Ako začať robiť oficiálne handmade?

beba79
5. feb 2015

Ahojte maminky, dosla som si k vam po radu. Chcela by som si doma vyrabat vyrobky hand made. Suma, ktoru mesacne mozem dosiahnut je cca 150eur po odratani nakladov. Chcela by som to robit oficialne, len neviem ako. Bola som sa pytat na danovom urade, tam mi povedali, ze nie su infocentrum, takze som nic nezistila.

Docitala som sa, ze pokial som na RD tak nemusim platit odvody do socialnej poistovne. Vedel by mi niekto poradit ako zacat? Som z toho trosku mimo. Pride mi to divne zakladat si zivnost a platit odvody a dane, ked dosiahnem 150eur v cistom. Ale ako inak to robit legalne?

Su tu maminky, ktore by mi vedeli poradit? Kde sa opytat, ako zacat... Pytala som sa uz aj uctovnicky ale daleko som sa nedostala. Bud mam robit ako umelec len na DIC, co vsak pokial viem, zakon urcuje mat zmluvu o diele. A to si neviem predstavit. To mam akoze niekomu kto berie vec za 3 eura poslat zmluvu o diele? alebo potom klasicky zivnost, ale tam si neviem predstavit tie odvody, to mam potom normalne akoze platit odvody? Vsak mi nic z toho neostane. ☹

za kazdu radu ako na to budem velmi vdacna.

duun
5. feb 2015

Však mi z toho nič neostane :D moja, to VIE každý živnostník každý každučký deň. Z každých 100 € čo zarobíš, si cca 40 € zoberie štát na odvodoch a daniach naspäť a ak nakupuješ z toho čo ostane, tak štátu pošleš ďalších 20-21% z ceny nákupu ako DPH. Ak si vezmeš ešte náklady, potom ti zo 100vky ostane možno.. ja neviem 20-30euro? Tak je to. Zamestnanci si to málokedy uvedomujú, pretože vidia len odvody za seba, nie to, čo za nich posiela do gágora štátu zamestnávateľ. Pozrite si vo výplatnej páske kolonku CELKOVÁ cena práce - TO je suma, ktorú ste zarobili a ostane vám ...nuž... ee.. nechcem nadávať, výplata.

http://www.socpoist.sk/szco-vjr/55165s
SOCIÁLKA - platíš, až keď presiahneš určitú sumu zárobku (myslím v hrubom, bez odčítania odvodov atď.) - tá suma sa vždy stanoví ako 12x min. vymeriavacieho základu, na 2014 je to 4830€. Po lopate - ak máš aj živnosť a za rok zarobíš v hrubom menej ako 4830€ NEmusíš byť povinne poistená, ak viac, MUSÍŠ. Ak nemusíš, môžeš sa dobrovoľne poistiť (pozri si na ich stránke detaily), ak nie, potom nič nebudú vymáhať, ale ani nič nedostaneš ak budeš napr. chorá, ak budeš znovu na materskej .. Ak si na materskej, nemusíš platiť - ale ako sa to potom "spasí" neviem, zrejme treba ísť "otravovať" tetky na sociálke, alebo hodiť reč s účtovníčkou. Alebo sa zaregistruj na www.porada.sk, tam nájdeš hádam všetko a prípadne ti niekto podrobnejšie poradí.

http://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistneh...
ZDRAVOTNÉ - neviem, kde si poistená, vyberám VŠZP (pravidlá sú rovnaké všade). Musíš si ako SZČO vypočítať a odviesť preddavky na poistné sama - nie som účtovník, neviem, ako je to pri súbehu s materskou. Od 1.1.2015 je nová minimálna výška preddavku pre SZČO a samoplatiteľov 57,68 Eur. Ak zarobíš viac, potom si to musíš prepočítať v 2016 podľa daňového / zarobeného v roku 2015.

https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...
Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2014 je povinný podať daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2014 presiahli sumu 1 901,67 eura. U teba to zrejme nehrozí, ak nezarobíš aj inde (napr. dohody - nejaká brigáda). Pozri si potom začiatkom 2016 stránku finančnej správy, či si presiahla danú hranicu (predpisy sa desivo menia, o rok to môže byť úplne inak) a prípadne podaj priznanie. Ak si napr. robila aj niekde brigádnicky a odviedli ti dane, aj keď si nedosiahla 1901,67 dokopy, potom je pre teba výhodne priznanie podať a štát ti odvedené dane vráti. Ak nepodáš priznanie, NEPOŠLÚ ti ich, hoci si ich zaplatila "naviac".

Dobrý program je software od KROSU - program ALFA. V demoverzii môžete (zadarmo a legálne) viesť účtovníctvo s obmedzeným počtom položiek (250 a súčet 3500€) a ak sa to nezmenilo, tak sa v ňom dá pohodlne urobiť do 10 daňových priznaní A a B. Ja v ňom 4 roky robím každoročne svoje dane aj najbližšej rodine.

Ešte stále Fico nezrušil možnosť odrátania nákladov paušálom, čiže vlastne nemusíš ani viesť účtovníctvo, len si viesť denník príjmov (§ 6 ods. 10) - kedy od koho, koľko si dostala zaplatené, zásoby a pohľadávky. Náklady si odpočítaš ako 40% z príjmu a nemusíš dokladovať bločky. Ak máš náklady vyššie, potom už jedine mať účtovníctvo a bločkovať skutočné sumy. "Paušálne výdavky sa uplatňujú vo výške 40 % z úhrnu príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Pre zdaňovacie obdobie 2014 je výška paušálnych výdavkov obmedzená sumou 5 040 eur."

Je toho OVEĽA OVEĽA viac.. a nedá sa to tu napísať všetko 😨 😠 🙄 a ak sa v niečom mýlim, opravte ma, prosím.

maria1989
5. feb 2015

@duun tvoju odpoveď by si mohli prečítať ľudia, ktorí tu nadávajú na tých hnusných podnikateľov, že im nechcú dať vyšší plat... pochopili by, že často nie je z čoho 😒

duun
5. feb 2015

A len tak.. na okraj. Aj ja som chcela robiť handmade a predávať napr cez Sashe portál. Pletiem ažurkové šály z veľmi jemnučkej vlny (Haapsalu). Jeden šál 1*1,2m to je cca 15-20 euro vlna a 50 hodín práce. Ak dám na šál kvázi rozumnú, reálne predajnú cenu 60€, tak z toho pôjde 22€ odvody a dane, 20 materiál a 6 pre portál ako provízia.. ostane 12€, čo je v podstate 0,24 eura na hodinu... čo už nie je ani smiešne...

Ak zarobím pod hranicou 4830€ odpadne sociálka (ak to risknem a neplatím si ju), ak zarobím pod 1901,67€ neplatím dane. Čiže ten výpočet hore výjde trochu lepšie. 60€ - 6€ percento na zdravotné - 20-6 = 28€, teda brutálnych 0,56€ na hodinu práce.

Ak by som chcela zarobiť 2,6 € teda minimálnu mzdu za hodinu, nooo... kúpili by ste si perfektný handmade šál za 255€? 😀 nevidím to reálne.

ALE to som odvody rátala ako percentá, no v skutočnosti odvody nie sú pod určitou hranicou percentá, pretože sú stanovené minimálne odvody. Čiže ak zarobím menej, do zdravotky budem stále platiť 57,68€ - teda sa budem musieť setsakra snažiť, aby som si zarobila zisk a zarobila ešte zdravotku. Je tam proste hranica, pod ktorou ti ostáva aspoň niečo z toho čo zarobíš, ale akonáhle hrozí, že sa preklopíš cez hranicu daní a sociálky, tak ti neostáva nič iné ako začať OVEĽA viac zarábať, alebo ak sa to nedá, tak položiť živnosť.

meluela
5. feb 2015

@beba79 http://www.etrend.sk/financie/prilezitostny-zar...

podla mna to ma charakter prilezitostneho prijmu, ktory do 500e rocne nemusis zdanovat a ked zarobis viac tak v danovom priznani zaplatis dane a zdravotne odvody z toho co je nad tych 500e

viac by sa mozno oplatilo dat to na tie umelecke veci, tam je to mozno lepsie s tym zdravotnym .. zmluvu mozes si urobit vzor a rovno k tomu pribalovat

zivnost by som kvoli par handmade vyrobkom rozhodne nezakladala .. hlavne ak mas teraz poriesene odvody na RD a potom by si ako blbec platila kopec odvodov ze by si hackovala a strikovala len na ficov krk