Ako si vypýtať vyšší plat?

27. júl 2024

Ahojte. Po akom čase je vhodné si vypýtať zvýšenie platu? A Akým štýlom? Som spoľahlivá, všetko vždy robím na čas, ostávam aj po pracovnej dobe ak treba…

pluss
27. júl 2024

najmä treba mať mnoho argumentov - ochotná, spoľahlivá, robíš robotu nad rámec opisu, nad rámec času, prichádzaš s nápadmi, zefektívňuješ procesy atď..

beata_k
27. júl 2024

Ja ti doprajem, ale toto nie su dovody na zvysenie platu. Resp. velmi chabe. Musis ponuknut nieco viac, nez fakt ze si robis svoju pracu. Drzim prst.

zmrzlinka2021
27. júl 2024

@beata_k už len robiť svoju prácu kvalitné nie je samozrejmosť

mint_blossom
27. júl 2024

@pluss Ja sa spytam, co by som mala spravit preto ak by som chcela vyssi plat.

beata_k
27. júl 2024

@zmrzlinka2021 Dost sa to ocakava. Dostavas za to mzdu.

lonely66
27. júl 2024

dôvodom by mohla byť aj inflácia a každoročné zvyšovanie cien. autorka, neuvádzaš, ako dlho si u tohto zamestnávateľa, aká je to oblasť práce, apod.
avšak jednoznačne by som žiadala písomne. podať písomnú žiadosť o zvýšenie platu a dať si to potvrdiť (prevzatie). no a uvidíš.

autor
27. júl 2024
autor
27. júl 2024

@zmrzlinka2021 veď to, mám kolegov čo všetko ofrflu, nadávajú a nakoniec to musim robiť ja 😺

lonely66
27. júl 2024

tak rok je zas úboho málo na to, aby si žiadala zvýšenie platu, ale vzhľadom teda ku skutočnostiam, ktoré opisuješ, že si šikovná, ochotná, robíš veci navyše, do toho môžeš vložiť aj neustále zvyšovanie cien a životných nákladov, to skúsiť môžeš. stratiť nemáš čo.

darina77
27. júl 2024

To závisí aj od toho ako rýchlo si nahraditelna

ndrag
27. júl 2024

skus si nepytat vyssi plat, ale spytat sa vedenia, co mozes spravit v praci preto, aby ti plat zvysili. Aspon spravis trochu dojem, ze sa snazis aj ked to bude nahodou na prvy krat zamietnute 🙂.

really8
27. júl 2024

Na pohovore ste sa bavili o nejakom zvysovani po roku? Ja som sla osobne za sefom, opytala som sa ho ako je so mnou spokojny a ako vidi nasu spolupracu v buducnosti.

autor
27. júl 2024

@ndrag dobry nápad 😊 dakujem

autor
27. júl 2024

@really8 hovorili že plat sa každý rok bude zvyšovať

rozculena
27. júl 2024

tak to spomeň šéfovi a opýtaj sa kedy...lebo v bývalom zamestnaní,tesco,sa zvyšovali platy automaticky každý rok plošne. Ale tam neprichádzalo do úvahy si pýtať zvýšenie platu,lebo platy boli určené na každú pozíciu.

anketkarka
28. júl 2024

Ak si dostala nástupný plat, úspešne si sa zapracovala, ukázala svoje silné stránky, tak by som určite skúsila. Minimálny dôvod je inflácia a úspešné zapracovanie na pozícii. Ten spôsob ako Ti radí @ndrag je perfektný.

dancingqueen321
28. júl 2024

Zalezi aj od toho, v akej firme pracujes. Vyrobne spolocnosti uz presedlali na tabulkove platy a isli s platmi pre novych kandidatov dolu oproti platom uz existujucich zamestnancov (a nie, nejde o pracu juniora), v korporate zas moze byt favoritizmus/protekcionizmus pri limitovanom budgete a je mozne, ze uz riesia peniaze naviac inemu, na druheho neostane… tiez sa tam casto stava, ze na vsetko argument “nie je budget”, a ani ser sefa by nebol ochotny byt v pozicii, preco vo svojej org strukture su vyssie vydavky, namiesto nizsich… tam radsej vymenia sa absolventa s este nizsim platom, ale najvyssia sanca u sukromnika podla mna, ak u nejakeho pracujes, tam by to podla mna stalo za pokus aj napriek tomu, ze tam pracujes len rok

dancingqueen321
28. júl 2024

Ak povedali, ze sa bude kazdy rok zvysovat, tak vacsinou tym myslia plosne navysovanie o inflaciu, co su drobne, pripradne hodnotenie za vysledky (ak mas year end assessment so sefom a ciele nastavene napriklad), to su tiez vacsinou drobne (z mojej skusenosti a na zaklade okolia taketo dvihacky su 10-50e zvysenie mesacneho zakladu cize onicom v hrubom), pripadne to mas v zmluve ze napr kazdy rok zvysenie o 5%. Kamoska mala v IBM v zmluve zvysovanie platu garantovane s komkretnym percentom. Ak nemas nejake percento v zmluve, tak si myslim, ze dostanes len drobne, mozes ziadat 1-2x do roka zvysit, ale to moze byt dookola zamietane. Ale neskusis, nevies 🙂