Ahojte dievčatá, chcela by som sa s vámi poradiť ohľadom hľadania práce a pracovných pohovorov. Možno tu bude aj nejaká personalistka a tá mi tiež poskytne rady.
Teda k veci. Som doma s najmladším už vyše tri roky, nakoľko má zdravotné problémy, tak nám predĺžili RD do konca novembra. Predtým som s dvoma staršími nebola nikdy tak dlho na RD, takže som medzi materskými mala čas aj pracovať a nevypadnúť z profesného života. Vo firme, kde som pracovala, už pracovať nechcem, nakoľko som tam pred 2 rokmi - už na materskej - odmietla vedúcu funkciu a situácia je tam taká, že v prípade nástupu by som musela počítať s pracovnou dobou aj 10 hod. denne. Žiaľ, situácia je taká, takže si hľadám novú prácu. Preto by som sa chcela spýtať na nasledovné:
Ako reagovať na otázku, či ešte v danej firme XY pracujem. Áno, som tam ešte v pracovnom pomere, ale som na RD. Viaceré kamošky mi povedali, že som na RD, nemám oznamovať, nakoľko si výrazne znižujem šance na úspech. V podstate už nebudú najdoležitejšie pracovné skúsenosti, ale bude tam výkričník - matka s malým dieťaťom, čo bude často choré a ktorá je dlho mimo pracovného života. No, ale mne sa to nezdá, nepovedať to. Malý pojde do školky, ale keby boli problémy s neustálymi chorobami, tak bude u opatrovateľky. Fakt neviem, ako reagovať, nakoľko nerada by som niekoho zavádzala. Ja si myslím, že je správne povedať, že som na RD a o dieťa sa bude mať v prípade choroby kto postarať - opatrovateľka. Zasa nesedela som celý čas na materskej iba doma, pracujem na 1/4 úvazok v jednej účtovnej firme ako účtovníčka.
Druhá vec je, že neviem, kolko asi trvá hľadanie práce. Viem, je to hlúpa otázka, nakoľko je to individuálne. No ja si ponuky pozerám mesiac a za ten čas ma prijali na jedno miesto - nebolo to úplne, čo som si představovala, tak som to odmietla - možno budem ľutovať. Na ďalšom pohovore zasa vysvitlo, že ide o nižšiu manažérsku pozíciu, čo sa mi vzhľadom na tri malé deti a neustále zaneprázdneného manžela manažéra nezdá reálne, aby som teraz zvládla, nakoľko manžel nemá čas byť deťom k dispozícii. Na ďalších dvoch miestach sa mi ozvali, že moj zivotopis ich oslovil - bolo to minulý týždeň, tak uvidím, čo z toho bude. Jeden pohovor som odmietla, nakoľko bola práca 80 km od nás. To je, zial, vsetko, co bolo v mojej profesii voľné za mesiac, tak som všade reagovala. Predpokladám, že cez prázdniny bude "hluché" obdobie a veľa toho nebude. Takže je to bieda, u nás samé robotnícke pozície. Na také všeobecné v administratíve ani nereagujem, viem, že im tam chodia desiatky žiadostí a bez známostí je to zbytočné. Inak konexie by sa zišli, žiaľ, predtým som pracovala ďalej od domu a tu v okolí nejako nepoznám nikoho vhodného. Je to škoda, lebo 95% známych na rovinu povie, že si prácu našli po známosti. Možno budem ľutovať, že som nechala tú prácu, čo som si našla, náplňou práce bola zaujímavá, ale bol to len záskok za materskú a ak sa baba napr. po roku vráti, tak som opať tam, kde som teraz - spoliehať sa, že bude doma dlho je neisté, je to jej prvé dieta a práca sa zdá byť dobrá, tak si ju asi nenechá ujsť.
Dúfam, že som vás neunavila. Ak mi trochu poradíte, budem rada. Ja som totiž naposledy hľadala prácu pred 9 rokmi a už neviem,jako to chodí. Manžel mi hovorí, čo tak skoro stresujem, veď idú prázdniny a kto bude s detmi, no ale to by sa hadam nejako dalo vyriešiť. Vraj na jeseň bude viac ponúk, nejaké miesta sa uvoľnia, keď ludia pojdu do Land Rover-u. No neviem teda, nebýváme najbližšie k Nitre, tak neviem, či aj od nás niekoho stiahnu. Ďakujem za vaše rady.
@vienala hmm a v com chces poradit? 🙂 robotu si si nasla ale odmietla, v lete nechces novu pracu lebo 3deti a prazdniny... aj chces robit a aj nie...
Ak povies na pohovore ze si na predlzenej RD, rovno tvoj zivotopis daju do kosa.
3deti, z toho jedno chorlave a si vyradena.
RD ako taka nie je problem ale slovo "predlzena" je jedovate
@eeffka neboj, nie som sprostá, nepovedala by som, ze som na predĺženej, veď zasa nikto si nebude overovať, či som na materskej 2,5 alebo 3,5 roka. Dve staršie ani nebudem spomínať, veď tie ani nebývajú často choré, ide tu o najmladšieho. Inak, na pohovoroch sa ma nikto na deti nepýtal. Na tom jednom som povedala, že som na RD, na iných pohovorech, keď vyplynulo z ich predstavovania náplne práce, že ide o manažérsku pozíciu, ani som deti nespomenula. Inak, rozne prípadové štúdie a výpočtyjako aj pohovory v dľžke 80-90 min. som spravila v pohode, nemala som materskú demenciu, viedla som aj rozhovory v AJ a uplne v pohode. Medzi nami, dostať sa medzi cca 3-4 vážnych kandidátov na pohovor, tiež nesvedčí o tom, že som blbá. No vieš, v mojom odbore robí veľa chlapov a to, že priznám, ze som na RD, mi asi výrazne zníži šance. Nechcem, aby som bola diskriminovaná len preto, že som momentálne na RD, veď testami musím prejsť rovnako jako tí, čo sú zamestnaní a teda nejako ma tie ich prípadové štúdie nevyviedli z miery. To len na ujasnenie situacie, jako odpovedať na otázku, či ešte v danej firme pracujem. Pripúšťam, že sa to pýtajú aj preto, lebo ak uchádzač je už volný na trhu práce a moze hned nastúpiť, tak to berú jako výhodu. Neviem, nie som personalista. Sorry za chyby, utekám pracovať.
Ahoj, podľa mňa je veľký úspech, že sa Ti z tak malého počtu oslovených toľkí ozvali 🙂 myslím, že nie je nič hrozné, že si prvý job odmietla - tak či tak, ak vezmeš niečo, čo nie je podľa Tvojich predstáv, tam dlho nevydržíš... takže treba niečo hľadať, kde by si bola spokojná a rovno posielaj CV len tam - ja som to takto urobila - žiadne kompromisy, fakt len joby, v ktorych som si vedela predstaviť, že by som bola šťastná 🙂 Rovnako ako Ty som hľadala pred letom, ale veľmi málo ponúk a na jeseň zrazu plné vrece. Uži si ešte leto s deťmi a potom sa pusti do hľadania. Na pohovore by sa Ťa na deti vôbec pýtať nemali, aby neboli diskriminační... Keď som ja hľadala do tímu človeka, pýtala som sa, či mu nevadia prípadné nadčasy alebo práca cez víkend a takto som zistila v akej je situácii. Vôbec mi nevadili mamičky, pokiaľ mi povedali, že deti im má kto strážiť...
Neviem, preco by si mala zamlcat, ze mas doma male dieta, iba to hned sama sebe skomplikujes. Lepsie bude ked pekne povies, ze mas male dieta a ale vies si to zariadit tak, ze s nim nebudes musiet zostat kazdu chvilku doma (ak to tak fakt je lebo ak nie tak asi ani nemal zmysle si hladat pracu). To, ze si odmietla prvu pracovnu ponuku co si dostala vobec nie je zle, ved tak isto ako si moze zamestnavatel vybrat koho zamestna tak isto si mozes aj ty povedat ci tu pracu chces alebo nie. Musis mat super pracovne skusenosti ked sa ti hned ozvali z tolkych firiem, to sa teraz len tak nevidi takze by som sa nebala, ze si nic nenajdes 🙂 Treba poskusat a uvidis, mozno motyka vystreli a najdes si dobre miesto a bez nejakej protekcie
@vienala uz dlhe roky neviem pochopit, prečo máte na Slovensku potrebu vysvetľovať potenciálnemu zamestnávateľovi svoje súkromie, oboznamovať ho s počtom deti, ich zabezpečením počas choroby a podobne osobne veci, do ktorých zamestnávateľa nič nie je. Prestaňte to robiť, lebo sa na Slovensku nič nezmení, to že majú toto oficiálne zakázané vyzvedat je k ničomu, keď ženy im tieto informácie samé núkajú a ešte aj píšu do životopisov. Moja šéfka by doteraz o deťoch nevedela, keby som nechcela a čo s nimi robím, keď boli/ sú choré netuší, lebo ju to nezaujíma. Ešte som sa tu v Kanade nestretla s takým drzim zamestnávateľom, ktorý by sa ma na pohovore pýtal na môj vek (v životopise nikdy neuvádzam, úplne irelevantne) na stav, deti a podobne súkromné záležitosti...
@vienala odpovedat na rovinu, ze ano, si u zamestnavatela stale evidovana, ale kvoli dovodu xz sa tam uz neplanujes vratit.
Deti priznaj, zaroven aj s tym, ze mas zabezpecene opatrovanie v pripade potreby, co ale neznamena, ze s nimi niekedy nebudes potrebovat byt aj ty.
Hladanie prace.. Ja som dnes potvrdila ponuku s nastupom 1.9., takze podla mna kludne vyberaj a preberaj, je vidno, ze mas jasno, co, kde chces robit a co nie. Radsej takto ako odist po mesiaci, ze toto si robit nechcela.. Drzim palce. (btw, tiez som na predlzenom rodicaku, netajim to a uviedla som aj to, ze odchdzam z aktualnej prace kvoli nedostatku casu na deti). 🙂
Na dieťa sa ťa nik nepýta, lebo je to zakázané. Ale každého to zaujíma, len sa nesmú narovinu opýtať 🙂 Ja by som na tvojom mieste sama od seba dieťa spomenula, aj to, že má s ním kto byť v prípade choroby. Dokoca to, že máš tri a ďalšie neplánuješ je tvoja výhoda (neodídeš im na MD), tak to kľudne spomeň.
K druhému bodu: ak môžeš nastúpiť až od novembra tak to hľadáš zbytočne skoro. Každý zamestnávateľ uprednostní nástup ihneď, niektorí rátajú s 2-mesačnou výpovednou dobou, ale väčšinou majú kandidáti s možným nástupom ihneď veľkú výhodu. Takže ak by si pohla nastúpiť ihneď tak ok, ale ak nie, tak to hľadanie zvoľni a nechaj na september.
Ešte by som spomenula, že verím obavám z pozícií "na zástup počas MD", ale pokiaľ je to niečo čo ťa baví a hlavne ak ide o veľkú firmu, tak sa časom vždy dokáže nájsť riešenie, netreba sa toho báť. Aj ja som bola "zástup" a už som tu 5 rokov a mám už dobu neurčitú 🙂
A takisto som si každú prácu našla cez Profesiu a nie po známosti, takže aj to sa dá 🙂
Dievcata, dakujem za rady. Neviem, ci velmi preberam, ja si skor myslim, ze uz mam vek na to, aby som si nasla nieco poriadne, nie kazdy rok menit pracu, na to nemam cas ani energiu. Ten zaskok za matersku - je to firma cca 200 zamestnancov, pricom na ekonomickom oddeleni su len 4 ludia, co je dost malo na to, aby som kalkulovala s tym, kam sa upratat, ked pride ta baba z materskej. Ist na ine oddelenie asi nebude ono, tam budem musiet zacinat nanovo. Ok, keby to bola firma 1000+ zamestnancov, tak este nad tym uvazujem. Inak kamoska takto zastupovala vo velkej firme a baba sa vratila po 15 mesiacoch a pre kamosku akurat nebolo miesto - je to vec nahody.
Inak, nikdy som si nemyslela, ze je taky zaujem o pracu. Vsade pisu, ze zamestnavatelia dlho a tazko hladaju ludi, tak ja neviem, ci to neplati len o vyrobnych poziciach. Ja som si vo viacerych pripadoch vsimla, ze treba zareagovat hned, nakolko niektore pozicie su do 3-5 dni stiahnute z Profesie, to znamena, ze sa im uz muselo prihlasit dost vhodnych uchadzacov. Pohovory trvaju aj 1,5 hodiny, nehovoriac o tom, ze uz pri telefonickej pozvanke na pohovor si cloveka otestuju, ci uz pohovotom v cudzom jazyku alebo podobne.
Baby este raz teda dakujem za case nazory.
klamanie na pohovore sa nevyplaca. okrem toho, teraz uz to nieje take zle ako kedysi. treba jednym dychom dodat ze v pripade potreby si vies zariadit aby pri detoch niekto bol. dat vypovešd po RD mi nepride ako dobry napad. skor by som poziadala o skratenie uvazku - ved skusit mozes pripadne keby ta cheli preradit nezober to miesto a mas aspon odstupne.. a podporu k tomu.
od novembra je skoro, maloktory zamestnavatel ma tak dopredu jasne ze bude niekoho poterbovat - iba ak by to bol zastup pocas MD . to by som tiez neodmietala, ono, aj 3 roky po MD sa rataju. urcite sa ti nieco zadari, teraz je naozaj z coho si vyberat
@stastnablcha zial, mojho zamestnavatela som kontaktovala s tym, ze mam zaujem o znizenie uvazku, ale nesuhlasil, podla neho by to nerobilo "dobru krv" medzi kolegami. To zastupovanie pocas materskej - v tomto konkretnom pripade mi nevedeli povadat, kolko by to bolo, ale spominali, ze sa možno po roku, dvoch vrati spat do práce. Hlavne ak by prisla po roku napr. buduci rok v maji, je to na figu, nakolko ja mam este cas pol roka byt na materskej, takze kvoli par mesiacom od decembra do buduceho maja sa mi neoplati nahanat do práce. Keby sa baba vyjadrila, ze bude doma tri roky, tak ani nevaham a nastupujem.
@vienala som z personalky, takze som v kontakte s viacerymi firmami (vacsinou vacsie medzinarodne, ale pritrafi sa aj mala lokalna), obsadzujem aj ekonomicko financne pozicie, cize z mojich skusenosti...
Nemusis zdoraznovat, ze mas deti, ale netaj to. Mam deti. Fakt. Bodka. Neospravedlnuj sa, neobhajuj, nevysvetluj, ze mas opatrovatelku.
Ak sa v tom zacnu sparat, tak to nie je firma pre teba. Zeny su proste mamy. A deti byvaju chore. Ak s tym maju problem uz na pohovore, pockaj na inu firmu. Je ich dost takych, pomohla som najst pracu nejednej maminke po materskej, aj po 9rocnej 🙂
To, ze este nemas ukonceny PP u stareho zamestnavatela nie je vobec cudne a nikto sa nad tym nezvykne pozastavovat u nas.
Hladaj a cakaj, kym dojde k obojstrannej zhode 🙂
Ak mas aktivny aspon jeden cudzi jazyk, pripadne si supni cv do nejakej dobrej personalky v okoli (najlepsie po recenzii, nie je agentura ako agentura, ani pobocka ani pobocka), ak trafis sikovneho konzultanta, tak ti pomoze a teba to nic nestoji 🙂 su firmy co si po vlastnej osi ani nehladaju..nemaju kapacity, chcu nahradit zamestnanca, alebo proste maju dost penazi, aby to za nich robil dakto iny 🙂
Vela stastia pri hladani 🙂
Ps: inak nikdy som sa nikoho na pohovore nespytala, ci ma dieta/rodinu a 99% ludi samo povie v kontexte, ani si neuvedomi....🙂
@mischelin89 ďakujem, to som chcela vedieť, aký je názor niekoho z personálnej agentúry. Len na každom pohovore sa ma pýtali, či ešte pracujem v povodnej firme. Neviem, či to bolo preto, lebo hľadali niekoho ihned voľného na danú pozíciu, nechceli čakať pokiaľ úspešnému uchádzačovi skončí výpovedná lehota, alebo prečo sa to pýtali. Ale na každom pohovore to chceli vedieť. Ja preto neviem, čo je správne povedať. Teoreticky vo firme pracujem - mám tam TPP, i keď prakticky som teraz mimo pracovného pomeru. Chcem sa zachovať korektne pri tejto otázke. Druhá vec je, že si to teoreticky možu zistiť u mojho povodného zamestnávateľa, i keď neviem, či to slovenské firmy využívajú.
Ešte by som sa chcela spýtať, ako je to v prípade, že idem na pohovor a na pohovore vysvitne, že je to nejaká nižšia manažérska pozícia so zodpovednosťou o pár ľudí pod sebou. Chápem to, že podľa životopisu by to potenciálny zamestnávateľ očakával, že s mojimi skúsenosťami budem mať záujem o takúto pozíciu, ale ja momentálne fakt nechcem mať takú zodpovednosť za ľudí, to bude u mňa zaujímavé o pár rokov, keď aj najmladší už trochu vyrastie. Teda k veci, nechcem riadiacu pozíciu ale ak nepoviem, že mám tri malé deti, budem asi za čudnú a neambicióznu. Tak teda na danú pozíciu nepojdem, ale nakolko v okolí je len pár velkých firiem, obávam sa, že si tam pokazím meno a na pozíciu, ktorá by ma neskor v danej firme mohla zaujímat, už budem mať proste "zatvorené dvere".
Neviem, ci som sa vyjadrile zrozumiteľne, každopádne ti ďakujem za odpoveď.
@vienala podla mna si to cele velmi komplikujes jasne clovek nema brat prve co sa naskytne najma ak nie je nuteny financnou situaciou ..
v tvojom pripade, by som fakt skusila popytat sa znamych, resp. nech ta manzel odporuci do nejakej firmy ...
nechapem ze ti ponukaju nizsie manazerske pozicie ak sa na ne nehlasis ale teda agentury mozu .. tak si potom prisposob CV inak budes pre firmy prekvalifikovana a t.j. prilis draha
@loginexistuje ja som posielala normálny životopis, nič extra. Na dvoch pohovoroch sa mi stalo, ze v popise práce v inzeráte to nebolo uvedené, ale pri pohovore bolo objasnené, že tam bude zodpovednosť za ľudí pod sebou. Jeden bol cez personálnu agentúru a popis práce bol dosť všeobecný, taká normálna pozícia, plat v agentúre mi ponúkli pekný a potom sa z toho "vykľulo", že je tam zodpovednosť za junior členov týmu. Ale za tých mám zodpovednosť doma 🙂, tak v robote chcem mať pokoj a len svoju prácu. Na druhom pohovore už nie cez personálku tiež povedali, že hľadajú človeka, čo bude tiež istým sposobom riešiť ostatných členov tímu, priamo osobu pod riaditeľom. Bola to seniorská pozícia, tak som si myslela, že tam pojde o prax a vedomosti a ono bolo z toho niečo takého. No čo už, asi budem musieť hľadať junior pozície, lebo asi nerozumiem dnešnej rétorike.
@vienala , ak si posledny rok - dva - tri na rodicovskej je divne sa tvarit, ze si v normalnom pracovnom pomere a pracujes, to je zavadzajuce a ako dobre hovoris, nie je to podla mna ani korektne. Cize tam by som normalne povedala, ze som na rodicovskej dovolenke, pracovny pomer so sucasnym zamestnavatelom trva, ukoncime ho dohodou, nastupit mozem od xxx
Ty, ked opisujes sucasnu poziciu, tak nespomenies, ze tam niekolko mesiacov/rokov aktivne nie si? Lebo teraz som sa trochu stratila. Kludne mi to pripadne vysvetli a oprav ma 🙂
Vela zien si to pise aj do CV, je to prehladne. V spolocnosti som zamestnana 10 rokov, z toho mam za sebou 2x 3 rocnu matersku v tom a tom obdobi. Ja si nemyslim, ze ja na tom nieco zle alebo utajovania hodne. Osobne nikdy nebudem tajit svoje deti pred zamestnavatelom, aspon si usetrim zbytocne pohovory, ak s tym maju problem. dalsia vec je ze hladas niekoho s trojrocnymi skusenostami, zenska vyzera ako dobry profil a na pohovore z nej vypadne ze tam.bola pat mesiacov a odvtedy je doma s drobcom. Strateny cas...
A znova ten isty argument aj ohladne nizsich pozicii. Som mama, chcem work - life balance poziciu. Najblizsie roky nemam zaujem o manazerske posty.
Odporucania si firma moze pytat vacsinou po tvojom schvaleni a uvedeni konkretneho kontaktu. V 90% pripadoch to funguje. Ak nepozna jedna personalistka druhu a posunu si nenapadko informaciu.
Detvaky su radost, nie tajomstvo. Ak ty budes otvoreny uchadzac, urcite sa najde firma, co ti to oplati a zaroven to oceni 🙂
Inak mame jedneho pekneho klienta, firma so severskymi korenmi a oni su uzasni v tom, ze chcu vediet aj o tvojom sukromi a na zaciatku pohovoru ti sami o sebe rozpravaju, kto su, co su, aka je ich kariera, kolko maju deti, ake stare, ci su rozvedeni, co radi robia. Uzasna otvorena komunikacia, to je radost 🙂 A potom som mala ja taku firmu, co vyslovene chcela vediet rodinny stav a pocet deti, ale ona na zaklade toho nediskriminovala uchadzacov, len ich to zaujimalo a nechceli niekoho neprijemne zaskocit takou otazkou.
@sisaka tak na slovensku to v praci riesia kedze aj matky to riesia - ako ty pises - v kanade by tvoja sefka nevedela ze mas deti keby ich nespomenies lebo sa vies postarat, na slovensku sa zial vacsina matiek postarat nevie, svoje problemy prenasa na zamestnavatela tak to aj niektori zamestnavatelia riesia...
@vienala ahoj... ja som si pracu nijdy dlhsie ako mesiac nehladala, deti som spomenula ja lebo som chcela ustupky voci mojim potrebam - firma nemala problem mi ustupit, v pohode s 2mi detmi zvladam mamazersku poziciu aj ked je manzel vytazeny - vsetko je len o dohode, schopnosti zariadit si veci a o tvojej kvalifikacii - do akej miery si pre zamestnavatela zaujimava a bude ochotny sa ti prisposobit...
Inak i ja , moji bratia aj moj muz mame dobru pracu a nikto z nas ju nema po znamosti - kazdy sme zacinali od piky a vypracovali sa...
@vienala Okrem toho, co tu uz zaznelo by som ti rada odporucila, aby si si sama zadefinovala, co CHCES a nie co nechces. Potom sa ti aj praca najde lahsie a nebudes zbytocne minat cas ani svoj, ani tych ostatnych. Inak by ma zaujimalo, aka konkretna pozicia je to, ked az na pohovore vysvitne, ze ide o manazera. To by som sa aj ja otocila na pate, ked ani firma nevie poriadne napisat co vlastne chce.
Inak si myslim, ze az si sama povies, co chces robit, tak si robotu najdes hned a nebudes musiet vobec uvazovat nad tym, ci mas povedat, ze mas deti, pripadne ako je to s byvalou firmou / terajsim zamestnavatelom. Odovies pravdu na polozenu otazku. Ak otazka nepadne, tak to nikoho nezaujima.
Drzim palce!
@loginexistuje prosím ťa, ešte nerozumiem otázke, že si to komplikujem. Veď to robím práve preto, aby som si život neskomplikovala, pri troch deťoch to naozaj nepotrebujem. Ako to mám povedať - chcem pozíciu, na začiatok kľudne aj jednoduchšiu, nezakladám si momentálne na vedomostiach, može byť obyčajná administrativa. Ale kde ju nájsť - ak je na pracovných portáloch, vždy majú nával žiadostí a neviem, či práve ja budem bez známostí tá, ktorá ich presvedčí. Ja to vidím tak, že mozem presvedčiť skor na odbornejších pozíciách. Alebo sa rozhýbať a nájsť si niečo cez konexie, veď aj mne sa hadam podarí niekde niekoho na správnom mieste poznať. ☹
praca na odporucanie nie je praca po znamosti je to vyhodne pre firmu aj pre zamestnanca ... jednak vies kam ides a jednak oni vedia koho mozu cakat je to super aj ked ides do uz fungujuceho timu ... aj pre ten tim aj pre teba.
Ja by som sa fakt popytala idealne cez manzela .. a nikto nevravi ze musis v danej firme byt do dochodku ..
U nas tak bezne prijimaju do firmy ... a do timov ak je treba tim rozsirit posiela sa mail vo firme kolegom aby odporucili noveho kolegu.
@dai viem, už sme sa o tom bavili v inej diskusii. Ja som to mala tiež vždy tak, že som si sama našla prácu. Ale teraz to nejak dosť riešim, asi je to už tým vekom, alebo pri viacerých deťoch už človek viac kalkuluje ... alebo možno preto, lebo všetci okolo mňa si akosi zvykli na to, že všetko je zabezpečené a všetko funguje a teraz to bude aj pre nich veľká zmena. Ja už viem, že pri dvoch malých deťoch to bolo náročné,tak sa snažím poučiť z minulosti a poriešiť to čo možno najlepšie.
Dievčatá, ja nemám problém, čo s chorými deťmi, som zvyknutá si nosiť prácu aj domov, no slovenskí zamestnávatelia, keď si v práci "necvikneš", tak tam nie si, čo na tom, že pracujem z domu, prácu mám hotovú, ale oficiálne som na očr alebo dovolenke - lebo čo by povedali ostatní kolegovia. Ale to, že nevegetím celý deň pri chorom dieťati a nepodávam mu iba lieky a čajík, ale aj fakt pracujem a stíham termíny, je sice pekné ale nie veľmi ocenené. Aj toto je dovod, prečo hľadám niečo iné ako povodnu prácu. Ale či aj nájdem, je otázka. Tam, kde robím teray popri RD - mimo hlavního pracovného pomeru, sa dá robiť aj z domu, nakolko je to malá firma, aj teraz vecer keď deti zaspia, budem este hodinku pripravovať veci na zajtra, aby som ušetrila čas v práci. No je to len 1/4 uvazok a zvýšiť mi ho nemožu, nakolko malá firma už nemá kapacity.
Ja som sa pýtala, či mi neuškodí, ak poviem, že som na RD na pohovore a nie, čo bude potom s deťmi, keď už budem zamestnaná. Je mi jasné, že to musím mať vyriešené, veď už som dva krát po deťoch nastupovala do práce.
@loginexistuje ja viem a nato čakám. Žiaľ, v mojom odbore, ani nie úplne v mojom, ale na účtovnom oddelení mám len jednu kamošku a tej som už dala avízo, tak možno niečo bude. V tých veľkých firmách poznám ľudí len na logistike - normálné by som už išla aj tam robiť, ak bude niečo voľné a potom sa prípadne presuniem na vhodnejšie miesto - no veď uvidím. Inak bývalí kolegovia sú len technici, prípadne projektoví manažéri, takže mimo mojho oboru, takze takto asi nic nenajdem.
Dievcata, este ma trapi jedna vec - a to je pocet pracovnych ponuk. Za maj to bolo v nasom meste 0 ponuk, v susednom najblizsom 2 ponuky, v dalsom trochu vzdialenejsom 2 ponuky, v krajskom ktore je este dalej - to neviem, nepozerala som, tam ma len jedna firma oslovila a este v jednom tiez vzdialenejsom bola 1 ponuka. Asi mam teda blby odbor - som financna analyticka a to leti hlavne vo velkych firmach v BA. Mohla by som este robit uctovnictvo, ale to nie komplexne niekde v malej firme - nikdy som samostatne uctovnictvo nerobila. Tieto samostatne uctovne pozicie boli prave u nas v meste 2 za mesiac. Co este prichadza u mna do uvahy, je v krajnom pripade pozicia logistu, ale bez praxe aj ked viem dobre jazyk, je asi bez sance - ale to by som brala len v krajnom pripade.
Teda, tych ponuk je fakt malo a to teda nezijem v hladovej doline. V maji tak malo ponuk, potom bude leto a to je nic a mozno na jesen sa to rozbehne, ale kto vie. Neviete nahodou, kedy byva viac pracovnych ponuk? Ja som si vsimla, ze zaciatkom roka ich bolo dost, ale vtedy som to este tak intenzivne neriesila.
@vienala
1) pozdrav kamošky že zaprieť deti,RD atd je sprostosť...radšej sa im vyhni..
treba povedať na rovinu..áno mám 3 deti,áno najmladšie má 3r. a áno má mi kto byť s ním,v prípade núdze..nerob zo zamestnávatela debila,hádam vie čítať zo životopisu kde máš hluché roky že si bola doma a zaprieť deti je nonsens..
2) posielaš žiadosti kade tade a potom si preberáš ked ti dajú šancu a zavolajú na pohovor..lebo to a to a to..
3) sama nevieš čo chceš,preberáš,vyberáš,kombinuješ..
4) a áno...dobrá práca sa zháňa cez známosti tak nech ti niečo vybaví manžel