Prosim o radu, napisem strucne info.
zamestnana som 10 rokov, teda aj s RD, riadne som ohlasila mesiac dopredu ze sa mienim vratit.
Ako sa mam ochranit
aby mi vyplatili dva mesiace vypovednu lehotu plus tri mesiace odstupneho
aby som dostala podporu z uradu prace,
aby mi vyplatili nevycerpanu dovolenku 45 dni,
a ci je pre man vyhodnejsie aby som na vypovedi mala paragraf o zruseni miesta alebo vypoved dohodou.
ci ma mozu donutit chodit vo vypovednej dobe do prace
ci musim pisomne poziadat o pripadne valorizacne, ak bolo v priebehu mojej RD
VELMI PEKNE DAKUJEM ZA KAZDU RADU 🙂 🙂
Ahoj. Nemám právnický vzdělání ale ty body, co tu píšeš, jsou snad zákonem daný a pokud by něco z toho nesplnil, řešila bych to přes pracák. A pokud si matně pamatuju z přednášek, tak pokud zrušili tvoje místo, měli by ti nabídnout náhradní nebo tě propustí pro nadbytečnost. A pokud by to hrozilo mě, tak když už bych by\la nezaměstnaná, hrotila bych to přes ten pracák, pokud víš, že žádný místo nezrušili. A donutit chodit vo vypovednej lehote do práce je kravine, ne? Normálně seš zaměstnaná až do uplynutí výpovědní lehoty, páč by ti taky mohli napařit Áčko a v čechách je to paragraf 53 za hrubé porušení pracovní kázně a důvod k okamžitému rozvázání pp bez nároku na odstupný. Teta v čechách to tak bylo eště před pár lety, jak je to tu navím, zjisti si, zavolej na prácák, poradí ti
joj, mam najradsej taketo dezinformacie! samozrejme, ze mas narok na podporu! ak ti da vypoved zamestnavatel z org. dovod, tak je povinny ti aj preplatit dovolenku a mas aj narok na vypovednu lehotu plus odstupne. ak pristupis na dohodu, tak potom je na tebe a zamestnavatelovi, ake podmienky si dohodnete...
aj ked ti da zamestnavatel vypoved z dovodu organizacnych, mozte uzavriet dohodu, ale ako dovod musi byt uvedeny paragraf myslim 63 ods.1 .... narok na preplatenie dovolenky mas, pokial si ju nemozes vycerpat ... zalezi, ako ti budu chciet dat vypoved, lebo datum mozu dat az po uplynuti dovolenky, a ty by si ju cerpala .... narok na podpru urcite mas
pokiaľ ti zamestnávateľ chce dať výpoveď, radšej paragraf o nadbytočnosti. Ináč ti musí podla zákona ponúknuť iné adekvátne miesto. Dovolenku preplatiť môže, ale nemusí (tzn. budeš si ju čerpať) a čo sa týka podpory, nárok máš a je lepšie pred nástupom na ÚPaSV aspoň tri mesiace pracovať ( budeš mať vyšší základ ).
ahoj @dudu
ak si vo firme cez 10 rokov, tak plati
neochranis sa nijak, ked si navyse, prepustia Ta. pouziju §63 bod 1 pism. b.)
ked tak urobi, automaticky mas narok na vyp. lehotu 3mesiace a odstupne vo vyske 3mesiace
mozete sa ale aj dohodnut na UPP z toho isteho dovodu, vtedy mas narok na odstrupne vo vyske 4 mesiace, vypovedna lehota v tomto pripade nie je.
je Tvojou povinnostou chodit do prace pocas vyp. lehoty, ak tak neucinis, zamestnavatel ma pravo ziadat od Teba peniaze vo vyske Tvojho mes. zarobku za kazdy takyto neodpracovany mesiac.
valorizacne... zamestnavatel ma povinnost dat Ti vsetky zvysenia, ktore na Tvojej pozicii boli, ale da sa to krasne obist, takze musi splnit podmienku, aby si mala minimalne minimalnu mzdu, ktora je v tomto roku 337,70eur... ak toto splni a da Ti minimalne taku mzdu aku si mala, je to ciste zo strany zamestnavatela.
dovolenka... nezabudaj, ze sa dovoenka za RD krati tak ako pri PN.
dovolenku nemusi preplatit, moze Ti celu dat vycerpat a potom skoncite PP.
pre Teba je z mojho pohladu vyhodne, nakolko nechces zrejme vypovednu lehotu, dohodnut sa na UPP z dovodu optimalizacie prac. miesta, cize, ako u vypovedi, co spominam, akurat, ze to bude dohoda §60 s danym dovodom.
ak chces mat vyssiu davku v nezamestnanosti a teda maximum, tak sa skus so zamrstnavatelom doghodnut, nech Ti da cerpat len par dni dovolenky, trebars 3 a zvysok nech Ti preplati plus k tomu odstupne. to Ti zaruci maximum, aky vies ziskat z prijmu, nakolko o odstupne sa rada do vymeriavacieho zakladu.
na vysku prispevku nema dovod ukoncenia PP ziaden vplyv, cize, ci to bude vypoved, ci dohoda, je to jedno. kedysi sa to rozlisovalo, dnes urcite nie.
nezabudni, az nastupis do prace, je jedno, ci na dovolenku, ci budes i fyzicky v praci, zajst na socialnu poistovnu, nahlasit zmenu, plus to oznamit na ZP.
az by si este cosi potrebovala, pis mi do IP.. alebo este osobke s nickom @evita68
veľa vecí nie je na písaných správne a je potrebné ich ujasniť
- Ako sa mam ochranit: pred výpoveďou sa neuchrániš ak je zamestnávateľ rozhodnutý ti dať výpoveď nájde spôsob ako to urobiť
- aby mi vyplatili dva mesiace vypovednu lehotu plus tri mesiace odstupného: zamestnávateľ ti môže dať výpoveď z organizačných dôvodov (to býva najčastejšie) je to §63 odst.1 písm. b) v tom prípade ti náleží výpovedná doba 3 mesiace a následne vyplatenie odstupného 3 mesiace vo výške priemerného zárobku (dôležité je ako máš definovanú mzdu v pracovnej zmluve), je dôležité či si zamestnaná viac ako 10 rokov alebo menej, to čo som napísala platí pre viac ako 10 rokov, nenapísala si konkrétny dátum.
- aby som dostala podporu z uradu prace: budeš mať nárok na podporu, nakoľko ti pracovný pomer trvá 10 rokov, je jedno či ti bude vyplatené odstupné, preplatená dovolenka, .... nárok na podporu budeš mať.
- aby mi vyplatili nevycerpanu dovolenku 45 dni: nevyčerpanú dovolenku je zamestnávateľ povinný podľa Zákonníka preplatiť, pokiaľ nie je možnosť si ju vyčerpať, pokiaľ by si dostala výpoveď môže ti zamestnávateľ nariadiť dovolenku čerpať v rámci výpovednej doby. čiže dovolenku si vyčerpáš a dostaneš plat len v rámci výpovednej doby.
- a ci je pre man vyhodnejsie aby som na vypovedi mala paragraf o zruseni miesta alebo vypoved dohodou: ak by si podpísala výpoveď dohodou, tak zamestnávateľ je povinný preplatiť dovolenku ak je zostatok správny a vyplatiť odstupné 4 mesiace, pozor ale v dohode musí byť napísaný dôvod výpovede §63 odst.1 písmeno b) ak to tam nebude napísané tak ti musí preplatiť len dovolenku a s odstupným sa môžeš rozlúčiť. určite trvaj na uvedení dôvodu výpovede či už by to bola dohoda alebo výpoveď
- ci ma mozu donutit chodit vo vypovednej dobe do prace: počas výpovednej doby samozrejme musíš chodiť do práce, je to čas, ktorý musíš stráviť v práci, obísť to môžeš buď čerpaním dovolenky, alebo môžeš ísť na PN, ale tu dostávaš počas výpovednej doby len nemocenskú dávku a nie celý plat.
- ci musim pisomne poziadat o pripadne valorizacne, ak bolo v priebehu mojej RD: toto veľmi záleží od toho ako máš postavenú pracovnú zmluvu a či máte v práci nejakú kolektívnu zmluvu, kde sa zakladá právny nárok na valorizáciu mzdy.
- pokiaľ chceš mať max. podporu tak nie je potrebné pracovať 3 mesiace, naopak je pre teba výhodnejšie ak by si to mala všetko vyplatené za jeden deň, napr. podpíšeš dohodu o skončení pracovného pomeru a budeš mať nárok na vyplatenie odstupné 4 dni + dovolenka, RD ti končí 10.2.2013, do práce nastúpiš 11.2.2013 a vtedy aj ukončíš pracovný pomer, teda za jeden deň práce budeš mať veľký príjem a budeš mať max. podporu, ak by si medzi tým čerpala dovolenku tak sa ti tento príjem prepočíta na viac dní a dávka v nezamestnanosti sa počíta z denného vymeriavacieho základu. je rozdiel či ti budú napr. 1200/1 = 1200 denný vymeriavací základ alebo 1200/10 = 120 denný vymeriavací základ !!!!
- záleží na tebe či chceš v práci zotrvať výpovednú dobu alebo nechceš v práci pokračovať, treba si zvážiť aj atmosféru na pracovisku a hlavne o akú prácu ide.
- výplatu podpory si môžeš predĺžiť o PN, ktorá ti bude tiež priznaná v max. výške ak by si podpísala dohodu tak ako píšem hore vyššie a výplata dávky v nezamestnanosti by sa ti o dĺžku PN posunula.
súhlasím skoro vo všetkom so zuzana909, dala by som jej aj bod, no nemohla by som už pridať príspevok,
a s čím z jej článku nesúhlasím
- s výpočtami podpory, lebo pri zaregistrovaní v období 1.1.2013-30.6.2013 je maximálny denny vym.základ pre výpočet podpory cca 51,68eur aj ked by mala na výplatnej páske odvod na 1kalend.den napr. 140eur, čo môže mať, ak by to bolo za február 2013 (max. mesačný odvod 3930eur :28dní vo februári), tj. podpora pri zaregisrovaní po 31.12.2012 už nemôže byť 1160eur, ale je najviac, ak som dobre rátala, cca 801eur, ak sa vypláca za mesiac s 31dnami.
- pri nemocenskom tiež nemusí dosiahnuť maximum, tam velmi záleží od dátumov ukončenia rd, ukončenia pp, vzniku pn a snád hlavne na mzdárke, lebo od nej by záležalo, aký uvedie pravdepodobný vym.základ, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiaci nástupu na pn (počas Rd a pn sa nem.poistenie neplatí). A suma ktorú uvedie ako pravdepodobnú sa vydelí za každých okolností číslom 30, preto obvykle uvádzajú celomesačný príjem podla aktuálnej prac.zmluvy, no niekedy aj inak. Zákon v tomto nie je velmi jednoznačný, tj. v tomto konkrétnom prípade nie je čo mzdárkam závidieť, ani tie rady, čo dostávajú zo SP.
mas narok na odstupne.urcite.myslim ze ak ho dostanes tak nemas narok na podporu ale myslim ze zahlassit sa mozes-dovolenku asi nepreplatia.ked tak si ju vyberies -t.j 45 dni akoze budes robit a ty si vyberies dovolenku.ozaj zalezi od zamestnavatela.je mozne ze ti ju vyplati. skus este napisat niekde na socialne.asi som vela nepomohla