Ako zastaviť ohováranie v práci?

7. feb 2020

Ahojte chcem sa spýtať ako mám zastaviť ohováranie od jednej osoby.Poškodzuje mi to dobré meno v práci.A ja neviem ako sa mám brániť ak si niekto skutočne vymýšľa.Zasahuje mi to do pracovného a taktiež osobného života.Nazvala by som to aj šikanou pretože mi nepríde normálne vulgárne rozprávať na pracovisku alebo sa baviť s kolegyňou ako s prvotriednou handrou.

Taktiež mi nepríde normálne vytknúť mi niečo čo pokazil niekto iný a ja som tu chybu našla a opravila.A tá dotyčná osoba sa pravidelne pozabudne vo svojej práci.ale k tomu už komentár nedá.

Vyťahuje moje súkromie na poradách a verejne.
Zisťuje si kde som bola počas dovolenky alebo počas osobného voľna.

Nedokáže somnou normálne slušne komunikovať len kričať alebo arogantne niečo zamrmle.

Neviem kde nastala chyba.Ale začalo sa to ešte dávnejšie.Prvý zlom nastal keď vytiahla moje súkromie pred všetkými.Za mojím chrbtom.Odvtedy mám k tejto osobe nedôveru.A šikana a ohováranie sa vystupňovali.Dokonca už zasahuje do môjho sexuálneho života s mužom.Znemožňuje ma na pracovisku a vôbec sa mi nepáči, že tieto poznámky zasahujú do mojej práce a mohla by som o ňu prísť ak by som sa nemala ako brániť.
Už dochádzame do stavu keď rozširuje veci ktoré sú už nepríjemné.

Napríklad nemôže byť pri mne muž lebo okamžite sa cmuľkáme, sexujeme v práci.A to sa len rozprávame.
Toto isté tá dotyčná robila kolegyni ktorá je na materskej.Tak isto je to ku*** pi*** riešila jej deti a rodinu.A jej minulosť.

Neviem ako mám riešiť túto situáciu.Vedenie len sklopilo hlavu pri každom konflikte ktorý tam mali, že si to máme riešiť my.Ale toto už prekračuje hranice.Špiní to moje meno na pracovisku a zasahuje to do mojeho súkromia.

stanulienkat
7. feb 2020

V prvom rade by si mala osloviť dotyčnú a vykomunikovať si to s ňou a potom zajst za nadriadeným ak by nepomohol dohovor s ňou.

ivkazba
7. feb 2020

Ak si s ňou hovorila medzi 4 očami a nič, ak si to komunikovala aj s vedením a nič, tak by som jej medzi 4 očami povedala, aby komplexy zo svojej osoby a zrejme aj sexuálne komplexy riešila inak a nie takto a že ak potrebuje pomoc a vyrozprávať sa, vypočuješ ju. Ak by nepomohlo, tak na porade ak by sa do mňa obula, zopakovala by som to pred všetkými. Nie som zástanca "prania špinavej bielizne" verejne, ale ak to nejde medzi 4 očami, tak by som išla takto. Ale slušne, bez emócií. Evidentne je to nešťastná osoba, ktorá má problémy a takýmto spôsobom sa snaží svoju pozornosť od seba odpútať na iných.

eliska13
7. feb 2020

Dôrazne a rázne si s ňou pohovoriť, alebo muž, keď robíte spolu.Ak to nezastavite taká osoba sa neštíti nicoho, keď nepomôže osloviť znova vedenie

martina1201
7. feb 2020

Ak si to s ňou nevieš odkomunikovať, tak jej pohroz tým, že ju udas za osočovanie, ohováranie a s tým spojené poškodzovanie dobrého mena.

autor
7. feb 2020

Je to rozvedená žena ktorá šla po mojom mužovy.Dokáze sa arogantne správať ku všetkým.Problém je v tom, že ona sa tak správa odkedy je vo firme.Ohovára, šikanuje.Aj chlapov.O tích o ktorých vie, že si do nich môže vyskakovať.

Už sme sa rozprávali...Skončilo to...(klameš, aj tvoj muž je klamár, neser si do huby, mohla by som ti byť matka, skákala mi do reči a urobila zomňa hlupaňu.Už som sa rozplakala a vybehla na mňa čo reveš!!!)

Je kumne neskutočne odporná.Už malo tú česť aj vedenie keď som sa opýtala niečo a ona vybehla na mňa s krikom.

Ty čo sa staráš sa staraj sama o seba.Teba sa to netýka.

Jednalo sa o nového kolegu a mňa zaujímalo, že či ho berieme alebo hľadáme ďalej.Totižto robila som za 3 ľudí tak ma to zaujímalo či doplníme stav alebo nie.Rozrevala sa a tresla s papierom, že keď sa mi nepáči nech si zmenovku robím ja.A to som sa len slušne opýtala, že či nastúpi.

Nadriadená ju ukľudňovala, že som sa len opýtala a prečo si to berie osobne.Medzi 4 očami mi nadriadená povedala, že ten výlev vôbec nepochopila.

0silvia0
7. feb 2020

evidentne ju každý v práci berie ako pošahanú osobu ale z nejakého dôvodu sa jej boja.
Musíš s ňou komunikovať pri dennej práci? Ak nie, tak by som hodila ignor. Pani, s vami komunikovať nebudem. Ak máte niečo proti mne, riešte to s mojim nadriadeným. Neoslovujte ma prosím, ďakujem. Komunikujme prosím pracovne, poďme stručne k veci... nezvyšujte na mňa hlas, upokojte sa. Ak na mňa budete kričať, odchádzam, bolí ma z vás hlava.
Inak sa s ňou asi nebude dať...

oslo1
7. feb 2020

No takto v skratke.
Zacni si viest dennik s evidenciou jej mentalnych vylevov. Kde sa to stalo, co ti povykrikovala a kto bol svedok.
Toto zbieraj urcity cas, podla toho, co si napisala ti bude tyzden stacit.
Sadni si a napis officially email svojmu sefovi, jeho sefovi a na personalne. Ak mas odbory, tak AJ o nich porozmyslaj.
Poziadaj okamzite riesenie situacie, a tym, ze ak z toho tvoj zamestnavatel, alebo sef, to zas odmietne riesit, tak sa obratis na pravnika. Hlavne to ries pisomnou formou a vedenim. S you mentalnou zenou sa ani nebav. Takisto by som ziadala audit jej pracovneho vykonu, ked ma cas na ohovaranie, tak sa praci asi velmi nevenuje.

cacianka
7. feb 2020

Guttalax do pitia a rovno celu flasticku !
Monitoring ako hore poradila a na tvrdo žiadosť o riešenie vedeniu a napravu. A jej list doporučene cez vasu podatelnu kde ju poziadas aby si svoju frustráciu nevybijala na tebe, neurazala a neohovarala inak podavas trestne oznamenie (urážka na cti, ohovaranie)

deti95060810
7. feb 2020

tiež by som to riešila trestným oznámením...
inak nerozumiem....išla po tvojom mužovi a potom ti rozpráva že by ti mohla byť matka? Niečo tu nesedí....ako na túto vec reagoval tvoj mm?
Nie je náhodou niekým chránená - mám na mysli niekoho z nadriadených ....lebo každý je nahraditeľný, a najmä takýto ľudia čo sa správajú ako psychopati....

kristina284
7. feb 2020

Pri najbližšej konfrontácií by som jej jasne dala najavo, že takto nech sa baví s niekým iným a nie so mnou, aby jej trochu kleslo ego = zjavne vidí, že sa necháš, vyslovene si na tebe vykopáva nervy, stres, svoje choré zmýšľanie... Dodala by som, že pokiaľ neprestane podáš trestné oznámenie. Pokiaľ by to nezabralo, napísala by som email/list na vyššie miesta vo firme. Pre zatiaľ = jasne stručne jej zhoď to ego, nech sa takto baví so seberovnou, že si to nepraješ a to s tým trestným oznámením. Nech na to povie hocičo, s kľudom angličana sa usmej a na drzovku počas toho ako bude škriekať odíď niekam inam, nech aj od jedu pukne 🙂 ! Určite si to nepripúšťaj a veselo ju ignoruj. Ak sa to bude stupňovať = email, trestné oznámenie alebo výpoveď.
Ak je vo firme niekým chránená, najlepšie urobíš ak odtiaľ rovno hrdo odídeš. Pretože v takom prípade bude vždy každé jej konanie nejako "ospravedlnené, neviditeľné".. takýto človek ti nestojí za to, aby si sa takto trápila. Nenechaj si ničiť zdravie, máš len jedno, práce je veľa.
Držím ti palce, nenechaj so sebou zametať nejakou zakomplexovanou pani. 🙂

marca12
8. feb 2020

Zoci voci by som to riesila s dotycnou. Konfrontuj ju a kasne jej vysvetli,aby si svoje komplexy vybila sportom a nie ohovaranim. Fuu ja ju tak stretnut. Stastny a spokojny clovek ta ohovarat nebude. Toto musi byt riadna chudera

kalifka
8. feb 2020

Kľudne mi napíšte správu, s týmto presne mám osobnú skúsenosť. U mňa to skončili až políciou 😉

ndrag
8. feb 2020

aj ja mam s mobingom skusenosti, bohuzial som odisla z toho zamestnania. Drzim palce! 🙏

liduska12
8. feb 2020

Nasla som taky celkom dobry clanok s viacerymi moznostami ako sa branit, mozno ta nieco inspiruje: https://www.pravnenoviny.sk/mobbing-a-bossing-p...
Ja osobne by som zacala pisomnou staznostou nadriadenym s odvolanim sa na nejake paragrafy. A tiez, pozadovala napravu alebo zvazila inspektorat prace/policiu. S tou zenou by som uz vobec nic osobne neriesila, to je skoda reci...

bambinomio99
8. feb 2020

Predpokladam ze mate nadriadeneho a dokazetevsi veci napriklad nahrat,plus mate aj personalne odelenie a existuju aj pravnici a mobing sa uz da riesit pravne

vedorka
8. feb 2020

No ja dokazem byt velmi nepríjemná a zla, ak niekto zacne ohováranie, hlúpe poznamky, alebo cokolvek na mna. Dam to tej dotyčnej riadne pocítiť a aj vratit podobným spôsobom. Ono to väčšinou pomôže. Nikto nie je dokonalý a uzemnit sa da kdokoľvek. Ono je to preto podla mna, lebo si to nechas. Ako sikana v skole. Kludne to pozen aj uplne hore vo firme, uplne bez akéhokoľvek ohladu na nu aj s jej prehreskami, čímkoľvek, co na nu mas. Ja napríklad keby ma v robote videla sa rozprávať s mužom, tak by som jej PRED NIM povedala : "Vidíš rozprávame sa, aby si zase nerozprávala, co spolu v robote robime, sex a podobne, ze? " vobec sa nerozpakuj, podla jej reakcie, ako sa rozrevala na nevinnu otazku, co si pislala, tak toto neda. Neboj, bude v peknej hanbe, nezmoze sa ani na slovo, hlavne pred tvojim muzom. A ak jej to zakazdym vratis vhodnym spôsobom, viackrat, velmi rychlo prestane. Taka je moja osobna skúsenosť.

adusska
8. feb 2020

Presne toto isté riešime s priateľom aj my v práci. Vedúci povedal, že za vzťahy na pracovisku si zodpovedajú zamestnanci. No podľa zákona ty máš právo podať sťažnosť a vedenie sa tým musí zaoberať a situáciu vyriešiť tak aby sa to neopakovalo. Ak podas sťažnosť a vedenie sa tým nebude zaoberať tak je to porušenie zákonníka práce. Ú nás to dopadlo tak, že som dala výpoveď. Už nemám silu to ďalej znášať.

nnnuuunnn
8. feb 2020

To musi byt riadna chudera. Je to Tvoja rovnocenna kolegyna, ci je Ti nadriadena? Keby si jej napisala anonym nejaky listok, nieco co by sa jej dotklo a nevedela by kto jej to napisal? Nech sa trapi a rozmysla, kto ju nemusi. Len Tebe robi toto ci aj inemu? Keby si ju poda Tvoj muz nepomohlo by?

jvlo
8. feb 2020

Ved si denník a začni ju ignorovať, pripadne utrus vždy blbú poznámku typu. Och zase si tu niekto zabudol vziať lexaurin, prasatu sa len o kukurica sníva....

kikina84
8. feb 2020

Ja nechapem zeny a co ste prvy krat v praci? Ved naco mate nadriadenych..okamzite takuto situaciu riesit s nadriadenym a medzi 6 ocami to doriesit..Pokial sa situacia ani po upozorneni nadriadenych nezmeni a nic sa nevyriesi ,odchadzam zo zamestnania vypovedou z uvedeneho dovodu a dotycneho dam na sud za ohovaranie na pracovisku a poskodzovanie mena,na co je paragraf..Co tam treba riesit viac?

montemotherone
8. feb 2020

Veru veru, tu už by bodlo písomné upozornenie dotyčnej, v kópii vedeniu, výzva k náprave a v prípade že sa neuskutoční náprava, podávaš trestné oznámenie za ohováranie, mobing , šikanu... Lebo takto to dlho nevydržíš 🤷‍♀️

montemotherone
8. feb 2020

@kikina84 noo, ešte ona bude odchádzať z pracoviska. Len nech si pekne počká kým sa poberie tá ženská.

kikina84
8. feb 2020

@montemotherone samozrejme,ale pokial nebude zo strany zamestnavatela ziadna odozva tak zasa kolko moze jeden clovek zniest..moja kolegyna,uz byvala zial pred nedavnom vyhrala sud presne v tejto veci..a vysudila od dotycnej peniaze ,ktore sice splaca,ale aj tak..tak jej treba..sice sa to dlho taha ale ta potupa stoji za to..ona uz ma lepsiu pracu ani nelutuje ze odisla nakoniec..a este aj vysudila peniaze za ujmu..Take kravy su v kazdej jednej robote, ja by som udala kazdu jednu taku zakomplexovanu svinu,co ma tak nudny zivot,ze musi riesit inych a robit zle..nechapem naozaj ako s tym moze niekto zit a trapit sa..

lucyminarik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vedorka
9. feb 2020

@kikina84 lebo drviva vacsina nadriadenych od toho dava ruky prec. A nevidim dovod preco ja mam davat výpoveď a zaloba za toto...!?

moonlight1210
9. feb 2020

Rozvedena, zrejme starsia, zrejme muzmi prehliadana. K tomu uz kludne moze mat nastup menopauzy, a vtedy hormony lietaju podobne ako v tehotenstve. Takze zena je naladova, vztahovacna, precitlivela na seba, nevie to ovladnut.

Ak ma ona kombinaciu toho vsetkeho, necudo, ze je frustrovana, konspiruje, zaplna svoju prazdnotu riesenim zivotov inych, hlada domnelych nepriatelov a vymysla proti nim intrigy a pomsty.
Tvoj pripad pokojne moze byt doplneny o ziarlivost na teba, kedze sla po tvojom muzovi a nepochodila u neho (paradoxne sa citi akoby si jej ho ukradla).

Nepises, na akej je pozicii, ale ak robi zmenovky, vyzera, ze je to tvoja veduca na nejakej urovni hierarchie vasej firmy. To by vysvetlovalo aj snahu vedenia sa prilis neangazovat vo vasej veci.

Ze robis pracu za troch este neznamena, ze robis nenahraditelnu pracu.

Pozri, ak chces dosiahnut zmenu, resp. intervenciu vedenia, aby ju upratali na jej miesto, tak na to nemozes ist cisto len cez staznosti na tu zenu. To sa casto vnima ako hasterivost, lebo ona zas im povie, co podla nej robis ty jej.
Musis zacat rozhovor svojou pracou. Pekne nacrtnut na akej urovni svoju pracu odvadzas, kolko jej venujes usilovnosti a casu, ale je tu tento problem, ktory ti ubera cas na pracu, lebo si nutena riesit intrigy, resp. ich dosledky medzi ostatnymi zamestnacami (kedze sa to obracia proti tebe). Neustale sa to opakuje a je to unavne. Ledva jednu intrigu rozptylis a vysvetlis si ju s ostatnymi, su tu dve dalsie. A ze sa napriek tomu snazis vykonavat pracu na najlepsej urovni, ale zacina to byt neunosne.
Hovor o tom tak, ze na tvojom prinose pre firmu ti zalezi a mrzi ta, ako niekto tvoju snahu neustale zatazuje zbytocnymi problemami, ktore navyse vobec nesuvisia s pracou. Ze si v ramci pracoviska riesi svoje osobne problemy s tebou.

V ziadnom pripade sa nevyhrazaj, ani len nenaznacuj, ze chces pouzit svoj prinos pre firmu ako páku!!!
Stale maj na pamati, ze kazdy je nahraditelny a uvaz aj fakt, ci ta zena nevykonava pracu na mieste, ktore obvykle nebyva tak lahke obsadit. Teda, ze odhliadnuc od zarytosti proti tebe, je inak sikovna a robi si svoju pracu spravne (ze ta miera arogancie je potrebna na dosiahnutie toho, aby jej ostatni podriadeni ”posluchli”).
Pamataj, ze ked pride na lamanie chleba, firma vzdy rozhodne o odchode toho, kto je nahraditelnejsi.
Takze ak ste trebars pasova vyroba a ty si za pasom (aj ked makas za troch), kdezto ta tena je zmenova veduca, resp veduca vasej malej skupiny a vie trebars donutit alebo presvedcit, ukecat ludi, aby potiahli nadcasy, ci si v pripade nutnosti povymienali smeny a nikto jej prilis neodporuje (aj ked si pofrflu v satni), tak hadaj kto je pre firmu prinosnejsi a kto moze ist.

Druha moznost, mozno schodnejsia a rafinovanejsia: ak sa na to kvalifikovane citis, uchadzaj sa o jej miesto. Naznac niekomu, kto rozhoduje aj o tejto zene, ze by si jej pracu zvladala rovnako dobre. Resp ukaz to a sa zacni angazovat v organizovani prace podla pokynov vedenia a sami si vsimnu, ze by ju tebou vedeli nahradit.

Tretia moznost: skus sa pobavit s ostatnymi, ktorym jej sposoby vadia a skus ich presvedcit, aby ste spisali spolocnu staznost. A ak mas tu moznost, zaroven povzbud niekoho, kto by vedel robit pracu tejto zeny a sprevadza ho povest sikovneho cloveka, aby sa uchadzal u vas taketo miesto. Minimalne nasadis vedeniu chrobacika, ze aj toto by bolo riesenie.

Stvrta moznost: hladaj si inu pracu a az najdes, vyslov vedeniu lutost, ze vas problem napriek opakovanym upozorneniami na nekorektne vztahy na pracovisku neriesili a neprikladali mu dolezitost a odchadzas.
Ziadna praca nestoji za zdravie a pokazene manzelstvo.

montemotherone
9. feb 2020

@kikina84 ja som v podstate vždy odišla a tie svine si na tých miestach ďalej gazdujú. Preto dnes, by som to už neurobila a kľudne by som sa s ňou usúdila a každý deň ju v práci obchádzala.

kassandra25
9. feb 2020

Bohvie co je za tym, bohvie, ake ma ona dovody. Ale z tohoto som pochopila, ze v tej istej firme pracujete obaja s muzom a zrejme je na to zatazena, ked nejako podobne postupovala aj pri kolegyni pred tebou. Ak to vedenie nijako neriesi, znamena to, ze si im s prepacenim u zadku a odisla by som. Nema vyznam tam ostavat. Mozno ma aj zaujem o tvojho muza a ked ty odides, sa planuje dat s nim dokopy. Ked budes v inej firme, ono vzdy sa vsade niekto najde, na koho si treba davat velky pozor, niekde su taki ludia aj viaceri. Ale myslim, ze v dalsej robote by ti bolo uz podstatne lepsie, tu sa iba psychicky zozieras a je ti to nanic. Plat sice dostavas, to budes aj inde, akurat co ti pribudne na cv dalsie zamestnanie, pripadne si ho tam ani nemusis mozno davat. Vela ludi zazilo v pracach vselico podobneho, vonkoncom nie si sama a mas moznost vytvorenia si noveho kamaratstva s tou kolegynou, co bola pred tebou a zazivala taketo spravanie aj ona. Inak sa hovori a je to cista pravda, vsetko zle je na nieco dobre. Ak odtial odides, uvidis, kam ta vietor zaveje. Mne sa inac nieco podobne stalo v r.2017 a ked som odisla z tej firmy, uz len dobre je, malo to tak byt, malo mi byt proste lepsie v lepsich podmienkach a s inymi ludmi. Takze hlavu hore a uchadzaj sa o ine pracovne miesta, hladaj si, chod na pnku, ked mozes a netrav cas v tej robote, sprijemnuj si cas inde.

kikina84
9. feb 2020

@vedorka no ked ma k tomu niekto takyto pristup ako ty tak sa ani nedivimm.ked si nastudujes paragraf ,tak sa docitas ze sikana s ujmou je trestny cin..

tncka
9. feb 2020

A co tak trestne oznamenie za poskodzovanie mena...