Ako vysvetliť kolegom/šéfke, že pre nich odmietam kupovať darček na Vianoce?

25. okt 2024

Ide o toto, každé narodeniny a každé Vianoce, všetci odo mňa čakajú, že ja vymyslím a cez svoj voľný čas kúpim darček tomu, kto oslavuje. Potom majú niektorí problém poskladať sa. Tak čakám na peniaze aj dva mesiace a hlavne, nechcú dať viac ako 5€ na ten darček, sme maličká firma je nás len 10.
Nechcem toto robiť. Nemám problém dať niekomu darček, ale unavuje ma to, ze je to len na mne všetko a ešte sa sťažujú. A vždy ma niekto problém s tým, že sa nechce skladať. Ale keď som navrhla, nedávajme si darčeky, tak s tým nesúhlasili.

mojemenonikto
25. okt 2024

Hneď mi napadlo, či si kupuješ darček sebe sama? Alebo ti kúpia? Aký je problém, nech sa táto povinnosť rotuje, keď to teda tak veľmi chcú? Máš nejakú špeciálnu pozíciu, že to čakajú od teba?

autor
25. okt 2024

@mojemenonikto nemám a sebe darček nekupujem

autor
25. okt 2024

@mojemenonikto a ani nikto iní mi ho nekúpi. Čakajú to odo mňa, lebo som kreatívna. A keď poviem, že ho teraz nekúpim, tak to nikto iní neurobí.

marca12
25. okt 2024

Tak to nikto neurobi a problem sa vyriesi. Nechces to robit,tak to nerob. Ja by som narovinu povedala,ze to nebudem robit a nech sa zariadia.

mojemenonikto
25. okt 2024

A to sa kolegovia necítia trápne, keď je to takto? A ty nemáš tak trochu pocit, že ťa zneužívajú? Nemáš tam aspoň jedného, čo by stál na tvojej strane a podporil ťa? Predsa keď to nechceš robiť len ty, tak by ste sa mali striedať, alebo jednoducho darčeky nebudú, no a čo. Mne to už pripadá akoby to bolo tak trochu na hrane šikany...

moonlight1210
25. okt 2024

Je vas 10, takze ked sa stretne nadpolovicna vacsina (alebo vsetci), tak povedz, ze darceky uz riesit dalsi rok nebudes. Ze si to robila rada, ale uz stacilo. A mal by sa iniciativy pre zmenu ujat niekto dalsi.

Dalsia moznost je spisat si do kalendara meniny/narodeniny vsetkych a vzdy vopred vyzbierat peniaze a iba za tu sumu nieco kupit, aby si necakala na vratenie.
Kreativitu by som zjednodusila na kyticu a darcekovu poukazku do jedneho alebo dvoch roznych obchodov.

vanilkovazmrzka
26. okt 2024

Moznost A nerob to
Moznost B vyzbieraj peniaze vopred a potom kup, ak sa nevyzbieraju vsetci vcas aplikuj moznost A

evcagabi
26. okt 2024

To je take tazke poslat ich s takouto blbostou do riti?

jabuducanevesta
26. okt 2024

dajte tie nazbierane peniaze do obalky a toto dajte ako darcek a dotycny oslavenec si kupi sam co chce

maminkadeticiek
26. okt 2024

Problem nie su kolegovia,ale to,ze nevies povedat "nie,uz darceky kupovat nebudem.Nech si tuto bohumilu povinnost zoberie niekto iny.Ak nikto nema zaujem,tak darceky viac kupovat nebudeme."

really8
26. okt 2024

No proste nekupis. Tiez bolo vzdy vsetko na mne. A hadaj co? Proste kyticu zvladli kupit zrazu aj druhi. Aj sa zorganizova a predstav si ze aj chlapi! Zober si dovolenku v den oslavy a vybavene. Ked pride niekto za tebou ze betka bude mat narodky co kupis tak povedz ze tento raz nemas cas to riesit ale ze urcite prispejes.

btus
26. okt 2024

a prečo si kupujete darčeky? U nás sa nekupuje nič, len sa zagratuluje. Oslávenec donesie nejaké sladkosti, ani pitie , myslím nealko sa nenosí. Kupuje sa len na okrúhle. Je nás 11. A som jediná žena.

som_realistka
26. okt 2024

Jednoducho oznam, že už to robiť nebudeš. Nemusíš vysvetľovať, ale ja by som kľudne kolegom, ktorí by ma tlačili do ďalšieho kupovania povedala, že ok, ale iba v prípade, že týždeň pred gratuláciu prinesú vyzbierané peniaze. Ak nie, nič zabezpečovať nebudeš.

7miriam77
26. okt 2024

Jednoducho navrhni, že sa budete striedať, keď ťa majú za takú kreatívnu, urob zoznam vás všetkých a pocas roka sa prestriedate. Povedz im, že je milé, že sa na teba spoliehajú, no už nemáš nápady a chce to zmenu. Ak nebudú súhlasiť, budete bez darcekov

h2
26. okt 2024

Čiže ty navrhneš, aby ste si darčeky nekupovali, oni s tým nesúhlasia, ale tebe darček nikto nekúpi?!!! Vôbec nijako by som nikomu nič nevysvetľovala a už nikdy by som darčeky pre nich nekupovala! Keď sa niekto opýta, či si kúpila, povedz "Nie, môžeš kúpiť ty." A koniec!

zuzanaete
26. okt 2024

Nauc sa povedat nie a odolat pripadnemu tlaku. Ak nekupis, tak bud sa niekto iny uvedomi alebo zanikne nevyhovujuca tradicia.

deti95060810
26. okt 2024

už teraz by som hlásala že od NOvého roka štafetu preberá niekto iný...
nik by ma nedonútil aby som niečo robila proti svojej vôli.... problém bude v tebe.

simona20201309
26. okt 2024

Načo kupujete darčeky? Vyzbieraj po 5e a daj ich v obálke nech si každý kúpi co uzná za vhodne. Všade kde som pracovala, aj čo registrujem u známych dostávajú peniaze v obálke.

nikpa
26. okt 2024

Presne tak by som im to vysvetlila ako tu si to vysvetlila nám. A dodala by som, že to je moje posledné slovo k darčekom a ked to chcú napriek tomu zachovať, nech ta niekto nahradí a robí to teraz on, ak nie, je koniec kupovaniu darčekov. Žiadna veda, ved je to hlúposť, nezaťažuj sa s tým.

anketkarka
26. okt 2024

A kto zbiera peniaze na tie darčeky? Kto to celé organizuje? Ak je to teambuildingová vec a vyžaduje to šéfka, tak by som trvala na tom, že to budeš robiť v pracovnom čase. Ak to nie je súčasť Tvojej pracovnej náplne, tak stačí povedať nie, Ty to vo svojom voľnom čase nestíhaš, nech to robí ďaľší dobrovoľník. Nikto Ti nedrží zbraň pri hlave, keď beháš po obchodoch a zháňaš darčeky. Proste Ty na to už nemáš čas!

h2
26. okt 2024

@anketkarka Ak by to bola teambuildingová vec a vyžadovala by to šéfka, tak by jej na to musela dať peniaze. A tak isto by sa v takom prípade nestalo, že by sa na jej narodeniny zabudlo. Toto je proste len osobná iniciatíva. Ako som už písala, ak ja kupujem, zháňam, vyberám peniaze... A po mne neštekne ani pes, tak kašlem na to. A úplne v pohode bez akéhokoľvek vysvetľovania.

prasiatko30
26. okt 2024

Ako sa z toho vyvliect? - jednoducho. Predpokladam, ze mate nejaky spolocny kanal komunikacie - WhatsApp skupinu/mail/nastenku - rozposlat odkaz - dnom 26/10 prestavam
Organizovat akekolvek kupy darcekov k prilezitosti narodenin/menin. Dakujem za prejavenu doveru za toto obdobie, ale je cas aby sa tejto ulohy chopil niekto s novym elanom a napadmi. S pozdravom Anicka

A stat si za slovom

vlastnynazor
26. okt 2024

Ked nechcem kupovat (a dokonca tebe nikdy nikto nic nekupil), tak by som ich hned usmernila, ze ja s tymto koncim. Ak je to len z dovodu, ze ta nebavi cakat na vyzbierane peniaze, a nechces byt za "zlu", tak povedz dovod). Hoci ja by som ta hned usmernila, ze ja sa takehoto kupovania a platenia nechcem zucastnit, cize mna si vyskrtni.
Hovoris, ze tam mate aj takych, ktori s touto tradiciou nesuhlasia. Kolki nesuhlasia? Mozno si vyrieste najprv toto. Lebo ak nesuhlasia, ale niekto direktivne nariadil, ze sa ma kupovat a skladat, tak sa necudujem, ze so skladackou vahaju. Aj ked sa im cudujem, ze sa riadne nevyjadria k uvedenemu. Ja by som ti to povedala hned na rovinu bez ohladu na nasledky (ak natom trva nadriadena/nadriadent, tak ak im to v hlave inak pipa, tak niektori su schopni i toto brat, ze nie si timova). U nas skusali niektori zaviest tajneho Santu. Som rovno povedala, ze kludne nech si ho zavedu, ale mna nech nedavaju na tie papieriky, mna nebavi ani kupovat blbosti z povinnosti a ani dostavat blbosti z povinnosti. A zrejme sa ozvali i dalsi, lebo tradiciu nezaviedli, hoci ja som tam len "take nic", cize urcite to nebolo z dovodu, zeby dali na moj nazor.

sissy27
26. okt 2024

Zuzka, kup darcek pre Luciu, bude mat narodky, potom sa poskladame. Prepac, nekupim, nemam cas a okrem toho dlzite mi este za darcek pre Fera.
Hotovo, vyriesene, nemas za co.

simca06022011
26. okt 2024

Mas to v nejakej specialnej pracovnej naplni? Nie nemas predpokladam, tak povedz, ze nie ja to robit nebudem a hotovo. NIe ste male deti, rovnako by som sa vobec nenamahala, ak je problem 10tim ludom dat 5EUR na stol do hodiny od zacatia zbierky (zvycajne sa sklada VOPRED). Nie su to skolkari. A teda = predpoklama, ze viaceri sa v skutocnosti ani nechcu skladat, nechcu to riesit = preto maju problem platit, vymysliet, vybrat.. Plus tebe nekupuju, co je uplne chrapunstvo.
Ja som napr. dlho dlho predlho riesila darceky ludom na firmu, vianoce, mikulas minimalne, ako narodky a tak pomenej, pocas roka sme rozlietani a je nas malo na taketo veci = a preslo ma to. Pretoze od vela ludi ledva pride sprava vesele vianoce :DD a nieto este, aby niekto niekomu poprial, pripadne kupil nejaku somarinu za 2EURa, ze spomenul si ... inak zmenila som pristup po tom, co som mala cca rok u nas upratovaciu firmu a chodila upratovacka, zlata, tak som jej nechala pred vianocami na mojom stole darcek s prianim, a ked som prisla po sviatkoch nasla som si darcek od nej. To nie, ze clovek caka ze budu mu zhrnat ludia dary, a potrebujem aby sa mi kopili niekde hrnceky a pera :D aj ked zislo by sa, lebo mne uz zmizli vsetky :DDDD

janinah
26. okt 2024

Tých somarin co som za tie roky podostavala...ale je to ako lavína,nik s tým nechce prestať,s darčekmi.Najblizsie max zriaď obálku,napíš na ňu Jankovi na narodeniny a každý nech tam vloží sumu a podpise sa na obálku,a vybavene.Obalku dáte Jankovi a máš po starostiach.

jana_eyre_2
26. okt 2024

Mne sa celkom páči ako to funguje u nás, keď ma niekto sviatok a najmä ak sa mu chce - donesie koláče alebo chlebíčky.. všetci sa ponúkneme, zagratulujeme ale nikto nič nekupuje..(pripomína mi to cukríky v škole od deti) darček kúpime len v prípade keď niekto odchádza z prace...
v bývalých prácach som tiež ja bola zväčša tá čo niečo kupila na narodky, ale nikdy nikto nemal.problem.zlozit sa a darček som dostala aj ja, ktorý vymyslel niekto iný.. príde mi to však úplne zbytočne - dostávať každý rok nejaké blbosti.. každý dospelý človek si kúpi čokoľvek čo potrebuje, darček dostane od blizkych doma..

No a ako by som riešila ja na tvojom mieste túto situáciu? No proste by som povedala že darčeky kupovať nebudem a bodka.. kto s tým má problém nech sa zariadi podľa seba a ja proste budem robiť podľa seba.. a dodala by som že ak je to veľký problém nech ma vyhodia a dôvod nech uvedú do výpovede..😅

larisa
26. okt 2024

Nemáš ústa oznámiť ,ze už nebudeš darčeky kupovať. ???? Či to máš v pracovnej zmluve kupovať dary ??

betulinka1
26. okt 2024

Alebo majte taku kasicku a kto pride s tym, ze mas kupit nech tam daju peniaze dopredu aby si vedela aky mas rozpočet. Co tam bude, z toho by som kupila podla toho. Ked tam nebude nic, tak dotyčný ma smolu a postupne to pojde do stratena 😉. Ale info kolegom, ze ak chcu nejaky darcek, bude sa to robit inak, u teba v kancli je kasicka a tam maju davat dopredu konkrétnemu kolegovi. Nie ze ty mas kupit a potom ich nahanat za peniaze. Ze takto ta to uz nebavi.

januska12323
26. okt 2024

Prečo sa necháš využívať? Ty zbieraš peniaze, vymýšľaš, kupuješ a tebe nevie nikto z firmy kúpiť? Mala si sa na to vykašľať po prvom zháňaní peňazí.