Ako zamestnať invalida?

26. mar 2024

Je možné zamestnať polovičného invalida? Máme v rodine človeka, ktorý je na polovičnom ID s epilepsiou a psychickými problémami. Tvrdí, že nie je možné aby získal nejakú prácu. Že ho nikto nezamestná kvôli tej epilepsii. Je to pravda? Už je vyše 20 rokov doma a podpisuje sa to čím ďalej tým horšie na psychickom zdraví.

melanta
26. mar 2024

Zamestnať je možné aj človeka, ktorý má plný ID. Podstatné je, akou prácou, či mu lekár pri vstupnej prehliadke (čo pýta veľa zamestnávateľov) podpíše, že so svojou diagnózou môže danú prácu vykonávať. Pracujú aj ľudia s epilepsiou a rôznymi psychiatrickými diagnózami. Mať epilepciu nemusí znamenať mať záchvat každý deň. Človek nemusí mať záchvat celé roky, ak dodržiava režim. Takže ak je toto jeho prípad, je potrebné sa pozrieť na to, čo vie a môže robiť. A podľa toho hľadať. Otázka je, či on chce, či má motiváciu. Ak nie, možno ju u neho nájsť a možno nie.

ms_green
26. mar 2024

Súhlasím s tým, čo bolo napísané vyššie. Pár rokov dozadu som mala kolegyňu s epilepsiou. Kancelárska robota.

hipuska
26. mar 2024

A ty čakáš , že človek, ktorý je 20 rokov doma nastúpi do prace? Bud realista

autor
26. mar 2024

@melanta Záchvaty má približne raz za 3 týždne, väčšinou v noci.
Má strednú školu s maturitou. Problémom bude tá motivácia. Síce nemá peniaze na chod domácnosti, ale stále sa len sťažuje, že prácu nenájde. Aktívne nehľadá. Obávam sa, aby nám o pár rokoch neostal na starosti.

autor
26. mar 2024

@hipuska To vidím aj ja ako najväčší problém. Myslíš, že je šanca to nejako zmeniť ak nechce? Nechcem aby nám ostal na krížoch, že ho budeme musieť financovať.

melanta
26. mar 2024

20 rokov nepracuje a nechce. Hoci peniaze na chod domácnosti nemá. Tu je motivácia pracovať zrejme väčší problém ako epilepsia. Z čoho žije teraz? Pretože píšeš, že nemá peniaze na chod domácnosti. Z čoho si platí bývanie, energie, stravu, lieky? Polovičný ID mu na to asi nepostačuje. Ten, kto mu dnes finančne pomáha, by to mal začať riešiť. Tú pomoc začať riadiť. Nie pomáhať "zadarmo". V domácnosti sa stará? Robí domáce práce?

ms_green
26. mar 2024

Koľko má rokov ten človek. Čiže s tebou v domácnosti? Je to tvoj príbuzný?

autor
26. mar 2024

@melanta živí ho partner/ka (nechcem to špecifikovať). Domáce práce robí.
@ms_green 55r. Áno, je to môj rodič.

alickapusinka
26. mar 2024

Jasné že ho nikto nechce zamestnať. Aj ja mám epilepsiu a tiež ma nikto nechcel je to riziko padne udrie si hlavu stane sa mu niečo a ak si ho zamestnal ako aj polovičného ID tak máš starosti behať vysvetľovať polici inšpektorát práce príde na kontrolu. Nesmieš ho dať k točivým strojom, pri tepelnej zaťaži nemôže robiť to znamená vonku ak páli slnko, nesmie robiť len na jednu smenu. Ma veľmi veľa obmedzenia. Ja by som tiež neriskovala takého zamestnať a ešte aj s psychickými problémami. Namiesto pomoci budeš mať starosti. A ak zamestnáš ho tak že chodí dajme tomu na UP síce dotáciu dostaneš ale budú TI aj diktovať nakoľko si si vzal od nich dotáciu čo máš všetko robiť a zabezpečiť mu ako ID. Iné je ak zamestnáš zdravého a iné ak zoberieš dotáciu z úradu práce ak je polovičný ID. Tam musíš už veľa veci splniť. A ak sa mu niečo stane tak si v problémoch a vo veľkých. Rozmysli si to.

simca06022011
26. mar 2024

Skôr ide o to, ze je dosť pracovnej sily ktorá nemá hendikep. Veľa ľudí ale na pohovor príde s tým, ze " aaaale ja som na invalidnom, ja nemôžem robiť toto s hento a tamto... " a tým konci pohovor. Pri cloveku co 20r nepracoval je aj otázne co vie robiť.
S ďalšia ve je strach zamestnávateľa, že sa niečo stane na pracovisku. Riešiť akékoľvek zdravotne veci, úrazy, nebodaj škody je komplikácia. Musí to byť človek/zamestnavatel co s tým má skúsenosti aby nemal prílišné obavy.

simca06022011
26. mar 2024

Prácu na homeoffice, tele prácu si.viem predstaviť pre veľa hendikepovaných ľudí.

autor
26. mar 2024

@simca06022011 s počítačom robiť nevie. Homeoffice padá z toho dôvodu. Možno pomocná sila v obchode (potraviny, zmiešaný tovar).
Pár pozícii som už navrhovala - žiadna neprešla. Samé výhovorky prečo nie.

simca06022011
26. mar 2024

Doma sedí a tým pádom by sa naučil aj pc ovládať keby chcel... DU to iba výhovorky, a bohužiaľ je to 20r. Ten zvyk sa nedá len tak zmeniť... to jediné ze by bil donútený, napr na par hodín hodín, na polovičný úväzok atď..

alickapusinka
26. mar 2024

A píšeš že záchvaty každé 3 týždne to by som chcela vidieť človeka čo ho zamestná však autorka že si s nás robíš prdel ja som bez záchvatová 17 rokov a nikto má nechcel zobrať vzal ma nakoniec jeden ale také podmienky je to katastrofa ale už aj podnikám. Pre všetkých tých múdrych bez epilepsie kto to nezažil nikdy nemôže pochopiť odmietanie že s ak vám správajú ako k handre že podmienky si diktujú také že vám je do plaču. Všade vás odmietajú človek ktorý má epilepsiu nie že zmeniť nechce keby sa zmenila zmýšľanie ľudí by bolo ináč ale ak niekto povie že má epilepsiu tak ako keby mal lepru. Nechcú zamestnávať s epilepsiou. To že je 20 rokov doma nepracuje však milá autorka/autor ak to je tvoj rodič pochod s ním a povedz že ma epilepsiu oči sa TI budú otvárať ako bude odmietaný. Ja sa nečudujem že ak má človek epilepsiu a všade ho odmietajú tak že rezignuje. Nesudťe kto píše že tvoj rodič je lenivý a ma časte záchvaty ktoré sú veľmi vyčerpávajúce tak kto nezažil epileptický záchvat nikdy nevie čo to je nemôže povedať. Každý záchvat aj v krátkom intervale človeka vyčerpáva. Spoločnosť je sebecká pokiaľ nepochopia ľudia že ťažkého epileptika nikde nezamestnajú nech nepíše že je lenivý. Nikto z vás nebol v jeho koži nevie čo je to odmietnutie. Zdravého človeka zamestnajú všade chorého nikde a zvlášť epileptikov. Takže s tým že rodič je lenivý by som bola veľmi opatrná. Treba zvažovať o kom hovorím v akej je situácii. Lebo ak je ID nemá dajme tomu nohu tak sa zamestná ale kto má epilepsiu a ešte psychické problémy je problém pokiaľ toto spoločnosť ktorá je zdravá nepochopí tak vždy bude zdravý človek hovoriť o človeku z epilepsiou 20 rokov nepracuje je lenivý. Lenže nikto si nepoloží otázku zamestná ho niekto. A nezamýšľa sa nad tým že ja som ho odmietol bojím sa zamestná ho niekto druhý zasa nič. Tak že nie je to o lenivosti ale o tom že nikto ho nezoberie na zodpovednosť. TY autor/autorka ak s rodičom žiješ v domácnosti a videla si záchvat sa ti čudujem že píšeš že je lenivý. Bola si s ním na nejakom mieste o prácu aspoň 10 krát s ním chod na nejaké miesta a potom treba hovoriť o lenivosti. Lenže zamestnávateľovi nemôže klamať že je zdravý lebo tam pôjde na lekársku prehliadku a neprejdeš. Takže nie lenivosť ale hlúposť primitivita ľudi a nevedomosť o chorobe a zaobchádzanie ako z handrou a odpadom je problém. A nie lenivosť chcem vidieť toho človeka čo zamestná epileptika zo záchvatmi každé 3 týždne autor-ka TY si fakt taký hlúpy a naivný aj zvyšok rodiny alebo sa len robíš. Lebo ak žijem s rodičom epileptikom musím vedieť všetko o tejto chorobe. Takže asi tak.

melanta
26. mar 2024

Neriešila by som v jeho prípade zamestnanie. Nie v tejto chvíli. Ako píše simca, nič nevie, 20 rokov nepracuje, má hendikep s tými záchvatmi, okrem rizika nemá čo ponúknuť zamestnávateľovi. Riešila by som brigádu, veľmi veľmi light na začiatok, napríklad len na 2 hodiny 2x týždenne. Len aby zistil, aké to je, pričuchol k tomu "byť v práci", medzi ľuďmi. Po pár mesiacoch pridať. Takže hľadala by som známych, v práci u druhého rodiča či u teba, v okolí, hľadala by som cesty akoby mu niekto dal prácu naozaj len takto máličko, niečo jednoduché. Len aby si začal zvykať. Nemá význam z 20 rokov nič robenia ísť rovno do normálneho úväzku.

gabika0825
26. mar 2024

Samozrejme že je možné aby sa normálne zamestnal. Ja som tiež mala v práci kolegynu čo mala epilepsiu a do toho brala lieky na depresie, úzkosti atd, mala toho veľa. A robila normálne na full time medzi ludmi. Keďže brala lieky tak bola úplne v pohode v zamestnaní, raz sa stalo že dostala zachvat v práci chúďa. Ale inak všetko v poriadku a zamestnali ju normálne na tpp

autor
27. mar 2024

@alickapusinka v živote nemal záchvat mimo spánku cez deň. Takže až tak hrozne ako popisuješ to nie je. Dokáže urobiť všetko doma. Robí domáce práce. Robí s horúcim olejom (vyprážanie), robí na záhrade všetko čo trebaz stará sa o sliepky, chodí si do obchodu keď niečo potrebuje, takže verím, že sedenie v pokladni na pár hodín by zvládol.
Zase nemusíš robiť z ľudí s epilepsiou neschopákov. Moja kamarátka ma tiež epilepsiu a pracuje na full time v IT. Tá má vzdelanie a niečo v hlave takže pre ňu je jednoduchšie sa zamestnať. Epilepsia neznamená koniec života ani možnosti pracovať. Len treba si vybrať vhodnú prácu (napríklad nerobiť v mäsiarstve, na lešeni alebo ako zvárač, kde sa môže v prípade záchvatu ohroziť zdravie) - napr jednoduché skladanie v obchode, práca za kasou, balenie balíčkov v eshope, pomocné práce na poli a iné.

alickapusinka
27. mar 2024

o epilepsii nevieš nič tak netrep. TY si epilepsiu videla v knihe alebo v TV záchvat. Dieťa o chorom rodičovi že je lenivý a má 3 krát do týždňa spánkový záchvat prečítaj si obmedzenia o epilepsii. TY si ako farár káže vodu víno pije tak aj TY. Bol/a si s rodičom si niekedy hľadať prácu asi nebol/a .To je tak ak ústa idú skôr ako mozog. Jasné psychický chorého rodiča s epilepsiou vezmú do kancelárie. Nemôže nič chápeš má obmedzenia, epileptik nesmie robiť vo výškach, pri tepelnej zaťaží, len na jednu smenu, pri točivých strojoch, ani s ostrými predmetmi. Asi TI treba aby Ti to povedala lekárka lebo asi tomu nerozumieš. Mám epilepsiu 32 rokov takže asi viem o čom píšem. O epileptikoch sa trhajú zamestnávatelia no iste teraz ešte chytro tu o červenej čiapočke. Taký/a si naivná až to nemôže byť pravda. Dospelý človek dúfam že TY robíš riaditeľku zemegule a dúfam že ten tvoj rodič ťa bude raz zastupovať ale dúfam že má viac rozumu a že stojí pevné nohami na zemi a vie čo je to život s chorobou. TY si len prešla popri epilepsii.

autor
27. mar 2024

@alickapusinka prosím neklam. Rodiča som pri záchvate videla mnohokrát. Nie každá epilepsie je rovnaká. Je mi ľúto, že si ty na tom tak zle no nie každý s epilepsiou to takto má.
Nikde som nepísala že má záchvat tri krát do týždňa. Písala som že ma v spánku raz za tri týždne. Prosím čítaj s porozumenim

melanta
27. mar 2024

Autorka, reakcie od alickapusinka úplne ignoruj a nemíňaj na ňu energiu.

majka36912
27. mar 2024

Suhlasim s tebou, bolo by dobre, ak by sa mu podarilo najst si pracu aspon na dohodu, alebo skrateny uvazok, tiez myslim, ze by mu velmi prospela zmena prostredia, stretnutie s novymi ludmi.
Isto je tazsie najst si zamestnanie, ale ak ma len spankovu epilepsiu, zachvaty pocas dna by mat nemal...i ked popravde neviem uplne, ako to u spankovej epilepsie funguje a ci je to pravidlom.
My sme mali v praci vo facility firme zamestnanych ID a vacsinou to boli ovela vdacnejsi zamestnanci, SK zamestnavatelia sa obcas obavaju uplne zbytocne zamestnat ludi s hendikepom. Mala som tam pani so silnou reumou, pana so spankovou deprivaciou, dokonca aj chalaniska s aspergerovym syndromom a so vsetkymi sa mi dobre spolupracovalo. Nechcel by vyskusat robit niekde vratnika/informatora? Nebyva to bohvieako platene, ale netreba na to zvlast prax ani vzdelanie. Pripadne ak si z BA, napis mi spravu a mozem napisat byvalemu sefovi, ci nezhana dakoho na recepciu.

autor
28. mar 2024

@majka36912 ďakujem. Sme z opačnej strany Slovenska ale ďakujem ti za ochotu 🙂
Denný vrátnik znie celkom fajn. Nie je to veľmi fyzicky náročné, to by sa mohlo dať. Skúsim pozrieť a keď tak odporučiť.