Ako zistím, či je môj plat adekvátny mojej práci?

28. jan 2023

Ahojte.
Zamýšľam sa nad tým či je môj plat adekvátny mojej práci alebo by som si mala pýtať zvýšenie. Viem, že je to veľmi individuálne a nemáte všetky podrobnosti, ale pokúsim sa vám čo najlepšie priblížiť situáciu.

V tejto firme pracujem už viac ako 5 rokov na pozícii asistentka zahraničného obchodu. Nastúpila som tu asi rok po skončení strednej školy (OA). Vystavujem faktúry, vývozné doklady, podklady k colnému konaniu, nahadzujem objednávky do SAPu, tlačím výdajky pre sklad, niektorým odberateľom dávam ceny, informujem ich o termínoch dodania alebo čokoľvek potrebujú. Šéfovi (riaditeľovi) som hovorila, že keď bude mať nejakú zaujímavú úlohu alebo "projekt" môže so mnou počítať. On túto ponuku zvykne využívať, hocikedy mi povie, čo mu mám pozrieť, zistiť, skontrolovať, spraviť analýzu alebo nejakú tabuľku v exceli, ísť zaviesť nejaký tovar, ozaj z každého rožka troška. Keď niečo nevie v SAPe pýta sa mňa, keďže máme stoly pri sebe... Veľmi často ma chváli, že som najlepšia z najlepších a špička, že dobre vidím širšie súvislosti vo firme a že keď to takto pôjde ďalej, že o chvíľu budem vedieť zo SAPu viac ako taký náš firemný SAP mág 😂😂

Ostatní kolegovia sú s mojou prácou tiež spokojní, tiež ma zvyknú pochváliť, čo ma niekedy až šokuje, že niečo čo mi príde úplne samozrejmé a štandardné je pre nich nejaký vyšší level pracovného výkonu. Snažím sa byť samostatná, precízna, doťahovať veci do konca a predvídať.
Viem zastúpiť 2 kolegyne, ktoré robia podobné veci ako ja, niektoré veci, ktoré robí nákupca, a už som si párkrát bola aj fyzicky vyskladniť tovar, takže aj niečo z práce skladníka.

A teraz prichádza môj "problém". Neviem posúdiť, či je plat, ktorý dostávam adekvátny alebo by som si mala pýtať viac. Je ťažké sa porovnať s kolegyňami, lebo oni nerobia ani zďaleka toľko čo ja. Možno je to časovo rovnako, ale tých druhov činností majú možno 3-4. A nejak iniciatívne si nepýtajú ďalšiu robotu ani ich kolegovia nezapájajú do nejakých "nad rámec" činností. A ajtak neviem koľko zarábajú. Tiež je ťažšie si to porovnať s profesiou, lebo tam sú nástupné platy a znova iný záber činností a asi sa to nedá tabuľkovo dokonale nájsť presne to čo a ako robím ja.

Zistila som, že jedna žena v tejto firme na výrobnej dielni mala rovnaký plat ako ja. Normálne seriózne, videla som výplatnú pásky, žiadne extra prémie, úľavy na odvodoch, nič. Bola som s tým dosť pobúrená a sklamaná za šéfom. Prihodil mi 20€ v hrubom. Že už to nie je rovnaké a že na mojej pozícii nemôže ísť vyššie. Bolo mi to ľúto, ale povedala som si, že ona musí ozaj celý čas fyzicky pracovať a ja mám viacero takých voľnejších dní, že čistého času možno niečo robím 2 hodiny, a ostané 4 je proste práca hotová a nič iné sa deje, a keď som sama v kancelárii tak si čítam knihy, alebo pozerám seriál alebo nejaké tutoriály o exceli. A na rozdiel od nej som v čistej, teplej kancelárií a robím čo ma baví, tak by som mala skúsiť byť spokojná.

Pracujem na 6 hodín, na Orave, firma má 150 zamestnancov, väčšinou vo výrobe. Nemám HO, telefón, notebook ani žiadne iné firemné benefity. Keď to toho zarátam aj koncoročné a kvartálne odmeny, v prvý rok keď som tam pracovala (2018) bol môj priemerný príjem v čistom na účet 450€ (v zmluve 500€ brutto). Za rok 2022 bol priemerný príjem v čistom 580€ (v zmluve 700€ brutto).
V roku 2018 bola minimálna mzda 480€.
V roku 2022 bola 646€.
V roku 2023 je 700€.

Snažila som sa porovnať môj plat (na 6 hodín) s minimálnou mzdou (na 8 hodín ale to nevadí) a stále sa točím okolo toho čísla, v roku 2022 som bola akoby nad tým "pomerom" ak mi rozumiete. Ale ak mi tento rok nezvýši plat a stále budem mať 700€ brutto tak budem mať seriózne taký pomer k minimálnej mzde aký bol môj nástupný plat.

A moja otázka teraz je: zarábam dostatočne? Ak nie ako vlastne zistím koľko by som si mala pýtať? Ako by som mohla argumentovať?

Priestor na povýšenie veľmi nie je kde, pracovať na 8 hodín nechcem ani ísť do inej firmy. Tu už som ako ryba vo vode, poznám procesy aj kolektív mi veľmi sedí. Preto sa nechcem "vyhrážať", že ak mi nezvýšia plat, dám výpoveď. Lebo reálne viem, že by som ju určite nedala.

Veľmi si cením každý postreh a radu. Dúfam, že to nevyznelo príliš chválenskársky, len som vám chcela pomôcť spraviť si obraz. Viem, že je to dosť dlhé, tak všetci, ktorí ste si to prečítali až do konca, ste hviezdy! 😁
Veľmi si cením každý postreh a radu. Viem, že je to dosť dlhé, tak všetci, ktorí ste si to prečítali až do konca, ste hviezdy! 😁

paulinam99
28. jan 2023

Iba 700 € brutto je naozaj brutálne málo. Priemerka v SR je cca 1200 €, v polovici februára sa očakáva posun priemerky v SR na cca 1280 €.

Takže aj pri 6/8=3/4 fondu prac. času to vychádza na priemerku 900 € brutto, resp. 960 € po februári 2023.

Tvoj zamestnávateľ Ťa zdiera, ak pracuješ nadpriemerne a neplatí Ťa ani priemerne, ale podpriemerne.

nika_m
28. jan 2023

Cize ak spravne chapem, tak mas 700€ brutto? Ak je tvoj popis realny, tak vyzeras ako sikovny clovek a ja na tvojom mieste by som si pytala viac..nie 20€ ale seriozne zvysenie a ak za neda, tak zial isla inam...s tymto pristupom by si sa vedela uchytit aj inde a za lepsie peniaze 🙂

mata90
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
28. jan 2023

@mata90 áno, tiež si hovorím, že ozaj veľmi veľa ľudí sa v práci nezastaví.
Len je tu aj ten druhý pohľad, že napríklad, človek, ktorý robí veci pomaly, komplikovane alebo robí chyby a potom robí prácu 2x by možno vyplnil vždy celú pracovnú dobu. Možno práve preto, že sa snažím veci urobiť rýchlo a dobre tak mi potom ostane priestor aj na toto. Samozrejme si to nedovolím, keď robota nie je na 100% spravená, to je nemysliteľné

janagem
28. jan 2023

Takže 4 hodiny čítaš knihy? Tak to je super plat, lebo všade inde by si musela šesť hodín makat

autor
28. jan 2023

@nika_m áno 700€ brutto + občasné odmeny. Koľko by si si ty pýtala?

autor
28. jan 2023

@janagem samozrejme nie každý deň. To sa podarí možno raz za 2 týždne alebo menej, podľa toho aké je obdobie. Bol to príklad. Pani hore mala tiež podobný komentár že za taký plat je to kráľovské a že sa so mnou rada vymení.. tak možno stojí za to si prečítať aj moju reakciu na jej komentár 🙂

loginexistuje
28. jan 2023

pozri neni nic lahsie ako rozhodit siete a skusit par pohovorov a uvidis aka je tvoja cena na pracovnom trhu
mne to na 6 hodin v cistom na lokalitu pride ok

janagem
28. jan 2023

Prečítala, a myslím, že je hlúpa. Pracujem 8 hodn denne. Pracujem v teame a každý máme svoje targety. Ja mám svoju prácu hotovú a dve hodiny ale to isto neznamená, že budem sedieť na riti a čítať si. Máme spoločné targets a iné ledgers ktoré idem robiť. Ak by som 6 hodn sedela a pozerala do blba, napriek tomu že moja práca je spravená bolo by to napomenutie zamestnávateľom a pri opakovanom by sa to riešilo aj inak. Takže ano. Ak reálne nerobíš 6 hodín - aspoň 5 v kuse ms dobrý plat

autor
28. jan 2023

@paulinam99 ďakujem aj za tento pohľad, mohla by som zobrať do úvahy aj priemerný plat.. a najprv sa opýtať šéfa či by moje výkony ohodnotil ako podpriemerné, priemerné alebo nadpriemerné 😁 a podľa jeho odpovede by sme sa mohli presunúť k nejakému číslu podľa priemerného SK platu.. výborne, ďakujem

autor
28. jan 2023

@janagem ver mi, viackrát som robila aj prácu za iných. Nie preto, že som sa nudila, ale preto, že som chcela aby všetko bolo spravené tip top a oni na to možno práve nemali kapacity.
A preto som šéfovi povedala, že mu rada pomôžem s nejakými úlohami a projektmi lebo aj on a aj ja vieme, že moja práca je nárazová. Keď je napríklad v nej krajine štátny sviatok a oni tam nepracujú tak je voľnejšie. A potom sú dni a chvíle keď sa nezastavím. Takže neviem čo viac som mohla urobiť aby takých voľných nevyužitých chvíľ alebo hodín bolo čo najmenej. A páči sa mi ako si nezobrala do úvahy, že som takýto čas trávila aj vzdelávaním sa v exceli čo odo mňa zamestnávateľ vyslovene nevyžadoval ale ja som chcela zvýšiť svoju hodnotu a použiteľnosť.

simca06022011
28. jan 2023

Vies, mozes skusit si vypytat viac a hned uvidis, ci ti da viac:D fakt je ten, ze inak sa to otestovat neda. Iba tym, ze bud si najdes lepsiu pracu, alebo ti daju lepsi plat. Terajsia minimalna mzda je sice 700EUR, ale ty si v 2.stupni narocnosti, cize x1,2 a ked si to preratas na pomer 8/6hodin, mas minimum. A teda za 5r by sa teda patrilo plat zvysit pomerne k minimalke/inflacii teraz.
Len pre tvoju informaciu, v nemenovanej uctovnej firme, davaju aj uctovnickam minimalku :D to ale neznamena, ze vsetky tolko zarobia :D

janagem
28. jan 2023

Stále je to o Tom istom. Na to, koľko ms voľného času máš fajn plat. Je vidno, že to nechces počuť, ale je to fakt. Z toho, čo si vymenovala nemáš žiadny skill, ktorý sa nevie naučiť priemerný človek. Vzdelavas sa v exceli nie pre zamestnávateľa ale pre seba.

Skladníka vie zastúpiť aj môj 12 ročný bratranec. Jazdis na VZV? Aspoň 24t?

Čo ale neznamená, že si nemôžeš vypýtať vyšší plat. Ale chápem, prečo by ľudia z haly mali zarábať aspoň toľko ako ty ak nie viac

lejla77
28. jan 2023

Podla mna je to malo za akukolvek pracu

maranta_leuconeura
28. jan 2023

Podla mna je ta tam skoda. Skus sa s nim este porozpravat, malo by byt aj v jeho zaujme si ta tam udrzat. Keby si odisla, vyjde ho to drahsie. No ale ked sa ,,nechas opit rozkom" ze ti prida 20€ a ty si ok, tak je tvoja vyjednavacia pozicia slaba. Pokojne sa poobzeraj po inej praci, chod na pohovor, pripadne dnes uz mat plat povinne zverejneny v inzeratoch, tak sa dozvies, kolko ti ponuknu a budes mat aspon predstavu, kolko si pytat.

janagem
28. jan 2023

Úprimne? Tiež si myslím, že zmeniť prácu by pre teba bolo najlepšie riešenie. Očividne sa rada učíš a máš záujem o prácu. To treba ísť na 8 hodín do väčšej firmy, kde je možnosť postupu. Kde si teraz sa stratis

autor
28. jan 2023

@janagem áno, nie som žiaden lekár ani architekt alebo programátor. Som len obyčajný stredoškolský vzdelaný 26 ročný človek.

Samozrejme, že sa to zle počúva, že robím málo. Lebo sa ozaj snažím robiť viac ako nevyhnutné minimum v rámci svojej práce.

Ďakujem ti za tvoj čas a uhol pohľadu 🙂

melanta
28. jan 2023

S tou priemernou mzdou pozor. Je to priemer Slovenska. A je to priemer. Čiže ak niekde je priemer 1000, znamená to, že niekto zarobí 800 a niekto 1200. A ten rozdiel je spôsobený tým, v akej spoločnosti človek danú pozíciu vykonáva a potom v akej lokalite. Na Orave nemôžeš kalkulovať s platom z hlavného mesta či z krajských miest. niekde ten vyšší príjem je odrazom toho, že človek komunikuje denne v 2 cudzích jazykoch na vysokej úrovni. Ďalšia vec, to že ty z vlastnej iniciatívy robíš prácu iných, nie je dôvod na zvýšenie mzdy. To je tvoja vôľa. A ďalšia vec. Porovnávaš sa s výrobou a máš pocit, že ty si viac lebo si administratívny pracovník. Dobrý pracovník vo výrobe môže byť oveľa cennejší ako administratívny pracovník. Odporúčala by som aj tri ha pokory, nielen písať o tom ako len ty sa tá najlepšia vo firme.
Bez ohľadu na všetko čo som napísala, plat máš nízky. Píšeš že viac ti majiteľ nedá. A rovnako ty neodídeš lebo si tam už zvyknutá. Nuž, to už ty si musíš zvážiť, či je pre teba dôležitejší príjem alebo to, že nechceš robiť zmeny.

lauriik
28. jan 2023

Mne pride blbe, ze mas pracu len na 2h denne a zvysok tam sedis a citas knizku (wtf?!?) Ja by som isla za sefom, ze chcem viac prace a zaroven zvysit plat. Ja pracujem na 5h denne (iny region) a mam vyssi plat (som tam pol roka).

janagem
28. jan 2023

Ale ja nehovorím, že máš zle vzdelanie - odpovedala som ti na to, čo práve vykonávas a koľko ti to podľa tvojich slov trvá.

Ale ako som povedala, mať opäť 26 a byt tebou - idem ďalej. Dnes veľa firiem priamo z Blavy ponúka HO a šikovní ľudia sa tam chytia - a máš možnosť postupu plus kopu ďalších bonusov.

autor
28. jan 2023

@janagem no počkaj...

Raz sme na občianskej na základnej mali takú diskusiu kde my ako trieda sme obhajovali, prečo sa v reštauráciách nemá fajčiť a učiteľ bol nasilu proti a hovoril nám argumenty prečo by sa v nej fajčiť mohlo. On si to reálne možno až tak nemyslel ale robil nám takú "opozíciu".

Tak prosím teraz bez útokov z mojej strany, budem rada keď budeš moja opozícia.

Prečo by ľudia z výroby mali zarábať viac ako ja? Tento konkrétny príklad ktorý som uviedla bol o pani, ktorá je šikovná, ozaj sa nefláka aj keď jej kolegovia možno áno, má super dochádzku, je samostatná, a nerobí v kolektíve žiadne negatívne vlny. Ale je tam o 3 roky kratšie ako ja, nemusí vedieť vlastne ani po slovensky, robí rovnako na 6 hodin a na 1 zmenu ako ja. Ja viem aspoň teda ten 1 cudzí jazyk na normálnej úrovni, viem robiť v SAPe čo sa asi zhodneme že nie je ten najviac user-friendly program, že hocikto si za neho sadne a vie presne čo a ako. K tomu sa potrebujem zorientovať v colných veciach. Ona robí len tú jednu vec. Dostane výrobnú zákazku, na ktorej je presný zoznam komponentov, presné počty, ktoré sú v jej blízkosti označené na krabiciach alebo ich jej skladník donesie priamo s výrobnou zákazkou. Naozaj medzi nami nie je žiaden rozdiel?
Je pravda, že to čo ona vyrobí, firma predá a má z toho zisk. Moja práca zisk neprináša priamo. Naozaj nemám nárok a dôvod mať vyšší plat ako ona?

ropucha6
28. jan 2023

Mne sa to zda malo. Otazka je, ci v tvojom okoli vies dostat viac pripadne si ochotna sa prestahovat? Kludne rozhod siete, chod na nejake pohovory a uvidis. Si mlada, nema zmysel sa zahadzovat vo firme, kde sa tocis okolo minimalky.

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kacernakokse
28. jan 2023

Za tie peniaze by som navyše nepohla ani prstom nie to ešte pýtať si ďalšiu robotu. Ja neviem, aké sú mzdy v tvojom obore, ale to, čo si popísala mi ta mzda príde ako výsmech. Koľko je 700 hrubého v čistom? To sa z toho dá reálne žiť?

alana1
28. jan 2023

no pripominas mi mna v tvojom veku, tiez som robila ako drak, proaktivne, zapajala sa vsade, zastupovala koho som mohla, tiez ma sef pochvalil, ale vrchol bol ked som dostala po roku vyplatu a bolo to na urovni minimalnej mzdy a do toho na mna nakrical kolega, ze mu nemam pisat maily po anglicky, lebo on tomu nerozumie 🙂 dala som vypoved a to bolo najlepsie rozhodnutie asi co som spravila...hned som si nasla inu pracu, plat 2nasobny....drzim palce, dolezite je zacat konat.

kaktusik007
28. jan 2023

odpovedala si si sama - pracovnik vo vyrobe prinasa svojou pracou zisk. Ty si len technicky backround okolo ktory nie je az tak potrebny.

priemernou mzdou sa nevyhrazaj - pracujem v BA a priemernu mzdu nedosahujem. Median je to co by ta malo zaujimat.

dalej - je to firma o jednom cloveku? riaditel je majitel? lebo tam so zvysenim moc nepohnes, dava z vlastneho.... osobne, dvihnut plat o 20 eur je vysmech - ak si vtedy bola stastna a spokojna...

zaba21
28. jan 2023

Mňa by zaujímalo, prečo robíš len 6 hodín..nie je to bežné.

autor
28. jan 2023

@melanta oooo úprimne, keď som túto tému zakladala, veľmi som dúfala, že sa aj ty vyjadríš 🙂 som rada, že si si na to našla čas.

Máš pravdu. Je to moja vôľa, lebo chcem aby bol zákazník spokojný. Príklad z tohto týždňa. Bol problém so systémom, nešli štandardne vytlačiť faktúry, dodacie listy... Jeden zákazník si čosi objednal, predpokladala som, že mu to aj odíde v ten deň a taký termín som mu podala. Od skladníkov som sa dozvedela, že to neodíde lebo nemôžu poslať balík bez faktúry. Prišla som do skladu, našla spôsob ako papiere ajtak spraviť, bolo už veľa hodín, skladník riešil niečo iné ako balíček.. tak som zobrala tie papiere, vytlačila prepravný štítok, hodila do balíka a balík bol odoslaný a doručený podľa toho ako zákazník očakával. Bol by dodržaný ten termín bez môjho pričinenia? Nevyzerá to tak. Urobila som niečo, čo nebola tak úplne moja práca? Áno, pretože toto sa všetko rieši v sklade, skladníkmi. Zrútil by sa svet a zákazník keby mu došiel tovar o deň neskôr? Asi nie. Ale nedalo mi to, že mohla som nejak dopomôcť k tomu aby bol spokojný a firma si nerobila zlé meno a nespravila by som to. Je takýto postoj dôvod na zvýšenie mzdy alebo na viac ako minimálnu mzdu? Ja by som veľmi chcela veriť, že áno..

autor
28. jan 2023

@ropucha6 už som sa presťahovala práve keď som nastupovala do tejto práce.. už máme byt, hypotéku, asi by som sa nesťahovala.. aj keď viem, že je to dosť dôchodcovský postoj 🙂

autor
28. jan 2023

@kacernakokse no máš tam aj moju čistú mzdu, bez odmien je to cca 535€. S manželom sme celkom skromní takže sa to celkom dá..