Ako si vyrátam približnú sumu za dovolenku?Mám nepravidelný príjem.Mám zarátať aj príplatky či len holú základnú mzdu?
Nam sa rata za posledne 3 mesiace, akoze za uzavrety kvartal roka, ale muz ma v robote taky velmi cudny vzorec, akokeby kumulativny alebo ročny, ale kedze to vychadza lepsie, radsej sme sa na to nikdy nepytali 😄
Zapocitava sa tam hruby prijem (aj s odmenami, ak su priznane) a mal by sa brat do uvahy posledny kalendarny stvrtrok pred dovolenkou
Priemerný zárobok možno chápať ako priemerný hrubý zárobok. Zisťuje sa vždy k prvému dňu kalendárneho štvrťroka za rozhodujúce obdobie, ktorým je predchádzajúci kalendárny štvrťrok, a to z hrubej mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v rozhodujúcom období a z doby, ktorú zamestnanec v tomto období odpracoval.
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/n... © Podnikajte.sk
Áno, do priemerného zárobku sa počítajú i príplatky. Mala by si mat uvedeny tento zárobok na výplatnej páske. Počítajú sa ním aj iné náhrady napr. lekár, pohreb, darovanie krvi atd. Rozhodujúci je tvoj prijem za predchádzajúci kal.stvrtrok (04-06), a počet odprac.hodín.
@bokabuka
U nás to majú dobre vymyslené, nakoľko mame základnú mzdu a osobne ohodnotenie. Ak mám napr. týždeň dovolenku, mám nižšie osobne ohodnotenie, takže v konečnom dôsledku je jedno aký mám dovolenkový priemer, lebo či mám dovolenku, či nie, mzda vždy na podobnej úrovni.
@andaluzia12 to je štandardom, prečo by si mala mať vyššiu mzdu, keď čerpáš dovolenku? Osobne ohodnotenie sa počíta do priemeru a je teda zahrnuté v náhrade za dovolenku.
Veď aj základnú mzdu máš vtedy nižšiu.
@tiika v predošlom zamestnani sme mzdu nemali rozdelenú na základnú a osobné ohodnotenie, keď som mala dovolenku, mzda bola vyššia. Preto ma to v aktuálnom zamestnaní prekvapilo ….
@andaluzia12 a mala si predtým nejaké príplatky (za sobotu, nedeľu, nadcas..) a ako to máš teraz?
@tiika mala, aj teraz mám.. ale mám pomerne špecifické zamestnanie, kde je vysoké sezónne zatazenie, čiže mam celoročný paušálny príplatok za nadčasy ….
@andaluzia12 takze, ak tomu rozumiem, tvoj hodinový zárobok vrátane toho paušálu sa veľmi nelíši od priem.zárobku? Teda každý mesiac máš približne rovnakú mzdu?
V tom prípade je mzda počas dovolenky ovplyvnená touto skutočnosťou a nie krátenim osob. ohodnotenia.
Nám sa v práci ráta priemer platu za posledné 3 mesiace. Takže sa napríklad oplatí ísť na dovolenku v priebehu 3 mesiacov po vianočných prémiách, lebo nám zaplatia viac. Ale neviem či je to takto všade.