Ako zvládnuť nástup do práce?

7. dec 2021

Ahojte dievcata. Konci mi RD a ja idem naspat do prace. Ako ste to zvladli vy? Ja sa velmi obavam ako to bude. Dostala som jedinecnu sancu, zamestnali ma za 3400eur na 6hodin denne, mame nariadeny homeoffice. Peniaze su paradne, ale... ako zvladate, ked su deti chore? Obidve deti su uz v zariadeniach, s tym problem nemam, skor neviem ako riesit napr karantenu. Pracovnu dobu mam od 8 do 2. Ano, vsetko znie ideal ale ja sa bojim, ze to nedam.

gabsisi
7. dec 2021

No pri tomto prijme by som poriesila opatrovateľku a mala ťažkú pohodu.

martinkatinka
7. dec 2021

Podla toho aka je ta praca 😉 ale teda ak mas deti prec, sadnes a makas 😉

h2
7. dec 2021

6 hodín denne dáš aj pri chorých, aj keby si mala pracovať po večeroch. Máš prácu snov! Tak si ju nenechaj ujsť! (Nedáš tip, kde a čo robíš? Tiež by som brala 6 hodín denne z domu za také prachy!) 😀

loginexistuje
7. dec 2021

opatrovatelka neda sa mat HO pri detoch ak musis podat vykon

adamadent
7. dec 2021

Prepáč toto mi príde ako výsmech ženám ktoré po RD nastupujú do prace za pár supiek, čelia ďalším problémom ako každú chvíľu zatvorené školy, sople a nemožnosť zostať doma na HO, ponižovanie od nadriadených že zase ideš na OCR... Atd. Držím palce, nezávidím, verím ze si poradíš.

juliasb
7. dec 2021

Tiež nechápem, načo píšeš za koľko ideš pracovať keď to s otázkou vôbec nesúvisí. Ci sa potrebuješ pochváliť, alebo co

autor
7. dec 2021

@gabsisi ono to s tymi opatrovatelkami nie je take jednoduche, dobrych je ako safranu. Ale ano mam jednu pani v zalohe plus starych rodicov na dochodku

autor
7. dec 2021

@martinkatinka ak su prec neni problem. Problem je ked je 10dnova karantena

autor
7. dec 2021

@h2 ano. Prvotna euforia presne ked mi poslali ponuku ze wow. Ale teraz to ma prist...

autor
7. dec 2021

@adamadent nikdy v zivote by som sa zenam nesmiala, a uz vobec nie mamicke, ktora sa stara o svoje deti. Vsetky co to mame za sebou si zasluzime velky respekt. Deti su radost ale aj nekonciaca starost...

vulka
7. dec 2021

S takými peniazmi si nájdeš veľmi fajnovú pani na "hlídaní".

lala123
7. dec 2021

Neboj sa das to!!!! Zvládla si materskú a rodicak zvládneš aj prácu😉mas super ohodnotení prácu , ktorá ta aj pravdepodobne baví mas starých rodičov ba dôchodku tak sa neboj. A áno s tou opatrovatelkou keď počujem, že veď si nájdi a mas pokoj ...ja s tým mam veľký problém musela by som ju pohnať a dôverovať jej aby som jej zverila deti....ale ty už takú vo výhľade mas , tak sa neboj a nekaz si radost úvahami čo keď....možno ani k takej situácii nedôjde sa keď áno budeš to riešiť potom

sim_simonka
7. dec 2021

Boooze. Tiež mi tento status či čo to je príde viac provokačný ako pýtajúci si radu. Ešte aj starý rodičia na dôchodku. Tak teda nechoď robiť a potom pýtaj rady ako to všetko zvládnuť za 25€ za mesiac

autor
7. dec 2021

@lala123 dakujem, si zlata. Vo mne sa bije, ze uz nebudem 24hodin denne k dispozicii... proste uz to konci..

h2
7. dec 2021

No ale tak, ako to končí Tebe, to skončilo každej jednej mamičke. S tým rozdielom, že väčšina musela nastúpiť normálne do práce, na 8 a pol hodiny denne a o takých peniazoch mohli akurát tak snívať.

lala123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lala123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. dec 2021

@lala123 dakujem, viem

ivkazba
7. dec 2021

Súhlasím s viacerými komentármi vyššie, množstvo mamiečiek sa po RD vracia do práce, kde sú 8 hodín + cesta do a z práce, zarobia pár stoviek a musia to zvládnuť. Lebo iné im neostáva. Ty dáš dieťa do škôlky a v pohode si budeš robiť z domu. A ak bude dieťa choré, niekoho si zabezpečíš, pretože príjem ti to dovolí. Drvivá väčšina mamičiek takú možnosť nemá, takže niektoré reakcie vyššie sú úplne prirodzené.

Ja som inak raz prijala mamičku, 8 rokov na RD, 4 deti, najmladšie malo 2 roky a išlo do škôlky keď nastupovala. V práci bola každý deň cca 9 hodín a zvládla to, dokonca veľmi rýchlo sa dostala k tomu, že prácu zvládala oveľa lepšie ako jej kolegovia, ktorí robili svoju prácu dlhšie. Takže keď sa chce, je chuť pracovať a realizovať sa, tak to určite zvládneš.

autor
7. dec 2021

@ivkazba tie peniaze su pekne, na to vsak treba mat skills, ktore ziskas rokmi. Ja som sa nebala po rd, ze by som si uplatnenie nenasla. V tom odvetvi v ktorom pracujem je nedostatok talentu. Tolko k tomu financnemu ohodnoteniu. Plus tie peniaze su fajn, ale pre mna nie su uplne hnacia sila, mzme dost aj bez toho.
Tak ako sa rokmi vyvija kariera, tak sa vyvijame aj ako matky a ja pre moje deti zijem. Ano, byvala som silna karieristka ale to sa zmenilo. Ja som aj narocna na vyber opatrovatelky, chcem k svojim detom hlavne dobreho a laskaveho cloveka so zmyslom pre zodpovednost. Nie niekoho kto zajtra nepride lebo zabudol... mam jednu pani, ale ta moze len ad hoc a akokolvek stari rodicia moje deti miluju, su to deti a potrebuju kopec energie.
Ja sa bojim, ze co ak deti budu tak chore, ze budu chciet byt iba so mnou. Dnes je to take, ze idu rano do skolky a ja si tam pridem kedy chcem a idem s nimi kam chcem. A to uz nebude, vsetko sa bude planovat.

ivana11155
7. dec 2021

Vie čo, keď to čítam celé, nemyslím že máš nejaký extra problém, teba chytá nostalgia z toho, že to už nebude také ako bolo keď si bola na materskej. Lenže toto si odzije každá kazducka matka bez ohľadu na výšku budúceho príjmu. Všetko už bolo napísané vyššie, téma zbytočná, máš aj opatrovateľku aj starých rodičov aj škôlku aj skrátený úväzok a aj príjem ktorého výšku si uviedla úplne zbytocne. A myslím, že máš aj dosť sebavedomia na to, že nepotrebuješ počuť od žien z koníka, že to zvládneš.

oblecenie99
7. dec 2021

Starí rodičia viac ako 100 km ďaleko, navyše stále pracujú, nastupovala som späť, keď malý ešte nemal ani rok, na home office a potom od jeho roku a pol už na plný úväzok na 9 hodín, on išiel do jasličiek, kde je prakticky od ôsmej rána do 16:00 hod., každé ráno utekám s ním tam a potom po neho a domov, kde ma čaká druhá šichta (domácnosť a často práca zbalená domov). Manžel robí štrnástky. Keď je malý chorý (čo sa deje často), tak to musím vykrývať OČR, dovolenka, home office, a pri tomto si už fakt nemôžem dovoliť platiť aj jasličky plus ako kombo aj opatrovateľku, a je to na šľaktrafenie. Robím akože v lukratívnej oblasti, či chcem alebo nechcem byť karieristka, ak v tomto odbore chcem naďalej zostať, tak karieristkou musím byť, ale o tvojom mesačnom príjme môžem iba snívať :D Dodám, že v porovnaní s inými mamami som ešte stále na tom dobre, mám veľmi chápajúceho zamestnávateľa. Takže si myslím, že podľa opisu to dáš aj so zatvorenými očami. Čo sa týka rady z tej sentimentálnej stránky, tak tam neporadím, ja som išla rodiť doslova tak, že som vstávala od pracovného stola do nemocnice a ako píšem vyššie, malý nemal ešte ani rok, a sama som si pýtala robotu a keď je chorý, presnejšie to doliečovacie obdobie a musím byť doma a nemôžem aj robiť, tak sa idem zblázniť.. nemyslím tým to, že som extra kariérne založená povaha, skôr to bude tým, že ja nemôžem byť len s dieťaťom, priznám sa, že mňa to až tak nenapĺňa, skôr naopak, keď som bola full mamka, tak ma to desilo a ubíjalo, a nie, nebude mi chýbať toto obdobie kým je malý, naopak, čím je starší,o to lepšie :D

autor
7. dec 2021

@oblecenie99 dakujem pekne, aj som sa pousmiala.. si super ako to davas 💪 a nebyvas unavena?? A ako spavas? Maly je asi dost samostatny, ze?

oblecenie99
7. dec 2021

ďakujem, ale je to dosť na zbláznenie.. Som vo všeobecnosti taká nočná sova, tak mi stačí menej spánku a viem robiť aj v noci. Ale najlepšie sa mi pracuje v kancelárii, len teraz tam nemôžem.. Plus malý bude mať dva roky koncom mesiaca, ale cez deň stále potiahne aj 3 hodinky spánku, tak sa dá aj vtedy.. alebo keď je muž doma, lebo on má nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas, tak mám na prácu celý deň. Ale chce to veľa dohody a ústretovosti aj zo strany môjho zamestnávateľa. A či je malý samostatný, tak ako kedy.. ale zvyčajne nie :D čiže keď je hore a lieta ako vždy, tak vtedy ani nerobím - varenie zachraňuje Máša a medveď 😅, lebo moje super montessori pokusy s tou učiacou vežou v kuchyni stroskotali na tom, že moje dieťa, večne v pohybe s vrtuľou v zadku, proste odmietalo spolupracovať a mal tendenciu z tej veže skákať rybičku, tak som to celé stopla, kým sa mu to raz nepodarí, a tak dovtedy, kým aspoň ako tak nahádžem jedlo do hrnca, pozerá rozprávku :D

autor
7. dec 2021

@oblecenie99 ja mam dvoch chlapcov, u nas to zije velmi. Podla mna sa takym detom ani neda povedat sadni si a bud ticho 😉 mama musi robit. Ale fakt ta obdivujem. Ty mas asi pracu ako konicek? Inak tie 3hod to ti zavidim. Ti moji cez vikend ked daju hodinu som rada. A to sme teda cez vikend stale vonku.

autor
7. dec 2021

@ivana11155 urcite nepotrebujem pocut ze to zvladnem, chcem pocut ake to je a ake maju skusenosti ine zeny. Ty mas aku skusenost s pracou po rd?

oblecenie99
7. dec 2021

Nie, som právnička, robím v advokácii, čiže lehoty musím vykryť tak, aby som to zvládla aj v noci. Preto som ani nemohla zostať tri roky na materskej, povaha práce nepustí..

ivana11155
7. dec 2021

Ako po rd? Ja som síce bola u zahr.zamestnavatela, ale mala som luxus.prac dobu od 7-15,stihla som si vybrať sama zo škôlky a potom sa venovať deťom. Akurát 1tyzden v mesiaci počas uzávierky mi brala deti svokra a prebral ich manžel. Keď boli chorí keď len sople prestriedali sme sa s mužom, keď ATB tak aj svokrovci alebo prišli moji rodicia z východu na 3-4dni. Náročné je to v tom, že keď sa ráno dieťa zobudí s teplotou a človek musí ísť na druhý deň do roboty, tak je to stresujúce. Zase ešte pokiaľ sú skolkári super v tom, že vyberieš zo škôlky a môžte mat hocijaký program, nemusíte písať úlohy ani nič.

andreatytler
8. dec 2021

Je to stres a velka zmena ale das to.

autor
8. dec 2021

@ivana11155 dakujem