Ahojte baby, mám ukončenú strednú školu s maturitou a chcela by som ísť študovať za vychovávateľku alebo asistent učiteľa, poprípade učiteľka v MŠ, som z východného Slovenska z okolia Prešova.
Ďakujem za všetky vaše rady 😉
@palicka podľa vás ,ktoré je lepšie respektíve ľahšie študovať, na ktorej škole? Mám 41 rokov. Ďakujem 😉
@spalviktoria no tak to si musis hlavne vybrat ci skolka alebo vychovavatelstvo. lebo su to samostatne odbory. v strednych skolach prehlad nemam, ale tusim, ze tam je to studium spolocne. ak vyska, tak bud vychovavatelstvo alebo predskolska a elementarna pedagogika. alebo pepku na vs a potom dps na vychovavatela a mozes robit oba. treba si pozriet vyhlasku o kvalifikacnych predpokladoch, na asistenta mozno staci iba dps.
@heln čo je to pepku a dps? Chcela by som externe a dvojročné ak takéto niečo je.
@spalviktoria ak externe dvojrocne, tak.potom len nadstavba na strednej pegecke. Ak perspektivne, tak by som si urobila Bc. na fakulte
Najjednoduchšia forma je ísť 2 roky študovať externe na strednú školu a urobiť si druhú maturitu v odbore Učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo.
To budete kvalifikovaná aj ako učiteľka v MŠ, aj ako vychovávateľka aj ako asistentka. Ale vždy je to len stredoškolské vzdelanie a od toho sa bude odvíjať aj plat, ktorý bude nižší, než keby ste išli rovno na vysokú školu.
Praktickejšie je, ísť rovno na VŠ, na externé štúdium a vybrať si odbor Predškolská a elementárna pedagogika. Po ukončení 1.stupňa štúdia, Bc., budete kvalifikovaná na to isté ako som písal vyššie, ale budete aj platovo vyššie, o jednu platovú triedu. Potom môžete pokračovať ďalej v štúdiu a poprípade sa už špecializovať viac na MŠ, či na vychovávateľstvo, alebo aj ako učiteľka na 1.stupni ZŠ. A platovo budete ešte vyššie a do budúcna môžete byť aj uvádzajúci zamestnanec, vedúci zamestnanec, viesť študentov čo prídu na prax, robiť si atestácie, vzdelávať a pod. A byť tak platovo úplne niekde inde, ako len so strednou školou.
@clovekoj väčšinou na stredné školy vyžadujú talentové skúšky z výtvarnej, telesnej... A toho sa dosť obávam, keďže mám už aj vek 41 tak neviem ako by som zvládla napr. Telesnú 🤦a kresliť je tiež u mňa mínus 😔
@clovekoj na vš sa talentové skúšky nerobia??
@spalviktoria Kde ako. Ak sa na školu hlási menej záujemcov ako môžu prijať, tak prijímačky sú len formalita a spraví ich každý. Aj ten kto veľmi nevie hrať na nástroj či spievať. Výtvarná je najmenší problém.
@simkam2912 Na externé štúdium na VŠ sa často krát berú uchádzači aj bez prijímacích skúšok.
@spalviktoria SOŠ pedagogická Presov. Alebo na UNIPO predskolska elementarna pedagogika, alebo ciste vychovavatelstvo.