Ako si vyrátam približnú sumu za dovolenku?

15. sep 2024

Ako si vyrátam približnú sumu za dovolenku?Mám nepravidelný príjem.Mám zarátať aj príplatky či len holú základnú mzdu?

bokabuka
15. sep 2024

Nám sa v práci ráta priemer platu za posledné 3 mesiace. Takže sa napríklad oplatí ísť na dovolenku v priebehu 3 mesiacov po vianočných prémiách, lebo nám zaplatia viac. Ale neviem či je to takto všade.

petamich
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basska_b
15. sep 2024

Nam sa rata za posledne 3 mesiace, akoze za uzavrety kvartal roka, ale muz ma v robote taky velmi cudny vzorec, akokeby kumulativny alebo ročny, ale kedze to vychadza lepsie, radsej sme sa na to nikdy nepytali 😄

petamich
15. sep 2024

Zapocitava sa tam hruby prijem (aj s odmenami, ak su priznane) a mal by sa brat do uvahy posledny kalendarny stvrtrok pred dovolenkou

Priemerný zárobok možno chápať ako priemerný hrubý zárobok. Zisťuje sa vždy k prvému dňu kalendárneho štvrťroka za rozhodujúce obdobie, ktorým je predchádzajúci kalendárny štvrťrok, a to z hrubej mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v rozhodujúcom období a z doby, ktorú zamestnanec v tomto období odpracoval.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/n... © Podnikajte.sk

tiika
15. sep 2024

Áno, do priemerného zárobku sa počítajú i príplatky. Mala by si mat uvedeny tento zárobok na výplatnej páske. Počítajú sa ním aj iné náhrady napr. lekár, pohreb, darovanie krvi atd. Rozhodujúci je tvoj prijem za predchádzajúci kal.stvrtrok (04-06), a počet odprac.hodín.

andaluzia12
15. sep 2024

@bokabuka
U nás to majú dobre vymyslené, nakoľko mame základnú mzdu a osobne ohodnotenie. Ak mám napr. týždeň dovolenku, mám nižšie osobne ohodnotenie, takže v konečnom dôsledku je jedno aký mám dovolenkový priemer, lebo či mám dovolenku, či nie, mzda vždy na podobnej úrovni.

tiika
15. sep 2024

@andaluzia12 to je štandardom, prečo by si mala mať vyššiu mzdu, keď čerpáš dovolenku? Osobne ohodnotenie sa počíta do priemeru a je teda zahrnuté v náhrade za dovolenku.
Veď aj základnú mzdu máš vtedy nižšiu.

andaluzia12
15. sep 2024

@tiika v predošlom zamestnani sme mzdu nemali rozdelenú na základnú a osobné ohodnotenie, keď som mala dovolenku, mzda bola vyššia. Preto ma to v aktuálnom zamestnaní prekvapilo ….

tiika
15. sep 2024

@andaluzia12 a mala si predtým nejaké príplatky (za sobotu, nedeľu, nadcas..) a ako to máš teraz?

andaluzia12
15. sep 2024

@tiika mala, aj teraz mám.. ale mám pomerne špecifické zamestnanie, kde je vysoké sezónne zatazenie, čiže mam celoročný paušálny príplatok za nadčasy ….

tiika
16. sep 2024

@andaluzia12 takze, ak tomu rozumiem, tvoj hodinový zárobok vrátane toho paušálu sa veľmi nelíši od priem.zárobku? Teda každý mesiac máš približne rovnakú mzdu?
V tom prípade je mzda počas dovolenky ovplyvnená touto skutočnosťou a nie krátenim osob. ohodnotenia.