Ako vrátiť práci elán?

29. dec 2021

Ahojte. Moja náplň práce ma baví, Agenda je zaujímavá, v práci som dobrá. Ale robím s ľuďmi. Vždy som robila, som na to zvyknutá. Ale zhruba koncom roka 2020 som začala vnímať tie zmeny v správaní ľudí. Presne ako prišla druhá vlna. A stále sa napätie stupňuje. Aby som to uľahčila s vysvetľovaním, ľudia sa správaju už aj naživo tak ako na soc.sieťach. Žiadne zábrany, morálka, etika správania. Starí, mladí je to fuk. Nikto nemá problém nám tu vynadať, popriať niečo nepekné, či dokonca vyhrážky.
A dookola len covid, očkovanie, ja už to nevládzem počúvať. Každý deň pozerám profesiu, či tam niečo neprikvitne. Stále dookola sa tam opakujú tie isté inzeráty-v oblasti v akej pracujem aj teraz, čiže z kaluže do blata. Ono to aj svedčí o tom, že aj tam vydrží človek skúšobnú dobu a ide do prdele. Ja síce robím v kancelárii, ale nedbala by som robiť za pás, len aby som nerobila v kontakte s klientom. Ale tu niet kde, my tu ani žiadnu továreň nemáme. Taká práca v sklade, to ani myslieť aby bol inzerát. Ja chápem, ľudia sa držia takých miest. Tak aspoň rozmýšľam, ako navrátiť elán a nevyhorieť úplne. Pýtam sa aj kolegýň ako to zvládanú ony, ale to jedna ako druhá mi odpovie-antidepresiva, ukľudňováky…šak len na prírodnej báze si kúp. To fakt už tak sme došli? Že človek čo robí s ľuďmi musí brať prášky?

ewwe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kiwi3
29. dec 2021

podla mna taki ludia boli vzdy, len nejake percento ludi sa doteraz neprejavilo. ano, praca s ludmi je tazka a nevie to kazdy. ak ta to stresuje, nezostava ti nic ine, ako hladat dalej. a inak praci sa elan vratit neda, elan moze mat len clovek.

autor
29. dec 2021

@kiwi3 tak to ano, ale zas ja tiez ked niekde cakam dlho alebo sa mi nieco nepaci tak nevrieskam po pracovnicke. Ale mas uplnu pravdu. No len potom ja neviem kto taketo prace bude robit ked sa takto budeme k sebe spravat. Lebo fakt sledujem dlho ponuky a stale to iste sa opakuje. Tri mesiece nevidis inzerat a bum je tam. Dookola toe iste firmy. Co by si si niekedy povedala ze teple miestecko. A je to aj dobre platene lebo je…a aj tak niet toho co by to robil. Smutne fakt.

jankapepe
29. dec 2021

Už na začiatku covid manie som hovorila ze ľuďom začína hrabať. Ze vírus samotný bude najmenší problém. Problém bude to co sa ekonomicky , ludsky , sociálne stane so spoločnosťou.....
Áno práca s ľuďmi je často ťažšia ako,, hádzanie lopatou,, mam vyskúšané oboje a mne najviac prospieva striedať to v nejakých intervaloch. Pretože práca s ľuďmi ma svoje čaro aj napriek negativam sa k nej rada vraciam 🙂
Ale robiť to non stop bez zmeny tiež by mi asi preplo 😁😁😁

autor
29. dec 2021

@jankapepe pre mňa by bolo zmenou ísť na materskú. Ale ani to sa mi nedarí. Tak len upadám a chradnem. A tiež už miestami neviem čo so sebou.

barbora0308
29. dec 2021

A co tak vydrzat, pretrpiet este par mesiacov a dat nasledne vypoved a ist na pol rok na urad, troska si oddychnut cez leto? Budes mat pol roka na to, aby si zistila, "co so sebou" a co ty vies, mozno sa zadari aj to babatko ;) Ono praca s ludmi je psichycky mega narocna...viem z vlastnej skusenosti, ja osobne som vydrzala 4 roky. Daj si pauzu a uvidis, kto chce ten si pracu najde a uvidis mozno po dvoch mesiacoch zistis, ako ti praca chyba a taku dlhu pauzu ani nebudes potrebovat. Hovorim z vlastnej skusenosti, ja som napr. koncila v robote v juny a zacala v novej v septembri, bola som tam iba mesiac, kedze som ostala tehotna (na rizikovom, kvoli predchadzajucemu potratu) 🙂 takze oddych zjavne pomohol zregenerovat moje telo.

autor
29. dec 2021

@barbora0308 rozmyslala som aj nad tym. Ale to si nemozem dovolit. Nam sa naozaj nedari velmi dlho. Uz sme po jednom neuspesnom iui. Ideme na dalsie, a potom ivf. Uz teraz nam idu prachy v stovkach na vseliake vysetrenia a vitaminy a lieky. A ivf vieme ake je drahe. Popri tom prerabame dom na ktory mame pravdaze hypo. Ja som bola pred par rokmi aj na dlhodobej pn a bola som v klude a nic. Boli sme aj na dovolenkach a nic. Prave vcera sme si tiez vypoculi ze mame na to prestat mysliet. Ako sorry ale fakt za tych 7 rokov som mala aj take stavy ze som na to nemyslela a nic. A nemysliet na to ked beries hormony a chodis niekolko krat do mesiaca k lekarovi….to sa da? Mozno keby som fakt popri tom drogovala 😂

vikes
29. dec 2021

Skúste začať športovať, akýkoľvek šport, ktorý vám "vypne" mozog a uvoľní stres z práce. Neviem v akej oblasti pôsobíte, ale nad reakciami ľudí sa musíte povzniesť a nepripúšťať si ich blbé reči, keďže oni si zjavne ventilujú vlastnú frustráciu, nešťastie v živote. Viem ľahšie sa to píše ako robí, ale chce to tréning a ten šport fakt pomáha.

marca12
29. dec 2021

Musis mat po praci odreagovanie. Ja som si prezila minuly rok vyhorenie. Bol to dosledok tazkych zivitnych uderov a psychicky narocnej prace. Starala som sa len o inych a na seba zabudla,nemala som uz cas a energiu na konicky. Musis najst rovnovahu medzi pracou a oddychom. Po praci musis robit nieco,co ta tesi,vypadnut von,sportovat,prechadzky,kamaratky alebo cokolvek,co ta vytrhne z toho cierneho sveta. Chod aspon raz do tyzdna na dlhsiu prechadzku alebo niekam na vylet.

ivana11155
29. dec 2021

Áno presne ako píšu baby, nájsť spôsob ako to čo sa deje v práci odventilovat. Nečakaj v práci a hlavne v reakciách ľudí nejakú zmenu. Nepíšeš na akom oddelení robíš ale keď personálne - tak áno ľudia sú frustrovani. Napr. u nás vedenie stále tlači do očkovania, lebo ich tlači vedenie z USA a to potom vytvára zlu atmosféru vo firme. Je to reťazová reakcia, nikto s tým nič neurobí, len to odfiltrovat.

barbora0308
29. dec 2021

Tak to teda chapem, ostat bez prace pre teba asi nebude uplne najlepsie riesenie 🙄 nicit sa ale kvoli praci je vsak tiez velmi toxicke fyzicky aj psychicky...este ma mozno napada, co tak skusit zmenit profesiu uplne inym smerom, mozno co si vies predstavit, co by ta mohlo rovnako bavit a spravit si nejake skolenia/kurzy este popri aktualnej praci? Mozno by prospela aj takato profesionalna zmena v zivote 🙂 Zbytocne tu budem pisat odreagovanie sa po praci, konicky a pod....je to vsetko super, ale z osobnej skusenosti viem, ze pokial mas stresy v praci a mas povahu pripustat si tieto veci, tak je velmi tazke sa nad to povzniest. 😔 Drzim ale paste, nech to dopadne akokolvek, hlavne nech sa vam uz coskoro postasti to vytuzene babatko 🍀!

autor
29. dec 2021

@marca12
@ivana11155 na prechadzky chodim denne so psikom. Aj hackujem…sj knihy citam. Anglictinu mavam-to ma strasne bavi. Predtym som chodila aj behat, cvicit. To teraz velmi nemozem kedze riesime iui. Mam pocit ze vsetko na mna pada.
@barbora0308 nad zmenou profesie silno uvazujem. Len som s tym opatrna. A ako som pisala niet z coho vyberat. Ale ak sa nic nezmeni tak chcem ist od septembra do skoly. Urobim si pedagogicke minimum a isla by som robit do skolky.

marca12
29. dec 2021

Tak to nechaj spadnut. Nebyt vyhorenia u mna,tak sa dodnes brodim v blate. Ja som vdacna za ten pad. V case,ked som sa citila ako ty,som sa snazila este zachranit nejakymi aktivitami,ktore my ale nepriniesli potesenie. Potom prislo obrovske prazdno,kedy ma nebavilo nic a len som prezivala. To bolo priserne obdobie. Prisla som z roboty,lahla do postele a cakala na rano. Spavala som mozno dve hodiny v noci a takto to islo asi tri mesiace az som uplne stratila zaujem o vsetko. U mna to sposobil obrovsky stres v praci a tazko chori rodicia. Ked nam oznamili rakovinu uplne som sa zosypala a vedela som,ze musim zmenit pracu inak sa nacisto zblaznim. A tak som si rozposlala zivotopisy a v case druhej vlny korony sa mi ozvalo viacero firiem,co som ani necakala. Takze s pracou to vobec nie je zle. Len musis urobit prvy krok a nestat na mieste. Velmi som sa bala dat vypoved. No dnes lutujem,ze som to neurobila uz davno. Stratila som mesiace zivota len prezivanim,ktore sa uz nikdy nevratia.

autor
29. dec 2021

@marca12 dakujem za tvoju spravu ❤️ Pomohla

laura164
30. dec 2021

Ja ťa presne chápem, tiež som pracovala s ľuďmi (zdravotníctvo), pacienti boli slušní, milí, ale niektorí si naozaj dovoľovali, arogantnosť, drzosť, kričanie, nadávky, uchylacke reči, cápanie po zadku, opití pacienti, ktorí nemali zábrany, mali sme menovky, vypisovali nám na sociálnych sieťach aby sme s nimi šli na rande atď. Už som mala toho dosť a skončila som a teraz 2 roky pracujem v kľude, zdravotné ťažkosti už nemám.. ľudia budú asi už len horší

autor
30. dec 2021

@laura164 presne ako pises. Ja tiez mam menovku a vypisovali mi kym som si nezmenila meno na fb na cisty blud aby ma nenasiel nikto. A listocky mi pchali ze si krasna-dospeli muzi 30 rocny chapes? A este ked som nemala to plexisklo a podavala som nejaky papier, tam ukazujem co a kde podpisat tak pohladenie po ruke 🤷🏼‍♀️ Co ani nevies v danom momente zareagovat len vyplestis oci. A pozyvanie na kavicky…ano musim uznat bolo zopar takych co pozvali a ked som slusne odmietla tak to pochopili. Lebo sak rozumiem, obrucku nenosim lebo ja nenosim prstene vobec tak chapem ze niekto sa aj takto odvazi. A na cele mi nepise ze som vydata. Ved ludia sa zoznamuju vseliako. Ale su taki co uz aj vedia ze som vydata…zvlast jeden taky pravidelny klient. Stary chmulo ale ma vela penazi, tak si mysli ze ma 20 a je neodolatelny.

autor
2. jan 2022

Takto, povedzte mi teraz ci je toto normalne. Dnes nedela 2.1.2022, ja otvorim messenger a tam niekolko sprav od mojich “priatelov” ze im mam pozriet to a to. Fakt? V nedelu sa mam pripajat na HO lebo oni nepockaju do zajtra? A niektore take ze sme sa o tom bavili vo stvrtok ze este to neni spracovane. A dnes je nedela a ja mam pozriet ci to este nieje? A kto by to asi tak k*rva od stvrtku spracoval ked bol silvester a Novy rok? Kto? Vy verite tomu?