Ako zvládate svoju kariéru a malé deti?

kubuliatko
11. máj 2013

ahojte tymto chcem oslovit len matky podnikatelky, zivnostnicky ktore pracuju prevazne v sluzbach, ktore maju vlastny biznis a male deti ako sa to da zvladnut a do kedy pracujete a ci stihate vyzdvihnut deti v skolke?

rodinnevikendy2
5. jún 2013

@kubuliatko Ahoj, ja pracujem na zivnost a zalozila som tiez OZ Sasovinky. Zacala som aktivne pracovat s detmi, dorobila som si kurzy a doplnila vzdelanie a teraz sa venujem tvorbe zazitkovych programov pre deti a rodiny, tiez pracujem na zivnos ako instruktorka babyplavania.
Mam dve male deti a prave praca na zivnost mi dava slobodu prisposobit si cas detom. Je pravda, ze je to stres, jeden mesiac zarobis viac, druhy menej, ten prijem naozaj nie je stabilny, ale zavisi aj od toho, comu sa na zivnost budes venovat.
Mne to takto vyhovuje, mozem sa poobede venovat detom a spravit si aj volnejsie leto cez prazdniny.

kubuliatko
autor
6. jún 2013

@rodinnevikendy2 dakujem za odpoved. tiez sa chystam po druhej materskej na drahu zivnostnicky a moj manzel ma od toho odhovara ze nebudem mat cas na deti pretoze on podnika a berie to hrozne vela casu. ale ja sa nechcem vzdat svojej predstavy a verim ze sa to da sklbit so starostlivostou o deti

rodinnevikendy2
6. jún 2013

@kubuliatko jasne, ze sa da 🙂 Ked si stanovis priority, co je pre teba najdolezitejsie, tak sa da vsetko. Drzim palce, nech sa ti dari.

mima4
8. jún 2013

@kubuliatko a preco manzel sa nesnazi sklbit si svoje podnikanie s detmi? ved to su vase deti, nie tvoje 😉

kvetinka211
9. jún 2013

@kubuliatko podla mna ma manzel v niecom pravdu - jednak dva neiste prijmy nie su idealna kombinacia, pokial nemate vytvorenu dostacocnu rezervu, pripadne ak este aj splacate nejaku tu hypoteku. To je potom dvojity stres. Tiez nie je iste ze podnikanie vyjde, to je vzdy taka loteria, ale mozno to mas dobre vymyslene a si si ista uspechom. S tym casom je to take zvlastne ... ako podnikatel na jednej strane mas totalnu slobodu v rozhodovani o pracovnom case, ale ta sloboda je len iluzorna, lebo vytvorenie si volna castokrat znamena odmietnutie klienta co nie je vzdy mozne. Lisi sa to samozrejme od predmetu podnikania, ak je taky ze si vies pracu naozaj naplanovat a dostat do pevnych hranic, tak sa to da ... ak ma praca nepredvidatelny charakter a tendenciu rozpinat sa (hlavne tvorive profesie), tak je to v keli. A dalsia moznost je zarobit tolko, aby sa dala starostlivost o deti a domace prace outsourcovat ... to je ale otazka ci to chces aby ti po byte behali cudzi ludia a cudzi ludia sa starali o deti este aj ked prijdu zo skolky. V kazdom pripade treba vsetko vopred do detailu premysliet a prepocitat.

bimba01
9. jún 2013

ahojte, ja sice nie som podnikatelka, prave naopak, robim v jednej medzinarodnej firme. chcela by som sa spytat uz mamiciek, ako zvladaju pracu od 9tej do 17.30 vecer a kto vyzdvihuje deti zo skolky, ked manzel robi do 19tej. DAKUJEM

mirkakab
9. jún 2013

ahoj, tiež som živnostníčka a vydala som sa týmto smerom práve kvôli deťom. Podnikám v mieste bydliska, kde mám aj škôlku a školu, takže odvediem ráno deti, odpracujem 8 hodín a poobede si ich vyzdvihnem. Manžel pracuje 50 km od domu a nestíha deti vychystať. Neviem v akej oblasti chceš podnikať, záležať bude od teba, ako si rozdelíš čas a starostlivosť o deti. Ja chodím niekedy aj cez víkend. Idem ráno na 6-tu a prídem okolo obeda, aby som aj s rodinou bola.

miskap2111
9. jún 2013

@bimba01 moja švagriná a brat (jej manžel) - obaja pracujú v medzinárodných firmách s podobnou pracovnou dobou (z roboty nechodia skor ako o 18-19tej. Syna im zo škôlky a teraz už zo školy (je druhák) vždy vyzdvihovali moji rodičia a malý u nich zostal, kým sa brat so švagrinou nevrátili z roboty. Je to náročné, ako to pozorujem (ja sama mám už veľké deti, takže tento problém už nemám), ale dá sa to. O to viac sa mu venujú cez víkendy, alebo k večeru, lebo úlohy má už porobené (na to dohliada moja mama) a zaplatili si upratovanie, takže o nič iné sa nemusia vlastne po prichode domov už starať. Vačšinou sa u mamy aj najedia, alebo majú suchú večeru.

marcellka32
9. jún 2013

Som zamestnanec medzinárodnej firmy,máme flexibilnu prác.dobu, v práci som už o pol 7( manžel ide s deťmi ráno), poobede o 16 som v skolke už ja.

bimba01
9. jún 2013

@marcellka32 to mas super, ze mate flexibilnu. my bohuzial nie :(
@miskap2111 viem, ze takto sa to zvladnut da, ale tym padom svoje dieta vidis naozaj len vecer a potom cez vikendy ;(

ako to robia manazerky, riaditelky?

miskap2111
9. jún 2013

@bimba01 manažérky a riaditeľky to robia presne takto - buď majú svojich rodičov, ktorí im pomáhajú, alebo majú opatrovateľky. Bohužiaľ, tu je to vždy o výbere- buď človek robí časovo menej náročnú prácu a može sa dlhšie venovať rodine, alebo pracuje dlho a času na rodinu má menej. Podľa mňa je však najdôležitejšie to, AKO sa tej rodine venuje. Kvalita. Lebo "kvanita" može byť zavádzajúca - veď koľko rodičov je doma a deťom sa vobec nevenujú, alebo málo... Ako vravím, brat so švagrinou sa malému intezívne venujú a chlapček je veľmi šikovný, milý, nevidieť na ňom žiadnu frustráciu, alebo problém. A nakoniec, aj ja si pamätám, že moja mama ma zo škôlky nikdy nebrala skor ako okolo 17tej a niekedy som bola aj u susedov a je zo mňa kvalitný jedinec, ak to možem takto vyjadriť. 😀

kubuliatko
autor
13. jún 2013

manzel mi vo vsetkom pomaha ale momentalne je to tak ze on je ten co zaraba dost slusne a berie to ako svoju povinnost zabezpecit rodinu a kupil mi aj dom na podnikanie takze by mi odpadla starost s najomnym. prave preto ma to laka. chcela by som podnikat v oblasti zdravotnickych sluzieb. rodicov tu nemame ani jeden takze nam nema kto vyzdvihnut deti zo skolky. prave preto ma to zaujima ako zvladate svoj podnik a deti ked vam nemozu pomoct rodicia.

kubuliatko
autor
13. jún 2013

@mima4 ahoj mima. manzel mi pomaha vo vsetkom. ja pracujem aj popri materskej a bol to on kto zohnal opatrovatelku a podporuje ma vo vsetkom a plati mi vzdelanostne kurzy. ale niekto v rodine musi zarabat ked je zena na materskej. a toto je momentalne jeho uloha

zinhka
7. júl 2013

@ kubuliatko @miskap2111 @bimba01 tatko diskusia ma velmi zaujala. Ja mam momentalne 13-mesacnu dcerku, a od jej 8 mesiacov robim na 80%. Je to velmi narocne, ale zaroven ma praca bavi, a k babulke som nasla opatrovatelku, ktorej verim na 100%. Tiez mam poziciu vo vrcholovom manazmente relativne velkej medzinarodnej firmy. Som opat tehotna, do 2 mesiacov rodim opat. Ked bude mat babatko 5 mesiacov, zaciatkom 2014, vraciam sa do prace. Tentokrat by som si chcela dat dlhsiu matersku, ale nemozem. Odvetvie, v ktorom robim je neuprosne, ak sa nevratim, vo firme koncim... a to som tam 10 rokov. Mm zmenil pracu a kym sa rozbieha, nas jediny prijem je ten moj. Trocha natesno nacasovane, ale bolo to nase rozhodnutie, takze sa nestazujem. Navyse sa budeme stahovat do inej krajiny, takze so starymi rodicmi nemozem pocitat. Ale, co si myslim je toto: kazdy sme strojcom vlastneho stastia, kazdy mame ine priority, ked si zena vie zariadit, azpriam 'sprocesovat' rodinu (neukamenujte ma), vsetko sa da. Pre mna su moje babulky najdolezitejsie na svete, ale viem, ze potrebuju stastnu mamu, a ja nou som iba ked mam nejaku cinnost aj mimo domacich prac... Voila! 🙂

zinhka
7. júl 2013

@kubuliatko. Pardon, zle som v povodnom prispevku napisala Tvoj nick

miskap2111
7. júl 2013

@zinhka presne tak. Súhlasím! A držím palce hlavne v novej krajine, nech ste tam spokojní! Rodiť budeš už tam, alebo na Slovensku?

bimba01
7. júl 2013

@zinhka ahoj... v prvom rade ti velmi blahozelam k tomu, ze si sa nasla v praci, ktoru robis a bavi ta! to je asi ten najdolezitejsi faktor pri rozhodovani, kedy sa vratit znova do prace. drzim palce v zahranici. s dobrou opatrovatelkou a pracou, co ta bavi, sa lahsie zaraduje znova do pracovneho procesu. ja som na druhej strane trosku rada, ze mozem vdaka materskej vypadnut z prace ;)

zuzka2011
7. júl 2013

@kubuliatko ahoj, zvladat pracu doma a dietatko je niekedy naozaj tazke. Dcerka este ma 2 a tristvrte roka, do statnej skolky nam ju v BA nezoberu, sukromna neprichadza do uvahy. A opatrovatelka nie je riesenim, my potrebujeme, aby bola dcera v kolektive... Firmu mam 2 roky (interiery) a manzel pred rokom skoncil v predoslej firme, takze sa pripojil. No, nie je to stale o tom, ze jeden sa stara, druhy pracuje... A este mi chcu teraz vziat rodicovsky prispevok, lebo mam firmu. Babky sa nepostaraju a cakame dalsie babenko... (no bude to este len zabava... 🙂 ) Realne chodime spavat o druhej - pol tretej, lebo inac ako v noci sa neda pracovat. Este ze dcerka vstava rano neskoro... Praca je flexibilna, no vikendy nepozname, ani dovolenky. Takze asi tak to u nas vyzera... Ale drzim palce vsetkym maminkam, ktore sa na to daju. (Ved predsa nie je materska dovolenka ako dovolenka...)

kubuliatko
autor
8. júl 2013

tak je to zaujimave. mam pocit ze uz aj zeny ktore su zamestnankyne tak to maju s tou pracovnou dobou tiez kadejake , ked zena pracuje vo vrcholovom manazmente tak pracuje asi tolko kolko zena zivnostnicka. asi sa to inac ako bez optrovatelky neda.

kubuliatko
autor
8. júl 2013

@zinhka chapem ten tlak zo strany zamestnavatela. zazila som nieco podobne.- moj zamestnavatel tiez na mna tlacil ze do 3 mesiacov musim nastupit inac pridem o pracu. trosku vydieranie. ja som to osdmietla a aj som skoncila. takze preto rizmyslam nad vlastnym podnikanim