Ako si vypočítam vymeriavací základ?

13. júl 2023

Baby,ako si vyrátam pravdepodobný vymeriavací základ z obdobia pred materskou,ak každý mesiac bola výška mzdy rozdielna.Rozdiel je dosť veľký,pár sto eur v každom mesiaci.Preto to všeobecné,že zhruba polovica hrubej mzdy mi veľmi nepomôže.Dakujem

janai1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
13. júl 2023

a vieš ako by ti ho počítal zamestnávateľ? Nakoľko ty síce môžeš počítať PVZ z toho čo máš v PZ - čiže základ + pohybl. zložka či vyplácané percento zisku a pod.. No zamestnávateľ nemusí pohybl. zložku do PVZ započítať vôbec - môže počítať len z čisto základ. hrubou mzdou - a bude to úplne v súlade so zákonom. A naopak môže ti započítať aj "zvýšenie mzdy" počas tvojej MD a RD či pravdepodobné príplatky, ktoré by si mala - ak je to ochotný zamestnávateľ.

milanemila
13. júl 2023

Vymeriavaci zaklad by si mala mat uvedeny na vyplatnej paske kazdy mesiac, ale v podstate sa materska pocita ako 75% z hrubej mzdy. Takze si to mozes vypocitat aj na zaklade rocneho zuctovania /12 x0,75.

alenah31
13. júl 2023

@milanemila ona chce PVZ z obdobia pred materskou - asi ide na PN či OČR po RD a chce vedieť výšku dávky. Samozrejme môžem sa mýliť🙂

milanemila
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
13. júl 2023

@alenah31 zvažujem výpoveď a byť chvíľu na podpore.PZ mi určite zamestnávateľ neuplatňoval.

alenah31
13. júl 2023

PZ = pracovná zmluva, neviem o akom uplatňovaní píšeš. Pokiaľ dáš výpoveď po RD pričom po RD nenastúpiš do práce ani na jeden deň - podpora bude počítaná z minima. Minimálna výška sa uplatňuje, ak uchádzač o zamestnanie nemal v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti - čo by bol tvoj prípad.

autor
13. júl 2023

@alenah31 PZ Pohyblivá Zložka v skratke. Mne nejde o získanie najvyššej podpory ak myslíš to- po rodicaku aspoň deň odpracovať atď. Mne personalistka povedala,že podpora mi bude rátaná z priemeru vymeriavacích základov spred MD(materskej dovolenky). Ak by som vôbec na úrad práce išla,skôr je to nepravdepodobné a nastúpim hneď do ďalšej práce. Ale zvažujem všetky možnosti. Takže podľa teba sa to teda ráta inak.

alenah31
13. júl 2023

Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti podľa § 140 alebo poistné na výsluhové zabezpečenie podľa osobitného predpisu. Ak uchádzač o zamestnanie nemal v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti uplatňuje sa minimálna výška.