Akú školu musí mať učiteľka v škôlke?

amstelko
27. jún 2020

Je mozne, aby zena, ktora ma ukončenú ucnovku bez maturity, odbor krajčírka, ktora ma problem trafiť sa spravne do i/y, robila učiteľku v skolke? Robi si nejaku dvojročnú skolu, chodila tam raz do tyzdna na 4hodiny, ale teraz to uz od marca nemali. Nikoho neodcudzujem, ale nechapem riaditeľku tej skolky.

jeanne14
27. jún 2020

Hm to ako u nás na strednej - z vrátničky vychovávateľka na intraku 😅
No ale zrejme si pani urobila pedagogické minimum externe.

amstelko
autor
27. jún 2020

@jeanne14 este si ho len robi, ale nie je slovo pedagogické minimum spojené aj s nejakou rozumovou zrelosťou? Alebo tam uz ziadne vedomosti netreba?

veronikazoja
27. jún 2020

možno sa mýlim ale mne sa zdá, že najprv musí mať maturitu, aby si mohla robiť takú školu

asia83
27. jún 2020

@amstelko Som pedagóg, ale čo sa deje v školstve ohľadne kvalifikácie pedagogických zamestnancov, to už ani možné nie je. Odkedy debilný (pardón za výraz) štát dal právomoc riaditeľom rozhodovať o tom koho prijmú, učí HOCIKTO, kto zaplatí či inak kompenzuje riaditeľovi to miesto. Deje sa to najmä v strednej a východnej časti Slovenska. Zažila som to na vlastnej koži, takže viem o čom píšem. Akurát ja som nič nedala, preto som ostala nezamestnaná. Pred cca 10 rokmi.

nafka0483
27. jún 2020

@amstelko Ty si sa zas netrafila do slova "odsudzovat" - od sudit, nie odcudzovat od slova odcudzit - ukradnut.

mirage
27. jún 2020

@amstelko nikoho neodcudzujem znamena ze nikoho nekradnes.

asia83
27. jún 2020

@amstelko Maturitu musí mať. No pedagogické minimum si môžu robiť iba vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Teda ak hovoríme o tom istom. Neviem o žiadnom dodatočnom predškolskom vzdelávaní ľudí bez maturity.

amstelko
autor
27. jún 2020

@mirage Ok, toto vsak nie je podstata prispevku, ale Dakujem za opravu

jeanne14
27. jún 2020

@amstelko poznáš ju až tak dobre že vieš či sa vie trafiť do i/y ??? 🤔

stela01
27. jún 2020

@asia83 veď to je podstata ako i/Y tak aj s,z a hneď iné slovo a dvojitý meter ?

eliska13
27. jún 2020

@amstelko je to možné učiteliek je málo.Hlavne súkromné som minule pozerala na profesii, za ani nevyžadujú ped.vzdelanie iba výhodou je...
Neviem ako to je kamarátka je kaderníčka to znamena asi v výučným listom a spravila si 2 r školu dialkovo v Pezinku pedagogickú a učí.
@asia83

pininka1
27. jún 2020

Áno je rozdiel keď si niekto urobí pomaturitne dvojročné štúdium a keď niekto študuje 5 rokov predškolskú a elementárnu pedagogiku. Teraz je taký trend že veľa žien po materskej si myslí,že by boli dobre učiteľky v škole a česť výnimkám väčšinou je to katastrofa.

amstelko
autor
27. jún 2020

@stela01 príspevok som pisala pri kojeni, jednou rukou si drzim prsnik a druhou rukou pisem a som rada, ze sem tam sem pridem, toto je tu fak chore na MK

stela01
27. jún 2020

@amstelko ale čo by bolo .... veď tebe vadí prvej i,y čo sa certis ?
Skús zmeniť polohu pri kojení ....

Človek si časom uvedomí že ho práca nenapĺňa a ide študovať to čo by aj rad robil . Snáď to pani vydrží 🙋🏼‍♀️ Pre prachy to určite nerobí .

amstelko
autor
27. jún 2020

@stela01 ak tebe nevadi, kto uci tvoje deti, tak to mi je jedno, mne to vadí a preto som dala tento príspevok.

makova333
27. jún 2020

@amstelko ak by si robila dvojrocnu skolu predpokladam, ze si robi maturitu. Bez nej nemoze ucit ani ako nekvalifikovana (bavime sa o statnych skolkach, sukromne detske centra idu podla ineho zakona). Ak si robi 2 rocnu pedagogicku skolu, tak maturitu mat musi a moze ucit aj bez nej ako nekvalifikovana a do urciteho casu si ju dorobit. Ak ta to tak velmi stve, obrat sa na zriadovatela.

bubicka01
27. jún 2020

@amstelko robí si 2 ročnú maturitu vychovavatelstvo a učiteľstvo MS, takze už počas štúdia môže pracovať ako učiteľka v MS, pokial je sikovna, tvorivá, ma rada deti nechápem vašej otázke

stela01
27. jún 2020

@amstelko ale čo by nie , tiež mi záleží kto trávi čas s mojimi deťmi .
Nerozumiem tebe ... dopĺňa si vzdelanie ? Dopĺňa .

daganov
27. jún 2020

@amstelko no treba si uvedomiť, že za tie platy bude o pár rokov problém tam niekoho nalákať. Nároky na prácu sa stále zvyšujú, ale platy výrazne pokrivkávajú, najmä učiteliek, ktoré majú vysokú školu. A keď vidím tie študentky s totálnym nezáujmom o deti a o prácu vôbec, tak som rada, že mám už dieťa veľké. Nadstavbu si môže urobiť iba s maturitou.

benit
27. jún 2020

Taku kolegynku som aj ja mala. Krajcirka, krajala salamy v jednote a zacala robit v mš. Dorobila si dvojrocnu nadstavbu. 🙈 tak to potom aj vyzeralo. U nas v meste v najvychytenejsej skolke poodchadzali dochodkyne a z upratovaciek a pomocnych kucharok sa stali ucitelky. Potom aj tak tie deti pridu pripravene do zs.

osky
27. jún 2020

Az po opravnych prispevkoch citam spravne.
Ja som predtym citala-krajcirka,kt.sa nevie trafit do ihly....😅😅😅😅😅
Och ...uz akosi automaticky...

sendy1977
27. jún 2020

@daganov asi nemusí mať maturitu. Poznám kočku, čo už mala maturitu a robila si 2 ročnú učiteľ pre MŠ a kedže už mala maturitu tak z SJ nerobila iba z odborných predmetov robila maturitu. Kto nemal maturitu tak robil aj SJ. Cca 5 rokov dozadu.

deti95060810
27. jún 2020

@benit hrozné čítať... veď kedysi pred cca 30 rokmi boli resp. patrili ped. školy medzi výberové školy a veru hoc kto sa tam nedostal.... A pani učiteľky boli šikovné, vedeli to s deťmi....

eliska13
27. jún 2020

@deti95060810 už nič nie je ako bývalo😅ja som minule počula názor veď tam netreba jazyk, žiadny vodičský, študovať zákony skoro budem doma, prázdniny....

makova333
27. jún 2020

@sendy1977 musi mat maturitu, je to pomaturitne studium. A na takomto studiu dorabas len odborne predmety. Ale bez maturity ta tam neprijmu.

makova333
27. jún 2020

@eliska13 ale ta kadernicka musela mat maturitu. A ta skola nie je v Pezinku, ale v Modre.

betulinka1
27. jún 2020

@amstelko pokial ju ta praca bude bavit a deticky ju mat radi, tak nech je to aj byvala banicka. Ucitelka v skolke musi mat hlavne dobre srdiecko a byt trpezliva,ostatne sa nauci praxov aj popri starsich a vzdelanych ucitelkach.

daganov
27. jún 2020

@sendy1977 musí mať maturitu, zo slovenského jazyka určite, potom po dvoch rokoch maturuje iba z odborných predmetov. Inak úroveň škôl prudko klesá, kedysi sa na niektorých školách robili prijímačky a boli veľmi prísne kritériá na prijatie, dnes dostanú decká otázky popredu, prípadne sú prijímané bez skúšok, školy bojujú o žiakov, lebo ide o peniaze a vyrojilo sa množstvo škôl, ktoré chrlia po maturite ľudí akurát tak pre úrady práce. Do materských škôl sú umiestňované deti s rôznymi diagnózami, ale počet detí na triedu znížený nie je a na asistentov nie sú peniaze. Nie som proti integrácii, ale nie za každú cenu a najmä nie, keď na to nie sú podmienky. Celé zle.

daganov
27. jún 2020

@betulinka1 nestačí mať len dobré srdiečko, to má predpokladám väčšina žien a ani nie je pravda, že sa všetko naučí praxou, nenaučí. Pribúdajú deti s výchovnými a vzdelávacími problémami, ak učiteľka nie je aj dobrým odborníkom, na deťoch sa to odrazí.

sendy1977
27. jún 2020

@daganov ano ja viem akú úroveň ma dnešné školstvo. ☹ Prácu učiteľ na východnom Slovensku zoženie iba po známosti.