Ako zamestnávateľovi naznačiť, nech veľmi nešetrí s platom?

5. feb 2024

Väčšinou s komunikáciou nemám problém, ale teraz by som rada spojila viac hláv 😁
S prácou som spokojná, baví ma, sme dobrý kolektív, mám ju blízko z domu, proste všetko ok. Lenže šéf je dosť šetrný, samozrejme, že na platy nerozhadzuje... Robím na čiastočný úväzok, pomerovo mám plat ako podobné pozície v okolí na plný úväzok, ale ako ponúkané nástupné platy na profesii.
Viem, že by som mohla zarábať viac, robiť na plný úväzok, ale akosi do toho nie som nútená. Vo svojej práci som dobrá, ľudia sú spokojní, nemám žiaden vážny dôvod odísť.
A moja otázka znie, ak budem niekedy debatovať so šéfom, ako mu naznačiť, že mám možnosti v iných firmách zarobiť viac (aj na hodinu aj celkovo), že sa mi aj ozvali lebo našli môj životopis na profesii tak, že nech moc nešetrí na plate? 😁😁 Proste chcem tu pracovať, chcem sa rozvíjať v tejto firme, ale nech to neberie moc ako samozrejmosť, lebo reálne ponuky sú, kde by ma brali...

Rozumiete mi niekto čo chcem povedať? 😂😂
Viem, že keď mi je dobre nemám vymýšľať aj viem, že je trápne sa vyhrážať výpoveďou keď reálne nechcem odísť len chcem viac zarobiť.. len proste by som mu chcela ukázať, že reálne som žiadaná na trhu práce...

Ďakujem

melanta
5. feb 2024

Pane bože, chytám sa za hlavu. Základom každého vzťahu je komunikácia. A komunikácia znamená hovoriť. Nie naznačovať. Normálne si s ním sadni a vypýtaj si vyššiu mzdu. Uveď faktické argumenty, prečo žiadaš vyššiu mzdu. Nie fakt, že si na trhu žiadaná. Ak odmietne, hľadaj si nový job a daj výpoveď. Podľa toho, čo píšeš, nebudeš mať s tým problém. Pri výpovedi ti buď dorovná, aby si neodišla alebo odídeš. Ale neexistuje nič ako naznačovanie. Proste priama a faktická komunikácia. Si dospelá, tak je normálne byť priamy a faktický.

autor
5. feb 2024

@melanta pred rokom som si vypýtala väčšie zvýšenie, presne som argumentovala tým, že ak je s mojou prácou nadpriemerne spokojný tak to nesedí s tým, že som oproti podobným pozíciam výrazne podpriemerne platená. Tak mi zvýšil, ale dal mi samozrejme o 50€ menej ako som pýtala, lebo proste šetrí, je to obchodník. Aj tento rok sa nám majú zvýšiť platy, každý rok sa snažia niečo prihodiť. Neviem o koľko to bude... A vlastne ani neviem koľko presne by som chcela. Samozrejme sú tu nejaké ideálne čísla, ale mám pocit, že mu reálne neviem obhájiť prečo práve toľko.

A to že si robím svoju robotu dobre, že som zlepšila niektoré procesy za posledné 2 roky a že viem zastúpiť ľudí alebo že sa so mnou kolegyne chodia radiť, mám pocit že sú také nehmatateľné veci... Na ktoré sa asi nedá dať cenovka... Lebo by niektorí povedali, že reálne nevytváram hodnotu

luccija
5. feb 2024

Na rovinu, ale musíš rátať s tým, že aj nepridá, alebo si nájde niekoho nového.Uz prvý x Ti nezdvihol o 50 eur, lebo....ako si tam dlho?

vanilkovazmrzka
5. feb 2024

Ked mu to budes naznacovat takymito rozsiahlymi obklukami a rozpravkami, tak ziaden vyssi plat nedostanes lebo to bud nepochopi, alebo bude z tych omacok okolo otraveny.

Takze bud to povedz priamo alebo sa na to vykasli.

muchotrafka298
5. feb 2024

Bud mu to rovno povedz, ze chces vyssi plat a ked sa nic nestane, tak si najdi ine miesto, kde ten plat vyssi bude. Ak budes mat inu ponuku, mozes ist za nim znovu, ze zvazujes inu pracovnu ponuku, ci Ti vie napriklad dorovnat plat. Ak nie, tak dovidenia.

autor
5. feb 2024

@luccija on mi zdvihol.. ale povedzme že som chcela zvýšenie o 200€ a on mi zdvihol o 150... Som tam viac ako 6 rokov. Za ten čas sa mi samozrejme plat dvíhal..

gemerka17
5. feb 2024

@autorka - predtým ako sa budeš púšťať do niečoho radikálneho si dobre zváž, či konkurencia ktorá ponúkne vyšší plat bude mať aj tieto výhody súčasnej práce. Kvôli 300 eur v hrubom, aby si sa dostala do zlého kolektívu, precestovala 2 hodiny do plusu a nevieš čo všetko tam bude sa nemusí vyplatiť.
Ak máš pocit, že je na trhu práce je dosť ponúk v tvojej oblasti a môžeš si vyberať, tak ver tomu, že aj šéf ma dosť uchádzačov na tvoju pozíciu a vždy sa nájde niekto, kto bude pracovať aj za trosku nižšiu mzdu, lebo menší úväzok, práca je blízko, a iné benefity nefinančnej povahy vie zvážiť. Peniaze nie sú všetko.

autor
5. feb 2024

@gemerka17 pozerám iba ponuky v meste, takže rovnaká vzdialenosť. Ale áno ako píšeš mám dôvody na to prečo nechcem odísť...

mogaa
5. feb 2024

nikto nie je nenahraditeľný.....tak ako ty si žiadaná, on má na tvoje miesto 10ďaľších uchádzačov.....hlavne ak tvrdíš že plat áš ako v iných firmách pri plnom úväzku a ty pracuješ na čiastočný.....žiadaná možno budeš, ale je otázne či aj iný potencionálny zamestnávateľ ťa zamestná na čiastočný úväzok

gemerka17
5. feb 2024

Vieš nikdy nevieš kam sa dostaneš. Často sa stáva, že plat vyšší je, ale aj práce je výrazne viac. Pokiaľ Vám zamestnávateľ každý rok zvyšuje, nie je to také zle. A ak si medziročne prilepsis medzi 100 - 200 eur, tak by som to nevidela tak tragicky s tým, že máš tam aj iné benefity, ktoré v práci vyuzivas.

viestta
5. feb 2024

Ukaz mi zamestnavatela, ktory zdvihne plat na sumu, ktoru ziada zamestnanec. Kazdy vie, ze zamestnanec pyta viac aby mu sef nemusel tolko dat. Nemusi dat nic, moze dat manej, ale hlavne je, ze pridal. Ked chces pridat 200, pytaj si 250 aby aj sef mal dobry pocit aj ty aby si bola spokojna.

alickapusinka
5. feb 2024

Hlavne že pracuješ na pol úväzku a píšeš plát máš taký ako keby si robila na plný. Nikto nie je nenahraditeľný môže sa stať že tvoje miesto dostane nejaká iná ak šéfovi dôjde trpezlivosť.

autor
6. feb 2024

@alickapusinka to som vôbec nepovedala.. povedala som že POMEROVO mám plat ako plný úväzok.. to znamená že keď bežne sa zarába 1200 brutto a ja robím napríklad na polovičný tak mám polovicu čiže 600€ brutto...

andrejkap123
6. feb 2024

Tak ak ti pri polovicnom uvazku zvysil o 150€ tak to je dost dobré zvysenie.

melanta
6. feb 2024

Takže tebe zvýšil mzdu pred rokom na tvoje želanie, aj keď nie o takú výšku, ako si žiadala. A zároveň budeš mať zvýšené aj teraz, pretože vám zvyšuje každý rok, hoci nie o veľa. Tak o čom sa tu bavíme? Robíš na polovičný úväzok, zvýšené si mala pred rokom a vlastne každý rok máš miernu úpravu platov. To vôbec nie je štandard, upravovať mzdy každý rok. A ak je to aj o nie vysokú sumu, až tak veľmi nešetrí, ak automaticky každý rok ľuďom niečo pridá. Takže upravujem svoju radu a radím, choď robiť inde. Veď píšeš, ako ťa všade chcú, tak choď teda inde. Alebo ešte lepšie, zriaď si firmu, zamestnávaj ľudí a potom sa pobavíme o tom, ako aj ty každý rok upravuješ mzdy zamestnancom.

iwesska
6. feb 2024

A co keby si zacala robit na plny uvazok,ked sa citis taka nezaplatena? Chces zarobit viac,ale robit sa ti viac nechce. Takto to nefunguje.

autor
6. feb 2024

Ok beriem späť a ďakujem za rady 🙂