Roky som pracovala a žili v zahraničí. S mužom sme boli dohodnutí, že ked budeme chciet založit rodinu vratíme sa na Slovensko, za rodinou. Moc sa mi to nepozdávalo, práve kvoli prac. priležitostiam v SR, ale mužovi velkomesto nesedelo absolutne a tak sme tu! Malá bude mat čo nevidiet 3 roky a tak sa snažím nájst prácu v priemernom slovenskom meste, bez konexií. Kedže žiadne nemám. Kontakty sa za roky pretrhali a extra odborník nie som na nič, klasická kancelárska krysa🙂
Niekde som počula vraj žena po materskej, žena po 50- tke a žena po výkone trestu majú rovnakú percentuálnu šancu nájst si prácu. No!, asi to tak bude! 🙂 Pracovných ponúk na nete málo, všetko sa rieši asi nejako menej verejne, po známostiach. Na každý post je zástup uchádzačov. A i ked sa nesmie zamestnávatel pýtat na dieta, tak sa pýta a nie len to. Pýta sa aj na jeho zdravioný stav, na to kto bude strážit v chorobe, kto chodí s dietatom k lekárovi, kto po neho chodí do školky a čo robí manžel a aku má pracovnu dobu a samozrjem kedy budeme mat dalšie. Stalo sa to aj vám? Nebudem výnimka, a nie je to jeden zamestnávatel. Taká je prax. A čo mám robit? Neopovedat, ohradit sa..to sa nemusím rovno dostavit na pohovor. Odpovedat najvhodnejšie ako viem, priklášlujem aj pravdu hovorím ale ako vravím zastupy nezamestnaných su velké. Bezdetných, s detmi nad 15 rokov sa tam nájde dost. Ako si teda nájst prácu po matesrkej??? Kde vlastne začat? Bojím sa, že za pár mesiacov budem furt sediet doma, v depresii, finančne vyštavená, demotivovaná, že by ma nechceli už fakt nikde.
Pozor aby toho nebolo dosť tak aj ked nemáte dieťa tak je často problém lebo "čo ak už plánujete" tak na čo im budete ked odídete za chvílu na materskú 😉
@korenbaba - neblazni 😀 Ak si zila a pracovala v zahranici, tak asi dobre ovladas jazyka a odporucam ti posielat zivotopisy prave do firiem, ktore maju materske sidla v zahranici, bude to brane ako pozitivum.
Ja som si pracu nasla na prvy sup, ale je fakt, ze mimo Slovenska 😝 Nevadili im ani dve male deti, takze tak 😀 Cakaju na mna uz pol roka... hadam takeho niekoho najdes aj u nas.. neverim, ze sa mamina s 1 dietatom nedokaze zamestnat.
po prvej materskej som sa nejako zamestnala,po druhej už je problém,otázky tykajuce sa či sa mi bude mať kto postarať o deti mi zneju stále v ušiach.som matka alebo prcujuci človek.bud alebo vyberte si.na slovensku je to tak ahlavvne na východe.čo ked sa mi nemá kto o deti postarať v prípade chodroby?aprázdniny kde ich dám?ked jedna zodpovedná babka chodí do práce?druhá zodpovedná nieje?na opatrovvaťelku by som nemala aj ked by som pracovala?je mi velmi ťažko...ale nebudem sa trápiť.vyžijeme aj tak jesť budeme mať čo aj ked sa uskromníme podobne bude aj s oblečením.rozhodla som sa ,že ostanem doma kym mi mladšia dcéra nepôjde aspon do prvého ročníka astaršia už bude mať vtedy 10rokov.predpokladám ,že nebudú až tak často choré.budú schopne pobud bezomna doma aspon tych pár hodín kym sa nevrátim z roboty.rozmýšlam den anocanič iné ma nenapadá.alebo nastupiť aj tak atrpnuť kedy ma vvyrazia?lebo budem často doma?stojí to za ten stres?
dievčatá všetky máte pravdu. nemáte dieťa, zle je, lebo isto chcete, máte dieťa je tiež zle, lebo furt nebudete v robote. na nete ponúk málo, na mnohé sa ani neozvú. Jedna známa sa vrátila na svoje miesto po materskej a dokázala ich ukecať v pohode na 5 hodinový pracovný čas. Na inom oddelení také vyhodili šmahom ruky pre neprispôsobivosť. Na druhej strane viem aké je to nepríjemné, keď sa rozdelovali dovolenky a každá čo mala deti argumentovala že na každé prázdniny ona musí mať dovolenku kvôli deťom a tá čo nemala tak ťahala jak kôň za všetky s deťmi. A ak si ona vybrala dovolenku, tak ju zavolali späť, lebo mamičkám ochoreli deti a sú na očr. Na strane druhej sme všetky chápali zamestnávatela a vžili sme sa do jeho kože, či by sme zamestnali ženy a hlavne s malými deťmi. Je to vlastne hrozné na všetky strany. Najlepšie je chlapom, nie sú v takej miere diskriminované ako ženy.
@maruska24 udrela si klinec po hlavicke...Chlapa hoci ma deti sa nikto nepyta, ci planuje dalsie a kto bude s jeho detmi ked ochoreju... A preco? Lebo tato sprosta spolocnost je nastavena tak, ze vzdy choroby taha žena.., vo svojej praxi som sa ani raz nestretla s tym, ze by kolega co ma deti bol niekedyna Očr... 😠
@anjelicek26 mimo slovenska su ja čechy 🙂 to bol moj domov, jazyky neviem
@sisaha to mas pravdu, diskriminovaniejsie su zeny ako muzi, ale muz, ktory zivi rodinu a povedzme zaraba o nieco viac ako jeho zena predsa nemoze ist na ocerku - uz len z cisto ekonomickych pricin. Tiez mam strach z toho, ako to bude s pracou po navrate z MD, tak som si tento rok dala prihlasku na VS, aby mi mozog celkom nezakrpatel.
Fiha, este ze sa mam po materskej kam vratit. To je teda jedna velka tragedia.
@barborkam muz zivi rodinu? Ak pracuje aj zena, tak prispievaju vsetci rovnako do rodinneho rozpoctu - niekto viac, niekto menej. Ak muž zaraba iba o niečo viac a nie povedzme o polovicu viac ako žena, tak prečo on nechodi na očr? Lebo ONI musia zarabat? Ten týždeň by žiadnu rodinu na lopatky nepoložilo...tu ide o niečo celkom iné...
Ja mam aj VŠ, ale žien po materskej sa jednoducho treba zbaviť a vinu zhodiť na krízu...a najlepšie, aby sa všetky ženy zlakli a podpisali dohodu..
@veronicka1901 ja som sa tiez mala a mam kam vratit, dokonca este pred pol rokom sa ma pytala sefka kedy uz nastupim...A ked sa blizil termin nastupu, tak uz vraj nemaju pre mna pracu??? No na to sa este pozriem..
@sisaha Tak to sa naozaj pozri, pretoze pokial viem, toto je protizakonne. Mozu ti ponuknut inu poziciu, ale do troch rokov im zakon uklada drzat ti miesto 😠. Co my zeny s detmi uz nemame ziadne prava? 😒
@veronicka1901 no to teda je protizakonne, ved pockam ake papiere mi daju, ale ked som im povedala, ze mi maju ponuknut inu adekvatnu poziciu, tak si ju vraj mam hladat sama a ze oni moje referencie podaju dalej..., to co uz je? Prava mas iba na papieri.., no ja - pokial nebude vsetko tak ako ma byt to budem riesit sudne... a mozno budem prva matka, ktora nezhrabne odstupne a netesi sa z vysokej podpory, ale sliapne zamestnavatelovi na otlak.
@sisaha je to tak, práva iba na papieri, na pozíciu ťa vezmú a ak im ostaneš nepohodlná tak ťa do 3 mesiacoch vyšacujú a dôvod si nájdu napr. prepúšťanie z organizačných dôvodov ☹ je to tak v mnohých firmách. Neviem ako v zahraničí, ale na Slovensku sa stretávam iba s takýmito. V BA poznám iba 2 firmy, ktoré sa hrdia tým že sú family frendly a prispôsobuju prácu ako aj benefity rovnako ženám ako oteckom, dokonca majú zahrnutú aj opatrovatelskú starostlivosť v prípade krátkodobej možnej pracovnej neschopnosti /nemyslím tým parlament 😀 /. Tieto firmy sú ale zahraničné, tak neviem či majú takéto milé zvyky odtial, alebo... 🙂 rovnako to je aj s home office. V prípade možnej očr umožnia pracovať z domu /ak to samozrejme charakter práce dovoľuje/.
@koren baba ahoj, pridávam sa k tejto téme...pretože keď som si prečítala tvoj príspevok, tak jak keby si ho o mne písala... s výnimkou, že ja mám deti 3, s najmladšou dcérkou mi skončila MD koncom júna. Keďže som pred materskou žila a pracovala v Prahe, návratom na Slovensko sa úplne odišla možnosť vrátiť sa po MD späť do práce a zase som tam, kde som nechcela byť a to doma bez možností nájsť si prácu. Ja som si už tak pomaličky začala posielať životopisy ešte keď mala malá 2 roky, horko ťažko sa mi vôbec niekto ozval, absolvovala som asi 3 pohovory, ale už aj to bol pre mńa obrovský úspech, pretože dosťať sa na pohovor v dnešnej dobe už fakt niečo znamená 🙂 🙂 ale mala som vždy smolu ale už aj za to som bola vďačná, pretože som mala možnosť si to zas po dlhej dobe vyskúšať, pretože aj to nie je pre matku po materskej ľahké, moje vyjadrovacie schopnosti boli zo začiatku úplne obmedzené, pripadala som si čudne... svoje predchádzajúce pracovné skúsenosti som vedela vyjadriť tak dvomi max. piatimi vetami. Možno vieš o čom píšem. A dalej sa ani nebudem rozpisovať... Mám 36 rokov, za sebou 13 rokov praxe, urobila som si VŠ, snažím sa študovať jazyky... ale svoje šance zamestnať sa nevidím ružovo, som z toho tiež depresívna... a presne ako píšeš, mám pocit, že bez známostí sa mi to ani nepodarí... držím palce pri hľadaní si práce
@sisaha IBM co som pocula zrovna vyhra nie je🙂hlavne co sa tyka napr. nastupnych platov, v inej americkej firme dostanes pomaly o 300 viac...
no a k teme, asi ak sa clovek ozaj chce vratit do svojej prace a na svoju poziciu, nic take ako navrat po 3 rokoch, max.2 a aj to je mozno vela...
a neboj autorka, nie je to oz namostiach zatial sa mi bez znamosti podarilo uz viac-x najst pracu, je to hlavne o skusenostiach a ako na ludi zaposobis...ako ti niekto radil, ze hovori na otazku o detoch, ze to nie je predmetom pohovoru - tak take nieco by som z retoriky vypustila, hned sa diskvalifikujes - posobis arogantne a najdu si teda niekoho ochotnejsieho...zamestnanci bohuzial tahaju za kratsi povraz
@amouramour tažko možeš na ludí zaposobit ked sa pre nedostatok známosti na žiadny pohovor ani nedostaneš 🙂
@korenbaba to je blbost ja aj vacsina mojich znamych nasla aj bez znamosti, isto sa da
@amouramour určite sa dá....ale len možno v Ba... v menších mestách je to problém, tam ide aj o konexie....
no tak odpoved na hlavnu otázku by aj mna zaujímala...
Teraz sa na mňa určite viaceré nahneváte, ale tu je presne vidieť jeden z dôvodov, prečo je trojročná materská nie práve vhodná z pracovného hľadiska, a to už vôbec nehovorím o niekoľkých materských za sebou - napr. 6-9 alebo dokonca 12 rokov - po takej dobe je žena prakticky nezamestnateľná a je v rovnakej pozícii, ako napr. študent strednej školy, ktorý si ide hľadať prvé zamestnanie, kde pozícia matky je ešte horšia vzhľadom na deti...
Samé ste si vlastne priznali, že mozog pomaly ale isto zakrpatieva a máte potom občas problém vôbec sa správne vyjadriť na pohovore.
Práve pre lepšiu východziu pozíciu na znovuzaradenie sa do pracovného kolobehu je potrebné, aby mali mamičky aj iné záujmy ako len deti - viem, že sa to veľa mamičkám tu páčiť nebude a označia ma temer za krkavčiu mater - ale ja osobne nemám problém pri malom aj pracovať, popri tom som doštudovala - samozrejme malý vždy potrebný čas strávil u jednej či druhej babky, alebo u mojej tety. A keby sa vrátil čas a mala možnosť niečo zmeniť - nemenila by som nič.
Momentálne mám 3 práce - 2 z domu a 1 kvázi z domu, trochu aj mimo. Udržiavam si stále pracovné kontakty, rozvíjam sa pracovne i počas materskej a z daného dôvodu sa vôbec neobávam o prácu po jej skončení...
Ja odporúčam sa minimálne vzdelávať počas času na materskej - napr. jazykové kurzy, alebo ktorá nemáte vodičák - tak si ho urobte, začnite chodiť do školy, alebo si robte rekvalifikačné kurzy v oblasti, ktoré by vás zaujímali, proste čokoľvek ale hlavne niečo...
Ono to potom aj lepšie vyzerá v tom životopise, ak potenciálny zamestnávateľ vidí, že len neboli doma na dovolenke - povedzme si pravdu, väčšina zamestnávateľov sú chlapi a teda materskú berú skutočne ako dovolenku, bohužiaľ - aj môj to tak bral až do doby, kým začal bývať s malým osamote celú sobotu a nedeľu - keď som ja sedela v škole - potom mi už nikdy viac nepovedal nič o dovolenke...
A ešte jedno - veta typu ,,deti nie sú predmetom pohovoru" vôbec nie je zlá - vôbec to nemôže byť brané ako arogantnosť človeka, práve naopak - zamestnávatelia potrebujú asertívnych ľudí... zažila som podobné otázky na vlastnej koži, keď som síce deti ešte nemala, no reagovala som podobne a napriek tomu som bola prijatá.
Takže mamičky, držím vám pri hľadaní práce prsty a najmä dám radu - nespoliehajte sa na posielanie životopisov - hádžu sa do koša, nespoliehajte sa na konexie - môže sa to otočiť proti Vám. Napíšte si životopisy a chodte od dverí k dverám....
@evula34 to mas pravdu asi
@andreah25 super napisane 😉 Ja som pracovala cele tehu (aj ked z domu a nie na TPP) prestala som 6 dni pred porodom 😀 a opät zacala ked mal maly 2 mesiace (a to som mala narocne dieta zo zdravotnym problemom). Takze da sa to. Problemom vsak u mna bude navrat na TPP kedze na rozdiel od teba nemam babky ani nikoho na varovanie 😖 Tak toto neviem ako vyriesim...hmmmm Mas nejaky tip? 😉
@andreah25 no asi aj mna vela matiek ukryzuje ale tiez vlastne suhlasim, ja uz pracujem odkedy ma maly 6 mesiacov, robim na ciastocny uvazok 4 dni v tyzdni z toho jeden doma, nemam naokoli ani jednu babku ani rodinu co by mi pomohla a aj napriek tomu sa to da zvladat. Takze baby hlavu hore a nebojte sa roboty, treba byt priebojne a ukazat ze naozaj nieco chcete a ze to zvladnete a ak sa vas budu pytat na deti tak im kludne povedzte ze o ne mate postarane a s vasou pracou nemaju nic spolocne 😀
A ak ste boli doma roky tak povedzte ze ste velmi vykonne lebo ste oddychnute a cerstve a ze vsetko zvladate lavou zadnou.
Inak mna sa nikto nikdy nepytal ci mam deti, ci ich planujem a kto sa bude o nich starat, a ani ked som sa vracala do prace tak sa ma to nikto nepytal co idem robit so svojim dietatom. Ale to je asi tym za my mame len 2 muzov v robote 😀 😀
@cecil36 No v podstate ani ja s babkami nemôžem veľmi počítať, obe sú ešte ,,mladé" a pracujúce. Čiže so svokrou vôbec nerátam - tá strážievala iba keď muž nemohol, keď som cez víkendy chodila na prednášky a potom je tu moja máti, kde je výhoda, že pracuje ako profesionálny rodič, čiže má deti z domova a tak je doma - teda by mala byť doma, lenže samozrejme má popri tom ďalšiu prácu a tak tiež nie je spoľah, že bude doma kedy potrebujem ja strážiť malého - to jej musím vždy min. dva dni vopred oznámiť, že potrebujem ten alebo ten deň aby ho mala.
No od decembra ide malý na pod dňa do škôlky, takže sa budem práci venovať každý deň každé doobedie, takže to bude v tomto ohľade super.
A či mám nejaký tip na stráženie? Aj áno, aj nie.... Práve toto riešim teraz i ja, lebo práve dnes sa mi stalo, že mala mať mama malého, čož sa ale včera večer jej zmenilo a tak som to mala dnes o hubu - ale rozhodla som sa, vo vedľajšej obci je bývala učiteľka materskej školy doma a že strážieva deti keď treba, tak sa s ňou plánuje dohodnúť - niekedy totiž potrebujem celý deň, niekedy mi stačí tak hodinka - dve... Čiže si skús nájsť nejakú pani vo svojom okolí, možno sa podarí. Neviem však čo a koľko je platiť - napadlo ma tak 2,- eurá na hodinu - je to veľa alebo málo? - viete niekto poradiť?
@korenbaba
ahoj, podla mna vidis to velmi cierne. Ano, je pravda, ze zeny po materskej maju problem s pracou ale vacsinou vtedy, ked na materskej su tri roky a dlhsie. A to je prirodzene, pretoze zena ktora je velmi dlho doma, straca svoju odbornost a kvalifikaciu. Je preto prirodzene, ze zamestnavatelia nemaju zaujem o cloveka, co tri roky bol doma. A uz vobec nie o zenu, co bola doma este viac rokov. To si vsak musi kazda zena uvedomit, a zvazit, ci jej za to to stoji. Ono tri roky je mnoho zien doma uz len preto, ze v nasej kulture sa to povazuje za "spravne", a castokrat to ma dosah nielen na zivoty a karieru zien, ale aj na samotne deti - mamina v depresiach, frustrovana...
Co sa tyka tych otazok zamestnavatelov, su diskriminacne. Na druhej strane si predstav ze hladas do svojej firmy cloveka a teraz budes mat tam niekoho, kto ti bude pravidelne absentovat. Nieze ti to sposobi dodatocne naklady (nahrada za neho), ale aj zvysi nadcasy inych ludi, ktori budu musiet prebrat jeho agendu pocas zastupovania. Alebo lepsie, skus si predstavit, ze ty mas pracovnu dobu od 8:00 do 16:30 a mas kolegynu s malymi detmi, ktora si nevie zariadit opatrovanie, ked deti su chore. Takze ostava pomaly kazdy druhy mesiac dva tyzdne mimo. Ty tieto dva tyzdne ju musis zastupovat a namiesto odhcodu o 16:30 odchadzas ledva o 19:00 z prace, aby si stihla nielen svoju ale aj jej agendu. Toto ta obera nielen o nervy, ale aj o cas s ludmi, ktorych lubis a s ktorymi chces zdielat svoj cas po 16:30. Je toho proste vela, chapem, ze teraz si na druhej strane tohto, ale ja v podstate rozumiem tymto otazkam zamestnavatelov. Lebo zamestnavatel potrebuje cloveka na pracu, chce ho platit za pracu, nie za absentovanie.
Ja by som ti odporucila striedat sa s manzelom co sa tyka vyberov zo skolky. Rano nech deti nosis ty do skolky, prides do roboty neskor a si tam dlhsie a zas manzel ide skoro rano do prace a ide po deti do skolky on. Ak nemas seriozneho muza pri sebe, inak to ani nezvladnes. Taktiez, ak sa stane ze dieta ochorie, skusit najst nejaku tetu na strazenie, s tym, ze prve dva dni choroby si ty, ci manzel s detmi....potom ta teta.
@korenbaba no vitaj v klube.. 😀 Matky s malými deťmi sú novodobým morom a rakovinou tejto spoločnosti. Nikto sa s nimi poriadne nebavi, pre zamestnavatelov sme príťažou...ja som taktiež v čakačke na výpoveď - veď skončila mi RD... Zatial som si nehľadala ešte nič, pretože som sa rozhodla pre 3 mesačnú výpovednú lehotu, aby som mala dostatočný čas na hľadanie si novej práce. Máš pravdu, pokiaľ nemáš niekde známeho - kto sa za teba zaručí, tak šance sa znižujú až rovnajú takmer nule. Darmo máš 18 ročné skúsenosti - akonáhle sa potenciálny zamestnávateľ dozvie, že máš dieťa, tak sa ti ozvú, že vybrali vhodnejšieho kandidáta...Z mojej skúsenosti deti okolo 10 rokov im už tak nevadia. Na otázky či mám dieťa odpovedám, že táto otázka nie je predmetom pohovoru a usmejem sa. A neodpovedám. Buď som ho zaujala tým čo viem a chce ma, alebo sa cíti neisto a vyradí ma preto, že si domyslí, že mám dieťa. Nevadí. Je to presne to isté, ako keby som podstupovala ponižujúci výsluch týkajúci sa rodiny... A pevne verím, že narazím na niekoho, koho bude zaujímať to, čo mám za sebou a nie čumieť do môjho súkromia...