Ahojte, špekulujem, že si otvorím živnosť na opatrovanie detí. Jednalo by sa o opatrovanie na par hodín denne, prípadne volnočasová aktivita počas prazdnin s detmi a krajčírske služby. Potrebovala by som poradiť od nejakej účtovníčky, ako by som mala robiť faktúry, či tieto služby by boli zdanované, kde sa odvádza dan. Vôbec sa v tom nevyznám. Akurát viem, že by som si mala ako živnosnička platiť odvody. Prípadne ak tu je taká mamička, ktorá opatruje na živnostenský list, ktorá by mi poradila ako to funguje. Za odpovede vopred ďakujem.
@majusqa77 Aha, no veď tebe to teoreticky môže byť jedno - ak si to nedávaš do nákladov.....dotyčná, ktorej platíš si musí splniť svoju povinnosť a mať všeto daňovo správne. Ak jej platíš každý mesiac tú istú sumu a máte to v zmluve so všetkými náležitosťami tak by to malo byť v poriadku - a platíš jej v hotovosti? Dáva ti potvrdenie?
@majusqa77 Ale v pohode - ani ja a ani žiadna účtovníčka nevie všetko....To sa nedá. A len si myslím, že by to malo byť v poriadku - ak sú správne náležitosti zmluvy.....A vieš ako to chodí - záleží hlavne od daňovníka, ktorý ti príde spraviť kontrolu - či sa dobre vyspal, či mu spravíš kávu podľa jeho predstáv a podobne.😉 A kto chce buzerovať tak si chybu nájde - to ma naučila moja kolegyňa ešte pred 15timi rokmi - radšej sprav malú chybičku, o ktorej vieš - budú spokojní, že niečo našli a hotovo. 😉
@mojkamirka nechapem,ked to chces ako volnocasovu aktvitu,preco si na to chces zalozit zivnost? To naozaj chces tomuto statu z toho mala co zarobis aj nieco platit? Uz len minimalne odvody su podla mna nehorazne vysoke...
dakujem za odpovede, No som je to tak, mam tri deti, dceru dost casto choru, končí mi rodičák vo februári. Teraz budem par hodín týždenne opatrovať jedno dietatko. Kde tu robím krajčírsku službu. Vsetko zatial neoficiálne. No kedze sa mi zatial nenaskytla žiadna práca a nema mi kto opatrovať dceru, pri jej častej chorobnosti. Tak som začala rozmýšľať nad živnostou, Opatrovala by som vo večerných hodinách, v prípade choroby dcery prípadne cez den, ak by bola dcera ok. Robila by som krajčírske služby doma, čo by sa dalo aj pri chorom dieťati. V lete by som zorganizovala denný tabor pre max. 2 dve deti na týžden + tie moje. A ako niektoré píšete je to také všelijaké ked robíte niečo na čierno a zvlast, ked sa treba starať o cudzie deti.
od 1.1.2017 je platný schválený zákonon o opatrovaní deti do 3 rokov, tak ak máš záujem opatrovať deti v tomto veku počkaj si radšej na znenie zákona, sú tam podmienky, ktoré musí opatrovník splňať..
Prečítaj.....
http://blogy.hnonline.sk/jozef-mihal/detske-jas...
Stale si si ista,ze do toho pojdes? Nie je to take jednoduche, ako sa na prvy pohlad, rozvahu, umysel zdá....co sa deti tyka
kurz staci do konca roka 2019, to moze este 3 roky podnikat
@majusqa77 ja som skor myslela vsetko to ostatne okolo toho. Tiež mam malu v zariadeni...a az mi je zle z toho, co vsetko musia splnat, co vsetko im kontroluju. Strava ake musi mat normy, miestnosti a ich vybavenie atd atd. Ja by som to nerobila za vsetky peniaze sveta napr. Mat na zodpovednost zivot a zdravie cudzieho dietata/ deti. Mali sme v septembri incident a take mali ritky stiahnute pri rieseni problemu ze az. Keby som inej povahy, asi uz dnes nefungujú
@mija22 dakujem za link, isto by som to nechcela praktizovať doma, a na jasle si už vôbec netrúfam skôr túto časť som myslela terénnou formou sociálnej služby - priamo v rodine, na par hodín v dni, resp. čas strávený vonku na ihrisku
a deti by som brala vekovo od 1 do 9 rokov
@mojkamirka len aj to "len" ma svoje uskalia. Btw k otazke vedenia účtovníctva. Ziadne viest nemusis, mozes viest danovu evidenciu. Viac si o nej precitas na webe. Aj ohladom danoveho priznania nasledne. A ako bolo vyssie spomenute, prvy rok si oslobodena od platenia socialneho poistenia, co je fajn, pre pripad ze by ti to neslo, tak s tym po roku seknes. Budes platit len zdravotku,ktora je povinná od mesiaca ziskania živnostenskeho opravnenia,to je cele. Dan platis az po podani danoveho priznania v marci kazeeho
*kazdeho roka
Mamina pred par rokmi opatrovala takto jedneho chlapčeka, myslim mal 3 roky vtedy. Chodila k nim do domu. Zmluva medzi nimi nebola, ani neviem ako sa k nej vtedy dostala. Kazdopadne, platila ju jak chcela, jak "mala", niekedy hned v ten večer, niekedy narazovo po tyzdni. Baba chodila na nejake večerne akcie do pubov atd, neviem čo ju zivilo, len pri chlapcovi niekto musel byt do neskorej hodiny večernej, aj po polnoci chodila domov, ale k veci. Tym, ze zmluvu nemali a platila ju jak chcela, raz s tym moja mama sekla a posledne ani peniaze uz nevidela. Preto pozor na taketo veci tiez, preto spravne uvazujes, ze to chces mat oficialne, so zmluvami medzi vami atd. Len je to obrovska zodpovednost za dieta. Niekde sa buchne a vsetko je to na tebe
@mija22 viem ono ma všetko svoje uskalia, nič nie je ružové, ale dako sa z miesta musím už pohnúť... 🙂
@mojkamirka No založíš si v prvom rade živnosť. Na DÚ si vybavíš kartičku s DIČ, prihlásiš sa ako SZČO na ZP a SP a platíš odvody do ZP. Do SP si prvý rok oslobodená - a potom platíš na základe tvojich príjmov za predchádzajúci rok - na základe daňového priznania. No faktúry budeš vypisovať za služby, ktoré budeš poskytovať - napríklad za opatrovanie v hodinách. Samzrejme, že sú tieto služby zdaňované. Daň sa odvádza na základe ročného daňového priznania na DÚ.