Ako si pýtať honorár za prácu modelku?

21. júl 2021

Som mladá baba, pár rokov som pracovala v jednej modelingovej agentúre ako modelka. Nedávno som s nimi však ukončila spoluprácu a teda rozhodla som sa že budem fotiť na vlastnú päsť, keďže fotografi ma stále kontaktujú cez sociálne siete. Problém je v tom, že “neviem” ako si pýtať honorár. Viem že je to normálne riešiť peniaze, no ja proste vôbec neviem ako si ich mam vypýtať. Doteraz to robila moja manažérka v agentúre takze s tým vôbec nemám skúsenosť. Ako by ste si ich pýtali vy?

marcellka32
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nafka0483
21. júl 2021

Asi nerozumiem otazke... uplne normalne ako na akomkolvek pohovore, alebo pri dohadovani akehokolvek obchodu. Ked si dohadujes sama fotenie, alebo prehliadky, tak normalne dohodnete pomdienky - co, kedy, kde ako, za kolko.

Takze co na tom nevies?

autor
21. júl 2021

@marcellka32 zmluva bola len s agenturou, tieto fotenia budú na dohode bez zmluvy.

marcellka32
21. júl 2021

Tak oficiálny dokument, kde budú napísané podmienky, odmena za prácu (aj kedy bude vyplatená)+ podpisy

nafka0483
21. júl 2021

Takze ty budes fotit s kadejakymi fotografmi co sa ti ozyvaju cez facebook len tak bez zmluvy? Nijako si neosetris podmienky spoluprace, ucely, na ktore mozu byt fotky pouzite a pod.? To neznie vobec seriozne...

autor
21. júl 2021

@nafka0483 napr situacia: napise mi že som ho zaujala a chcel by so mnou fotiť a mam mu dať vedieť či by sme sa vedeli dohodnúť na nejakom fotení ak by som mala záujem. Honorár sa ale nespomina... čiže ak si ho nevypytam tak pravdepodobne nebude... proste neviem ako im to mam napísať :D

karelova
21. júl 2021

No tak tieto tvoje ponuky vyzerajú byť len také amatérske fotenia, nič profi.

Každopádne, spýtaj sa ich na upresnenie podmienok spolupráce. Ak aj vtedy nespomenie honorár, spýtaj sa priamo na odmenu pre teba. Každopádne by som sa nenechala fotiť takýmto pofidernym fotografom na FB.

nafka0483
21. júl 2021

No ved sa opytas o co presne ide, ake fotenie - rozsah, obsah, cas, miesto, pouzitie fotiek atd. Ked to upresni tak napises za to svoju cenu, pripadne sa opytaj jeho co ponuka.

Predpokladam ze ta oslovuju amateri a bude to TFP, nic seriozne. Ak si fakt modelka a mala si agenturu a robila seriozne fotenia, tak sa ti velmi cudujem, ze sa das nahovorit na take pochybne ponuky cez fb od kadekoho.

maminkadeticiek
21. júl 2021

S kadejakym moznym uchylom co ta oslovi cez socialne siete pojdes fotit?A nebojis sa kto je to,co je to,ci ti nieco neurobi,alebo neosklbe o prachy?Tak tonozaj neviem ci je toto zrovna vyhra.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marcellka32
21. júl 2021

Bohvie aké indivíduá môžu zneužiť tvoje fotky a ani o tom nebudeš vedieť??? Vykašli sa na to, ak si už pracovala s agentúrou, tak pracuj zas len cez agentúru, chráni ťa, keby sa niečo stalo

autor
21. júl 2021

@nafka0483 samozrejme si vyberam s kým pôjdem fotiť, väčšinou sú to fotografi, ktorých už poznám. Keď nie osobne tak o nich viem už dlho a medzi modelkami si tiež dávame info. Takze že by to boli nejakí uchýlaci toho sa vobec nebojím.

karelova
21. júl 2021

Prepáč, ale strašne sa smejem 🤣 prezentujes sa tu ako neviem aka profi modelka, ktorá sa tým živí a kseftiky si dohodujes na FB bez zmluvy a netusis ako si vypýtať honorár 🤣🤣

luccija
21. júl 2021

Veď vieš za aké peniaze si to robila predtým nie?neobchádzas nejako managerku ju nemala si s ňou zmluvu podpísanú?

marcellka32
21. júl 2021

@karelova mne sa zdá, že v posledných týždňoch sú to vymyslené témy...

autor
21. júl 2021

@luccija ano, viem za aké peniaze, viem koľko si pýtať. Ale je mi to take divne sama si to pýtať :D lebo v agentúre to vždy dohodli oni, napísali mi správu za toľko € budeš fotiť s tým take oblečenie na takom mieste a bolo...

kulumulu123
21. júl 2021

Úplne normálne napíš niečo v zmysle môžeme sa dohodnúť na fotení dajte mi prosím vedieť datum, miesto a čas fotenia ako dlho bude fotenie prebiehať, na aké účely sa tieto fotky budu používať. Cena za fotenie je xy/hod resp celé fotenie. Ďakujem, budem sa tešiť na správu od Vás. Prajem pekný deň. Meno

autor
21. júl 2021

@kulumulu123 ďakujem za normálny komentár 🙂 toto mi snáď pomôže 🙂

kulumulu123
21. júl 2021

Ak sa ti ozve a súhlasí s cenou/podmienkami super ak viac nenapíše kašli na to asi nemal v úmysle ti platiť a ty by si zbytočne strácala čas... Podmienky si treba dohodnúť na začiatku a nie dúfať ze snáď sa ta druha strana dôvtipi lebo potom sa väčšinou nedovtipi 😢

kulumulu123
21. júl 2021

Prajem veľa zdaru 👍

autor
21. júl 2021

@kulumulu123 ďakujem pekne 🙂

kitycat
21. júl 2021

Myslim ze minimalne b si mala mat nrjaku dvojstranku, nejaku dohodu o vyhotovenej sluzbekde ty modelka ds svoj produkt, tvoju vizaz fotogrfovi.. Ci uz budes mat hodinovu marzu alebo nrjaku fixnu sumu je na tebe. Den vyplaty, sposob uhrady, nejaku zalohu napriklad. Sankcie pri nedodrzani a co ja viem co. Vsak aj s agenturou ci mala nejaku zmluvu tak si to pozri.

Neviem co ti je trapne ptat si prachy, predsa mu to nehovoris dontvare le pises. Klavesnica znesie vela. Neviem, preco tu baby odsudtmzuju kontaktovanie cez FB, ako inak sa v dnesnej modernej dobe ma kontakzovat, ak uz nie je v agenturnej ponuke? Akurat si musis vyberat s kM sa budes fotit. A kto ti spravi vizaz?

Ale ak sa. Bojis vypytat si prachy za tvoj cas tak ako neviem ako sa chces prebijat zivotom modelky na vlastnu past, to si najdi dalsiu agenturu. Nie kazdy ma na taketo podniikanie hlavu..

tina4931
21. júl 2021

@karelova Nevšimla som si, že by sa tu prezentovala ako "neviem aká profi modelka".

c_est_la_vie
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ella_price
22. júl 2021

Ak by decká viac učili o ekonomike a podnikaní, svet by bol ušetrený od takých akože profesionálov 🙈🙈🙈🙈

moonlight1210
22. júl 2021

Nejde len o cenu, ale aj o meno a povest.
Klienti mozu v buducnosti povedat, ze si nezelaju modelku, s ktorou sa spajaju niektore veci (bez ohladu, ze v tom budes nevinne).
Najlepsie by bolo preto zistit si, ako vyzerala zmluva, ktoru tvoji fotografi podpisovali s agenturou, ked si ziadali modelky.
Tam budu urcite detailne osetrene rozne situacie a podmienky fotenia, aj pouzitia fotografii, atd.
A jednou z klauzuli budu aj podmienky odmeny, teda cena.

Tvoj problem moze ale byt, ze takto na volnej nohe si zranitelnejsia a napriek dobre napisanej zmluve moze fotograf fotky zneuzit aj na ucely mimo zmluvy, lebo si povie, ze tvoje financne moznosti sudit sa su niekde inde ako agentury. A teda sa mu to oplati.
A moze ti to urobit aj fotograf, ktoreho poznas, lebo ta kedysi raz fotil cez agenturu. Tak pozor na to.
Preto radsej nech on podpisuje tvoju zmluvu, ako ty jeho.
Ak ty pidpises jeho, vzdy ju dokladne a s porozumenim citaj. Nikdy sa nehraj na doveru a kamaratstvo. Peniaze su peniaze.

Co sa tyka stanovenia ceny, mala by si vychadzat z toho, ze si najskor musis zalozit zivnost. Zistit si, ake musis platit odvody, plus rozpocitat pripadné bezne naklady spojene s fotenim (cestovanie, kupovanie oblecenia, …). A od toho odvijat svoju cenu na hodinu alebo na cele sedenie, aby si sa po zaplateni odvodov a nakladov dopracovala k sume v cistom, ktora ti ostane.
Stanov si trebar aj cennik podla typu fotenia, vzdialenosti, kam musis cestovat, …
Potom na ponuku odpovies tym, ze sa spytas, aky druh fotenia to bude, podmienky a nasledne odpises cenu vypocitanu podla svojho cennika.
A on bud suhlasi, alebo nie, resp sa mozete dohodnut na inej cene.
Jednoduche.
Takto to robia vsetci, co podnikaju (alebo maju cennik rovno zverejneny na svojom webe. U teba by som ale uprednostnila styl, ze povies cenu az po osloveni, kedze kazde fotenie moze mat specificke podmienky).

Rataj s tym, ze ta mozu vyhladat aj preto, lebo cakaju, ze tvoja cena bude nizsia, ako cez agenturu. Ze sa im to viac oplati.
Ibazeby si bola taka dobra (tvoj vizual dobre predaval produkty, atd), ze si mozes vypytat rovnaku alebo lepsiu cenu ako v agenture.

karelova
22. júl 2021

@tina4931 vies v com sa lisi amater od profesionála? Ze profesional dostava za tu pracu zaplatene 🙂 a kedze to ocakava od toho 'fotografa', tvari sa ako profesionalka.

moonlight1210
22. júl 2021

@karelova Toto nie je sport. Toto je povolanie.
Tu sa otazka amaterstva a profesionalizmu riesi z ineho uhla, ako toho, ci si niekto pyta zaplatit za vykon.
Ak modelke zaplatia za fotenie, este nie je profesionalka.

karelova
22. júl 2021

@moonlight1210 cakala som ze sa toho niekto chytí 😅 to je moj pohlad, autorka sa hra na niečo, co evidentne nie je.

autor
22. júl 2021

@karelova podľa čoho usudzujes?