúdrejšía na svete.