Ahojte. Som mamička na materskej. Mám 3 deti (5r, 4r, 3r) o ktoré sa starám sama keďže otec detí sa o deti moc nezaujíma, nechodí ich ani pozerieť, platí ako sa mu chce. Deti zoberie max na víkend aj to
ich naposledy mal na jeden deň v decembri. Mám veľa výdavkov a chcem sa spýtať ako si privyrábate na materskej? Dve deti chodia do škôlky, pre syna chodím o 12tej, pre dcéru o 15tej a s najmladšou som doma. Škôlka a obedy ma vyjdu mesačne dosť. Platím nájom, stravu, úvery a vôbec mi to nevychádza. Nehľadám žiadny katalógový predaj ..dá sa privyrobiť aj niečím takým, že doma niečo vyrabate alebo niečo podobné? ..do práce pôjdem až v septembri no dovtedy by som chcela niečo robiť aspoň doma keďže malú nemám kam dat a nemá mi ju kto postražit. Velmi pekne Ďakujem za každú radu 😊
@natalia2285 poriesila by som to platenie “ako sa mu chce”
Buď začne platiť pravidelne alebo by som to riešila cez náhradné či exekúciu
@natalia2285 koľko dostávaš na deti?
@natalia2285 určite existujú spôsoby, ako si privyrobiť popri materskej - a tých spôsobov je dosť. Treba si zvážiť možnosti a schopnosti - čo Ťa baví? Čo vieš robiť? K čomu máš vzťah? Počnúc varovaním detí (popri Tvojich), cez pečenie, venčenie psov, handmade výrobky, až po roznášanie letákov, YouTube kanál, atď. No ťažko Ti my povieme, čo máš robiť - my Tvoje možnosti, zručnosti ani záujmy nepoznáme. To musíš vedieť Ty.
@janne318 pri troch deťoch - 3,4 a 5 rokov, ktoré nemá kto postrážiť asi to varovanie ďalších detí, venčenie psov a roznášanie letákov nebude možné...
neporadím s privyrábaním, ale skús riešiť aj výživné. Aj to nebýva neviem ako štedré, ale aspoň niečo a možno pravidelne. Skúsiť sa s ním dohodnúť (ak sa to dá), ak neplatí, tak kurátorka a súd. Veľa okolo toho som našla aj tu na MK (podanie, argumenty,...). Treba odkladať bločky, urobiť mesačný rozpis výdavkov na deti (škôlka, lieky,....). Keď nechce dať peniaze tebe do ruky, nech s nimi ide do obchodu keď sú u neho a nech im kúpi topánky, oblečenie, veci čo potrebujú. Držím palce.
@natalia2285 kamarátka pres časom piekla slané pagáčiky a praclíky, aj maličké moravské kysnuté koláčiky, ja som si zase raz brala lokše od jednej mamičky na MD, možno to by ti pomohlo, to sa dá robiť aj večer, keď deti spia. Nemá zmysel háčkovať hračky, robiť náramky, mydlové kytice a pod. toho je všade plno.