Ako si vybrať prácu?

ibaja29
13. máj 2024

Uz si zacinam mysliet ze je chyba vo mne..toto je asi tretia praca ktoru skusam za posledne obdobie, vyzeralo to super na pohovore, super kolektiv praca atd. Prisla som prvy den, zvlastne pocity, tak isto sa vyjadrila baba ktora je na skusku na inu poziciu. Dnes som tu treti den, necitim sa dobre, vnutri citim ze toto asi nie. Ale vaham. Lebo mam pocit ze vsade je to rovnako na pohovore super a realita inde. Mam radsej pockat a skusat inde myslite? Dat na tie pocity alebo zatat zuby radsej? Ponuk je mam pocit dost, zatial som nemala nudzu aj by ma vzali, ale uz si zacinam mysliet ze je chyba vo mne a neviem najst nieco, kde by som sa hned prve dni citila ako tak aspon dobre. Ta druha baba tiez nechce ostat tu a predo mnou bola jedna co tiez v skusobnej dobe odisla..

ibaja29
autor
13. máj 2024

Este dodam ze na aktualnu poziciu bol plat dohodou a stale nepovedali kolko vlastne. Pracovna doba kazdy den inak ako si zmyslia ani v dany den neviem do kedy mam robit ani ked sa spytam nepoznam odpoved. Zmluvu som este ani nevidela pracovnu a ked sa pytam ludi co to maju riesit odpoved nejasna..nemam z toho dobry pocit vobec. A vraj kolektiv dobry alw nepride mi to tak z toho co pozorujem

melanta
13. máj 2024

Aké máš vzdelanie, akú prácu robíš a čo konkrétne sa ti nepozdáva na práci? Pretože z toho, čo si napísala, ťažko radiť. Možno je to spôsobené tým, že ak nemáš pracovné skúsenosti, tak sa tvoje očakávania nestretli s realitou a budeš to musieť prežiť. A možno si mala ozaj vo všetkých 3 prípadoch smolu na blbé prostredie. To sa stáva. Skús napísať, o akú prácu ide a čo konkrétne ti nesedí.

melanta
13. máj 2024

@ibaja29 tak pozor, ty robíš bez toho, aby si mala pracovnú zmluvu? Dôvod?????

ibaja29
autor
13. máj 2024

@melanta je to praca asistentka riaditela skoly a mam prax ako asistentka tam problem nevidim. Aj pracu ktoru mi dali som zvladla ale mam pocit celkovo ze je tu taky chaos. Spytam sa kde najdem nejaku pomocku napriklad ked som tu bola prvy den a odpoved neviem najdi si..

lindous
13. máj 2024

Začala som písať, že 3 dni sú podľa mňa dosť málo na nejaké závery, človek sa len rozkukáva, zaúča, zisťuje čo a ako, je z toho prirodzene v strese (aj keď možno len podvedomom), nejde mu všetko hneď super a dala by som tomu minimálne skúšobnú… ale keď si dopisala, že robíš bez toho, aby si videla pracovnú zmluvu, tak to je naozaj prúser, nerobila som + nabudúce sa na všetky tieto veci pýtaj na pohovore, ujasnite si plat, pracovnú dobu, ako funguje rozpis zmien, ako funguje proces zaškolovsnia, atd všetko čo ta zaujíma, neber hocičo s tým, že ani nevieš do čoho ideš ….na tých prvých dvoch bolo čo zle? Prečo si sa tam necítila dobre?

ibaja29
autor
13. máj 2024

@melanta mala som ju podpisat dnes ale nebol na to cas stale nieco riesia a ta co mala zmluvy spravit ani nevedela poriadne ze som tu mala byt dnes

petronellla87
13. máj 2024

@ibaja29 ja by som teda bez zmluvy nerobila

ibaja29
autor
13. máj 2024

@lindous tak aj s tou druhou babou sme si povedali ze ak dnes neuvidime zmluvu tak neprideme uz. Bolo povedane ine a je to inak. A celkovo neviem preco mam z toho zvlastne nedobre pocity

melanta
13. máj 2024

@ibaja29 takže problém evidentne je ten, že si neskúsená. Takže rady sú nasledovné:
- nenastúpiš do žiadnej práce skôr, ako máš zamestnávateľom podpísanú pracovnú zmluvu v rukách originál pre seba
- ak podpíšeš pracovnú zmluvu za seba a povedia, že potom ti dajú zmluvu podpísanú za firmu, nastúpiš až keď budeš mať originál zmluvy pre seba, proste keď bude podpísaná oboma stranami
- pred tým, než podpíšeš pracovnú zmluvu, si dohodneš pracovné podmienky, vrátane mzdy

Takže žiadna práca, kým nemáš pracovnú zmluvu. Proste choď domov. Ty nemáš uzatvorený pracovný pomer.

melanta
13. máj 2024

@ibaja29 A celkovo neviem preco mam z toho zvlastne nedobre pocity - ja ti odpoviem. Existuje taký citát, že ak si si neni istá, tak si si istá. Čiže ak máš zlý pocit, tak to proste je zlé. Samozrejme, že máš nedobrý pocit, keď nemáš uzatvorený pracovný pomer a napriek tomu pracuješ. Inak toto je kľudne na podnet na Inšpektorát práce.

ibaja29
autor
13. máj 2024

@melanta dakujem no mysleli sme si obe ze dnes rano budu zmluvy hotove a teraz som sa na to pytala tak ze este nie je koniec dna ze mam pockat 🙈 to som nezazila nikde zatial naozaj take nieco

egonsk
13. máj 2024

@ibaja29 ak je to statna skola, tak tam su tabulkove platy a navyse mi je divne, ze niesu poriesene personalne nalezitosti ku dnu nastupu uz.

petronelag
13. máj 2024

Ja by som neodchádzala, ešte treba počkať ako sa to dorieši aspoň týždeň, popozerať si všetko lepšie.

melanta
13. máj 2024

@petronelag úplne zlá rada. Keďže nemá podpísanú pracovnú zmluvu, pracuje na čierno, to je trestné. Nehovoriac o tom, čo to hovorí o serióznosti zamestnávateľa, ak je pre neho v poriadku, že u neho ľudia nastupujú pracovať bez zmluvy.

ibaja29
autor
13. máj 2024

Dnes som aj skoncila, preto zmluvu nedavali ako povedali, lebo prisli dalsie baby dnes na skusku a mna ked sa spytali ci som spokoj a a ake mam dojmy som narovinu povedala ze nie dobre a odisla som. Ta druha baba odisla tiez a baba co cakala v poradi dalsia sa cudovala lebo ona bola na prvom pohovore so mnou. Ze ona nema cas na taketo skusanie a bez zmluvy..a cele tie dva dni bez financnej kompenzacie, horsie bola na tom druha baba ktora tam bola 3 dni a este den na skoleni nejakom. A tiez jej nedali ani cent 🙈

ibaja29
autor
13. máj 2024

Uz som bola tak na skusku a bolo nas viac a potom vybrali ale bola tam podpisana dohoda a za financnu odmenu nie takto..takze u takych ja pracovat fakt nebudem

ibaja29
autor
13. máj 2024

@egonsk nie je statna..

melanta
13. máj 2024

@ibaja29 mrzí ma to. Ber to ako skúsenosť, bez ktorej by si sa zaobišla, ale už sa stalo. Aspoň vieš, že už nikdy nenastúpiš nikam bez toho, aby si nemala v rukách zmluvu. A k tomu, že už si bola predtým niekde na skúšku, s dohodou - na skúšanie existuje skúšobná doba, pre obe strany. Obe strany môžu v rámci skúšobnej doby bez udania dôvodu zo dňa na deň pomer ukončiť. Takže už len to, že niekto bude chcieť od teba pár dní na skúšku, nie je v poriadku. Držím palce pri hľadaní novej práce.

isis234
13. máj 2024

@ibaja29 Písala si si dochádzku? Príchod i odchod z práce? Evidenciu do zošita, kde sa i podpíšeš? Kedy ti vyplatia mzdu za to, čo si tam strávila čas?
Ako Ti písali vyššie. Na pohovore všetko dohodni. Zmluvu, pracovný čas i mzdu. Nikde nerob zadarmo! Nie že nei je čs ti dať podpísať pracovnú zmluvu. Na Všetko treba čas!
Ak si mala evidenciu dochádzky a nedali na podpis pracovnú zmluvu, nevyplatili mzdu, nahlásila by som ich na najbližšom inšpektoráte práce. Trvaj na tom, že ti vyplatia odmenu za pracovnú dobu, ktorú si tam strávila.

ibaja29
autor
13. máj 2024

@melanta dakujem no presne to iste povedala ta baba co cakala po mne lebo sa ma pytala preco som tam a tak a povedala ze na to je skusobna doba a ona nema cas aby takto zabijala dni ked nevie ani ci by ju vzali..no mne to povedali tak ze uz budem podpisovat zmluvu takze vlastne klamali..

tini27
13. máj 2024

Takže ty si tam bola vlastne bez zmluvy, nevedela si plat a stále ti zmluvu sľubovali, až nakoniec namiesto podpisu zmluvy prišli ďalší ľudia na tú tvoju pozíciu,”? Prosím ťa, to ktorá škola sa takto správa, kľudne aj do ss, fakt ma to zaujíma z pohľadu rodiča, že čomu sa vyhnúť oblúkom… lebo keď tam toto takto ne/funguje, tak neverím, že zvyšok je ok

ibaja29
autor
13. máj 2024

@tini27 ano presne tak ako pises. Je to sukromna skola konkretne som ti pisala spravu

barborachors
13. máj 2024

poslala by som im tam kontrolu...odrbavaci. takto im tam mozu chodit baby akoze na skúšku nonstop a ani jednej nezaplatia..ušetria riadne ..žasnem, ake su tie zeny naivne vratane teba ze nastupis bez zmluvy. Normálne by som im tam nahnala tv joj a poriadnu inspekciu. Hajzli. Ked si písala mala som dojem ze sa jedna o nejakú putiku piatej cenovej v gastre. Žasnem.

maxalla
13. máj 2024

Takato "praca na skusku" je protizakonna, ide o nelegalne zamestnavanie a inspektorat prace za to udeluje vysoke pokuty. Ine by bolo, ak by si tie dni pracovala na dohodu a mala ten cas riadne zaplateny, ale toto nie je ten pripad. Od takeho zamestnavatela ruky prec.

lenka02942
13. máj 2024

Mna by zaujímalo kde je ponúk práce dosť ...? Ja som zamestnaná 3 roky no hľadam si novú prácu, od začiatku roka som absolvovala asi 6 pohovorov a nikde ma nevzali tak tiež neviem či je chyba vo mne ...

dancingqueen321
13. máj 2024

@lenka02942 no ja som na tom rovnako… mesiac dozadu som dala vypoved, hned som aj hladala novu pracu a nic… najhorsie je, ze za poslednych 7rokov v KE som uz skoro v kazdej firme v kosiciach skusala a nic, bud ani na pohovor nezavolaju alebo po 1.-2.kole zamietava odpoved, alebo ani po mesiaci ziadna, pripadne vybrali ineho kandidata (vraj) a par dni neskor vycapia nanovo ten isty inzerat a ten vycapuju este dalsi rok dookola. Uz tu nemam ani kam poslat CV, hroza. Citim frustraciu

petronelag
14. máj 2024

@ibaja29 Ja by som nepovedala, že tam nechcem zostať, bola by som povedala, že ešte je to dosť krátka doba na rozhodnutie, že ešte tam chcem zostať, ak by to bola práca, ktorá sa dá zvládnuť. Miesta sa nehľadajú ľahko.

klotildabazarik
14. máj 2024

@ibaja29 načo nastupujes niekam. kde nemáš zmluvu, nechápem