Ako skĺbiť návrat do práce so škôlkou?

hrevuska
8. máj 2013

Ahojte,
chcem sa spytat, nenasla som tuto temu... Malu mi beru do skolky od januara 2014, ja by som mala nastupit 29.12.2012. Ako sa to riesi? Resp. pytam sa, lebo ma vsetci upozornuju, ze jednak bude mala vkuse chora a teraz sa to robi tak, ze sa dava dieta na adaptacnu dobu do skolky najpr len na par hodin, ale ako to sklbim so zamestnanim? Nemam nikoho kto by s nou po tych par hodinach bol doma a cakal kym pridem z prace..
Budem vdacna za akekolvek odpovede a rady. Alena

sissy27
8. máj 2013

@hrevuska adaptačná doba nie je povinná, treba sa spýtať priamo v škôlke... a ak bude chorá, tak ti lekár vypíše OČR a ostaneš s ňou doma... ak budú v škôlke trvať na adaptačnej dobe, tak si zoberieš po pol dni dovolenku, alebo budeš neskôr nadrábať, treba sa dohodnúť so zamestnávateľom... ak si z kategórie "osamelá matka", tak sa na teba vzťahujú nejaké zvýhodnenia čo sa týka práce nadčas a rozvrhnutia prac. času, pozri si to v zákonníku práce (je voľne dostupný na webe)...

rebroza
8. máj 2013

@hrevuska a treba mysliet pozitivne s tymi chorobami. moj starsi bol chory tak raz za dva mesiace na tyzden a len pocas zimy. a vsetci ma odhovarali, nech ho nedavam do skolky, ze budem mat doma dvojmesacne babo a to od neho nachyta vsetko. a klop klop na drevo, mala chytila od neho akurat sopliky, ale nic horsie.
tak drzim palce.

meinkonka
8. máj 2013

@hrevuska ahoj, no je to tazka situacia. moj maly nastupil do skolky od 2 rokov, ja do prace a mali sme to veru tazke, lebo bol dost casto chory, presnejsie kazdy 3 tyzden, 2t skolka 1t doma a to predtym nebyval casto chory, bolo to fakt o drzku, striedali sme sa vzdy ja, manzel, babka, dedko a to na nas s mm v robote uz hucali. a to ja som nastupovala do povodnej roboty po materskej. ale je tazko predpovedat dopredu, mozno tvoja dcerka nedube chora, predsa len uz bude mat 3 roky, lepsiu imunitu, dopredu to nenaplanujes. kazdopadne, ked nastupujes do novej prace, tak by som si na tvojom mieste zabezpecila nejake opatrovanie pre pripad choroby, lebo nevy zamestnavatel by caste absencie podla mna neakceptoval, zial dnesny svet je svina 😒 😒 . drzim palce 🙂 a ako pisala sissy vyssie, nie vsade je adaptacna doba, u nas nieje, rsp. len ak chces

monyccka
8. máj 2013

@hrevuska adaptacny je dobrovolna zalezitost. to nie je povinne nutne absolvovat. cize toto riesit nemusis. co je ale problem je chorobnost. nasa bola po nastupe do skolky viac doma ako v skolke. _bez prehanania. cely rok. a teraz ju uz nechavam doma az do septembra, pretoze to uz nezvladam..tri dni v skolke-tri tyzdne doma. Pred nastupom do skolky bola chora raz - v siestich tyzdnoch. odvtedy len sopliky. A skolka nas polozila na lopatky (kasel, horucky, sopliky, zvracanie atd). Cize skor by som si riesila toto vopred. Ze kde a s kym bude, ked bude chora.

mia18112
8. máj 2013

@hrevuska Ahoj. Tých chorob sa neboj. Ak Ti mala nebývala casto chora, tak to bude ok. Su deticky, ktore vobec nic nezlomi, ani skolkarsky kolektiv. Nas maly je opacny prípad, my sme boli chorí v jednom kuse, presne ako pise meinkonka. Nas najdlhsi pobyt v skolke bol 2 týzdne!!!! A zase dalsia choroba. Stale dokola od septembra. Ja pisem cerstvu skusenost, maly mal 3 roky a ja som sa vratila do prace (zatial su to len 4 pracovne dni). Ale poviem Ti, je to o drzku. Pokial nemas robotu na jednu smenu, pripadne niekde v kancelarii.....zapoti sa cela rodina!

zazalienka
8. máj 2013

môj mal 3 roky 20.1.2013.. do škôlky nastupoval 4.2. ja som to poriešila ( z rôznych dôvodov) výpoveďou, teraz som ešte stále na max.podpore, hľadám si robotu tak aby som stíhala škôlku ( tato nestíha).. a dúfam klop klop že som našla a zoberú ma.. malý si zvykal asi 3 týždne , potom bol chorý ( to chytil odo mňa, nie v škôlke), potom jarné prázdniny, takže 3 tt doma v kuse a znova ako keby zácvik.. potom už pohodička, teší sa, spinká tam, klop klop zatiaľ chorý nebol .. ja som preventívne od jesene dávala práškový vitamín C z DM, aby mal akú takú ochranu a základ.. ale teda Miško nezvykol byť chorý, dúfam že mu to zostane.. zatiaľ nemáme problém..

hrevuska
autor
8. máj 2013

@meinkonka viem, ze nie vsade je ta adaptacna doba, len neviem ako to bude mala znasat, preto sa vypytujem co ak... a mne zial v tomto nema kto moc pomoct, byt s malou doma, bo manzel stale na sluzobkach-tyzdennych, moji rodicia riesia aj sestrine deti a to nechcem rozmyslat co s malou v lete... 😒 Mala by som nastupit do byvaleho zamestnania, nic nove, ved kam by ma aj chceli? Len mam des z toho, ze to bude riadne psycho a asi budem vecer dost padat "na hubu"

janinah
8. máj 2013

adaptačnú dobu cca mesiac sme mali v čase tesne pred mojim nástupom do práce,teda zaniesla som ho o 8mej bola som doma /keby niečo/ a potom som preň šla popoludní...keĎ som šla do práce,tak bol už viac.menej na školku zvyknutý ..dopredu sa neobávaj,nebude to síce pohodička,ale zvládneš,zvládame to všetky,lebo musíme 😉 ja keď sa pozriem dozadu čo všetko som zvládala,tak samu seba obdivujem 😉

janinah
8. máj 2013

@hrevuska na tvojom mieste vážne rozmýšľam na druhou MD,nebolo by to pre vás dobré riešenie?

sissy27
9. máj 2013

@hrevuska no nič v zlom, ale keby všetky rozmýšľali ako ty, tak sú rady dobrovoľne nezamestnaných asi hodne dlhé... väčšina žien sa vracia po materskej do práce, ak sa už nevrátili do práce skôr a zvládajú to a tiež nemá každá po ruke starých rodičov, niektoré sú na deti úplne samé a dá sa to... ale ak muž dobre zarába a tvoj príjem vám chýbať nebude, tak ostaň doma, moja dcéra má spolužiaka, s ktorým je mamička už 10. rok "na materskej" 😝
mala by si začať myslieť trošku pozitívne 😉

@janinah ehm, to je aké riešenie, že ďalšia materská? a po troch rokoch čo, zase materská, lebo problém bude ten istý plus staršia pôjde do školy a "ako to budem zvládať s dvoma deťmi?"

janinah
9. máj 2013

@sissy27 a čo je na ďalšej MD zlé? situácia o 3-4roky môže byť iná napr. manžel nebude chodiť na týždňovky,nejaká babka bude "volnejšia" na stráženie detí...ja som mala dve deti po sebe a zvládala som a x iných žien tiež

sissy27
9. máj 2013

@janinah a keď to o tri roky nebude iné, manžel bude robiť stále týždňovky, babky stále nebudú po ruke, tak čo, tretia materská? a keď ani potom sa nič nezmení k lepšiemu, tak štvrtá materská? na dvoch materských po sebe nie je nič zlé, ak je to plánované, lebo chce niekto druhé dieťa, ale ísť na materskú ako riešenie tejto situácie je slušne povedané pritiahnuté za vlasy, ak si nevie dať rady s jedným, tak s dvoma to ľahšie nebude...

janinah
9. máj 2013

@sissy27 tak to nechajme na autorku príspevku...

kika112
12. máj 2013

@hrevuska neboj sa nicoho, vsetko zvladnete 🙂 Adaptacny proces... mne v skolke povedali ze nech tam necham syna hned na cely den, ak by plakal, oni ho zabavia - na to predsa su tam, nie ze zaplace a matka skoci ponho - to veru nie, kde by sme prisli? To by mohol zacat vyuzivat. Bude v rukach skusenych, je ich pracou deti motivovat a odviest ich pozornost ak su lutostive. Co sa tyka chorob, zalezi od imunity. Moje deti byvali casto chore, niekedy sa v skolke striedali, nastastie svokra vypomohla, inak by som bola kazdy mesiac tyzden doma. Ty si poznas svoje dieta a mozes predpokladat ako sa jej bude v skolke pacit, rozhodne vsak nevyslovuj pred dcerkou obavy /ako to zvkadnete/ a podobne veci. Deti su velmi vnimave a prekvapivo chapave. Ja sa s mojimi bavim narovinu a vsetko im vysvetlujem primerane ich veku.