Ahojte, uvažujem,že by som odišla robiť do zahraničia asi Rakúsko alebo Švajčiarsko. Vedel by mi prosím niekto povedať,ako ste si zvykli atď. Nemčinu viem. Preto rozmýšľam napr. že v škole by som možno mohla robiť. Mám obavy,nakoľko som sama a už mám taký vek. Ďakujem
Čo by si mohla robiť v škole? Vzdelanie ti neuznajú a nemecky tu vedia všetci. A tí, či nevedia - ver tomu, že s tými robiť nechceš.
Nechapem, coho sa obavas, co myslis, pod tym zyvknut....tak ausländer budes vzdy, ci nemecky vies alebo nevies🫣🫣🫣a zvysok...🤷♀️🤷♀️🤷♀️zalezi od toho kam pojdes, co budes robit, kde budes byvat....moze byt veeeelmi dobre po zle....
Normalne, ved ked vies jazyk, tak kolegovia sa budu bavit, je to rovnake ako inde
@bobrina1, prosím ťa, ktoré pedagogické uznajú? Neuznávajú ani vzdelanie pre škôlky, pre školy si viem predstaviť tak maximálne predmety ako ručné práce a podobne, možno. Jazyky rozhodne nie a odborné predmety tiež nie. Ešte asistentku by možno mohla robiť, ale to nie je uznanie vzdelania, lebo tam žiadne vzdelanie predpísané nie je. Že ti akceptujú existenciu vysokoškolského titulu ešte neznamená, že s ním môžeš učiť.
@vroni musis mat c1 nemcinu a da sa to uznat, dolezite je mat akreditovane studium v ramci EU ( cize Uni na SK musi mat EU akreditaciu toho odboru), s tymto neni potom problem v ramci EU. Ale neviem ake mali skoly na SK, tiez mozes nechat uznat s C1 nemcinou napr socialnu pracu, elementarnu pedagogiku a pod smery. Ked chce clovek ucit tak dostane po tomto kroku od Ministerstva pol rocny kurz skrz osnovy a system a potom ide ucit.
@kiki68, toto boli ucitelky, presne o pedagogiku išlo. Zase že by niekto s vystudovanou sociálnou prácou chcel ísť učiť fyziku by bol solídny úlet. 🫣
@bobrina1, uznanie diplomu je bezproblémové, neuznali im to akurát za dostatočne na učenie. Aj mňa "lákali" na učenie, že diplom mam uznany (nepedagogický smer) a vraj pedagogiku by som si musela dorobiť tak či onak (nedorobila som si, nechcem ucit). Alebo je Viedeň štát v štáte a ma ine pravidlá než zvyšok at. Neviem 🤷🏼♀️
@vroni Lehramt pre napr fyziku je mozny dvomi sposobmi, bud mas ucitelstvo a akreditaciu odboru EU ( nema vacsina privat unis na sk), 5 rokov praxe a nemcinu c1, alebo si vedec a dorobis u nich ped minimum s tym, ze za ten pol rok ucis. Nakolko na matiku, fyziku nie su ucitelia. Moja svokra je vedkyna a mohla by ucit napr pribuzne predmety.
Inak tu pedagogiku, co vyzaduju dorobis za rok, ked mas magistra z inej krajiny v ramci Lehramt. To sa robi na Hochschule. Tam mozes za rok dorobit aj napr elementarku, ked treba. Priamo vo Wien to ide. Akoze toto ked chces ucit je ta dost jednoducha cast toho celeho. Ja by som mohla ucit, mne sa to nechce. Kym mam dieta male, tak nechcem robit s detmi. Az ked bude dieta velke cez 15/16 rokov, tak potom.
@vroni Vieden ma ine pravidla ako zvysok statu, kazdy Bundesland ma vlastny skolsky zakon. Cize Vieden ma svoje pravidla, nemusia byt totozne s nicim inym okolo. Tak to ma Rakusko vo vsetkych oblastiach. Napr aj ked mas nejaky pravny problem v Klagenfurt, tak nebudes mat pravnika z Wien, nakolko neovlada tie ich zakony a musel by to nastudovat. Je to trosku kocurkovo v tomto smere
@kiki68, ťa kocka s fyzikou bola zhodou okolností Nemka s holandskou uni (teda ešte stále je, akurát že nie je ucitelka v At). Zhodou okolností mala nemecký Lehramt plus doktorát z fyziky a pedagogiky. No, vo Viedni nestačilo. Nemcinarka mojej dcéry si musela "dorábať vzdelanie", lebo jej nemecku Uni neuznali ako pedagogické vzdelanie. Takže evidentne je to veľmi individuálne, čo kde "uznajú" a čo si kde vymyslia.
@vroni tam rozhoduje akreditacia, prax a potom ten jeden rok sa da prezrat. Len ci to ludia za ten plat chcu aj robit. Zase take uzasne to nie je. Keby mam Matfyz, tak ucit na nejakej HTL alebo nejakej inej mrzkosti, tak neviem neviem 😀 Tak ked tak kuvikaju ze nema kto ucit 😂 tak tomu nepomahaju. Znamej odpadli hodiny, ale ze vela, nemali ucitelov. Dali im e- learning domov a fertig 😀
Vo Viedni dostanes ine rozhodnutie ako v inych krajoch..ale ak ti to tam uznaju, tak to plati v celom AT 🙂 preto sa oplati to robit vo Viedni... A jasne, ze uznavaju 🙂
Zvyknúť sa dá...pokiaľ je dobrá práca aj kolektív 🥰
@kiki68 pises o uznavani v ramci EU. Autorka pise o tom, ze "ma taky vek", to znamena, ze ona urcite nekoncila studium za cias EU. Konkretny pripad - znama, madarka, v NÖ su minimalne 14 rokov, v madarsku skoncila ucitelstvo (uz neviem coho), v at jej to uznali iba ako freizeitpädagogin. Teraz konecne druhy rok, co uci ako zweitpädagogin, ale neviem, presne ktore predmety, viem, ze dceru uci hudobnu... eate aj samotne ucitelky rakusanky, vraveli, ze nechapu preco jej vzdelanie neuznali a normalne s nou oslavovali, ked minuly rok mohla zacat ucit ako ucitelka...
Inak druhu kamosku nevedia doteraz zastufovat v pflegebereich, lebo koncila zdravotku pred vstupom do EU a nevedia napasovat slovenske a rakuske osnovy...
@nedockavasom, skôr naopak. Oplatí sa nechať uznať inde a ísť s tým do Viedne 🤣 Hoci, učiť vo Viedni by som nešla ani za trojnásobný plat (ale ja mám tu nešťastnú matfyz, tak sa mi ľahko hovorí 🤣)
@kiki68, ver tomu, že radšej HTL než nejaká Mittelschule v 10. Bezirku, kde sú učitelia radi, že vzduchom lietali v ten deň len nadávky a nie facky či nože....Tam je tých pár tisíc mesačne kruto vydretych.
Inak, my sme teraz nö, hranice máme doslova na doplutie (nie pri Ba) a učitelia sem dochádzajú (ti, ktorí dochádzajú) z Viedne, Slovak žiaden. A to by to mali z Kútov či Malaciek za pár minút (autom, ale aj na bicykli). A oproti slovenskému ucitelskemu platu viac než trojnásobok. Tak neviem, či to bude také jednoduché s tým schvaľovaním.
Ale druha kamoska, so skoncenym ucitelstvom nemciny na svk, uci nabozenstvo vo volksschule. 2 roky si dorabala nabozenstvo
@bobrina1, nemcinarka si vzala rakúšana, učila pred tým v Nemecku, takže predpokladám, že mala Lehramt. V Nemecku to býva základná podmienka. Druhé dve baby boli obe rodené Nemky, takže nemčinu na úrovni C1 mali celkom isto. Nemčinu učiť nechceli ani jedna, mali odborné predmety. Že odmietli uznať fyzikarku ma prekvapilo asi najviac (opakujem, vyštudovanú učiteľku s aprobaciou na fyziku, ukončeným Lehramtom plus troma rokmi praxe a Nemku). Bolo to pred dvoma rokmi, čo a ako posudzujú mi je záhadou, ale evidentne je tam nejaká zrada, o ktorú sa dá potknut. Že chýbajú učitelia o Viedni mi pripadá pomerne pochopiteľne. Že chýbajú učitelia v pohraničí mi pochopiteľne nepripadá (dobre, mne nepripada pochopiteľne ani to, že sa neučia jazyk krajiny, ktorá leží o dva kilometre ďalej, ale to je mimo témy). Ale nie som učiteľka, netuším, kde je háčik v tejto rovnici.
"Kto sa boji,nech nechodi do lesa."To je kolko,taky vek?