po 1.1.2013 sa musia povinne platit odvody z prac na dohodu. Momentalne som na rodicovskej dovolenke a pracujem cca 10h tyzdenne, okrem prazdnin. Podla hodin mam mesacne cca 400,-Eur plat (10mesiacov). Co si samozrejme nestazujem...lenze ak z tohoto platu budem platiti odvody do SP, aku mozem cakat pripadnu dalsiu matersku davku (kedze ta predchadzajuca bola vyssia nez spominany plat)? Alebo ak sa rozodnem dat v povodnom zamestani vypoved, aka bude moja davka v nezamestnanosti? Oplati sa mi vobec este pracovat na dohodu? Je vyhodnejsie pracovat na ciastocny uvazok, alebo na zivnost (tam su tiez minimalne odovody tusim 180€, co pohlti vlastne skoro polovicu zarobku 😒 ), alebo je vyhodnejsie si dat vyplatit dohodu jednorazovo na konci skolskeho roku v juni? Poradte prosim..
ja tiez pracujem na dohodu, zmluvu mam len do konca decembra, ak ju neobnovim, tak mna by sa to asi tykat nemalo, vsak?
nasla som nieco taketo: Po novom už práca na dohodu nebude najvýhodnejšia možnosť privyrobenia si. Autorská zmluva by bol výhodnejší variant, avšak treba zobrať do úvahy, že sa viaže na vytvorenie diela, nie na závislú prácu. Druhou možnosťou je práca na živnosť, v prípade príjmu do 4 078 eur.
Stále zostalo v platnosti, že povinne sa musí poistiť ten, kto dosiahol príjem nad 4078,68 eura, čo je približne 339,80 eura mesačne. Ak niekto vykonáva dohody v tomto rozsahu, odporučila by som požiadať o voľnú živnosť, pri uplatnení 40 % paušálu z príjmu a 19 % dani z príjmu sa mu práca ešte stále oplatí viac ako pri dohodách. Spracovať také jednoduché daňové priznanie zvládne takmer každý. V tomto prípade je potrebné odvádzať len preddavky na daň a zdravotné poistenie
jedno je iste, v tomto state bude este viac ciernej prace ako doteraz...
A vie niekto poradit, ako by to bolo s pracou na Autorsku zmluvu - preklad diela, a s platenim odvodov ked som na rodicovskej?
@dadis Som sama zvedavá, čo ti poradia, keďže sama pracujem na dohodu a ani len netuším, čo nás čaká od januára. Ale sľubne to nevyzerá. Zarobíš pár Eur, i to nepravidelne, ale zacvakáš si odvody.Tento týždeň idem k ekonómke po radu. A hlavne som zvedavá, ako sa bude páčiť môjmu zamestnávateľovi na dohodu platiť odvody.
Tiež ma zaujíma, ako to bude s platením nemocenského a napr materskej, ak si platím odvody, mala by som mať aj nárok na ne. Ale či a v akej výške?!
Som na rodičovskom a pracujem pár hodín, aby som bola s malou a zarobila si aj pár centov k tomu, ale neviem, či sa to ďalej oplatí.