Ako si nájsť novú prácu?

16. nov 2023

Ahoj pracujem v jednom obchodnom reťazci ako vedúca predajne. Túto prácu robím už 7 rokov, mám na starosti 10 ľudí. S platom som spokojná ale s prístupom z vedenia centrály a inspektrom nie. Preto som sa rozhodla, že dám výpoveď. Myslíte že mám šancu si nájsť aj inú prácu ako je obchod a dobre platenú? Mám strednú školu s maturitou ekonomického smeru t.j. obchodnú akadémiu. Je možnosť že by ma zobrali aj do banky napríklad? Chcem mať už pohodlnejšiu prácu, hoci tu som vedúca ale robím aj s tovarom, vykladam zeleninu, suchý tovar. Už to cítim na chrbtici, že toľko už nevládzem a večer si idem ľahnúť s bolesťami nôh a chrbtice. O stresoch ani nehovorím, je to strašný nátlak z hora. Len čísla a obraty, ale to, že nemám plný stav personálu nikoho nezaujima. Keď nie je na 100% vyložené alebo chýba cenovka tak sa vyhrážajú vypovedou... tak im to uľahčim a dám ju sama. Mám 35 rokov. Po akom druhu práce mám reálne šance sa obzerať? Uvítame skôr prácu v kancelárii. Ďakujem za rady.

gemerka17
16. nov 2023

Prax máš, ale vzdelanie máš slabé na dnešnú dobu, resp. je veľká konkurencia. V kancelárii sa vyžaduje niečo vedieť: jazyky, účtovníctvo a mať titul pred menom. Čo sa týka práce v banke tak si o nej precitaj aj na MK. Tam pôjdeš z blata do kaluže a môže tam byť ešte horšie. Otázka je aj, čo pre teba znamená dobre platenú. Pretože práve klientsky pracovník v banke ma dosť nízky plat na trhu práce.

anjelicek26
16. nov 2023

Hladala by som v retazcoch a obchodoch ci dokonca zahradnych centrach ci stavebninach v okoli podobnu poziciu. Ale uprimne tie tlaky, ktore mas aj tam - budes na novej pozicii v dalsej predajni mat to iste, malo ludi, vela prace, tlaky na cisla a predaj...je to bohuzial bezne, aj ked nie dobre...samozrejme mozes skusit robit aj uplne nieco ineho, ale vzdelanie nie je boh vie ake a schopnosti uzko profilove... tazko sa ti bude (aby si ostala na rovnakej veducej pozicii) prechadzat do inej branze.

salamistka
16. nov 2023

môžeš skúsiť hľadať u advokáta, exekútora, poisťovne, je široký výber...máš dosť praxe, nebude to problém...určite nie je všade nutné ovládať jazyky, účtovníctvo, teda fakturácie, príjmy - výdaje a pod. by si sa doučila a titul je na mnohých prac. miestach len ozdobou...veľa šťastia

dadis
16. nov 2023

Najprv si najdi pracu a potom daj vypoved. To mas naistejsie..

micusa2222
16. nov 2023

a hovorí ti niečo profesia, zamestnanie, job a iné stránky, kde sa hľadá práca, dostaneš pozvánku na pohovor a ideš,,,,práca sa nerieši na MK..sama sa musíš odhadnúť , čo zvládneš a čo nie..prepáč, nikoho nechcem urážať, ale toto by ma fakt nenapadlo,,,pýtať sa chudzích ľudí na MK, čo môžem a zvládnem sama v novej práci...

raffaella
16. nov 2023

nie vsade sice je nutne ovladat jazyky a mat titul zo serioznej univerzity, ale potom nemozno ocakavat slusny plat. Staci si otvorit profesiu s tvojou kvalifikaciou a uvidis tie platy aj poziadavky. Dnes su zamestnavatelia narocni (a opravnene), pokial teda clovek chce nadpriemerne zarabat, bez urovne minimalne B2 AJ alebo NJ sa na CV ani nepozru.
Pozicie so slabsim platom potom mozno nemaju vyssie uvedene poziadavky, ale tam sa to odrazi v plate a benefitoch. Na tvojom mieste by som sa skor pozerala po praci na centralach retazcov - nakupy a obstaranie materialu a podobne.

dadis
16. nov 2023

Jo a v banke mozes ziskat pracu na pobocke - nie je treba extra vzdelanie- staci stredoskolske - len prijemne vystupovanie, ako-taky prehlad (vsetko potrebne ta naucia). Ale plat asi nebudes mat vyssi ako mas teraz, no obchodne plany a tlaky na predaj urcite vyssie nez na predajni. S tym musia ratat..ale ved posielaj zivotopisy, chodievaj na pohovory a pytaj sa aj ty - aby nova praca bola podla tvojich predstav - nie si v stave, ze pracu musis zohnat do polroka...

egonsk
16. nov 2023

Vek mas dobry, prax mas slusnu (nebudu na teba pozerat ako na fluktuanta), ak nemas problem sa ucit nove veci, tak by si nemala mat problem si najst novu pracu kdekolvek.
V Banke je to otrocina, tam by som ti moc neradil ist, aj ked to vyzera lakavo. Skor skus pripadne pozriet niekde uctovnicku ist robit, ak by ta to bavilo.
Nenechaj sa odradit tym, ze v inzeratoch najdes neskutocne mnozstvo SW ktore mas ovladat, lebo realita je taka, ze drviva vacsina personalistov nema ponatia o pracovnych poziadavkach pozicii vo firme a tak tam supnu vsetko co kde pocuju, aby mali ulahcenu selekciu. Snaz sa ale neklamat v zivotopise, ani vo svojich praktickych skusenostiach a moznostiach, lebo to by sa ti mohlo lahko vypomstit.
Moja skusenost z toho ked som bol clen timu na pohovoroch je taka, ze 2/3 mladych ma uzasny zivotopis, ale v reale su nepouzitelni a neovladaju ani polku z toho co si pisu v tom zivotopisu. - proste skusaju. Tato veta par ludi asi zdvihla zo stolicky a dockam sa mozno negativnych reakcii, ale zial je to proste fakt plynuci z vlastnej skusenosti (za polrocne obdobie vela pohovorov), iked napisany vseobecne.

petronelag
16. nov 2023

Ja som poznala podobný prípad, keď sa takto rozhodla nechať banku, tam sú tiež tlaky,
to nebude o nič lepšie ako toto.

melanta
16. nov 2023

V banke na pobočke sa fyzicky nenarobíš, ale na pobočke musíš spĺňať plány - denný plán telefonátov (volanie klientov a dohadovanie si stretnutí), stretnutia za účelom predať klientovi niečo, mesačný plán na účty, úvery, poistenie. Moja bankárka robí v banke minimálne 10 rokov na pobočke (toľko k nej chodím) a baví ju to. Ja by som to robiť nemohla, myslím si. To musíš ty vedieť, či si typ na takýto job.
Nepíšeš, odkiaľ si a teda ťažko posúdiť, či v tvojej lokalite je veľa firiem s možnosťami administratívnej práce. Na bežnú administratívu v kancelárii VŠ nepotrebuješ, väčšinou ani jazyky. Takže ak ovládaš na dobrej úrovni programy v balíku MS office, to ti stač. Ale nemožno čakať dobrý príjem. Ak chceš administratívu za dobré peniaze, tak už potrebuješ vedieť jazyk (vedieť, nie byť mierne pokročilý), ovládať niektoré programy, možno mať nejaké kurzy. Zapni si profesia.sk do vyhľadávania si z predvolenej ponuky nahoď pozície, aké by si chcela, hoci aj 10 a vyhodí ti aktuálne ponuky a v nich sa popozeráš na to, čo reálne požadujú od kandidáta.
Ak si z Bratislavy, tých možností je tu pomerne veľa. Napríklad aj centrály obchodných reťazcov. Ak si z malého mesta a ďalej od väčšieho mesta, tak to bude náročnejšie. Menej voľných pozícií a za menej peňazí.
V každom prípade ale mám pochopenie, že si v tejto práci dosiahla strop čo sa týka únavy a nasadenia. Takže sleduj profesiu, sleduj čo potrebuješ na jednotlivé pozície, zlepšuj sa v tých zručnostiach, posielaj si CV. Šikovní ľudia si skôr či neskôr vždy nájdu uplatenie.

barborachors
16. nov 2023

@egonsk zaujímavé, ja mam zas take skúsenosti, ze zavádzajú aj zamestnavatelia. Do inzerátov natlacia vselijake benefity a v praxi ked sa dopytujes, tak zrazu benefity su za zásluhy, polka z toho co bolo na pohovore, povedané, uz neplatí atd. Tak preco by si uchádzač neprikraslil cv, ked sa všade s prepáčením odrbava, a ano aj zo strany zamestnávateľa.

egonsk
16. nov 2023

@barborachors takuto skusenost ja nastastie nemam, ale netvrdim, ze to tak tiez nemoze byt. Kazdopadne myslim, ze pisane benefity su narokovatelne a moze taky zamestnavatel mat problemy, keby ho niekto udal, ze tam pise nieco, co nie je pravda. Ja skor viem, ze seriozny zamestnavatel neuvedie vsetky benefity a motivacie, aby to neboli jedinym lakadlom pre zaujemcu.