Aký je rozdiel medzi plným úväzkom a skráteným úväzkom?

29. máj 2021

Ahojte, prosím vás, môžte mi niekto vysvetliť aký je rozdiel medzi plným úväzkom a skráteným úväzkom? Samozrejme viem, že skrátený úväzok je pracovný pomer, kedy má zamestnanec podľa uzatvorenej pracovnej zmluvy odpracovať pre zamestnávateľa menej než je stanovený týždenný pracovný čas. (Mňa konkrétne zaujíma 6 hodinový). Ako to je pri tom skrátenom? Počítaju sa mi normálne odpracované roky do dôchodku? Budem mať v prípade potreby nárok na PN? Pri odpracovaní 270 dní, budem mať nárok na materskú? Je rozdiel iba v odpracovaných hodinách a vo výške mzdy? Odvody za mňa normálne platí zamestnávateľ? Nie je v tom nejaký háčik, ktorý by som mohla neskôr ľutovať???
Ak mi niektorá bude vedieť odpoveď na moje otázky polopate, budem rada 😁

hettinka
29. máj 2021

Normalne sa to ráta do dôchodku, rokov praxe, poistenia … len všetky dávky (materská, Pn, dôchodok) budu vypočítané z tej nižšej mzdy.

jaandrejka
29. máj 2021

Ahoj, máš normálne nárok na PN, dovolenku a aj stravné lístky, akurát sa kráti výška platu.

sapetka
29. máj 2021

Ziadny hacik

autor
29. máj 2021

@hettinka
@jaandrejka
@sapetka ďakujem dievčatá 🙂 takže háčik v tom nie je, iba, že budem mať logicky nižšiu mzdu a potom samozrejme aj materskú, PNku a dôchodok 😂🙈 končí mi v zime rodičovský a z časového hľadiska by mi to veľmi vyhovovalo, aspoň kým nepôjde dieťa do školy..

jaandrejka
29. máj 2021

Len si daj pozor, aby si pri skrátenom úväzku mala aj menej práce. Poznám dievčatá ktorým ponížili mzdu, ale práce im nechali na 8 a viac hodinový úväzok. Snáď máš dobrého zamestnávateľa a nebude to zneužívať ;)

hettinka
29. máj 2021

@jaandrejka ani, to sa stáva. A ešte, ak človek raz podpise skrátený úväzok, nemusí neskôr u toho zamestnávateľa dostať plny.

hradnapani
29. máj 2021

mna z negativ napada jedine to, ze napriklad u nas, ak mame skrateny uvazok, tak nam zamestnavatel neprispieva do tretieho dochodkoveho piliera :( (ale tak to mame v kolektivnej zmluve, vsade to moze byt inak). Ale inak je vsetko ako pisu vyssie.

kate_cs
29. máj 2021

Počas celej vysokej školy som pracovala na skrátený úväzok. Máš nárok na pn, materskú a aj dovolenku či OČR, alebo priepustku. Len teda nižšia mzda, ale aj menej odpracovaných hodín. Ak nie si odkázaná na výšku mzdy, ideál pri menších deťoch.

zuzanka.zuzu
29. máj 2021

jasne, však tak sa to normálne robí, veľa mojich kamošiek čo majú mužov s firmami sú na 1/16 úväzkoch - odvody poplatené, roky sa rátajú, majú nárok na vyšší rodičák 😉

autor
29. máj 2021

@kate_cs
@zuzanka.zuzu ďakujem dievčatá 🙂 myslela som si, že v tom niečo fakt bude.. že sa mi niečo nebude počítať alebo čo 🙈 môj muž síce nemá ani firmu, ani nezarobí nejak veľa, ma taky priemerný slovenský plat ale mame to šťastie, že nemame hypo ani pôžičky.. Robí denne, nočné, 12tky, takže jeden z nas musí robit len jednosmenky, cize ja 😂 odkazana na vysku mzdy velmi nie som, teraz dostavam ten zvyseny rodicovsky a je to pre nas financne v pohode.. dokážem aj ušetriť, občas aj cely RP 😁 takže ak by bola mzda rovnaka alebo aspon o trošičku vyssia ako teraz RP, bolo by fajn.. Rada by som aj vikendy obcas robila. Uvidim ako to vyjde 🙂 potešili ste ma