Baby,ako si vyrátam pravdepodobný vymeriavací základ z obdobia pred materskou,ak každý mesiac bola výška mzdy rozdielna.Rozdiel je dosť veľký,pár sto eur v každom mesiaci.Preto to všeobecné,že zhruba polovica hrubej mzdy mi veľmi nepomôže.Dakujem
a vieš ako by ti ho počítal zamestnávateľ? Nakoľko ty síce môžeš počítať PVZ z toho čo máš v PZ - čiže základ + pohybl. zložka či vyplácané percento zisku a pod.. No zamestnávateľ nemusí pohybl. zložku do PVZ započítať vôbec - môže počítať len z čisto základ. hrubou mzdou - a bude to úplne v súlade so zákonom. A naopak môže ti započítať aj "zvýšenie mzdy" počas tvojej MD a RD či pravdepodobné príplatky, ktoré by si mala - ak je to ochotný zamestnávateľ.
Vymeriavaci zaklad by si mala mat uvedeny na vyplatnej paske kazdy mesiac, ale v podstate sa materska pocita ako 75% z hrubej mzdy. Takze si to mozes vypocitat aj na zaklade rocneho zuctovania /12 x0,75.
@milanemila ona chce PVZ z obdobia pred materskou - asi ide na PN či OČR po RD a chce vedieť výšku dávky. Samozrejme môžem sa mýliť🙂
@alenah31 zvažujem výpoveď a byť chvíľu na podpore.PZ mi určite zamestnávateľ neuplatňoval.
PZ = pracovná zmluva, neviem o akom uplatňovaní píšeš. Pokiaľ dáš výpoveď po RD pričom po RD nenastúpiš do práce ani na jeden deň - podpora bude počítaná z minima. Minimálna výška sa uplatňuje, ak uchádzač o zamestnanie nemal v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti - čo by bol tvoj prípad.
@alenah31 PZ Pohyblivá Zložka v skratke. Mne nejde o získanie najvyššej podpory ak myslíš to- po rodicaku aspoň deň odpracovať atď. Mne personalistka povedala,že podpora mi bude rátaná z priemeru vymeriavacích základov spred MD(materskej dovolenky). Ak by som vôbec na úrad práce išla,skôr je to nepravdepodobné a nastúpim hneď do ďalšej práce. Ale zvažujem všetky možnosti. Takže podľa teba sa to teda ráta inak.
Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti podľa § 140 alebo poistné na výsluhové zabezpečenie podľa osobitného predpisu. Ak uchádzač o zamestnanie nemal v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti uplatňuje sa minimálna výška.