Ako skončiť pracovný pomer?

kikuska63
16. apr 2022

Ahojte, ako ukoncit pracovny pomer ked dohoda nie je mozna a vypovedna lehota je az moc dlho na to aby som sa z tej roboty nezblaznila? Moja psychika si to den o denne odnasa ze tam pracujem

kikuska63
autor
16. apr 2022

@kikuska63 na zaciatku bolo vsetko ok, takyto stav prisiel po dvoch rokoch

pribinak
16. apr 2022

@kikuska63 čerpať dovolenku

sissy27
16. apr 2022

@kikuska63 no veľa iných možností nemáš - zo zdravotných dôvodov by to bolo ešte dlhšie ako výpovedná doba a ani to nie je úplne jednoduché.
Ešte môžeš “hrubo porušiť pracovnú disciplínu” a vyhodia ťa aj sami a hneď, ale to sa s tebou povlečie, do toho by som ja osobne nešla. Byť tebou dám výpoveď a počas výpovednej vyčerpám zostatok dovolenky. Odkladať to asi nemá zmysel, keď je to také hrozné.

mimirka32
16. apr 2022

@kikuska63 mam znameho co mal podobny problem. Dal vypoved a potom zvysne dva mesiace bol na PN

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
16. apr 2022

@kikuska63 no ak už máš novú prácu tak po výplate by som tak či tak odišla....veď nech ti píš absenciu keď nepristúpil na dohodu....nanajvýš ti nedá poslednú výplatu...

kikuska63
autor
16. apr 2022

@hazelgracegus vedia mi podrzat pracovne miesto do maja cez znamosti

kikuska63
autor
16. apr 2022

@sissy27 dovolenku mi nebudu chciet dat :((

iwesska
16. apr 2022

@kikuska63 Chod na PN. Lekarke povedz,ze si uz vyhoreta z tej prace,mas fyzicke aj psychicke tazkosti a potrebujes si oddychnut,da ti PN-ku

iwesska
16. apr 2022

@kikuska63 Ale co sa dovolenky tyka,take ze "nebudu mi ju chciet dat" neexistuje. Ak mas na nu narok,bud si ju vycerpas,alebo ti ju preplatia. A zamestnavatelia radsej volia prvu moznost. Este mas moznost si vziat neplatene volno a 2 mes.si platit sama odvody. Vtedy ti nemozu nic.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
16. apr 2022

@kikuska63 no výpovedná doba je 2mesiace, takže ti nepomôže ani PN.....jednoducho ak sa nedá dohodnúť, povedz že aj tak končíš k danému dátumu, nemôžu ti nič....nanajvýš ti nedajú poslednú výplatu....dovolenku ti buď musí dať alebo preplatiť, takže ak ti ju nechcú ani podpísať na čerpanie tak tudy cesta nevedie....normálne povedz že si ochotná robiť do mája a potom nech ti dajú dovolenku a podpíšu dohodu....ak nie, odídeš aj tak a ak viac nechceš prísť do práce choď do nástupu do novej práce na PN....v podstate ti nemôžu nič, zo Zákonníka práce ak nesúhlasia s dohodou a nedodržíš výp.dobu si môžu nechať 1tvoj plat.....ak ide o bankovníctvo tam niekde v zmluvách majú uvedené že ak odídeš skôr, musíš im uhradiť alikvotnú časť zo školení, ale to musí byť uvedené vyslovene v pracovnej zmluve

ibrunova
16. apr 2022

A čo porieši PN? Však ak bude PN, nemôže nastúpiť, či?

mogaa
16. apr 2022

@ibrunova nie PN jej v tomto prípade vôbec nepomôže, iba v tom ak už do začiatku mája nechce nastúpiť v starej práci....ale keďže chce nastúpiť v máji a nepodpíšu jej dohodu(výpoveď 2mes.nestíha), takže jedine odísť aj bez podpísania dohody - ale riskuje že jej nevyplatia poslednú mzdu

veltraud
16. apr 2022

@iwesska dovolnkou disponuje zamestnavatel, takze nemusi jej ju dat. Neplatene volno je moznost, s ktorou tiez musi zamestnavatel suhlasit, nie je jeho povinnost ho dovolit.
Zaroven je blbost, ze nevyplatia poslednu mzdu. Moze si zamestnavatel narokovat pokutu za nedodrzanie vypovednej doby (pokial to je v zmluve), pripadne za vzniknute skody.
Ak by ste premyslali, ze prestanete chodit do prace a nechate sa vyhodit za Acka, pozor. Ak mate 2+ neospravedlnenych absencii, zamestnavatel vas moze "beztrestne" vyhodit, ale ani nemusi. Ak chce robit napriek, nevyhodi vas, bude vas dalej viest ako zamestnanca, a kazdy den vam bude pisat Acka. Moze to kludne robit tyzdne, mesiace...
Jedina legitimna moznost, ako odist skor ako vyprsi vypovedna doba, je dohoda - s ktorou vsak musia suhlasit, dohodnut sa vsetky strany.